Samsung Galaxy A71 în test practic

Samsung turează motoarele seriei Galaxy A, iar noile modele beneficiază din plin de avansul tehnologic atins de companie. Smartphone-ul Galaxy A71 este capul de afiș și se evidențiază prin ecranul OLED de înaltă calitate, ansamblul quad camera performant, dar și prin puterea la interior.

Scris de | 12 iulie, 2020
Samsung Galaxy A71 în test practic

Pentru a putea înțelege impactul pe care-l au smartphone-urile din seria Galaxy A, este suficient  să aruncăm un ochi pe analiza efectuată compania de cercetare de piață de Canalys, în care este evidențiat faptul că în trimestrul doi din 2019, Samsung a deținut o cotă de piață de 40% în Europa, cea mai mare din ultimii 5 ani, compania livrând nu mai puțin de 18,8 milioane de smartphone-uri. Din acest total, 12 milioane de unități au fost membrii familiei Galaxy A, iar primele patru modele din serie: A10, A20e, A40 și A50, au atins un volum atât de mare, încât au depășit la capitolul livrări, portofoliul in integrum al tuturor celorlalți producători de smartphone-uri prezenți pe piața din Europa. Tot Canalys, mai indică faptul că, modelul A50 este al patrulea cel mai bine vândut smartphone în 2019, în timp ce mai galonatul Galaxy S10+ a ajuns doar pe locul al zecelea. Prin urmare, modele din noua serie Galaxy A, ajunse la generația a 6-a, ar trebui să-și bazeze succesul pe umerii predecesorilor și să ofere funcții bune la un preț rezonabil. Primul model din serie, care ne-a trecut pragul redacției, a fost Samsung Galaxy A71, l-am supus unui test practic, înainte de a-l trimite în cel de laborator, și așteptăm ca scurt timp să punem mâna și pe celelalte smartphone-uri din noua serie Galaxy A.

Design și display

Samsung Galaxy A71 cucerește prin ecranul cu diagonala de 6,7 inchi (și modelul de anul trecut, A70, dar și Galaxy S20 Plus sunt echipate cu ecrane la fel de mari), Infinity-O, aproape fără margini, cu colțuri rotunjite, fine, ce fac trecerea către partea din spate, realizată din plastic, unde tronează un ansamblu quad camera, în trend. Singurul element vizual ce reduce puțin din entuziasm este camera frontală, a cărei amplasare a implicat perforarea display-ului. Dar să fim sinceri, reprezintă pentru moment o etapă intermediară în evoluția smartphone, care cel mai probabil din 2021, va deveni amintire. Display este Super AMOLED Plus, cu rezoluția de 1080 x 2400 pixeli, densitatea acestora fiind de 393 dpi. Nu este foarte luminos, dar cu setările potrivite, te vei bucura din plin de culori puternice, chiar și la soare. Impresionează prin contraste foarte bune, oferind un unghi de vizualizare bun – putea fi și mai luminos, dar oferă la 852 cd/m2 la soare, o valoare impresionantă.

Și modelul de anul acesta vine cu un senzor optic pentru amprentă, direct sub ecran, iar după ce sunt efectuate setările necesare, deblocarea se face rapid. Nu am constatat nici o problemă. Pentru un plus de securitate biometrică, deblocarea se poate efectua și cu ajutorul camerei frontale.

Așa cum am menționat anterior, carcasa este realizată din plastic, iar acest aspect presupune un plus de atenție din partea utilizatorului. Recomandarea noastră este să optați pentru o husă de protecție, mai ales că A71 nu prezintă protecție împotriva apei și prafului. În ceea ce privește dimensiunile, telefonul măsoară 163,6 x 76 x 7,7 mm, iar greutatea este de 179 grame. Bonus: este dual SIM, suportă două conexiuni în același timp, plus un card MicroSD. Mai mult, mufa de Jack este prezentă, un element ce joacă un rol important pentru mulți utilizatori.

