Smart choice: Tabletă, smartphone, netbook sau notebook?

Scris de | 28 mai, 2011
Smart choice: Tabletă, smartphone, netbook sau notebook?

După netbook-uri a venit rândul tabletelor să fie anunţate drept PC-urile viitorului. Să fie însă aceste mini-aparate suficient de puternice? În testul comparativ câteva dintre cele mai uzuale specii de computere mobile.

O adevărată explozie: la CES în Las Vegas în luna ianuarie a acestui an au fost prezentate nici mai mult nici mai puţin decât 80 de tablete noi. Chiar şi ziarele de business scriau că odată cu noua generaţie de tablete PC, piaţa computerelor se află în dificultate. Şi atunci nu putem să nu ne întrebăm dacă viitorul aparţine tabletelor PC sau notebook-urilor. Şi care e treaba cu netbook-urile ce reunesc multe dintre caracteristicile pozitive ale tabletelor şi notebook-urilor?
De aceea am considerat că acum este momentul cel mai potrivit pentru a analiza comparativ aceste specii diferite de aparate mobile. Dar din acest test nu ar trebui să lipsească nici smartphone-urile – căci aceste telefoane de mare putere fac parte deja din dotarea standard şi reuşesc să îndeplinească anumite standarde la fel de bine ca şi computerele mobile.

Smartphone
Niciun alt terminal nu este la fel de răspândit ca smartphone-ul. Pot oare aceste mini-computere să rezolve aproape toate sarcinile mobile posibile?
Avantajul major este împărţit între smartphone şi mobil: dimensiuni foarte mici. De aceea un asemenea aparat în formatul unui portmoneu intră cu uşurinţă în orice buzunar, motiv pentru care este oricând la îndemână. De aceea faţă de orice tip de computer mobil acest aparat are avantajul că este permanent la îndemână.

Combinaţie unică
Pe lângă avantajul amintit mai sus şi locul puţin ocupat în spaţiu, aceste aparate au de partea lor autonomia extinsă şi posibilitatea de a fi oricând gata de utilizare. Chiar dacă connect este deseori nemulţumit de valorile de autonomie pentru anumite modele de smartphone, fiindcă după o zi de utilizare intensă acestea trebuie realimentate, adevărul este că majoritatea tabletelor, netbook-urilor şi notebook-urilor abia dacă pot visa la autonomia unui telefon mobil. În plus, un smartphone iese din standby în câteva secunde pentru a livra informaţii. O altă caracteristică pe care şi-ar dori-o mulţi dintre utilizatorii de notebook-uri şi netbook-uri.
Partea de disponibilitate maximă include şi capitolul conectivitate. Acest lucru se referă atât la planul tehnic, cât şi la cel social. Căci din tehnic un smartphone este conectat la reţeaua de telefonie mobilă, ceea ce înseamnă că are acces la bandă largă. În plus, toate aparatele moderne folosesc automat şi conexiunile WLAN disponibile, la care se adaugă şi Bluetooth în configuraţii diferite. Iar pe plan personal, dar şi profesional, un smartphone este conexiunea universală spre alţi oameni, indiferent dacă ne referim aici la telefonie, SMS, email, instant-messenger sau social-network.

Interfaţa utilizator
Trebuie însă să remarcăm că orice formă de comunicare peste SMS scoate în evidenţă slăbiciunile unui smartphone. Căci chiar dacă operarea acestor telefoane mobile s-a optimizat mult în ultimii ani, dimensiunile mici ale carcasei frânează progresul în acest sens. Introducerea textelor prin touchscreen sau prin tastatură mecanică nu atinge confortul obişnuit la un notebook, iar la rezoluţii de maxim 960 x 640 pixeli şi dimensiuni ale displayului mai mici de 5 inchi nici plăcerea vizionării nu este tocmai înaltă – dar nici accesarea internetului.
Chiar dacă în cazul ultimei caracteristici există numeroase oferte de aplicaţii practice, reduse la minim în ceea ce priveşte complexitate. Jocurile pe mobil reprezintă o specie în sine, iubită de unii, respinsă de alţii. Noi ne menţinem o poziţie neutră.
Ca urmare a reducerii funcţiilor programelor, aplicaţiile smartphone sunt de obicei mai ieftine decât software-urile complexe pentru notebooks. Dar în acest caz nu te aştepta să poţi folosi la maxim toate opţiunile unui document Office pe un smartphone. Sarcinile speciale, precum desktop-publishing, editare video sau prelucrare imagini nu au niciun sens în aceste configuraţii. În afară de aceste limitări paleta actuală de smartphone-uri acoperă orice cerinţă referitoare la gusturi, domeniu de utilizare sau buget.

