Comfort datorat unui sistem închis sau diversitate datorată unui sistem deschis? Apple, Google şi Microsoft urmează principii diferite. Comparaţie între cele trei sisteme de operare destinate smartphone-urilor.
Cei ce doresc să achiziţioneze un telefon mobil nu ar trebui să acorde importanţă doar producătorului telefonului, ci să aibă în vedere şi sistemul de operare ce rulează pe telefon, deoarece sistemul de operare (OS) este un factor decisiv în ceea ce priveşte filozofia de operare, funcţiile disponibile, funcţiile de securitate, posibilităţile de sincronizare şi nu în ultimul rând oferta de aplicaţii. Momentan, cele mai cunoscute trei platforme mobile destinate smartphone-urilor sunt iOS 5 de la Apple, Android 4.0 de la Google şi Windows Phone 7.5 de la Microsoft. Toate cele trei sisteme de operare promit o operare uşoară, performanţă ridicată şi oferă o multitudine de funcţii, dar urmează principii şi concepte diferite. Întrebarea decisivă la căutarea sistemului de operare corespunzător: doresc să mă mişc într-un eco-sistem închis sau doresc să las mai multe portiţe deschise?
Google şi Microsoft provoacă Apple
Sistemul de operare Apple este cunoscut atât pentru operarea uşoară, cât şi pentru natura sa introvertită. Fără nicio îndoială face parte dintre cele mai dezvoltate platforme pentru telefoane mobile şi începând cu update-ul la iOS5 oferă cu iCloud un concept cu un viitor promiţător destinat asigurării online a datelor. Cei ce aleg Apple ca sistem de operare, beneficiază de servicii precum hardware şi software din acelaşi loc – dar se pot mişca doar în iCosmos. Cei ce nu doresc acest lucru, găsesc la Google diversitate şi deschidere: Android este open source, orice dezvoltator, producător sau provider de internet poate vizualiza codul sursă al sistemului de operare, îl poate adapta şi poate integra aplicaţii în sistem. Astfel, niciun dispozitiv Android nu se aseamănă cu altul – atât în ceea ce priveşte operarea cât şi interfaţa de utilizator.
Al treilea mare jucător care atrage clienţi noi este Microsoft. Gigantul PC-urilor a prelucrat complet sistemul de operare. Punctul central îl reprezintă combinarea diverselor informaţii în live tiles interactive. Şi sistemul de operare Windows Phone este un sistem închis spre exterior, totuşi principiul diferă de cel al iOS, deoarece nu se adresează unui singur producător. Ce au de oferit diversele versiuni ale platformelor mobile, vom detalia în paginile următoare.
Apple deţine: iTunes, App Store şi iCloud plus hardware, iar toate formează un ecosistem închis. Şi sistemul de operare iOS 5, cu funcţiile sale inovative impune standarde ridicate.
Sistemul de operare iOS limitează utilizatorii, dar în schimb oferă un pachet consistent ce asigură un confort ridicat de operare. Nu Apple a inventat touchscreen-ul, dar în 2007 Apple a lansat primul iPhone cu touchscreen dotat cu sistemul de operare iOS – revoluţionând astfel branşa comunicaţiilor mobile şi provocând toate platformele concurente în arenă. De atunci sistemul de operare iOS este cunoscut datorită operării intuitive şi liniare, dar şi datorită structurii restrictive şi încă mai este considerat etalon în ceea ce priveşte confortul de operare.
Apple trasează direcţia
În comparaţie cu sistemul de operare Android de la Google, iOS este o platformă închisă spre exterior. Apple indică utilizatorilor foarte clar direcţia: aplicaţiile se pot lua doar din App Store, muzică şi clipuri video noi, precum şi orice schimb de date cu PC-ul de acasă se poate face doar prin intermediul programului Apple iTunes. Oficial, alte căi de acces sunt blocate, atât pentru aplicaţii cât şi pentru muzică, clipuri video şi fotografii. Conectarea iPhone-ului la PC prin cablu USB cu PC-ul şi mutarea datelor de pe un dispozitiv pe altul nu este posibilă – totul se realizează prin intermediul iTunes. Totuşi mai multă deschidere şi transparenţă rămân de dorit, dar cei ce aleg universul Apple, primesc în schimb o echipă bună formată din hardware şi software. Mentenanţa produselor Apple este exemplară: noul iPhone 4S vine din fabrică cu versiunea actuală a sistemului de operare iOS 5, dar de un update gratis la noul software pot beneficia şi cei doi predecesori 4 şi 3GS, precum şi cele 2 iPad-uri şi cea de-a treia generaţie de iPod Touch.
