Vaio F 3D – Vaio in trei dimensiuni

Scris de | 26 iunie, 2011
Vaio F 3D – Vaio in trei dimensiuni

Primul model Vaio cu capabilităţi 3D, Vaio F 3D şi-a făcut în sfârşit apariţia în redacţia connect. Trebuie să recunoaştem că eram foarte curioşi să facem cunoştinţă de el, iar interesanta apariție nu ne-a dezamăgit. În cele ce urmează vei avea ocazia să afli ce știe să facă.

Trebuie spus din capul locului că Vaio F 3D nu prea arată a…Vaio. Este un notebook destul de mare (are până la urmă display de 16 inchi), finisat glossy și care aduce mai degrabă ca design cu un model destinat gamingului. Asta la prima vedere, pentru că abilitățile sale multimedia sunt trădate de butonul 3D de sub display, precum și de tastele de control în redare, situate în partea stângă, tot dedesubtul displayului. Tastele de control pentru redare sunt touch și arată excelent pe carcasa neagră și glossy a notebookului celor de la Sony Vaio.
Lângă butonul cu pricina vei da și peste butoanele „Assist” și ”Vaio”, care deschid funcțiile de troubleshooting și galeria multimedia. Poți însă modifica funcțiile tastelor, dacă vrei.
Și dacă vorbim de taste, să spunem și că tastatura este cea cu care ne-am obișnuit la modelele Vaio, cu taste bine definite și comode. Nu lipsește num padul, iar tastele bine delimitate fac editarea de texte o plăcere.
Nici touchpadul nu dezamă­gește, el fiind unul precis, și multitouch, ceea ce permite folosirea de gesturi care să îți ușureze munca ori distracția. Faptul că butoanele sale sunt de fapt o singură bandă, destul de îngustă, mi s-a părut oarecum ciudat la început, dar m-am obișnuit pe parcurs.

Conectivitate
Nu trecem la capitolul funcționare până nu trecem în revistă și opțiunile de conectivitate ale powerhouse-ului 3D. Avem, normal, HDMI și VGA, pentru conectare de displayuri, că or fi ele mai vechi sau mai noi, dar și două porturi USB 3.0 (lucru normal la un laptop cu pretențiile celui de față), plus un alt port USB pe partea opusă.
Nici portul ethernet nu lipsește, dar prezența sa nu pare foarte necesară când ai wireless N. Poate fi oricum util în anumite ocazii.
Cu toate că nu intră la capitolul conectivitate, nu ai cum să nu remarci încă din prima clipa drive-ul Blu-ray, numai bun să vezi niște filme la o calitate perfectă.

Full HD
Displayul Full HD de 16 inchi te va ajuta în mod sigur la acest capitol, el fiind unul la rezoluție Full HD. Calitatea sa iese în evidență în orice situație, indiferent că te uiți la filme sau inițiezi un joc. Configurația recomandă în mod indiscutabil notebookul Vaio ca pe un adevărat desktop replacement (bine, nici dimensiunile nu-l fac în niciun caz un ultra-portabil…). Avem parte de un procesor Intel core i7 2630QM la 2 GHz, căruia i se alătură 8 GB de memorie RAM. Vrei să te și joci? Nici o problemă, pentru că te vei descurca fără probleme cu titlurile noi pe placa grafică Nvidia GeForce GT540M cu memorie video dedicată de 1 GB. Nu am să ofensez dispozitivul spunând că nu are probleme la aplicațiile Office sau la redarea de conținut Full HD, pentru că la o asemenea configurație nu este cazul. Totul funcționează absolut ireproșabil.

3D din plin
Am să trec însă direct la ceea ce așteaptă toată lumea de la acest laptop și am să spun că el oferă ceea ce promite. Nu vei avea senzația că ies și te atacă monștrii din filmele horror, dar vei avea parte de imagini 3D clare și parcă ceva mai luminoase decât am văzut la alte notebook-uri care folosesc această tehnologie.

Ochelarii Sony sunt o idee ciudați și cam mari, dar efectul este unul reușit la filme 3D Full HD. Notebook-ul permite și conversia conținutului 2D în 3D prin simpla apăsare a butonului 3D. Rezultatele sunt peste așteptări și de această dată. Explicația pentru calitatea imaginii este că, spre deosebire de ecranele 3D polarizate pasiv, seria VAIO F foloseşte tehnologia cu cadre secvenţiale şi iluminare LED cu control al backlight-ului.

Această soluţie asigură un tip de răspuns foarte scurt şi unghiuri de vizualizare largi. Din acest motiv, senzația că imaginea se pierde atunci când nu stai într-un anume unghi este mult mai rar întâlnită în cazul acestei soluții.
Tehnologia cu cadre secvenţiale afişează alternativ imagini Full HD (1920 x 1080) 3D pentru ochiul stâng şi drept cu până la 240 de cadre pe secundă, iar astfel imaginile sunt mai fluide, nu au efect de flicker și sunt mai puțin obositoare.

Jocuri 3D
Distracția a venit însă cu adevărat când am dat o tură în NFS Hot Pursuit. Acolo efectul 3D este cu adevărat „serios” și chiar ai senzația că intri cumva în joc. Jocul a rulat fără probleme, dar după ce l-am jucat în 3D mi s-a părut de-a dreptul fadă cea în doar două dimensiuni…
Am încercat apoi un Call Of Duty: Black Ops, titlu în care senzația este și mai reușită, încă de la partea de intro. Jocul a rulat destul de bine, chiar dacă nu perfect, în 3D la rezoluție 3D.
Normal că pentru o experiență completă vei avea nevoie și de sunet de calitate. La asta s-au gândit și producătorii notebook-ului, astfel că, pe lângă sistemul de sunet „normal”, în VAIO Control Center vei găsi și posibilitatea de a folosi două tehnologii de îmbunătățire a sunetului. Este vorba despre S-Force Front Surround 3D, un efect de sunet surround virtual, și de Dolby PC Entertainment Experience. Mie personal mi-a sunat ceva mai bine cea de-a doua.

Concluzie
Vaio F 3D este o mașinărie multimedia completă, dotată din plin și capabilă de performanțe excelente. Normal că tehnologia 3D nu face decât să completeze un pachet și așa foarte complet, în mod absolut fericit.
În aceste condiții, prețul în jur de 8.500 RON nu ar prea avea de ce să mire pe cineva.

Etichete: , , ,