Profil utilizator
Chiar dacă există încă oameni care pot trăi fără telefon mobil, smartphone-ul câştigă tot mai mult teren în rândul populaţiei. Avantajele oferite de acesta – funcţiile de telefonie mobilă, accesarea mobilă a internetului şi a serviciilor – sunt mult prea importante. Un smartphone te ajută la orice – hărţi, mail, căutarea unui mall sau a unui restaurant, Facebook. Astfel, preţurile de achiziţie şi cele pentru transferul de date se amortizează rapid pentru orice utilizator.

Tablete PC
Tabletele sunt trendy – o demonstrează iPad-ul şi noile webpaduri Android. Care sunt avantajele practice ale acestei noi specii de aparate?

Fără îndoială, faptul că tabletele se bucură de o popularitate în creştere se datorează lui Apple. Un alt impuls a fost dat de adaptarea Android la tablete PC. Cum acum aceste modele sunt considerate o ameninţare la adresa PC-ului, a venit momentul să le analizăm în detaliu.

Format pentru citit
Formatul este caracteristica specială a tuturor modelelor prezentate până acum, care se află undeva între o agendă şi o revistă – adică dimensiunile ideale pentru citit, dar şi pentru operarea aparatului. Dar conţinuturile afişate pe display nu sunt la calitatea materialelor tipărite. În ceea ce priveşte navigaţia, touchscreen-urile oferă mult mai mult decât o simplă carte, ce poate fi numai frunzărită.
Operarea, ce are la bază cele mai populare sisteme de operare iOS şi Android, se bazează pe navigaţia pe un smartphone – touchscreen-ul serveşte pentru control direct şi îl conduce pe utilizator exact acolo unde doreşte. În plus, tabletele au un display de patru ori mai mare decât un smartphone, iar navigaţia se desfăşoară mult mai simplu decât la un PC. De asemenea, tabletele devin atractive şi pentru sarcini de serviciu, de exemplu pentru completarea unei liste în timp ce stai în picioare. La introducerea textelor lipseşte feedback-ul tactil oferit de tastaturile reale, ceea ce simplifică mult editarea. În plus, ele pot fi operate ţinute în mână sau în poală. Dar la birou nu se pot descurca prea bine dacă nu există aparate periferice.
Rezoluţia se află între nivelul oferit de un smartphone şi cel oferit de un netbook. Ceea ce se vede imediat la navigaţia pe net unde trebuie să măreşti de multe ori paginile sau să faci dese operaţii de scroll, ceea ce diminuează din farmecul internetului. Observaţia este cu atât mai valabilă în cazul aparatelor ieftine, unde procesoarele slabe au reacţii lente, iar touchscreen-urile rezistive au nevoie de aplicarea unei forţe considerabile. În plus, modelele ieftine nu suportă funcţia de control prin gesturi.

Standarde comune
Ceea ce este valabil pentru rezoluţia displayului, puterea procesorului şi calitatea touchscreen-ului este valabil şi pentru alte aspecte: încă nu există standarde comune. De aceea calitatea oferită poate fi foarte diferită, la fel ca şi dotarea. Astfel, anumite tablete PC suportă toate standardele de emisie wireless, iar altele se limitează la WLAN. De asemenea, autonomia atinge numai 3 până la 10 ore. Diferenţele sunt la fel de mari şi în ceea ce priveşte interfeţele, de la USB la sloturi pentru carduri de memorie sau porturi pentru monitor, TV ori proiector.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru software. Fiecare iPad suportă evident aplicaţiile din App Store, dar versiunile de software shop sunt foarte diferite de la o tabletă Android la alta. În general: la fel ca şi la smartphone nu te aştepta nici în cazul tabletelor la compatibilitate cu un software PC veritabil.