Inspirat din Android
Odată cu lansarea sistemului de operare iOS 5, cablul de date devine inutil: iPhone şi iPad se sincronizează acum cu PC-ul prin Wi-Fi via iTunes, iar copiile de siguranţă ajung direct în iCloud şi la fel pot fi şi restaurate – foarte practic. Cei ce se înscriu pentru serviciul Cloud de la Apple, primesc gratuit un spaţiu de 5 GB pentru aplicaţii, contacte, planificări, email-uri şi fotografii; oricând pot achiziţiona mai mult spatiu de stocare, care costă între 32 şi 80 euro/an în funcţie de capacitate. Apple s-a inspirat de la Google: dacă se trece cu degetul pe ecran pe verticală, se deschide fereastra cu notificări în care sunt indicate apelurile nepreluate, mesajele necitite, planificări, informaţii despre vreme sau remindere – această opţiune era disponibilă încă de la prima versiune a sistemului de operare Android. Suplimentar, iOS 5 indică evenimente ratate direct pe lock screen, iar dacă se trece cu degetul pe ecran de la stânga la dreapta peste eveniment, se deschide direct aplicaţia corespunzătoare.
Concept bun de securitate
iOS face bine faţă în rutina zilnică, meniurile se pot accesa rapid, oferă o bună privire de ansamblu asupra aplicaţiilor pentru calendar şi contacte; browser-ul web este rapid, bine structurat şi oferă funcţii practice, totuşi nu poate reda conţinuturi flash. Textul din email-uri se poate formata foarte uşor, doar ataşamentele trebuie introduse prin operaţiunea de copy and paste. Şi funcţiile de siguranţă sunt extensive: datorită update-urilor periodice de software şi a App Store controlat, iOS oferă o protecţie bună împotriva atacurilor de malware şi furtului de date personale, în plus datele pot fi protejate prin blocarea cu cod şi datorită posibilităţii ştergerii de la distanţă.
Concluzie
Limitările pe care le impune sistemul de operare iOS pot avea efect intimidant pentru unii, însă efectul pozitiv este că toate serviciile sunt bine integrate şi sistemul în combinaţie cu interfaţa de utilizator elegantă şi rapidă oferă un confort extrem de ridicat. Cu update-ul la versiunea 5, sistemul de operare iOS a extins punctele forte şi a adăugat unele noi, chiar dacă nu au fost umplute toate golurile. App şi iTunes Store sunt în continuare în vogă şi oferă cam tot ce îţi trebuie; până la urmă doar manevrarea puternic limitată a datelor proprii rămâne singurul dezavantaj.
Google mizează în continuare pe comunitatea de dezvoltatori – Android rămâne open source şi astfel la polul opus faţă de sistemul de operare iOS. Versiunea 4 are un nou look şi este compatibilă cu smartphone-uri şi tablete.
Secretul succesului sistemului de operare Android îl reprezintă natura sa deschisă. Conform unui studiu realizat de Gartner, Google are o cotă internaţională de piaţă de mai mult de 50 de procente – astfel sistemul de operare Google este fără nicio îndoială lider de piaţă.
