Cât eşti de dependent de telefonul tău mobil?

Scris de | 18 iulie, 2011
Cât eşti de dependent de telefonul tău mobil?

Te-ai întrebat vreodată cât de frecvent îşi verifică românii mesajele de pe telefonul mobil? Poate vrei să ştii cât de important e telefonul pentru statutul social sau la ce ar fi dispuşi să renunţe pentru aparat? Intel România îţi prezintă cele mai interesante statistici şi obiceiuri ale utilizatorilor autohtoni.

Românii sunt dependenţi de telefonul lor mobil. Fără îndoială, majoritatea compatrioţilor mitologizează acest dispozitiv.

Următoarele cifre, emise într-un comunicat de presă de Intel România în urma unui sondaj de opinie realizat în România şi alte 15 ţări din zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), spun o poveste incredibilă despre dragostea românilor pentru dispozitivele portabile de comunicare.

Duşul sau mailul?

De la primele ore ale dimineţii, unii români, în proporţie de 45%, preferă să-şi verifice mailul înainte de a coborî din pat. Povestea matinală nu se termină, însă, aici.

Astfel, 26% îşi verifică mailul la micul dejun, 8% înainte de duş şi 5% în drum spre serviciu. Media celorlalte state participante la sondaj în ceea ce priveşte prima interacţiune cu tehnologia mobilă din zi este 67%, spre deosebire de România, care stă pe primul loc, cu 80%.

Telefonul mobil în spaţiul public

Studiul realizat de Intel prezintă rezultate surprinzătoare în privinţa utilizării telefonului mobil în spaţiul public. Cel mai enervant lucru pentru români este să asiste la convorbirile telefonice ale altora în mijloacele de transport în comun sau în magazine, în proporţie de 68%. Pe al doilea loc se situează ringtone-urile enervante sau prea puternice, cu un procentaj de 61%. În final, 60% din românii nu suportă tastarea în timpul şofatului.

Poţi repeta, te rog?

Românii participanţi la studiu au admis în proporţie de 53% că au trimis mesaje sau e-mailuri în compania altora, inclusiv în timpul întâlnirilor. Mai mult, 52% au folosit dispozitivul lor conectat la Internet în dormitor şi 47% recunosc că au pierdut şirul conversaţiilor şi contactul cu mediul înconjurător pentru că au ales să trimită mesaje în schimb.

Sunete ciudate din locuri ciudate

La acest studiu au participat 500 de români, dintre care 8 % au vizionat conţinut inadecvat în timp ce se aflau într-un spaţiu public şi 13% dintre respondenţi au declarat că au vorbit tare la telefon în toalete publice.

Scuze, nu am fost atent, care e ucigaşul?

Vizionarea unui film nu minimalizează dependenţa românului de tehnologie. Doar 9% din cei intervievaţi recunosc că e enervant, restul nu văd nimic patologic în răspunderea la un mesaj sau verificarea like-urilor pe Facebook în timul unui film. În schimb, românii sunt deranjaţi de: folosirea telefonului în dormitor (17%), verificarea mobilului în timpul cinei (30%) şi în timpul unei întâlniri cu prietenii (21%).

Loveşte-mă cât vrei dar ţine-ţi ţigara departe de mine!

Românul se pare că nu are nicio problemă cu incidentele în care o persoană se loveşte de el din cauza neatenţiei provocate de folosirea telefonului mobil. Doar 10% consideră că e o problemă ca cineva să-i lovească datorită faptului că a fost prea ocupat cu scrierea unui mesaj, spre deosebire de 32 % şi 15% care sunt deranjaţi de limbajul urât în public şi respectiv fumatul lângă ei.

Nimic mai normal

Circa 40 %  dintre români cred că sunt extrem de manieraţi în ceea ce priveşte folosirea telefonului mobil. Mai mult, 59% sunt de părere că îşi folosesc gadget-urile cum ar trebui. Sunt, totuşi, câţiva care admit că nu au „maniere mobile” într-un procentaj modest de 1%.  La întrebarea „Cum aţi califica în general „manierele mobile” ale populaţiei din ţara dumneavoastră?” răspunsurile au fost: 8% – extrem de bune, 57% – bune, corecte şi 35% – greşite. Totuşi, 53% dintre români au fost de acord că este necesar un cod al bunelor maniere de utilizare a tehnologiei mobile în spaţiile publice şi 42% declară că au fost deranjaţi de modul în care cineva a folosit un telefon, laptop sau tabletă în public.

iPhone, iRenume

Sunt dispozitivele mobile un simbol ce indică statutul social al proprietarului? Românii au răspuns afirmativ într-un procentaj ridicat de 67%. Persoanele cu un smartphone sunt văzute, pe plaiurile mioritice, ca fiind mai bogate decât altele şi sunt, în consecinţă, mai respectate.

Dependenţa exprimată în numere

Când vine vorba de a renunţa la anumite lucruri pentru dispozitivele mobile, unii români, 19% mai exact, ar renunţa la zile de concediu sau chiar şi la partener (21%)!  La ciocolată şi dulciuri ar fi dispuşi să renunţe 33% iar 23% ar spune adio cafelei.

Social networking-ul la români

Cel mai mare „păcat” pe care poţi să-l faci în spaţiul social media este, după părerea românilor, folosirea contului altei persoane pentru a face o farsă, iar 59% sunt de părere că o încălcare a bunelor maniere în social media este dezvăluirea în exces a detaliilor personale. De asemenea, pentru 58% din românii respondenţi, a eticheta („tag”) persoane în poze neonorante fără permisiunea acestora este o altă încălcare gravă a principiilor din reţelele de socializare. Totodată, 25% cred că a ignora cererea de prietenie a cuiva este un gest ofensator pe site-urile de socializare, iar 13% au această părere despre utilizarea unei imagini cu copii sau animale ca fotografie de profil, în timp ce 12% sunt de părere că a răspunde târziu la un mesaj, post sau tweet este dovada lipsei bunelor „maniere mobile”. În ceea ce priveşte timpul pe care şi-l petrec pe contul de social media, 7% din români declară că îşi verifică statusul mai mult de o dată pe oră, în timp ce 25% spun că fac acest lucru mai mult de 3-4 ori pe zi, 38% o dată pe zi, iar 29% o dată pe săptămână sau mai rar.

Studiul publicat de Intel România a fost realizat online, în luna mai, de către Redshift Research. La studiu au participat 16 ţări şi au fost intervievate 12.761 de persoane.

Etichete: , , , , ,