Profil utilizator

Webpadurile sunt o sursă de lectură sau de distracţie. În plus, ele pot îndeplini o serie de activităţi precum completarea formularelor sau listelor, utilizatorii stând în picioare. Dar ele nu vor reuşi să înlocuiască un notebook cu tastatură, stabil, display mare şi compatibilitate înaltă. În plus, unele dintre modelele ieftine suferă de „boli” serioase, precum operarea lentă.

Netbook
Mici, dar cu tastatură şi compatibilitate integrală Windows. O plăcere fără final?

Chiar dacă numele de netbook făcea referire iniţial la un PDA cu tastatură de la Psion, azi legătura se face cu specia de produse Eee PC scoasă pe piaţă de Asus în anul 2007. Dar şi în această privinţă s-a mai modificat ceva între timp. Dacă iniţial aparatele funcţionau predominant cu sistemul de operare Linux, Microsoft a reuşit să câştige dominaţia pentru această clasă prin marketingul inteligent aplicat pentru sistemul de operare XP.

Compatibilitate înaltă
Acesta reprezintă unul dintre principalele argumente în favoarea unui netbook. Minicomputerele, echipate între timp în cea mai mare parte cu Windows 7 Starter, sunt compatibile cu toate standardele uzuale. În plus, multe netbook-uri sunt mai ieftine decât anumite smartphone-uri sau decât webpadurile cu adevărat bune.
Compatibilitatea începe evident de la software, căci orice program modern scris pentru Windows funcţionează pe un netbook. De aceea nicio altă specie de aparate mobile nu poate oferi o bază mai largă de software pentru orice domeniu de utilizare. Şi chiar dacă multe programe PC sunt scumpe datorită complexităţii lor, faptul că sunt atât de răspândite face ca preţul să scadă constant, mai ales dacă se cumpără de pe net.

Resurse bine repartizate
Netbook-urile oferă compatibilitate nu numai la nivelul software-ului, ci şi al principiului de operare cu ecran şi tastatură, impus la utilizatorii de PC. Iar dacă editarea se poate face relativ bine chiar şi pe tastaturile ceva mai mici, ceea ce deranjează este rezoluţia redusă a displayului, cel puţin la navigaţia pe net. Enervantă este de aceea şi munca cu documentele Office. Iar pentru multe dintre aplicaţiile multimedia netbook-urilor le lipseşte puterea procesorului şi memoria de lucru, situaţia devenind şi mai critică la jocurile PC. Toate aceste puncte criticate nu pot să ne facă să uităm de compatibilitatea înaltă a netbook-urilor la partea de software.
Acest lucru este valabil cu oarecare limitări şi pentru interfeţe, care se orientează după trendul actual – sunt disponibile toate variantele cerute de majoritatea utilizatorilor. Diferenţele esenţiale ţin de modemurile pentru telefonia mobilă, ce nu sunt tot timpul integrate, şi de modulurile Bluetooth sau interfeţele diferite pentru conectarea unui monitor, televizor sau proiector.

Calitate de bază
Netbook-urile au devenit asemănătoare de-a lungul timpului nu numai referitor la interfeţe, ci şi referitor la calitatea tehnică, care se află la un nivel bun. Astfel, modelele provenite de la producătorii cu renume sunt de obicei finisate exemplar şi construite stabil. Autonomia multor modele testate de connect depăşeşte cinci ore, ajungându-se uneori chiar şi la opt ore. Deci netbook-ul a devenit un partener atrăgător în călătorii.