Sistemul rămâne vulnerabil
Google pune gratuit la dispoziţia oricui codul sursă al sistemului său de operare mobil. Dezvoltatorii şi operatorii de internet folosesc această transparenţă pentru a integra în sistem aplicaţii şi servicii, în timp ce producătorii de hardware construiesc interfeţe de utilizator proprietare pentru a se diferenţia de concurenţă. Acest lucru duce la o anumită fragmentare a platformei: de îndată ce Google lansează o nouă versiune, producătorii trebuie să prelucreze interfaţa mai întâi, ceea ce poate dura cel puţin câteva săptămâni, dacă nu luni, nu rare sunt cazurile în care, update-uri nu sunt disponibile pentru multe dispozitive; nu în ultimul rând, acest lucru reprezintă un pericol, deoarece update-urile de multe ori reuşesc să umple golurile referitoare la securitate. În principiu, la Android pachetul de securitate este mai important decât în cazul iOS şi Windows Phone. Google nu controlează la fel de autoritar magazinul de aplicaţii Play, deci înainte de a instala o aplicaţie, trebuie să te gândeşti dacă aplicaţia chiar are nevoie de acces la agenda cu contacte pentru a asigura funcţia promisă. Şi cei ce doresc ca în caz de urgenţă să-şi localizeze, blocheze sau şteargă datele de la distanţă de pe dispozitivul pe care rulează sistemul de operare Android – altfel decât în cazul sistemelor de operare iOS şi Windows Phone – necesită o aplicaţie suplimentară.
Capacitate mare de adaptare
În sistemul de operare Android 4, Google combină liniile de dezvoltare 2.x pentru smartphone-uri şi 3.x pentru tablete, reunind punctele forte ale acestora. Per ansamblu, noul sistem de operare Android cu numele de cod Ice Cream Sandwich este mai flexibil: dosarele se pot crea acum prin simpla tragere a pictogramelor din ecranul de pornire una peste alta, iar câteva widget-uri se pot redimensiona la mărimea dorită. Astfel, utilizatorul cu ajutorul noului widget Google Mail poate stabili numărul mesajelor care să fie afişate pe ecranul de pornire. Şi noul câmp referitor la conținut – care afişează, de exemplu în agenda cu contacte sau calendar, opţiunile disponibile aici – astfel Android 4 este mai accesibil decât predecesorul. Totuşi, meniul principal şi submeniurile încă nu sunt la fel de ordonate precum în cazul sistemului de operare iOS, şi nici aspectul nu se adresează oricui.
Adio taste specifice Android
Remarcabil: tastele specifice sistemului de operare Andoid lipsesc la Android 4, acum pe touchscreen sunt afişate trei taste pentru „Înapoi”, „Ecran pornire” şi „Multitasking”. În funcţie de orientarea ecranului, elementele de operare se deplasează din partea dreaptă în partea de jos a ecranului.
Privire de ansamblu: multitasking listează toate programele ce rulează în acel moment; pentru a închide una dintre aceste aplicaţii, este suficientă „aruncarea” aplicaţiei de pe ecran – Google s-a inspirat cu această opţiune de la sistemul de operare Web OS al companiei Palm. La fel se pot închide şi taburile browser-ului. În timp ce în cazul sistemelor de operare iOS şi Windows Phone aplicaţiile trimise în fundal sunt puse pe pauză, sistemul de operare Android permite multor programe să rămână active şi să acceseze informaţii de pe internet.
Concluzie: în direcţia bună
De îndată ce te obişnuieşti cu sistemul de operare Android 4, sarcinile din rutina zilnică se realizează foarte simplu. Serviciile Google sunt bine integrate, asupra browser-ului şi aplicaţiilor de email este oferită o privire de ansamblu bună. Un adevărat avantaj faţă de sistemele de operare iOS şi Windows Phone este acela că muzica, documentele, fotografiile şi clipurile video se pot transfera pe aparat printr-o simplă operaţiune de drag and drop. În plus, aproape 70% dintre aplicaţiile din Google Play sunt gratis. Foarte clar: Google oferă utilizatorilor o libertate mai mare decât Apple şi Microsoft – concomitent şi griji în ceea ce priveşte siguranţa.
Necomplicat şi bine conectat
Datorită sistemului de operare Windows Phone, Microsoft a pătruns în era touchscreen-ului. Noul sistem de operare se dovedeşte a fi un adevărat specialist în reţele şi este pe urmele concurenţei.
