Totul despre tehnologiile de ecran pentru smartphone și tabletă

Scris de | 28 iulie, 2014
Totul despre tehnologiile de ecran pentru smartphone și tabletă

Ecranul este, fără îndoială, cea mai importantă componentă la alegerea unui smartphone sau a unei tablete. Pentru a analiza în detaliu ce avem în fața ochilor, se impune să aruncăm totuși o privire în interiorul carcaselor frumos colorate de la Apple, LG, Samsung, Sony & Co.

Sony Xperia Z2

În prezent, smartphone-urile şi tabletele de calitate nu atrag doar prin designul de ultimă generație, ci și prin display. Mai mult, ecranele capacitive multitou­ch evoluează de la an la an, oferind un control mai rapid și mai bun, dar și mai fidel la mișcările efec­tuate de utilizator. Astfel, ecranele devin unele dintre cele mai im­portante interfeţe între utilizator şi dispozitivul mobil folosit pentru navigarea pe internet, divertisment şi comunicare.

LCD atrage privirile

Până acum aproape toate table­tele şi majoritatea smartphone-uri­lor au fost dotate cu ecrane LCD. Tehnologia cu cristale lichide se caracterizează printr-o calitate ri­dicată a imaginii, durată lungă de viaţă şi costuri scăzute de produc­ţie. Printre altele, modelele Xperia Z de la Sony şi seria HTC One sunt dotate cu ecrane LCD transmisive, cu iluminare din spate (cu LED). În contrast, la noile sale iPhone-uri, compania Apple utilizează panouri LCD reflective, care pe lângă ilumi­narea cu LED, folosesc suplimentar lumina incidentă reflectată.

Nou venit printre ecrane: OLED

În ultimii ani, ecranele OLED (Organic Light Emitting Diodes) au intrat puternic pe piață, fiind folosite intens. Contrastele ridica­te, culorile briliante, negrul satu­rat şi timpii de reacţie de 1.000 de ori mai rapizi, se numără printre avantajele acestei tehnologii. Hotă­râtor pentru succesul acestora, sunt smartphone-urile din seria Galaxy S ale producătorului Samsung.

Densitate mare a pixelilor

Tehnologiile OLED şi LCD se dezvoltă la viteze enorme. Exem­plu de rezoluţie: tabletele actua­le precum Galaxy Note 10.1 sau Kindle Fire HDX 8.9, au o rezolu­ţie de 2560 x 1600 pixeli și pot afi­şa mai multe detalii decât clipurile video în format Full HD (1080p). Dacă se compară mărimea ecranu­lui cu rezoluţia, rezultă densitatea de pixeli (pixeli per inchi, prescur­tat ppi). Panoul OLED din noul Samsung Galaxy S5 are o densita­te a pixelilor de 432 ppi. Compa­rativ, ecranul Retina cu care este dotat iPhone 5s oferă “doar” 326 ppi. Însă această valoare este atât de ridicată încât pixelii nu pot fi deosebiţi cu ochiul liber.

Mai mulţi pixeli

În viitor, înregistrările video 4K/ UHD vor oferi o rezoluţie Full HD de patru ori mai mare. Luând în considerare dispozitivele mobile viitoare cu rezoluţie nativă 4K, noul format va pune cu siguranţă accentul pe claritate. Avantajele calităţii prezintă totuşi şi dezavan­taje practice: clipurile video de dimensiuni mari solicită puternic hardware-ul, ceea ce micşorează autonomia acumulatorului. Dacă într-o zi aplicaţiile vor fi pregătite pentru formatul 4K, se vor acumu­la şi aici cantităţi mari de date, care necesită mai mult spaţiu de stocare şi mai multă răbdare la descărcarea prin reţelele de date mobile.

O cursă strânsă

Rezoluţiile mai ridicate în­seamnă densitate mai mare a pixelilor. Acest lucru are urmări: la ecranele LCD, elemente elec­tronice de comandă consumă mai multă lumină, fiind astfel mai predispuse la defecţiuni. În plus, matricea subțire de tranzistoare cu peliculă TFT trebuie să ofere un voltaj mai mare într-un timp mai scurt. Din acest motiv, a fost nevoie de soluţii noi. Ecranele de top, precum cel de la Kindle Fire HDX 8.9, optimizează tehnolo­gia LTPS (Low Temperature Poly Silicon) oferind o conductivitate mai mare. O conductivitate mai mare a elementelor electronice de comandă la costuri de producţie rezonabile o promite și utilizarea aşa-numitelor tranzistoare IGZO (Indium Gallium Zink Oxid). Apple se bazează pe acest concept la iPad Air.

IPS are multe părţi pozitive

La smartphone-urile şi tabletele cu ecrane LCD de calitate, a fost in­trodusă între timp tehnologia IPS (In-Plane Switching). Spre deosebi­re de panourile LCD obişnuite, aici cristalele lichide se aliniază paralel cu suprafaţa ecranului. Astfel este asigurat un contrast mai bun şi înainte de toate o stabilitate mai ridicată a unghiului de vizualiza­re. Cât de lizibil este într-adevăr ecranul unei tablete la privirea din lateral, ne arată diagramele de contrast din testele connect. Vari­antele cu electrozi mai mici, mai rapizi pentru ajustarea cristalelor lichide măresc randamentul lumi­nii şi scurtează şi mai mult timpii de reacţie.

