Top 5: Funcții pe care Samsung Galaxy S21 Ultra 5G le-a îmbunătățit față de S20 Ultra 5G

Scris de | 7 mai, 2021
Top 5: Funcții pe care Samsung Galaxy S21 Ultra 5G le-a îmbunătățit față de S20 Ultra 5G

Am denumit Samsung Galaxy S21 Ultra în review-ul recent drept cel mai bun smartphone cu Android, dar după 6 luni de utilizare am concluzionat că S20 Ultra are tot ce ți-ai putea dori de la un smartphone. Un an mai târziu, nu aș avea motive reale pentru un upgrade, dar cu toate astea, S21 Ultra are multe elemente care îl scot în evidență și îl propulsează drept un smartphone de top, nu doar prin elementele macro, ci mai ales prin cele micro, lucruri subtile care completează experiența dincolo de o cameră mai bună sau un display rapid la rezoluție înaltă.

Citește și: REVIEW Samsung Galaxy A52 5G: Un midrange veritabil

Lui S20 Ultra i s-a reproșat că ecranul nu poate funcționa la o rată de refresh mare cu rezoluție maximă, iar camera a avut în faza incipientă niște probleme cu focalizarea. Personal, aș remarca că sticla lucioasă de pe spate era în 2020 cam outdated, iar camera bump-ul a fost ceva cam prea generos. De remarcat că problemele de autofocus au fost reparate prin update-uri ulterioare, nu am simțit neapărat nevoia celei mai bune rezoluții la 120 Hz în 99% din cazuri, spatele lucios l-am rezolvat cu o husă de la Samsung din piele neagră, iar odată cu husa se reglează și nivelul capacului din spate.

Cu toate astea, S21 Ultra 5G este categoric mai bun, mai bine șlefuit, iar mai jos fac o scurtă trecere în revista a celor mai importante îmbunătățiri. 

1. Design mai bun, sticlă mată pe spate

La nivel de design, gama S21 a adus un nou suflu. Sub denumirea de Countur Cut, spatele lui S21 Ultra este realizat dintr-o sticlă mată cu protecție Gorilla Glass Victus, în timp ce camera se conectează de marginea terminalului în colțul din stânga. S20 Ultra are un design clasic Samsung, cu un spate din sticlă și margini rotunjite, iar camera este plasată tot în colțul din stânga, dar într-un monobloc care are un inel de jur împrejur și care nu se continuă spre margini. Mai atrăgător și mai bine închegat S21 Ultra 5G.

În termeni de dimensiuni, S21 Ultra 5G este subtil mai mic și mai îngust (165.1 x 75.6 x 8.9 vs. 166.9 x 76 x 8.8 mm) , dar cântărește cu câteva grame mai mult, 227 de grame vs. 221 grame pentru S20 Ultra. Dimensiunile mai reduse în cazul lui S21 Ultra au legătură și cu ecranul, care acum este mai mic, 6.8 inci vs. cei 6.9 pe care îi are display-ul lui S20 Ultra 5G. 

Elementele de construcție sunt poziționate aproximativ la fel, cu butoanele pentru volum amplasate pe marginea din dreapta. Doar tray-ul pentru SIM a fost acum amplasat la bază în cazul lui S21 Ultra, în timp ce S20 Ultra avea lăcașul pentru SIM și card microSD în marginea superioară. De remarcat că S21 Ultra nu mai dispune de slot pentru microSD, așa că mare atenție ce variantă de stocare alegeți la achiziție

Concluzionând la acest capitol, Samsung s-a adaptat trendului din piață și a lansat începând cu seria Note smartphone-uri premium cu sticlă mată pe spate, iar asta nu doar că ține amprentele departe, dar face din smartphone și un model mai arătos. Eu am asemănat varianta Black a lui S21 Ultra cu smartphone-ul lui Batman, un apelativ pe care îl găsesc în continuare potrivit. 

2. Ecran de 120 HZ împerecheat cu rezoluție maximă

Ambele terminale au ecran cu protecție Gorilla Glass, Victus în cazul celui mai nou model lansat de Samsung pe piață și Gorilla Glass 6 pentru precedentul model de top din seria S. 

Avem aceeași rezoluție la ambele dispozitive și ecrane AMOLED de cea mai bună calitate. Ochiometric, S21 Ultra este mai luminos, dar ne-o confirmă și specificațiile de pe hârtie, 1500 vs. 1400 niți, ambele cu suport pentru conținutul HDR și indiferent de ce se spune pe la colțuri, avem cel mai bun ecran pe un smartphone. Dacă treci din modul Vivid în cel Natural în setările pentru ecran, vei vedea imaginile la culorile lor capturate sau cel mai aproape de ele.

S20 Ultra are o rată de împrospătare de 120 de Hz, dar poate folosi această caracteristică doar dacă selectezi în meniu la capitolul Motion smoothness opțiunea High și care va trece de la rezoluția maxim (WQHD+) la rezoluție FHD. S21 Ultra corectează acest neajuns, iar modul pentru a putea folosi rezoluția maximă și rata de împrospătare de 120 de HZ simultan este prin activarea opțiuni Adaptive, care ajustează automat refresh rate-ul de la 10 Hz și până la 120 de HZ în funcție de conținut și activitățile pe care le realizezi pe ecran.

