6 luni mai târziu Samsung Galaxy S20 Ultra rămâne unul dintre cele mai bune smartphone-uri. Review de lungă durată

Samsung Galaxy S20 Ultra a fost o suprinză în familia de flagship-uri de primavară a sud coreenilor din acest an. Ne așteptam la două modele S20, un model simplu și unul Plus, dar producătorul a plusat cu cel mai inovator și totodată scump produs al lor de până la acea oră.

Scris de | 16 septembrie, 2020
6 luni mai târziu Samsung Galaxy S20 Ultra rămâne unul dintre cele mai bune smartphone-uri. Review de lungă durată

Galaxy S20 Ultra este un Ultra din toate punctele de vedere, iar 6 luni mai târziu de la primul contact rămâne una dintre cele mai bune alegeri dacă trebuie să optezi pentru un smartphone de top. Avem în scenă un model care surprinde prin cel mai bun display din piață, un ansamblu de camere excelent pentru toate situațiile, performanță desărșită, dar și multe alte tehnologii care îl propulsează drept cel mai complet flagship: încărcare rapid, wireless, reversibilă, tehnologie 5G, Dex, spațiu de stocare rapid, senzor de amprentă în ecran și câte și mai câte.

Ne plac recenziile de lungă durată, iar cu S20 Ultra am petrecut ultimele 6 luni, ne-am uitat la seriale pe timp de pandemie, l-am folosit în concediile locale de peste vară, i-am pus la încercare autonomia în weekendurile petrecute pe cărări de munte și l-am analizat din toate punctele de vedere. Hai să le luăm pas cu pas.

O cameră cu cocoașă

S20 Ultra este mare, de la distanță poate cam prea mare. Totuși, când l-am văzut în mâinile unei amice am concluzionat că este dacă reușești să-l manevrezi nu mai contează dimensiunea generoasă și este doar o chestiune de timp până te vei obișnui. Eu sunt fan Note de la primele generații și funcționez exclusiv pe phablet-uri de ani de zile, deci ecranul de mari dimensiuni este perfect pentru mine.  Avem de-a face cu o construcție clasică de tip sandwich, cu sticlă care îmbracă cele două părți ale telefonului și cu o margine din aluminiu. Nu avem o paletă de culori prea exhaustivă așa cum ne-au învățat alți producători, iar modelul pe care noi am rulat a fost de un gri șobolan lucios, sau Cosmic Grey după cum îi spune numele oficial.

 

Întors pe spate, modelul Ultra din familia Galaxy S20 își dezvăluie unul din atuu-urile sale importante, camera. Nu avea cum să nu iasă în evidență, camera depășește cu câțiva mm nivelul carcasei, iar la momentul lansării era unul dintre cele mai generoase camera bump-uri de pe telefoanele mainstream. Eu am egalat nivelul cu o husă Samsung originală, din piele, iar mai apoi am primit cadou husa Samsung Sunt 4 senzori foto în modulul de cameră, iar una dintre ele folosește un periscop pentru a fotografia tele la 100x, marketat de producător direct printr-o înscripție fină 100x Space Zoom.

Display excelent, amprentă în ecran îmbunătățită

Ecranul are o diagonală de 6.9 inchi și folosește tehnologia Super Amoled, cu rezoluție maximă de până la 1440 x 3200 pixeli, cu rată de refresh de până la 120 Hz și protecție Corning Gorilla Glass 6. Un lucru discutabil și pe care probabil îl cunoașteți deja este faptul că telefonul nu poate folosi rezoluția maximă în același timp cu rata de răspuns de 120 de Hz, dar în operarea zilnică am folosit rezoluția FHD+ (1080 x 2400) și nu am simțit un compromis. Prefer ca totul să funcționeze smooth și cu o rată de refresh mare, iar diferența față de un ecran de 60 Hz este destul de mare.

