REVIEW Samsung Galaxy A52 5G: Un midrange veritabil

REVIEW Samsung Galaxy A52 5G: Un midrange veritabil

Samsung Galaxy A52 în varianta 5G ar trebui să fie unul dintre cele mai vândute smartphone-uri din 2021, alături de recent lansatele Galaxy A52 4G și Galaxy A72. Varianta 5G aduce un ecran mai rapid, 120 Hz vs. 90 Hz pentru modelul 4G, dar și prețul este ceva mai piperat.

Scris de | 23 martie, 2021

Predecesorii lui Galaxy A52 s-au vândut în zeci de milioane de unități în întreaga lume, iar modelul de anul trecut, Galaxy A51, a fost unul dintre cele mai bine vândute smartphone-uri din 2020, conform Strategy Analytics, cu peste 6 milioane de unități care s-au vândut în primul trimestru din anul trecut. Aceste cifre apasă pe “umerii” lui Galaxy A52, fie că este vorba despre varianta cu conectivitate 4G sau cea cu 5G. Noul model aduce chipset-uri Snapdragon 750G pe ambele variante, mizează pe o estetică curată într-o paletă largă de culori și mult mai atractivă față de Galaxy A51, iar pe spate avem o cameră principală de 64 de megapixeli extrem de ofertantă.

Galaxy A52 este disponibil într-o varietate de configurații, modelele cu conectivitate 4G pot avea 4, 6 sau 8 GB de memorie RAM și 128 sau 256 GB spațiu intern de stocare, în timp ce varianta Samsung Galaxy A52 5G poate este disponibil în configurație cu 6 GB RAM/128 GB stocare sau 8 GB memorie RAM și 256 GB spațiu intern de stocare. Indiferent de opțiune, poți extinde spațiul de stocare cu ajutorul unui card de memorie microSD.

Dincolo de memorie de lucru și stocare, ecranul este un mare diferențiator, mai ales în cursivitate, dar acest plus major îi va afecta bateria. Așa cum probabil vă așteptați, varianta 4G are un ecran cu o rată de refresh de 90 Hz, în timp ce modelul 5G are un ecran de 120 de Hz.  Pe masa noastră de testare a ajuns varianta 5G cu 8 GB de memorie RAM, împerecheat cu 256 GB spațiu intern de stocare. 

Samsung Galaxy A52 5G folosește un ecran AMOLED de 120 Hz

Samsung Galaxy A52 este un smartphone cu reminescențe de la familia Galaxy S21 în ceea ce privește estetica, dar paleta de culori este mult mai atractivă unui public tânăr, dar asta numai dacă nu iei în seamă varianta all black, care aduce mult cu varianta vanilla a lui S21 simplu. Noi am primit pentru testare o unitate Awesome Violet, iar terminalul pe lângă modelul Awesome Black mai sunt disponibile și variantele Alb și Blue, tot cu Awesome în față. Interesant faptul că modulul de cameră este și el colorat ca și spatele, nu este o protuberanță mare față de nivelul capacului, în timp ce plasticul mat ne încântă acum că nu mai adună amprente. 

Marginile sunt lucioase, imită mult aluminiul, iar la nivel de construcție merită menționat că pe dreapta avem butoanele pentru volum, sus tray-ul pentru SIM, difuzor și un microfon, iar la bază se găsește difuzorul secundar, portul USB de tip C pentru încărcare și faimosul jack pentru căști, chiar dacă în cutie nu găsim și un headset. 

Ecranul este cireașa de pe tort, iar în termeni de dimensiune avem o diagonală de 6.5 inci cu o rezoluție 1080 x 2400 pixeli, o densitate a pixelilor de 405 ppi și o luminozitate de 800 de niți. Surpriza vine de la rata de refresh a ecranului AMOLED, care măsoară în cazul variantei cu 5G a lui Samsung Galaxy A52 120 Hz. Cursiv, dă senzația că se mișcă rapid, iar imaginile galopează rapid în multimedia, dar glitch-urile prin meniuri se vor simți mai profund dacă apar. 

De remarcat că în varianta 4G a lui Galayx A52 vine cu un ecran cu o rată de refresh de 90 Hz, mai mult decât oferă mulți dintre competitori. Remarcăm în față punch hole-ul centrat care este aproape marcă înregistrată Samsung pe ultimele modele și care găzduiește camera frontală de 32 de megapixeli. 

