REVIEW OPPO Reno 5 5G: Un midrange cu ecran AMOLED la 90 Hz și încărcare rapidă

Să vedem ce poate un midrange de la OPPO care se laudă cu conectivitate 5G, încărcare rapidă, ecran de 90 Hz și o cameră versatilă.

Scris de | 14 mai, 2021
REVIEW OPPO Reno 5 5G: Un midrange cu ecran AMOLED la 90 Hz și încărcare rapidă

OPPO se apropie de un an pe piața locală, iar noi am pregătit review-ul lui OPPO Reno 5 5G, un smartphone care va fi extrem de des în coșurile celor care sunt în căutarea unui model midrange echilibrat, care vine la pachet cu cel mai nou standard în materie de conectivitate, 5G. Un an pe piața locală a însemnat pentru OPPO bifarea multor borne importante, de la lansări de flagship-uri (Find X2, Find X3 Pro), o serie de modele middle și entry, dar și pregătirea pentru lupta cu cei mai mari producători. În linii mari, compania are modele care se pot lupta cu competiția, iar așa cum am aflat din interviul recent cu Cosmin Moldovan, Sales Director al OPPO România, în 2021 vor să ajungă în buzunarele a peste 500.000 de români.

La început de aprilie, OPPO Reno 5 5G era disponibil la precomandă într-un bundle excelent, care aducea un ceas OPPO Watch de 46 de mm cadou, iar asta era o ofertă excelentă pentru un telefon midrange cu preț de pornire de aproximativ 2.500 de lei. Ceasul costa undeva la 1.000 de lei, iar dacă scădem această sumă din prețul de precomandă ajungem la un deal excelent. Vorbim totuși despre un telefon midrange cu ecran de 90 Hz, încărcare rapidă, o cameră bună și un raport de performanță foarte echilibrat, care punctează excelent acolo unde este necesar.

Reno 5 5G vine cu un ecran AMOLED de 90 Hz

OPPO Reno 5 se remarcă printr-un ecran luminos, cu o rată de reîmprospătare de 90 Hz, deja un must have în rândul terminalelor midrange. Avem un ecran AMOLED plat de 6.4 inci, cu un punch hole în colțul din stânga, casca audio este de dimensiuni reduse și foarte bine mascată între ecran și marginea superioară. Ecranul are o rezoluție de 1080 x 2400 pixeli și esteprotejat de o folie de protecție, iar un coating Gorilla Glass 5 încearcă să te asigure că ecranul va rezista zgârieturilor și scăpărilor accidentale.

În termeni de display, remarcăm un panel cu luminozitate bune, culori vii, unghiuri de vizualizare largi și un negru absolut datorat panoului AMOLED. Tot cu acest tip de panou vine la pachet și Always On Display, cu o multitudine de configurări în zona de setări. Sub ecran avem un senzor optic de amprentă care înrolează rapid degetele pentru deblocare și care funcționează optim în cea mai mare parte a timpului.

Întors pe spate, remarcăm un spate din sticlă, lucios, cu un gradient închis care își schimbă culoarea în funcție de zona din care bate lumina. Remarcăm o cameră cu un monobloc cu 4 senzori pe spate și depășește ușor nivelul carcasei.  Sticla de pe față și de pe spate sunt prinse într-un cadru metalic lucios, care continuă designul unitar al terminalului. Pe dreapta avem butonul Power, care se remarcă printr-o notă distinctă de culoare, verde,, iar pe stânga sunt plasate butoanele pentru volum. La bază întâlnim portul usb de tip C pentru încărcare, jack-ul pentru căști și difuzorul.

Noi am primit la teste varianta de culoare Starry Black, dar mai există disponibilă și versiunea Azure Blue, iar cele două sunt diferite în ce privește textura de pe spate, modelul pe albastru este mai rugos, texturat ca să nu adune amprentele ca varianta lucioasă a modelului negru.  Are o grosime de 7.9 mm și o greutate de 172 de grame, ceea ce îl propune drept un smartphone compact și ușor de manevrat în activitățile de zi cu zi, iar asta este un mare plus.

5G funcționează excelent

Sub capotă, OPPO Reno 5 5G vine cu un procesor Snapdragon 765 5G pe 7nm, un accelerator grafic Adreno 620, până la 12 GB de memorie RAM și o capacitate maximă de stocare internă de 256 GB pe UFS 2.1, fără posibilitatea de a extinde spațiul de stocare cu ajutorul unei memorii externe.

