REVIEW Realme 8 5G: Se luptă pentru titlul de “cel mai ieftin smartphone cu conectivitate 5G”

REVIEW Realme 8 5G: Se luptă pentru titlul de “cel mai ieftin smartphone cu conectivitate 5G”

Realme extinde seria 8 cu încă un model și aduce conectivitatea 5G pe un smartphone de buget și care are și alte beneficii, precum o baterie mare de 5.000 mAh sau camera de 48 de megapixeli. Prețul de lansare este unul bun, ba chiar în primele două zile se beneficiază de o ofertă cu discount.

Scris de | 12 mai, 2021

Seria Realme 8 a debutat luna trecută pe piața locală, iar noi am făcut deja review la modelele Realme 8 Pro și Realme 8. Acum apare în peisaj un model din aceeași serie, dar cu conectivitate 5G, un procesor Dimensity 700, modelul de bază cu 5G al celor de la Mediatek.  Vorbim de unul dintre cele mai accesibile smartphone-uri cu conectivitate 5G, cu ecran IPS de 6.5 inci și refresh rate de 90 Hz, dar și o cameră de 48 de megapixeli care nu mai beneficiază de aceeași versatilitate pe care frații săi lansați anterior beneficiau.

5G-ul este o caracteristică cu care mai toți producătorii se laudă zilele acestea. Introdusă inițial ca o exclusivitate pe modelele flaghsip, 2021 a democratizat tehnologia 5G pe smartphone-uri și a adus-o pe toate modelele, fie că vorbim de entry, middle sau high end.

Realme 8 5G are un ecran IPS cu refresh rate de 90 Hz

La nivel estetic, Realme 8 5G este din același peisaj cu frații din serie. Versiunea pe albastru sosită în redacție are pe spate un plastic lucios, cu tendințe ușoare de a aduna amprente, un camera bump dreptunghiular și generos în colțul din stânga și care adăpostește senzorii pentru cameră. Vorbim de o cameră triplă, spre deosebire de modelele 8 și 8 Pro, iar în cel de-al patrulea cerc avem inscripția AI, ceea ce ne promite încă din start capabilități de inteligență artificială și recunoaștere a obiectelor din imagine. La fel ca la varianta vanilla, sloganul ostentativ “Dare to LEAP” de pe spate a dispărut, aspect care ne încântă în cazul modelului cu modem 5G încorporat. În pachetul de retail se găsește și o husă din silicon, pe lângă brick-ul de priză și cablul de alimentare.

În linii mari vorbim despre smartphone-uri care fac evident parte din aceeași serie, iar alte aspecte rămân neschimbate la elementele din construcție: partea de jos aduce jack-ul pentru căști, portul USB de tip C și difuzorul, butonul Power e pe dreapta și cele pentru volum pe stânga, tot aici se regăsește și tray-ul pentru SIM, cu două slot-uri disponibile pentru cartele și un loc pentru microSD. Butonul Power funcționează ascunde un senzor de amprentă capacitiv, acționează rapid și deblochează ecranul la atingere, fără să fie nevoie de apăsarea fizică.

Cu toate aceste schimbări minore, este inevitabil să nu vedem și schimbări. Și dincolo de echiparea 5G, cea mai vizibilă este la nivel de display, care acum folosește un panel IPS LCD în locul celui Super AMOLED. Avem un display de 6.5 inci cu rezoluție 2400 x 1800 pixeli și cu o rată de reîmprospătare de 90 Hz, care poate fi ajustat la 60 Hz sau poate fi lăsat pe auto, aspect care ne va aduce un refresh rate variabil în funcție de aplicația utilizată și care va îmbuntătăți autonomia.

În mod normal, trecerea de la Amoled la IPS ar fi fost extrem de vizibilă, dar progresul tehnologic al panourilor din ultima vremea ne-a dovedit că putem avea un panou IPS decent pe acest model Realme 8 5G. Diferența majoră este dată de luminozitate sau unghiuri de vizualizare, în special în zilele însorite, dar una peste alta, experiența de vizionare nu este una pe care să o trecem la capitolul compromis. Avem altele care ni s-au părut compromisuri, dar vi le menționăm mai târziu. Ecranul este setat în mod implicit pe modul Vivid, dar mai găsim un mod Gentle care este mai subtil în contrastarea culorilor, și avem setări pentru Eye Comfort sau un toggle care să treacă totul pe Dark Mode.