În altă ordine de idei, Samsung a creat de-a lungul existenței sale cele mai bune ecrane pe dispozitivele mobile, iar S20 Ultra are, fără îndoială, cel mai bun ecran din piață. Culori excelente, luminozitate ridicată, multe tehnologii implementate la bord pentru a oferi cea mai bună experiență. Avem un singur punch hole centrat în partea de sus și care ascunde camera frontală, una dintre cele mai bune soluții și cea mai puțin intruzivă la vizionarea conținutului. Eu am optat pentru fundaluri care maschează inteligent camera, sunt o multitudine de imagini care profită creativ de decupajul ecranului în acea zonă.

Dacă setările oferite de Samsung în mod normal nu ți se par cele mai bune, poți alege să optimizezi culorile din meniul de setări. Ai un mod Vivid setat implicit, dar poți opta pentru modul Natural, iar dacă vrei sa mergi cu setările la nivelul avansat poți seta balansul de alb sau să te joci și spectrul RGB. La mine a funcționat modul Vivid cu setările implicite și opțional am activat filtrul de lumină albastră, care reduce într-un program prestabilit (de la apus până la răsărit sau într-un interval customizabil)

Samsung a integrat în interfața OneUI deja de ceva vreme modul Dark, o alegere care este tot mai utilizată de consumatori și pe rețelele sociale, dar una pe care eu unul nu am putut sa o folosesc în interfața de zi cu zi a terminaului. Poți opta să intre automat într-un anumit interval, de exemplu seara sau dimineața, ochii se adapează mai ușor pe o interfață întunecată atunci când lumina nu este puternică.

Samsung folosește pentru flagship-uri senzori de amprentă în ecran de tip ultrasonic, în timp ce toți ceilalți producători optează pentru soluțiile optice. Dezavatajul unui senzor de amprentă optic este că el trebuie să lumineze degetul, implicit zona din ecran se luminează puternic și ar putea fi deranjant în spațiile întunecate, în timp ce senzorul de amprentă ultrasonic părea să fie mai lent pe modelel anterioare. Samsung a reparat însă acest neajuns, iar acum totul funcționează excelent și nu pot spune că una dintre cele două soluții este mai bună sau mai rapidă ca cealalaltă, nu suficient de mult încât să simt diferența.  Este un lucru bun că există și alte metode de securitate, deblocare facială, PIN sau pattern.

Performanță excelentă, autonomie suficientă

Echipa cu un procesor Exynos 990, 12 GB de memorie RAM și 128 de GB spațiu intern de stocare pe UFS 3.0, Samsung Galaxy S20 Ultra este un adevarat performer indiferent de acțiunile la care îl vei supune. Este atât de rapid încât vei sesiza dacă vei lua telefonul unui prieten pentru câteva momente. Ajută și ecranul și cursivitatea cu care funcționează, dar fără o motorizare puternică probabil am fi sesizat lag și alte probleme. Este cel mai performant terminal lansat în prima parte a anului, ulterior Note 20 Ultra i-a luat față.

Este performant fără îndoială, dar asta înseamnă un flagship. Orice joc rulează smooth, iar pentru pasionați ar trebui să menționăm că Fortnite este disponibil în magazinul proprietar Samsung, Galaxy Store în timp ce în Google Play nu se mai regăsește de ceva vreme.e Temperatura din carcasă crește ușor la perioadele îndelungate de gaming, dar nu suficient încât să deranjeze.

 La capitolul autonomie, cei 5000 de mAh ar putea părea suficient, dar dacă aveți în vedere faptul că avem un ecran de 6.9 inchi cu rată de refresh de 120 de Hz activată tot timpul ar trebui să înțelegeți de ce am ajuns aproape în fiecare seara cu telefonul la priză. Cu o utilizare mixtă aș putea folosi telefonul pentru aproximativ o oră și jumătate, dar pentru că am echipat toată casa cu încărcătoare wireless îmi e mult mai la îndemnână să îl plasez pe un dispozitiv wireless ori de câte ori intru în casă, iar asta nu mă deranjează. La priză se încarcă foarte rapid cu încărcătorul din pachet, are Fast Charging care suportă încărcarea la 45 Wh, dar în pachet avem doar un alimentator de 25 Wh, care permite încărcarea de la 0 la 100 în doar o oră și câteva minute, un timp excelent.

