Vaccinurile anti-COVID au ajuns pe Darknet. Cât costă o doză

Scris de | 9 martie, 2021
Vaccinurile anti-COVID au ajuns pe Darknet. Cât costă o doză
Foto: RO Vaccinare/Facebook

Campania de vaccinare anti-COVID desfășurată la nivel global în această perioadă a deschis o nouă portiță pentru infractorii cibernetici și vânzătorii de pe piețele negre ale internetului. Cercetătorii Kaspersky au examinat 15 piețe diferite de pe Darknet și au găsit reclame pentru cele trei vaccinuri majore anti-COVID: Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Ba mai mult, au fost observați și vânzători care ofereau vaccinuri neomologate.

O mare parte dintre anunțuri provin din Franța, Germania, Marea Britanie sau SUA, iar prețurile unei doze de vaccin variază de la un preț minim de 250 de dolari până la unul de 1200 de dolari. Costul mediu este de aproximativ 500 de dolari.

Vânzătorii comunică prin intermediul aplicațiilor de mesagerie criptate (Wickr, Telegram), iar plățile se fac, bineînțeles, sub formă de criptomonede, în principal Bitcoin. Majoritatea vânzătorilor au efectuat între 100-500 de tranzacții, indicând că au finalizat vânzări, însă este incert ceea ce cumpără cu exactitate utilizatorii de pe Darknet. Este neclar și raportul dintre dozele de vaccinuri promovate online care sunt reale și cele care reprezintă înșelătorii.

Chiar dacă primesc ceva anume prin poștă, cel mai probabil ceea ce primesc cumpărătorii nu poate fi o doză de vaccin eficientă și validă. Mai important, obținerea unor astfel de doze este ilegală.

„Puteți găsi aproape orice pe Darknet, deci nu este surprinzător că vânzătorii de acolo ar încerca să valorifice campania de vaccinare. În ultimul an, au existat o serie întreagă de escrocherii care exploatează subiectul COVID-19 și multe dintre ele au avut succes. În acest moment, oamenii nu numai că vând doze de vaccin, ci și certificate de vaccinare – documente care vă pot ajuta să călătoriți fără restricții” spune Dmitry Galov, expert în securitate la Kaspersky.

Recomandarea Kaspersky este să nu cumperi niciodată produse de pe Darknet (cu atât mai puțin vaccinuri) și să fii atent la adresa URL a unui site. Dacă o singură literă pare deplasată sau dacă domeniul .com obișnuit a fost înlocuit cu .com.tk sau ceva de genul acesta, instinctul ar trebui să îți semnalizeze că este o încercare de phishing. Nu trebuie să introduci niciodată informații personale pe un astfel de site.

Etichete: , , , , , , , ,