Profil utilizator

Netbook-ul nu poate înlocui un notebook sau un PC la locul de muncă. Dar pentru acasă şi pentru navigaţie ocazională pe internet, editare de mailuri sau alte mici sarcini sunt bine echipate. În plus, formatul lor este foarte practic. Un partener excelent în călătorii datorită autonomiei ridicate şi conectivităţii.

Notebook
Notebook-urile au ajuns să aibă o situaţie grea atunci când vine vorba de greutate, dimensiuni, autonomie sau chiar preţ. Poate confortul să compenseze toate acestea?

Există anumite motive pentru care considerăm că notebook-ul nu mai poate fi declarat drept specie superioară. Mai ales acum, de când există un competitor serios în persoana unui webpad.

Dinozaurii lumii mobile?
La urma urmei urmaşii PC-urilor desktop sunt mari şi grei, practic dependenţi de o priză electrică şi parţial foarte scumpi. De ce ar avea nevoie o persoană mobilă de o asemenea bucată mare? Probabil pentru că mobilitatea nu este principala premisă a succesului şi pentru că lucrul de calitate cere unelte de calitate.
Iar la acest capitol notebook-urile se simt în elementul lor – mai ales că oferă tastaturi normale cu layout standard. Iar pe asemenea tastaturi totul se scrie foarte comod şi rapid. De aceea nici chiar cele mai bune tastaturi de smartphone de la RIM & co. nu le pot face faţă, ca să nu mai vorbim de tabletele PC. De asemenea displayul este mare, iar la modelele bune rezoluţia este ideală pentru afişarea perfectă a paginilor web sau a tabelelor Excel. Iar dacă vrei să ai o privire de ansamblu asupra unui grup complex de informaţii atunci ai nevoie de un notebook echipat cu o rezoluţie de 1280 x 1024 pixeli. Doar la navigaţie touchscreen-ul unor webpaduri este în avantaj faţă de trackpad-urile folosite în mod normal la un notebook. Iar ecranele notebook-urilor sunt sensibile la lovituri.

Cerinţe speciale
Aparatele nu sunt deloc compatibile cu munca în picioare, dar sunt perfect adecvate pentru munca de birou. În plus, utilizatorul poate alege din oferta variată exact configuraţia de care are nevoie. Pentru Office & co. totul ţine de puterea procesorului, editarea video şi prelucrarea foto profită de pe urma hard disk-urilor rapide şi simulaţiilor 3D, iar jocurile PC pretind plăci grafice puternice. Ultima caracteristică diminuează mult autonomia, dar dacă cheltuieşti ceva mai mult le poţi avea pe amândouă.
În ceea ce priveşte interfeţele oferta este cea mai bogată. Găsești  de la modele simple, care nu au decât WLAN, USB şi conexiune monitor, până la Bluetooth şi modem telefonie mobilă sau dotarea multimedia care preia orice tip de card de memorie fără adaptor şi poate transfera date de calitate chiar şi spre televizoare moderne. Iar un notebook rapid cu o greutate sub 2 kg poate fi şi el un însoţitor în călătorii care rezistă timp îndelungat fără priză – dar modelul trebuie ales cu grijă.

Universalitatea are un preţ
Oferta largă şi variată cere din partea clienţilor o studiere amănunţită a pieţii. Căci cu cât un notebook este mai universal, cu atât este mai scump.
Scumpe sunt şi programele Windows. La fel ca şi la netbookuri: deseori poţi găsi software pe bani de nimic.

Profil utilizator

Munca de birou este legată deseori de prelucrarea unui număr mare de informaţii şi editare de texte. Iar pentru aceste domenii notebook-ul este superior computerelor mobile, indiferent dacă este vorba despre smartphone, tablete sau netbook. Pentru multe sarcini notebook-ul oferă cel mai mare randament şi de aceea rămâne prima alegere. Mulţi dintre utilizatorii privaţi apreciază tastatura şi ecranul de lux – dar şi caracterul lor universal.

Mobile
În ciuda entuziasmului pentru smartphone, mobilele se vând la fel de bine. Din motive întemeiate.