Ecrane Wide Gamut

Ecranele bune încearcă să re­producă pe cât posibil culorile originale. Acest lucru este posibil doar atunci când producătorul calibrează cu grijă ecranele şi dez­voltatorii ajustează procesarea ima­ginilor (Image-Processing) pentru o reproducere autentică a culori­lor. Utilizatorii care vizualizează cu plăcere fotografii pe smartphone sau tabletă trebuie să fie atenţi la acurateţea culorilor şi acoperirea cât mai completă a spaţiului de culoare sRGB. Ecranul LCD al mo­delului Sony Xperia Z2 oferă o pa­letă de culori (Gamut) mai extinsă cu 30 %. Un ecran, poate utiliza aceste rezerve pentru o ajustare a imaginii în funcţie de situaţie, ca de exemplu atunci când culorile, în lumina zilei se estompează in­evitabil din cauza reflexiilor. Ecra­nele, a căror putere de iluminare se diminuează fără doar şi poate de-a lungul anilor, pot cu ajutorul unui Gamut mai înalt şi a unui mana­gement inteligent al culorilor să asigure acoperirea sRGB dorită de 100% şi pentru o perioadă mai lungă de timp.

Iluminare mai bună

La ecranele LCD, optimizarea iluminării aduce progrese în ceea ce priveşte reproducerea culori­lor. LED-urile albastre utilizate în mod normal, cu strat galben de fosfor generează un alb (prea) rece. La cele mai noi tablete ale sale, Amazon mizează şi în con­tinuare pe LED-uri albastre. Nou la tehnologia cu iluminare din spate este folia QDEF (Quandum Dot Enhancement Film), care utilizează așa-numitele puncte quantum. În funcţie de mărime, acestea generează o gamă largă de culori. Prin urmare, compo­nentele spectrale roşu-verde ale luminii albe cresc, ceea ce permi­te o afişare mai exactă a culorilor. LCD-urile cu folie și puncte quan­tum contribuie la compensarea avantajelor tipice OLED-urilor în ceea ce priveşte saturaţia culo­rilor. Sistemul cu iluminare din spate, asemănător ca principiu, al modelului Sony Xperia Z2 com­bină “LED-urile live” albastre cu elementele de fosfor roşii şi verzi. Şi această tehnologie garantează un alb autentic şi astfel reprezintă baza reproducerii culorilor cu mai multe nuanţe.

Problemă: cititul în lumina soarelui

În lumina soarelui, chiar şi cele mai bune ecrane pentru dispozi­tive mobile întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte lizibilitatea. Su­prafeţele netede din sticlă au efect de oglindă şi reflectă lumina care provine de la lămpi, ferestre pre­cum şi lumina directă a soarelui. Contrastul se reduce drastic, culo­rile pălesc. Funcţiile inteligente de ajustare automată a luminozităţii, pot diminua această problemă, dar mai este de dezvoltat aici. Acelaşi sunt valabile şi pentru suprafeţele antireflex. Compania LG constru­ieşte deja ecrane cu substrat din plastic subţire, flexibil. Poate prin aceste P-OLED-uri flexibile am pu­tea avea în mână, un instrument împotriva reflexiilor.

Ecrane în laborator

În urma măsurătorilor, vom afla dacă aceste ecrane respectă cu adevărat ceea ce promit. În ceea ce priveşte tabletele, în laborato­rul de teste, connect nu măsoară doar contrastul în întuneric, ci şi pentru diverse grade de iluminare, care corespund unei încăperi de birou (500 lucşi) şi desigur zilelor de vară ușor înnorate (20.000 luc­şi). Conţinuturile de pe ecranele cu contrast la lumina zilei de 1:50 sau mai mari şi o valoare cât mai mică pentru reflexie (indică cât de puter­nic se va reflecta lumina ambienta­lă), au şanse mai mari să rămână lizibile chiar şi în lumina soarelui.

Găsirea modelului potrivit

În cele din urmă, frumuseţea unui ecran stă și în ochii privi­torului. Dar nu ar trebui uitate punctele forte şi slabe ale ambelor tehnologii. Astfel, un utilizator pa­sionat de jocuri ar trebui să-şi în­drepte atenţia mai degrabă asupra ecranului OLED cu reacţii rapide. În schimb, pentru utilizatorii care folosesc smartphone-ul pentru a face fotografii, soluţia ideală o reprezintă modelele cu ecran IPS, care oferă o acoperire ridicată pentru spațiul de culoare sRGB. Este clar: merităm toți un ecran excelent deoarece vrând-nevrând aruncăm în permanenţă un ochi asupra acestor dispozitive.

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,