3. Procesor pe 5 nm – performanță mai bună cu autonomie mai mare

Familia de smartphone-uri Samsung Galaxy S21 vine cu procesoare realizate în proces de fabricație de 5 nm, comparativ cu S20, care avea chipseturi pe 7 nanometri, ceea ce înseamnă că avem mai mulți tranzistori pe aceeași suprafață în cazul lui S21 Ultra. Dar nu numai atât, un proces pe 5 nm aduce și o eficiență energetică mai bună cu o performanță mai mare. 

Puse cap la cap, S21 Ultra vs. S20 Ultra, primul a rezistat pentru 16 ore și 21 minute în testul de autonomie furnizat de PCMark, în timp ce flagship-ul de anul trecut din seria S de la Samsung a rezistat doar 11 ore și 43 de minute. Nu este un test corect din toate punctele de vedere, dacă ne gândim că pe S20 Ultra l-am folosit pentru ultimul an, în timp ce S21 Ultra e un model recent, cu puține cicluri de încărcări.

4. Suport S Pen cu ajutorul unei huse dedicate

Se zvonește de ceva vreme că Samsung ar putea întrerupe seria Galaxy Note, lăsând locul în piață pentru smartphone-urile pliabile Galaxy Fold, ce ar putea targeta zona business mai mult ca niciodată, cu suport pentru stylus inclusiv. Ca să întărească zvonurile, Samsung a adăugat suport pentru S Pen pentru modelul Ultra al seriei S20, dar fără a avea un lăcaș din care să tragi pen-ul asemenea gamei Note.

S Pen de la modele precum Galaxy Note sau Galaxy Tab Active poate fi folosit pe S21 Ultra, dar ai nevoie de o husă specială unde să transporți stylusul sau să îl ții asemeni unui pix în buzunarul de la sacou. Capabilitățile Air Gestures pe care le avem la Galaxy Note nu funcționează și nici operațiile prin Bluetooth (declanșare cameră etc), dar există suport și pentru alte PEN-uri de desenat precum Hi-uni DIGITAL, Staedtler Noris Digital, Wacom One Pen sau LAMY AL-star black EMR.

5. Cameră versatilă, iar zoom-ul optic 10x este bijuteria coroanei

Ambele modele se bazează pe un snapper principal de 108 megapixeli, iar pentru cadrele ultrawide se folosește un senzor de 12 megapixeli. Sistemul de zoom a fost reproiectat la S21 Ultra, față de senzorii de 48 de MP cu zoom optic 4X și zoom fybrid 10X de pe S20 Ultra avem acum doi senzori diferiți, fiecare de 10 megapixeli, unul care se ocupă de cadrele cu zoom optic 3X și altul care atinge un zoom optic 10X printr-un sistem persicopic de 240mm.

S21 Ultra 5G:

  • Principală: 108MP, 0.8µm, f/1.8, laser autofocus, OIS
  • Ultra-wide: 12MP, 1.4µm, f/2.2
  • Tele: 10MP, 1.22 µm, f/4.9, 10x zoom optic
  • Telep: 10MP, 1.22 µm, f/2.4, 3X zoom optic
  • Selfie: 40MP, f/2.2

S20 Ultra 5G:

  • Principală: 108MP, 0.8µm, f/1.8, OIS
  • Ultra-wide: 12MP, 1.4µm, f/2.2
  • Tele: 48MP, 0.8µm, f/3.5, OIS; 10X zoom hybrid
  • Selfie: 40MP

Problemele de autofocus inițiale ale lui S20 Ulltra au fost reparate printr-un senzor de focalizare, adăugat suplimentar pe spate, dar și prin schimbările de procesare implementate noului model. 

Vedeți mai jos comparație între cele două modele pentru mai multe scenarii, iar dacă vreți să vedeți mai multe fotografii realizate cu S21 Ultra verificați review-ul dedicat. La nivel de interfață pentru cameră și funcții, avem acum modul Director View pe S21 Ultra, care poate realiza o filmare cu toate cele 4 camere disponibile. 

Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

Bonus 1: Samsung Galaxy S21 Ultra 5G Suport UWB

Începând cu Galaxy Note 20, Samsung a început integrarea tehnologiei Ulra WideBand, o caracteristică wireless care funcționează cu ajutorul undelor radio la frecvențe mari și care permite tracking precis al obiectelor dacă folosiți SmartTag. Practic, dacă atașezi dispozitivul SmartTag de un obiect (chei, bagaj de cală, ghiozdan etc), terminalele Samsung cu tehnologie UWB vor transmite semnale către dispozitiv, astfel că vei putea localiza dispozitivul în ultimul loc în care a fost fost reperat.

Tehnologia este disponibilă și pe Galaxy Fold2 și a venit și pe S21 Ultra 5G și S21+, iar implementarea ei la scară largă va putea ajuta multe alte industrii. 

Bonus 2: Samsung Galaxy S21 Ultra 5G are un preț de lansare mai mic față de S20 Ultra

Galaxy S21 Ultra 5G a avut un preț cu 200 de dolari mai puțin la lansare față de S20 Ultra 5G, în timp ce la modelele S21 inferioare era o diferență de aproximativ 150 de dolari. Practic, S20 Ultra 5G costă aproximativ 5100 de lei astăzi pentru varianta Phantom Black de 128 de GB. 

Etichete: , , , ,