Manevrabilitatea este un lucru care poate defini terminalul, chiar dacă vorbim totuși de o greutate de 185 de grame și aproximativ 8.5 milimetru grosime. Pentru un terminal 5G, vorbim de specificații optime la acest capitol.

Realme 8 5G, specificații bune pentru toate situațiile

Realme 8 5G este un smartphone echipat cu un procesor Dimensity 700 cu modem 5G integrat. Vorbim de varianta cea mai optimă de la Mediatek echipată cu 5G, alături de care avem 8 GB de memorie RAM și un spațiu intern de 128 de GB (UFS 2.1) care poate fi extins cu ajutorul unei memorii microSD.

Realme 8 și 8 Pro aveau motorizări Mediatek Helio, respectiv Snapdragon, versiunea Density fiind de regulă o opțiune pe care producătorii o folosesc în mod normal pentru Asia. Cu toatea acestea, vorbim de un procesor care se ia la întregere cu cele două modele testate anterior de la Realme, ba chiar îi întrege în unele teste sintetice de benchmark. Chipset-ul se ridică la standardele actuale pentru un smartphone midrange și permite să te joci cu setări medii jocuri precum PUBG, Asphalt 9 sau Riptide GT2, iar împerecherea cu 8 GB de memorie RAM (în cazul modelului de teste) face experienața foarte fluidă, fără întreruperi fie că este vorba de gaming, multimedia sau navigare pe rețele de socializare.

La nivel de autonomie, avem o baterie de 5.000 mAh care rezistă eroic în aproape 2 zile de utilizare moderată și până la o zi și jumătate de utilizare mixtă. Vorbim de o baterie cu capacitate mare, care reușește să atingă până la 15 ore cu ecranul pornit și testul nostru standard de rulare a unui clip în buclă. Încărcarea se realizează la 18W, ceea ce înseamnă ca ai nevoie de până la 2 ore complete de încărcare.

Cât de bine merge conectivitatea 5G?

Conectivitatea 5G este, fără îndoială, next big thing în era comunicațiilor rapide și a rețelelor sociale care mânănca tot mai multă informație. Licitația pentru 5G a fost deja amânată de 2 ori, dar se pare că statul ar putea pierde 3.6 miliarde de lei dacă nu se va adopta o serie de legi care să permită desfășurarea licitației pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibi în benzile de 700 MHz, 800 Mhz, 1500 MHz, 2600 și 3400-3800 Mhz. De curând, legea 5G a primit raport de adoptare a proiectului de lege privind adoptarea unor măsurim ceea ce înseamnă că nu suntem departe de demararea licitației propriu zisă.  Cu toate astea, serviciile comerciale 5G nu sunt limitate de licitație, iar astăzi, peste 4 milioane de români din peste 30 de localități pot accesa conectivitatea 5G cu ajutorul celor 768 de stații 5G instalate de operatorii din România.  

5G-ul este totodată punctul forte al acestui nou model Realme și am vrut să vedem ce însemană în termeni de viteze de trasnfer în București 5G-ul. Am pornit din Pipera, am trecut podul la Promenada, ne-am dus la Charles des Gaulle, Piața Victoriei, Romană, Piața Unirii, Tineretului, Timpuri Noi și Piața Muncii. Rezultatele le vedeți mai jos direct din SpeedTest:

Vitezele cele mai mici sunt în mișcare sau între clădiri înalte de-a lungul unor străzi înguste, deci ar fi și asta un punct de vedere de luat în calcul.

Concluzia: Bucureștiul este gata pentru cei care vor să adopte standardul 5G, abonamentele sunt tot mai accesibile, acum și terminalele. Rămâne să se mai elibereze niște frecvențe ca utopia 5G să ajungă la cei 1 Gbps promiși, dar și să se extindă scenariile de utilizare, un Youtube și un Netflix ar fi funcționat fără probleme și pe 4G.

Cameră bună, lipsește senzorul ultrawide

Camera este unul din compromisurile pe care producătorul a fost nevoie să-l opereze în cazul modelului Realme 8 5G. Atunci când vrei să ai un best buy cu viteze rapide de internet trebuie să tai de undeva, de obicei se alege dintre cameră, ecran și performanță. Ecranul, chiar dacă este cu un alt panou, nu pot spune că este un compromis sesizabil în această plajă de preț, performanțele sunt bune, iar camera…aici s-a putut umbla puțin cât să mai scădem din prețul de listă. Și s-a optat pentru eliminarea senzorului ultrawide.