Microsoft era prezent pe piaţa smartphone-urilor, în primul rând în domeniul business, deja cu Windows Mobile, dar nu a urmat trendul introdus pe atunci de Apple şi anume operarea confortabilă şi simplă cu touchscreen şi a rămas în urma concurenţei. Interfaţa de utilizator a Windows Mobile avea icoane mult prea mici şi era foarte greu de operat de pe touchscreen – nici urmă de plăcere, confort sau inovaţie.
Ferestre la trecut
Microsoft a apăsat pe butonul de reset şi a dezvoltat un sistem de operare complet nou – cu design, structură şi concept noi. O dată cu sistemul de operare Windows Phone 7, gigantul din Redmond îşi ia adio de la look-ul cu ferestre – live tiles triumfă. Aceste aşa-numite „live tiles” sunt unicat şi noua emblemă a noului sistem de operare Microsoft. Este vorba despre câmpuri animate, care se pot aranja pe ecranul de pornire în ordinea dorită şi care indică în permanenţă informaţii noi, ca de exemplu întâlniri programate sau diferite imagini ale contactelor. Un avantaj al sistemului de operare Windows Phone faţă de concurenţă îl reprezintă hub-urile bine structurate. Hub-urile fac legătura între diferite conţinuturi combinându-le într-un singur flux. Exemplar este hub-ul contacte: aici sunt combinate mesaje scurte, email-uri şi/sau mesaje din reţele sociale de la anumite persoane sau grupuri definite. În plus, hub-ul combină imagini şi mesaje de stare de pe Facebook şi Twitter cu agenda de contacte şi oferă o funcţie de comentariu uşor de accesat. Atât de bine conectat nu este nici iOS, nici Android.
Captiv în universul Microsoft
Şi magazinul de aplicaţii App Store are ceva special de oferit: datorită funcţiei „Try before you buy” – se pot testa multe dintre aplicaţiile care sunt disponibile doar contra-cost – atât de mult confort oferă doar Marketplace de la Microsoft, care între timp are în ofertă peste 60.000 aplicaţii. În plus, update-ul la 7.5 Mango a mai îmbunătăţit anumite probleme cunoscute de la prima versiune, în special problema legată de multitasking. Până acum, aplicaţiile active trebuiau închise, acum acestea pot fi trimise în fundal fiind posibilă comutarea între acestea. Browserul web modificat este mai rapid decât predecesorul şi suportă HTML5, dar nu suportă flash. La capitolul administrare a datelor, sistemul de operare WP7 se orientează după sistemul de operare iOS de la Apple: aplicaţia de sincronizare Zune este responsabilă pentru orice transfer de date între PC şi smartphone; modelele pe care rulează sistemul de operare WP nu sunt recunoscute ca memorii de stocare tip USB.
Oarecum prea jucăuş
Cu conceptul de operare al Microsoft te poţi obişnui foarte repede. Principiul live tiles este excelent, structura consecventă, chiar dacă anumite puncte din meniu sunt ascunse. Meniul principal listează toate conţinuturile în ordine alfabetică, nu este posibilă rearanjarea sau organizarea în dosare. Ecranul de pornire se poate personaliza. Ceea ce-i lipseşte platformei este funcţia de blocare a dispozitivului, ca de exemplu blocarea prin cod sau – ca şi în cazul Android 4 – prin recunoaştere facială. În cazul în care se pierde un telefon pe care rulează sistemul de operare Windows Phone, ar trebui blocat pe cât de repede posibil prin localizare de la distanţă.
Bilanţ: cel mai bun reţelist
Punctul forte al sistemului de operare Windows Phone este gruparea diverselor conţinuturi în hub-uri, fiind astfel uşor accesibile. Interfaţa de utilizator modernă cu live tiles este evident cu un pas înaintea concurenţei, dar în anumite locuri încă mai este oarecum neordonată. Microsoft nu oferă prea multă libertate: Zune şi Marketplace sunt singurele interfeţe către lumea exterioară. În schimb, sunt disponibile copii de siguranţă şi sunt oferiţi gratuit 25 de GB spaţiu de stocare pe Sky Drive.