Ecranul este setat în mod implicit pe 60Hz și mod de culoare Viu (Vivid), iar trecea la un mod Natural o să stingă puțin din culori, dar o să găsiți acest lucru mai aproape de realitate. Un alt mod de notat este “Protecția pentru comfortul ochilor” (Eye-comfort Shield), care poate regla temperatura de culoare prin limitarea luminii albastre și prin utilizarea unor culori mai calde pentru a putea adormi mai ușor.

Samsung a montat un senzor de amprentă ultrasonic sub ecran, iar acesta funcționează aproape la nivelul lui S20 sau S21, cu toate că se observă rapidă că nu avem aceeași suprafață largă pentru acționare. De fapt, plasarea senzorului undeva la bază (față de S21 de exemplu) este un inconvenient pentru mine, iar poziționarea lui undeva mai spre a centrul ecranului ar fi făcut ca degetul mare să ajungă mai comod și deblocarea să se întâmple mai rapid. Cu toate astea, este o chestiune de obișnuință, iar după îndelunga testare cu S21 Ultra/Plus/Vanilla este posibil să am o brumă de regret legat de amplasarea senzorului de amprentă.

Performanță și autonomie Samsung Galaxy A52 5G

Pentru noile modele din seria A, Galaxy A52 și Galaxy A72, Samsung trece de la o motorizare pe Exynos proprietară la noile chipset-uri Qualcomm Snapdragon pe 8 nm. Telefonul de teste a venit motorizat de un Snapdragon 690 cu o arhitectură formată din 6 nuclee Kryo 560 Silver la 1.8 Ghz și 2 nuclee ARM Cortex-A77 la 2.2 Ghz, alături de 8 GB de memorie RAM, 256 GB spațiu intern de stocare și un accelerator grafic Adreno 619.

Performanța livrată este la cote bune, nu există întârzieri în utilizarea de zi cu zi, iar procesorul are suficientă putere încât să permită activitățile multitasking sau multimedia pe ecranul de 120 Hz. Se pot juca jocuri cu grafică detaliată la setări medii fără a sesiza întârzieri.

La nivel de baterie avem o unitate de 4.500 mAh pentru ambele variante, 4G și 5G. În termeni de rezistență, Galaxy A52 5G a rezistat 9 ore și 36 de minute de la 100% la 20% în testul de autonomie din PCMark cu ecranul luminat la maxim, Wi-Fi activ și ecran setat la 120 HZ. Dacă alegeți să treceți ecranul pe 60 de Hz și să aveți o activitate mai moderată se vor atinge chiar și două zile de utilizare. Nu există încărcare wireless, iar telefonul suportă încărcare la 25W cu toate că în pachet se află doar un brick de priză de 15W. 

O altă specificație interesantă în cazul lui Galaxy A52 este rezistența la apă și praf sub certificare IP67, ceea ce înseamnă că telefonul rezistă la scufundări de până la un metru în apă pentru 30 de minute. Flagship-urile Samsung sau alte modele high end au certificare IP68, adică rezistă la scufundări mai mari de un metru. Este o certificare excelentă pentru un model mid-range, iar Samsung a mers all-in la nivel de specificați când vine vorba despre noul model.

Cameră principală de 64 MP

Avem patru camere pe spate și una frontală. Snapperul principal de pe spate are un senzor de 64 de megapixeli cu f/1.8 și stabilizare optică, de ultrawide se ocupă un senzor de 12 megapixeli cu f/2.2, iar camera macro are 5 megapixeli, în timp ce ultimul senzor este unul de adâncime, are 5 megapixeli și se va ocupa de pozele de tip portret.

Interfața Samsung pentru cameră este familiară celor care au mai pus mâna pe un terminal produs de sud coreeni în ultimii ani. Din prima pagina a interfeței se pot accesa modurile de fotografiere sau, se poate comuta rapid între diferite focale și se poate activa rapid blițul sau temporizatorul.

Sunt disponibile o serie de moduri de fotografiere, inclusiv Filmare Unică, Portret, Panoramă, Pro, Alimente, Macro, Noapte, Desen AR sau un mod denumit Amuzament (Fun), realizat în parteneriat cu Snapchat și care aplică o serie de filtre în cadru. În ce privește partea de filmare, Samsung Galaxy A52 filmează cu camera de pe spate 4K la 30 fps și 1080p la 30/120 fps, în timp ce camera frontală poate filma 4k@30fps sau 1080p la 30 fps și dispune de mod de filmare Pro sau mișcare cu încetinitorul sau superlentă,

Samsung a îmbunătățit considerabil noul model A52 din acest an față de predecesorul A51, în special la procesarea imaginilor. Imaginile care ies din snapperele lui Galaxy A52 sunt excelente pentru social media și nu pot să observ diferențe notabile în lumina zilei între S21 clasic și A52, dar trebuie să ai o mână ceva mai stabilă în unele cazuri. 