Avem, așadar, un senzor principal de 48 de megapixeli cu f/1.8, un senzor macro de 2 megapixeli cu f/2.4, un senzor de adâncime de 2 megapixeli cu f/2.4. Camera frontală este de 16 megapixeli, cu f/2.2. Este clar că nu avem o configurație ideală pentru un telefon, mai ales dacă te obișnuiești cu capturarea cadrelor ultralargi în mod uzual.

În situații de lumină bună, senzorul va scoate fotorafii bune, cu culori vii, contrast bun și o expunere decentă. Lucrurile se schimbă atunci când se trece la low light, acolo unde lipsa stabilizării optice de imagine se simte, chiar dacă există un mod de noapte implementat în interfață, este posibil ca imaginea să fie mișcată uneori.

Când vine vorba de zoom, avem posibilitatea de a realiza imagini cu zoom digital 5x, dar nu putem să vorbim despre prea multe detalii capturate. La 2x lucrurile stau decent, dacă vă aruncați spre 5X o să aveți un frumos tablou, exemplu mai jos.

Modul portret funcționează bine pentru un telefon din această categorie, reușește să separe subiectul de background și decupează bine personajul, mai ales în dreptul firelor de păr.

În ce privește camera de selfie, cei 16 megapixeli scot imagini o idee cam pale pentru gusturile mele. De avut în vedere faptul că are disponibilă opțiune de Beautification, iar orice setare ocazională va rămâne ca implicită la următoarea pornire a camerei.

Noaptea lucrurile devin ceva mai “neclare” dacă nu se optează pentru trecerea la modul de Noapte. Chiar și așa, mult zgomot în zona cerului pentru că urcă sensbilitatea la lumină ISO mai mult decât ar trebui, iar halo-urile de la becuri încearcă să le reducă destul de bine.  

Realme UI 2.0 cu Android 11 la bord

Terminalul folosește Android 11 cu interfața realme UI 2.0 Nu știu încă dacă este vorba doar despre terminalul de teste, dar avem la bord destul de mult bloatware pe care nu-l vom folosi, dar vorbim și despre dublarea unor aplicații, de exemplu Browserul dublează Chrome, Photos dublează Google Photos etc.

Overall, avem de-a face cu o interfață Realme UI destul de bine aerisită, ce ne amintește de ColorOS-ul celor de la OPPO (Realme și OPPO fac parte din BBK Group, de aici avem și asemnările celor mai probabil).  Meniul este ușor de parcurs și ai disponibile foarte multe zone de setări și customizări.

Unul dintre cele mai importante aspecte este zona de gaming, iar la acest capitol producătorul a adus Game Space, o zonă care grupează jocurile și pentru care poți alege setări diferite. În Game Space vezi performanța procesorului, a acceleratorului grafic sau puterea semnalului și nivelul bateriei, iar când vine vorba de îmbunătățiri în timp ce te joci poți alege să ajustezi automat frecvența procesorului, rezoluția sau să blochezi notificările și să respingi direct apelurile de intrare. Trecerea la modul Pro Gamer își va aduce performanțe mai bune, dar și telefonul va consuma mai multă baterie și se va încălzi mai repede.

Concluzia connect

Realme 8 5G este unul dintre cele mai ieftine smartphone-uri cu echipare 5G de pe piață. Nu este cazul să îl punem față în față cu celalalte modele din seria Realme 8, fiecare dintre modele are alte puncte forte pe care mizează, primele modele lansate au ecrane OLED și o versatilitate mai bune pentru camera, în timp ce modelul pe care îl testăm astăzi mizează pe 5G, ecran de 90 Hz și autonomie mare. Are un preț de listă de 1029 lei pentru varianta cu 4 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare și 1129 lei pentru modelul cu 6 GB RAM și 128 GB spațiu intern.

Flash Sale: În perioada 18-20 Mai, modelul cu 4 GB RAM și 64 de GB spațiu de memorie internă va avea un preț de 880 de lei, în timp ce varianta cu 6 GB RAM și 128 de GB spațiu intern va costa 980 lei.

Plusuri

  • Design compact, elegant
  • Conectivitate 5G pentru viteze de transfer mari
  • Ecran cu refresh rate de 90 Hz
  • Baterie de 5.000 mAh, rezistă până la 2 zile
  • Cameră principală face poze bune, are mod de Noapte

Minusuri

  • Lipsește camera ultrawide și zoom
  • Se încarcă la 18 wați, 2 ore o încărcare full

Etichete: , , , , ,