În urma anchetei UE dorea să stabilească dacă producătorul de sticlă Corning este angajat în practici anti-competitive, compania anunță că va renunța la contracte de exclusivitate cu anumite companii. Corning oferea unor brand-uri, precum Samsung, acces la versiuni exclusive de paneluri din sticlă, precum cele din seria Gorilla Armor, dar obliga și alți parteneri să semneze clauze de exclusivitate pentru a avea acces la portofoliul său de componente și materiale.
Corning renunță la clauze de exclusivitate pentru a scăpa de amenzi în UE
Samsung este momentan singurul partener Corning care a lansat telefoane cu sticlă Gorilla Glass Armor (generațiile 1 și 2 de pe S24 Ultra și S25 Ultra). Această sticlă oferă un avantaj clar în piață, întrucât reduce semnificativ reflexiile luminii de pe suprafața ecranului. Astfel, telefoanele Samsung au ecrane mai lizibile în lumină puternică, chiar dacă ecranele OLED sunt mai puțin luminoase decât ale concurenței. În urma renunțării la exclusivități, mai mulți producători ar putea achiziționa sticlă similară.
Corning se angajează astfel să renunțe la toate clauzele de exclusivitate din contractele pe care le are, atât pentru afaceri viitoare, cât și pentru cele deja în derulare. Astfel, producătorii de telefoane, dar și cei care produc componente precum paneluri din sticlă care colaborau cu Corning, vor putea să își achiziționeze sticla Alkali-AS din mai multe surse, dacă își doresc asta. Corning nu va cere partenerilor să cumpere mai mult de 50% din necesarul de materiale din portofoliul său, conform legii.
Compania se angajează să mențină aceste condiții pentru următorii nouă ani, iar un terț va monitoriza activitățile Corning pentru a se asigura că totul este în regulă. Având în vedere că nerespectarea acestor promisiuni va aduce de la sine o amendă de până la 10% din încasări, probabil că nu vor exista derapaje. De altfel, Comisia Europeană a ales să nu amendeze compania pentru practicile de până acum, preferând să ofere ocazia celor de la Corning să repare.
Printre partenerii Corning se numără companii precum Samsung, Google, HP, Dell, Nokia sau Sony. Producătorii chinezi de telefoane folosesc și ei sticlă de la producătorul american, dar în proporții mai mici. Companiile din China au început în ultimii ani să își dezvolte propriile soluții de sticlă rezistentă, care, în anumite situații depășesc capabilitățile „originalului” Gorilla Glass.