REVIEW Oppo Enco X: căști TWS cu ANC și încărcare wireless

Căști TWS (true wireless stereo) intraauriculare, cu anularea zgomotului de fundal, încărcare Wireless și cu certificarea producătorului danez de renume mondial, Dynaudio.

Scris de | 15 februarie, 2021
REVIEW Oppo Enco X: căști TWS cu ANC și încărcare wireless

Oppo nu este la prima iterație de căști, dar noul model Enco X completează portofoliul audio al companiei. OPPO Enco X au fost anunțate în China în Octombrie 2020, iar mai apoi a urmat o lansare europeană. Sunt căști wireless intraauriculare cu ANC și încărcare wireless, dar lucrurile interesante nu se opresc aici. Avem aici recenzia completă a căștilor wireless Oppo Enco X după două săptămâni de utilizare intensă, atât la sala, în zgomotul asurzitor de la metrou, cât și în activitățile de birou.

Casca este una intraauriculară, similară cu Apple Airpods Pro

Atunci când Apple a lansat Airpods acum câțiva ani, glumele nu au încetat să apară. Mulți i-au asemnănat cu niște cercei și nu prevedeau un succes al companiei din Cupertino pe acest segment, dar istoria s-a repetat cu mai multe lansări ale producătorului cu mărul mușcat. În fine, ce voiam să spun este că Apple nu au fost primii producători care au propus acest tip de produs pe piață, dar formatul de căști wireless de tip eardbuds a devenit mainstream odată ce Apple l-a propulsat. Apoi, toți marii producători de audio au lansat propriile modele, iar producătorii de smartphone-uri nu au stat nici ei deoparte și au pus pe rafturi propriile modele. Practic, dacă ai căști, smartwatch și smartphone, s-a creat un ecosistem. Adaugă aici un laptop și deja ecosistemul este complet. 

Co-Created with Dynaudio

Revenind la căștile noastre de azi, Oppo Enco X sunt fabricate în parteneriat cu Dynaudio, iar asta observi direct de pe carcasă, acolo unde găsești stilizat foarte frumos mesajul „co-created with Dynaudio”. Eu am primit la teste căștile albe, iar asta înseamnă că și carcasa de protecție, cu rol în acumulator, vine în această nuanță.

Avem o margine din aluminiu care înconjoară carcasa, iar logo-ul producătorului OPPO nu se remarcă decât la o privire destul de atentă. În partea de jos se găsește portul de încărcare de tip usb C, pe dreapta avem un buton fizic cu rol în conectarea la telefon, în timp ce frontal se remarcă un LED de stare. Spre deosebire de căștile celor de la Samsung, forma carcasei dezvăluie din start poziția din care trebuie deschisă, asta și datorită led-ului din față, care indică întotdeauna care este poziția ideală.

Led-ul frontal indică starea bateriei și poziția de deschidere

Fiecare cască cântărește 4.8 grame, în timp ce carcasa are o greutate de 42,5 grame fără căști și 52,5 grame cu tot cu căști în interior. Sunt rezistente IP54 pentru rezistența la apă și praf, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate fără probleme la sport sau atunci când afară plouă. Sunt mici și ușoare și sunt confortabile atunci când alegeți să le purtați pentru perioade îndelungate, nici eu nu pot să zic că am simțit vreun discomfort la utilizarea zilnică. 

 

Căștile acceptă încărcarea wireless prin standardul Qi, încărcându-se în aproape 2 ore și jumătate de la zero la 100% pe un stand Qi obișnuit. La nivel de tehnologie, căștile acceptă codecul LHDC  (Low Latency High Definition Codec), dar acesta funcționează numai cu un smartphone Oppo, chiar dacă vei putea utiliza căștile și cu alte smartphone-uri, inclusiv iOS și în general orice dispozitiv care poate fi conectat prin Bluetooth. 

Acceptă și codecuri AAC și SBC, iar dacă vrei să faci update și nu folosești un smartphone Oppo, instalează aplicația Heymelody. Tot aici vei putea stabili și comenzile tactile, dar personal, în afară de Play/Stop, care se realizează cu un singur tap, comenzile tactile mi se par greoaie pe toate căștile de acest tip. Acceptă un tap, două sau trei, dar și slide pentru controlul volumului, în timp ce la o apăsare mai lungă pot fi adăugate alte comenzi.

Suportă încărcare standard prin USB Type C, dar carcasa poate fi încărcată și wireless

Oppo Enco X – căști cu ANC și carcasă wireless

Căștile au conexiune Bluetooth 5.2 și suport binaural cu latență scăzută. Acest lucru asigură o transmisie rapidă și lină și oferă sunet către ambele urechi simultan, practic oferă un sunet sincronizat, elimină întârzierile și alte perturbări și crește calitatea semnalului.

Căștile au fost realizate în parteneriat cu producătorul danez Dynaudio

În ceea ce privește durata de viață a bateriei, fiecare cască are o baterie de 44 mAh, care ar trebui să reziste până la 5,5 ore fără ANC și până la 4 ore cu ANC activat. Carcasa are 535 mAh, permite încărcarea wireless și poate oferi suplimentar până la 25 de ore, respectiv 20 de ore cu ANC activ. În practică, ar trebui să vă așteptați la 3,5-4 ore de funcționare indiferent de modalitatea aleasă, iar asta nu este o cifră impresionantă. Cu toate astea, nu m-am trezit niciodată să port căștile pentru atâta timp, dar încărcarea rapidă oricum ar suplini acest incovenient. 

În cutia de retail găsim dopuri din silicon de diferite mărimi și cablul de încărcare

Calitatea audio este unul dintre cele mai importante aspecte când vine vorba despre căști sau orice alt dispozitiv audio. La Oppo Enco X, sunetul este clar și volumul ridicat, frecvențele sunt echilibrate și bassul suficient. Nu sunt căști de audiofili, dar sunt un accesoriu ideal pentru smartphone sau laptop și puteți să le păstrați legat la două dispozitive și să comutați rapid de la unul la celălalt doar printr-o apăsare lungă pe mugurul uneia dintre căști. 

ANC-ul funcționează bine. Am făcut un drum cu metroul doar pentru a vedea cum se descurcă, iar anularea zgomotului de fond s-a realizat excelent, iar la sala de sport nu numai că a acoperit muzica care de obicei sună prea tare și distorsionat, dar nu m-a deranjat nici sunetul pe care îl face banda de alergare și nici alte zgomite. ANC nu este chiar perfect, dar experiența este similară cu ce am mai întâlnit la alte modele similare. Trebuie să avem în vedere că nu sunt căști de 300-400 de euro cu cupe și care să ne acopere în întregime urechea.

Per total, am fost încântat de experiența de utilizare și nu am întâlnit neajunsuri supărătoare pe perioada testării. Nu ar trebui să vă faceți griji că smartphone-ul vostru nu suportă codec LHDC, am testat cu un smartphone în afară OPPO și nu am sesizat diferențe notabile. 

Concluzie

După ce am folosit o duzină de căști wireless de tip earbuds pot concluziona: Oppo Enco X sunt excelente în raportul preț-calitate. Sunt confortabile, au un sunet foarte bun și o carcasă elegantă, iar la capitolul tehnologie au ANC, încărcare wireless și o serie de gesturi, cu care totuși nu m-am simțit comod să le folosesc pe nicio pereche de căști wireless până acum. Costă 179 de euro în Europa, nu avem încă un preț ofiical pentru România, dar vor fi disponibile în magazinele din țară începând din perioada următoare.

Etichete: , , , , , , , ,