Call of Duty, Asphalt 9, Riptide GT2, PUBG, cam asta ne-am jucat pe acest terminal perfect echilibrat la capitolul performanțe vs. compromisuri. Și cam toate funcționează pe zona de setări medii, cu o ușoară creștere în termeni de temperatură după ceva vreme de jucat. Merge în browsing excelent, multimedia este la un nivel excelent datorită ecranului, are un singur difuzor, dar suficient de puternic cât să facă față pentru sesiunile de Netflix.

La capitolul autonomie, vorbim despre o unitate de 4.300 mAh, încărcare rapidă la 65W prin SuperVOOC 2.0, care reușește să încarce telefonul de la 0 la 100% în 35 de minute și de la 0 la 60% în numai 15 minute. Practic, odată cu acest standard de încărcare, autonomia lui OPPO Reno 5 5G nu mai contează, dar trebuie să rețineți că se va obține aceste cifre doar cu brick-ul original de priză și cablul din cutie. Altfel, vei cu doar o încărcare atingi cu siguranță o zi de utilizare, iar în testul nostru standard de rulare a unui clip în buclă cu ecranul luminat la maximum s-au atins 16 ore de utilizare continuă, ceea ce este o cifră excelentă.

În termeni de conectivitate, cel mai important este standardul 5G (implicit și 4), care va ajunge curând pe toate smartphone-urile. Apoi, avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bleutooth 5.1, A2DP, aptxHD, iar la nivel de GPS avem toate standardele: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS.

În termeni de viteză, pe un abonament Orange 5G am depășit mai mereu 500 Mbps în zonele cel mai cunoscute din București, iar asta ne apropie teribil de rapid de cei 1 Gbps promiși după ce licitația 5G va avea loc. Avem în prim plan un terminal capabil 5G, iar aici puteți găsi un top cu cele mai accesibile modele cu echipare 5G disponibile acum în România.

Rulează Android 11 cu aplicarea ColorOS peste, iar despre interfață am vorbit mai pe larg în review-ul recent al flagship-ului OPPO Find X3 Pro. Pe scurt, multe opțiuni, fără prea mult bloatware și cu o paletă de culori verzulie. Meniul este stufos și posibilitățile de optimizare extrem de largi, fie că vorbim de zona de display (modificarea refresh rate-ului, trecerea la Dark Mode), gesturi, teme sau zona de notificări. E fix chestiune de obișnuință, iar după mai multe telefoane care mi-au trecut prin mână într-un timp scurt o să recunosc că m-am obișnuit, merge fluid, nu agață și bara de search te ajută să găsești rapid cam ce te interesează.

Cameră versatilă

4 camere disponibile pe spate, se asigură versatilitate pe toate palierele care ne interesează. Avem un senzor principal de 64 de megapixeli cu f/1.7, un senzor ultrawide de 8 megapixeli cu f/2.2, senzor macro de 2 megapixeli și un senzor de adâncime de 2 megapixeli.

Imaginile în lumina zilei sunt bune, culori vii, focusul este rapid și în general sunt fotografii pe care le poți utiliza pentru social media. Se observă diferențe de temperatură de culoare între camera wide de 64 de megapixeli și camera frontală, iar imaginile cu zoom dincolo de 2-3x sunt picturi frumoase în ulei. Modurile de cameră sunt stufoase, avem Potret sau mod de noapte, dar și opțiuni pentru Dual-View, SlowMo, Timelapse, Extra HD, Pano, Macro sau mod Expert, care permite ajustarea setărilor ce țin de ISO, shutter speed, white balance sau diafragmă.

Când vine vorba despre fotografiile low light, se estompează halo-urile luminilor și are performanțe bune dacă se utilizează modul de Night dedicat.

Mai jos o galerie care exemplifică atent toate detaliile ce țin de fotografie:

Concluzia connect

OPPO Reno 5 5G are un preț de aproximativ 2.300 de lei în oferta magazinelor din țară, dar cu un pic de răbdare vei găsi și bundle-uri care aduc un ceas sau căști sau tăieri mai mari de preț, poate chiar identice cu prețul de precomandă, care a fost excelent. Dacă ai un abonament 5G, ar trebui să iei în calcul acest smartphone, vorbim totuși de un midrange care pune pe masă un ecran AMOLED cu refresh rate de 90 Hz și încărcare extrem de rapidă. Performanțele nu sunt puse la îndoială și am putut să mă comport cu smartphone-ul meu ca unul de zi cu zi, iar camera este extrem de bună pentru banii propuși, dar voi reveni cu mai multe teste la acest capitol, inclusiv un comparativ.

Etichete: , , , ,