La zi

Samsung Galaxy A71 adăpostește la interior un procesor Snapdragon 730 de la Qualcomm, un model octa core din clasa mijlocie superioară, care conlucrează perfect cu cei 6 GB de memorie RAM. Toată greutatea cade pe umerii procesorului tactat la o frecvență de 2,2 GHz și pe cel grafic Adreno 618. În plus, dispune de un spațiu intern de 128 GB (deține și slot MicroSD), din care utilizatorul are la liber 107 GB. L-am supus mai multor scenarii de utilizare și l-am trecut și prin jocuri unde grafica este esențială – nu am constatat vreo slăbiciune, iar imaginile cu rezultatele obținute în testele sintetice de benchmark confirmă cele spuse.

În ceea ce privește conectivitatea, găsim Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, LTE Cat. 12 la 600 Mbit/s, NFC, Bluetooth 5 și o baterie cu capacitatea de 4500 mAh. În testul nostru practic, autonomia a fost de 12 ore – un fapt lăudabil, ce va fi mai bine conturat după testul de laborator. Încărcare rapidă este la 25 Wați.

Android 10

Fără compromisuri și pe partea software – Samsung a pus tot ce e mai bun. La nivel de sistem de operare Galaxy A71 se bazează pe Android 10 și pe interfața proprie One UI 2.0, unde rutinele Bixby joacă un rol central, fiind deosebit de utile pentru utilizator. De exemplu, telefonul învață procesele zilnice prin care trece și ajustează automat controlul funcțiilor necesare pentru utilizator – chiar și ținând cont de locație. De exemplu, smartphone-ul activează automat Wi-Fi când ajungi acasă, și oprește funcționarea NFC ori a conexiunii de Bluetooth. Nu lipsește nici panelul Edge de activități, care prin glisarea din lateral îți permite acces facil la contacte, aplicații (pot fi editate) sau unelte, precum busola.

Plusuri

  • design elegant cu joc interesant de culori
  • afișaj OLED full, ecran de 6,7 inchi, excelent
  • performanță bună a sistemului, multă memorie, dual SIM și microSD
  • ansamblul camera este de înaltă rezoluție, face fotografii bune la lumină
  • valori de emisie/recepție constant bune
  • oferă o autonomie de puțin peste 12 ore
  • încărcare rapidă la 25 de Wați

Minusuri

  • calitatea fotografiilor în întuneric este doar satisfăcătoare
  • fără protecție împotriva apei și prafului
  • spate din plastic
  • fără încărcare wireless

Cu patru camere

În ceea ce privește ansamblul quad camera, găsim o cameră principală de 64 megapixeli, una de 12 megapixeli ultra-wide, una Macro de 5 megapixeli și una pentru profunzimea de câmp, tot cu o rezoluție de 5 megapixeli. Deține și bliț, vorbim de un singur LED. Zoom-ul digital este 8x. Modul în care funcționează este deja cunoscut, totul se bazează pe  tehnologia Tetracell, care combina 4 pixeli in 1 pentru oferi imagini de calitate ridicată, la dimensiunea 16 megapixeli. Folosiți cu încredere HDR. În împrejurimi luminoase, A71 face fotografii bune, pe întuneric imaginile prezintă slăbiciuni – calitatea per total însă este la nivel satisfăcător. Filmarea se face 4K. În ce privește camera frontală, aceasta este de 32 megapixeli, fiind ideală pentru selfie.

Concluzie connect

Samsung Galaxy A71 este noul etalon în clasa de mijloc superioară, smartphone-ul se remarcă prin ecranul OLED de calitate înaltă, ansamblul quad camera ce permite realizarea de capturi foto impresionante, dar și prin puterea hardware din interior, ce conlucrează excelent cu Android 10 și interfața One UI 2.0. Trebuie menționată și autonomia impresionantă, de 12 ore, plus faptul că poate fi încărcat rapid la 25 Wați. Telefonul este disponibil atât în magazinele online la un preț de circa 1.700 de lei, cât și în oferta operatorilor de telefonie.

Etichete: , , ,