Dacă ești pasionat de urmărit conținut multimedia sau sportiv pe televizorul de acasă, ceea ce suntem, să recunoaștem, cu toții, ți-ai pus poate această întrebare de câteva ori până acum. Dacă e momentul să trec la OLED, dacă să mai aștept, am nevoie cu adevărat de el?! Am prins în redacție un OLED de la LG ca să ne convingem de capacitatea acestui tip de televizor mai ales în ceea ce privește bingingul pe Netflix sau vizionarea de canale TV 4K.
OLED-ul de la LG s-a comportat exact așa cum mă așteptam când am văzut gama de preț din care face parte, cea premium. Cum modelul prezentat în acest clip este unul de top, așteptările au fost pe măsură. Pentru ca să înțelegem cu ușurință care este diferența dintre acest OLED și un LED convențional, care se comercializează mai ieftin, trebuie să înțelegem tehnologia din spatele panoului.
Televizoarele LED se folosesc de benzi de lumină pentru a lumina pixelii de pe ecran, pentru ca noi să ne putem bucura de produsul, finit: culorile vii. Însă în cazul acestui OLED, benzile respective nu mai există, iar fiecare pixel pe care îl putem vedea este ilumiat individual. Asta înseamnă că vom avea parte de culori mult mai bine conturate și de nuanțe de alb și de negru mult mai definite, aceasta fiind și unul dintre elementele care fac ca diferența de preț să fie una care merită. Practic, vorbim de un display cu un nivel de contrast infinit.
Nici nu mai trebuie să spun că experiența de vizionare pe Netflix, YouTube sau Amazon Prime este una de top, însă trebuie să ai în vedere pentru serviciile de streaming pe care le plătești să optezi pentru cel mai ofertant tip de abonament. De exemplu, în cazul Netflix, dacă nu scoți 10 lei în plus din buzunar pentru experiența premium, 4K Ultra-HD, degeaba urmărești de pe acest OLED serialele sau filmele preferate.
Iar pentru asta ai nevoie în primul rând de o interfață de control cu care să te obișnuiești ușor. Aici intră în scenă LG Magic Remote, care este inclusă chiar în pachetul de bază atunci când vorbim de TV-uri OLED, ea putând fi cumpărată și separat dacă optezi pentru unul dintre modelele din gamele mai joase de preț ale producătorului sud-croreean. Și nu avem aici orice Smart Remote, ci ultimul model, unul regândit din punct de vedere al designului, care ne adduce în viață un plus de ergonomie și un set mai ofertant de butoane dedicate serviciilor de streaming, acolo unde regăsim și Disney+ printe actori.
Un alt punct forte al TV-ului este dat și de dimensiunile acestuia, clientul nostru de astăzi fiind unul dintre cele mai subțiri televizoare pe care am pus vreodată mâna. Însă mi-a lăsat impresia că, pe cât este de de zgârcit în grosime în partea de jos și în partea de sus, pe atât de fragil pare, astfel că montajul trebuie făcut cu un plus de atenție.
Partea din mijloc de pe spatele panolului OLED este ceva mai groasă, însă asta pentru că adăpostește placa de bază, porturile de conectivitate, dar și procesorul, despre care vom vorbi imediat. Integrarea acestora este efectiv imposibilă fără atașarea unei casete suplimentare, mai groasă, care să le cuprindă. Modelul de fata este un C1 de 48” , dar există si opțiuni de 55”, 65” , 77” , iar din 2021, noua diagonală de 83”.
Am folosit cel mai recent OLED de la LG pentru joacă, streaming dar și pentru vizionarea de competiții sportive în 4K, acolo unde începe să vedem din ce în ce mai mult conținut și în România, prin bunăvoința diverșilor operatori de televiziune. Deși mai e mult până departe, putem consuma Formula 1, La Liga din Spania sau UEFA Champions League la calitate Ultra-HD, calitate ce stoarce tot ce e mai bun din fiecare dintre cei peste 100 de milioane de pixeli iluminați individual.