Pentru majoritatea, atrăgătoare este opţiunea oferită de un smartphone de a accesa internetul. Dar din cauza displayurilor mici şi a interfeţelor de utilizator în continuă schimbare utilizatorii mai puţin compatibili cu tehnologia preferă să neglijeze această specie. Nu însă şi să renunţe la telefonia mobilă.

O interfaţă pentru toţi
Pentru această grupă, dar şi pentru oamenii care nu au nevoie de internet mobil, mobilele normale cu tastatură mecanică sunt o alternativă bună.
Operarea acestor aparate se face într-un mod simplu şi familiar, iar oferta de programe suplimentare nu este atât de vastă. Iar pentru informaţiile importante, precum afişarea nivelului bateriei sau a semnalului există suficient spaţiu pe ecranul unui mobil. Acestea se pot lăuda cu un display foarte bine ordonat.
În plus, deoarece displayul poate să fie mai mic, iar opţiunile de utilizare mai reduse pot creşte autonomia aparatului. Astfel, chiar şi utilizatorii business pot avea o soluţie de backup în buzunarul hainei lor.

Calitate înaltă, preţ mic
În plus telefoanele mobile pot să aibă preţ acceptabil chiar şi dacă au o calitate bună. De aceea, în ciuda succesului smartphoneurilor, mobilele se vând în continuare.

Reader e-book
Aparate special concepute pentru lectură. Iar specializarea înaltă are farmecul ei.

Readerele e-book au de înfruntat doi contracandidaţi serioşi: pe de o parte cărţile, cu farmecul şi confortul lor, iar pe de alta webpad-urike, care oferă mai multe decât o carte. Să fie acestea veşti proaste pentru readerele e-book?

Biblioteca în buzunar
Readerele e-book au de partea lor avantaje evidente – de pildă displayul care se comportă aproape la fel ca şi hârtia. Acesta este motivul pentru care rândurile în alb-negru pot fi citite şi în lumină solară puternică, iar asta fără iluminarea displayului. Contrastul ceva mai redus le deosebeşte de modelele anterioare, iar afişarea pe ecran este absolut lipsită de trepidaţii. Displayurile e-ink nu folosesc deloc curent după afişarea unui anumit conţinut, ci numai la apariţia unei modificări a celor afişate. De aceea datorită greutăţii reduse la 200 – 300 g şi renunţării la iluminarea ecranului aceste aparate obţin valori record de autonomie. La testul practic am putut folosi un aparat timp de 2 săptămâni, adică 7000 de afişări. Iar într-un aparat de 250 g intră o bibliotecă de aproape 2000 de tomuri. Iar dacă asta nu e progres…

Concluzie

Aşa cum netbook-urile creau euforie în 2007, acum o fac webpad-urile. Căci navigaţia simplă este plăcută, iar aceste tablete sunt uşor de utilizat atât în picioare, cât şi pe canapea. Dar la birou un netbook mai greu are avantajul stabilităţii şi tastaturii de calitate. Iar cei care ştiu ce important este confortul în editare vor aprecia acest lucru. Netbookurile sunt însoţitorii ideali în călătorii datorită autonomiei extinse şi conectivităţii cuprinzătoare.
Netbook-urile sunt compatibile într-un mod oarecum limitat cu navigarea pe internet sau aplicaţiile moderne Office şi multimedia datorită puterii procesorului, dimensiunii şi rezoluţiei displayului. Iar aici sunt în avantaj notebookurile cu versiuni optimizate pentru numeroase aplicaţii. Iar confortul oferit este foarte înalt, la fel ca şi gradul de productivitate.
Faptul că notebook-urile sunt mai grele şi mai mari şi cu autonomie mai redusă decât alternativele lor mai mici este compensat de faptul că tot mai mulţi oameni operează un smartphone. Iar în urma combinaţiei dintre notebook şi smartphone, netbookul şi webpad-ul devin specialişti pentru cazurile deosebite.

Etichete: , , , , , , ,