Cum am testat
Cu cât mai multe funcţii sunt integrate în sistemul de operare, cu atât mai mult confort oferă în rutina zilnică. Importante sunt înainte de toate funcţiile sistemului, precum tehnologia push email, Exchange Active Sync, multitasking, comenzi vocale sau posibilitatea utilizării smartphone-ului ca hard disk şi conectarea la PC. Nu sunt de neglijat nici funcţiile suplimentare, ca de exemplu integrarea reţelelor sociale şi a serviciilor Cloud, un centru de notificări pentru apeluri pierdute şi mesaje necitite, dar şi suportul de sloturi pentru carduri pentru extinderea memoriei interne. Între timp au devenit foarte importante şi mărimea, calitatea oferta şi confortul magazinelor de aplicaţii.
Funcţii de securitate
Cel ce îşi pierde smartphone-ul, pierde date sensibile. De aceea este importantă posibilitatea de localizare şi blocare a telefonului de la distanţă sau în cazul ideal posibilitatea de ştergere a datelor, înainte ca terţe persoane să aibă acces la ele. Un prim pas privind protecţia datelor este deja o blocare prin cod sau recunoaşterea facială. Pericolul însă vine şi din interior: cei ce instalează aplicaţii şi le permit acces total asupra sistemului, pot deveni foarte repede victimele atacurilor de malware sau furtului de date personale. Apple şi Microsoft îşi controlează magazinele de aplicaţii, dar nu ar trebui să avem încredere oarbă în nicio aplicaţie. Smartphone-urile pe care rulează sistemul de operare Android permit chiar şi instalarea aplicaţiilor, care nu sunt listate în Android Market. Astfel de programe ar trebui instalate doar din surse de încredere.
Manevrabilitate
La această categorie, evaluăm cât de bine se comportă sistemele de operare în rutina zilnică la capitolele navigare pe internet, schimb de emailuri, reţele şi organizarea calendarului, contactelor şi notiţelor. Inevitabil, această evaluare primeşte o uşoară tentă subiectivă. Cerinţele noastre pentru o manevrabilitate cât mai bună posibil: Există un inbox comun? Cât de repede se pot ataşa fotografii la mesaje? Cât de uşor se poate extinde lista destinatarilor? Meniul se parcurge intuitiv? Şi înainte de toate: cum interacţionează funcţiile individuale cu serviciile? Conceptul asigură eficienţă? Faptul că în cazul Apple totul vine din acelaşi loc, implică simultan o doză de blestem şi binecuvântare. Din punctul nostru de vedere, la sfârşitul zilei, sistemul de operare iOS oferă per ansamblu un pachet consistent. Multă libertate nu este oferită, în schimb aplicaţiile, serviciile şi hardware-ul colaborează optim. Meniurile sunt uşor accesibile, interfaţa se operează uşor, oferta de aplicaţii mai bogată nu există şi sunt luate măsuri de siguranţă datorită update-urilor periodice şi a magazinului de aplicaţii verificat.
Concluzie
Google cade în cealaltă extremă şi deschide platforma pentru oricine şi permite modificări serioase ale sistemului său de operare. Astfel, Android este foarte sensibil, atât pentru producători cât şi pentru utilizatori. Acest lucru aduce multe avantaje, dar şi dezavantaje: update-urile neregulate reprezintă un risc pentru securitate, de asemenea magazinul de aplicaţii nu este suficient de controlat. Microsoft păşeşte în aceeaşi direcţie ca şi Apple şi este un sistem închis spre exterior. Sistemul de operare Windows Phone se deplasează exclusiv în universul Microsoft, ceea ce înseamnă mai multă securitate. Foarte reuşite sunt nodurile pentru conexiuni, care comparativ cu iOS şi Android oferă o adevărată plusvaloare. Interfaţa pare modernă, dar în anumite puncte nu oferă o privire de ansamblu. Momentan, Microsoft nu poate ţine pasul cu oferta de aplicaţii a concurenţei.