Iar ca un plus la această experiență LIVE TV vine și suportul pentru conținut in format HLG, conținutul în format HDR inventat special pentru transmisiunile live 4K. Daca tot am adus vorba despre conținut HDR, LG OLED C1 oferă suport complet pentru standardele HLG, HDR10 si HDR Dolby Vision, practic cele mai răspândite standarde de conținut HDR de pe piață.
Și ca să trecem și la partea mai distractivă a review-ului, să vorbim puțin și despre performanța în jocuri. Practic, diagonala de 48” a fost special lansată pentru gamerii înraiti, fie ei pe consola sau pe ultimele plăci video lansate de AMD sau Nvidia. Noi am legat televizorul la o consolă next-gen, în speță PlayStation 5.
Am uitat să spun că panoul are și o rată de refresh de 120 de Hz, care se combină cu rezoluția de 3840 x 2160, ceea ce înseamnă că experiența este una cât se poate de cursivă și de fluidă, asta ca să nu mai menționez cât de bine arată jocuri precum Assassin’s Creed Valhalla, Returnal sau FIFA 21 pe ecarnul OLED.
În mod cert este unul dintre cele mai bune displayuri destinate jocurilor, folosindu-se în mod inteligent de conexiunea HDMI 2.1 în cazul în care vrei să legi chiar și un PC la el. TV-ul are și AMD FreeSync și Nvidia G-Sync pentru un plus de calitate, indiferent dacă ești fan al echipei verzi sau dacă tragi cu cei roșii si oferă 100% suport pentru gaming in format 4K 120p.
Și, ca să fie pachetul complet, gama OLED de la LG vine echipată și cu procesor α9 de generație a patra, dotat cu inteligență artificială. Algoritmul AI ce are scopul de a detecta tipul de imagini care sunt afișate pe ecran și de a le face mai reale, mai palpabile, prin intermediul unei calibrări suplimentare, așa cum vedem și în cazul post-procesării de la camerele foto de pe telefoanele mobile. Însă aici vorbim de un process care se întâmplă în timp real, în timp ce filmul merge sau jocul avansează în poveste.
În plus, OLED-ul de la LG se laudă și cu funcția Home Dashboard, un punct de control IoT al vieții tale de zi cu zi și al îngrijirii casei. Acesta integrează cu televizorul aspiratoare automate, mașini de spălat smart sau luminile inteligente din casă care pot fi programate în funcție de nevoile personale. Tot din cadrul interfeței de control, poți programa și „obiceiuri” pe care produsele din locuința ta le pot deprinde atunci când rostești comenzi vocale specifice.
Spre exemplu, eu am ales ca de ficeare dată când dau comanda „Good Night” spre microfonul de pe Magic Remote, purificatorul să treacă într-un mod mai silențios, pentru a nu mă deranja atunci când dorm. Însă scenariile de utilizare depind de imaginația fiecăruia.
În ceea ce privește conectivitatea, OLED-ul de la LG are cam tot ce ți-ai putea dori. Am menționat deja HDMI 2.1, 4 la numar, la care se adaugă 3 porturi USB-A, un slot CI, pentru cartelele de la operatorii TV, o intrare LAN Rj-45 pentru cei care vor să se bucure de o conexiune wired puternică și stabilă. Ba mai mult, unul dintre HDMI-uri dispune si tehnologia eARC, pentru ca să te poți bucura de o experienta audio Dolby Atmos fară compresie. In traducere libera, o experiență multimedia de care îți vei aminti ceva vreme.
Noua gamă OLED de la LG ne-a lăsat foarte plăcut impresionați și credem că, într-un final, este cazul să trecem la tehnologia OLED, cel puțin cei care își doresc ceva mai mult de la televizorul lor. TV-urile OLED sunt parcă mai accesibile ca niciodată și pot ajunge mai ușor și în sufrageria ta, evident, în funcție de dimensiunea pentru care optezi.