Un ansamlu de camere versatil

Avem un senzor de 108 megapixeli cu f/1.8 (26 mm, wide), un senzor cu periscop de 48 de megapixeli cu f/3.5 (103 mm, telephoto, 4x zoom optic, 10x hybrid zoom), un senzor de 12 megapixeli cu f/2.2 (13 mm, ultrawide) și un senzor ToF pentru adâncimea de câmp.

Samsung a mizat pe un ansamblu de camere diferit pentru S20 Ultra, iar în faza incipientă au fost și câteva probleme cu focusul pe care utilizatorii le-au întâlnit. Dupa câteva update-uri, Samsung a rezolvat aceste toate probleme, iar dacă ma întrebați pe mine avem în scenă una dintre cele mai versatile ansambluri de camere de pe toate smartphone-urile din piață. Sigur, datorită unui senzor mare telefonul și a unei diafragmă foarte luminoasă efectul de bokeh este mai pronunțat decât la alte smartphone-uri, iar asta poate fi un lucru excelent sau mai puțin bun în funcție de preferințele tale. Este un lucru de care trebuie să țineți cont, în funcție de distanța de la care fotografiați este posibil ca centrul unui obiect sa fie în focus în timp ce lateralele să intre în blur.

Camera produce imagini foarte bune pe timp de zi și așa cum am meționat deja, ansamblul este extrem de versatil pentru toate scenariile: imagini ultrawide, poze de noapte, cadre cu zoom, imagini de tip portret cu bokeh care delimitează bine.

Am folosit în principal modul Auto pentru că așa îl vor utiliza cei mai mulți dintre utilizatori, dar rețineți că dacă noțiunile de fotografie vă sunt cât de cât familiare veți obține imagini mult mai bune de la modul Pro. Implicit, senzorul principal scoate fotografii de 12 megapixeli de o calitate excelentă, fără zgomot de imagine și cu un dynamic range foarte bun.

Senzorul ultrawide obține, de asemneea, cadre foarte bune, asemenea cum te-ai aștepta de la un flagship. Nu distorsionează marginile, au un dynamic range bun și este extrem de bun pentru fotografierea landscape sau de clădiri.

Dacă trecem în zona de zoom, Samsung Galaxy S20 Ultra se laudă cu un zoom spațial de până la 100x. Am testat în rare ocazii zoom-ul până la 100x, nici nu m-a dat pe spate rezultatul final, dar este bine de știut că dacă trebuie să recunoști textul de pe un panou aflat la zeci de metri distanță te poți baza pe telefon. Imaginile sunt utilizabile, ba chiar excelente până la 4x cu ajutorul zoom-ului optic, de aici și până la 10X intră în scenă un zoom hybrid optic-digital care obține rezultate decente.

În ce privește camera frontală, S20 Ultra are un senzor 40 de megapixeli cu diafragmă f/2.2 (echivalent 36 mm). Imaginile sunt bune, are și opțiune din aplicația de cameră pentru a cuprinde un unghi mai larg pentru a încăpea mai multe personaje [ntr-un cadru.

 

Pe timp de noapte, se remarcă diafragmă largă a senzorului principal, asta înseamnă că pică mai multă lumină pe sensor. Imaginile pe auto pe timp de noapte sunt bune, dar sunt bătute de la distanță de modul de noapte, care surprinde excelent detalii .

Concluzie

După 6 luni de utilizare, Galaxy S20 Ultra este un smartphone de top excelent, fără rival în piață până la lansarea Note 20 Ultra. Are un ecran superb cu o rată de refresh de 120 Hz (chiar dacă nu poate fi utilizată împreună cu rezoluția maximă nu am simțit acest neajuns), o cameră versatilă, o autonomie decentă și multiple posibilități de încărcare rapidă. În plus, dispune de toate tehnologiile care îl fac un flagship, iar la următoarea strigare a premiilor connect va fi fără doar și poate printre fruntași la categoria sa, dacă nu chiar “el capo di tutti capi”.  

Etichete: , , , ,