Fotografiile în lumina zilei au detalii, un dynamic range bun și culori vii. Focusul este rapid, scenele se recunosc fără probleme dacă optimizatorul de scenă este pornit. 

Față de S21, se observă o diferență minoră de balans de alb între camera principală și cea ultrawide, dar depinde uneori și de zona focusată. Se cunoaște faptul că în funcție de zona de din focus, smartphone-ul calibrează culorile diferit grație algoritmilor procesorului de imagine, iar dacă vrei să păstrezi focalizarea și expunerea în același punct, ține ecranul apăsat până când cercul de pe ecran se îngălbenește. 

Senzorul ultrawide rămâne un nivel „to have” pe smartphone-uri, iar modulul de pe Galaxy A52 nu performează extraordinar, dar se descurcă bine. Se observă distorsiuni în imaginile de mai jos, dar per total nu veți fi complet dezamăgiți.

 

Galaxy A52 nu dispune de o cameră tele, dar poate realiza imagini cu un nivel de detalii optim până la 4X, dincolo de acest punct veți avea niște “picturi” interesante. Obiectivul dedicat portretelor reușește să asigure o separare decentă a fundalului, în timp ce camera frontală este foarte generoasă în detalii, iar modul portret reușește să facă un contur bun atunci când lumina naturală este din belșug și trebuie menționat faptul că nivelul intensității blurului din spate este reglabil. 

În ce privește fotografierea pe timp de noapte, telefoanele din seria A folosesc la fel ca seria S21 o tehnologie de binning care îmbină patru pixeli într-un pixel mai mare, ceea ce permite captarea de lumină mai multă. Cu toate astea, telefonul se luptă în scenariile cu lumină scăzută, iar zgomotul de imagine este sesizabil, iar aici intră în joc modul de Noapte, care folosește post procesarea și expunerea lungă pentru a obține un cadru mai luminos. 

Mod de noapte activat
Mod de noapte activat
Fotografie realizata pe Auto
Mod de noapte activat
Fotografie realizata pe Auto
Mod de noapte activat

Camera frontală folosește un senzor de 32 de megapixeli, știe să blureze bine în modul Portret și scoate fotografii de o calitate acceptabilă chiar și în condiții de iluminare mai slabă. Galerie mai jos 🙂

Pentru a rezuma, Galaxy A52 oferă un pachet de camere extrem de actual, nu la fel de ofertant ca alte modele din acest segment de preț. Imaginile au o paletă de culori atractive, bine saturate și excelente pentru social media, modul de Noapte își face treaba, în timp ce modurile disponibile sunt extrem de utile și bune de avut “la casa omului”. 

Concluzia connect

Samsung Galaxy A51 a fost unul dintre cele mai bine vândute smartphone-uri din 2020, iar Samsung Galaxy A52 în fiecare dintre variante, 5G sau 4G îi va călca pe urme. Versiunea cu 5G, 8 GB memorie RAM și 256 GB stocare costă aproximativ 2.300 de lei, în timp ce versiunea cu conectivitate 4G costă în jur de 1800-1900 de lei, dar cel mai probabil în funcție de configurație vor fi disponibile rapid în ofertele de reduceri ale retailerilor.  La eMAG, versiunea cu 5G, 128 GB  stocare și 6 GB memorie RAM costă acum 2.099 lei

Personal aș opta pentru modelul 5G cu ecran de 120 Hz, o cursivitate mai bună a ecranului va da senzația că telefonul se mișcă mai rapid. Faptul că se obține o cantitate generoasă de memorie RAM chiar și la modelul de bază înseamnă că nu vor apărea probleme în operare zilnică, iar Samsung a echipat noile modele Galaxy A cu o serie de caracteristici pe care le-au adus odată cu seria S21. Dincolo de ecran, care este probabil un punct forte al acestor modele, am apreciat și designul actual și cu un aer fresh, camera versatilă și foarte apropiată ca funcții și rezultat de S21, precum și performanța și autonomia. 

Etichete: , , , , , , ,