REVIEW OPPO Find X3 Pro: Luptă la vârf

REVIEW OPPO Find X3 Pro: Luptă la vârf

Pe nesimțite, OPPO a anunțat flagship-ul de primăvară, modelul Find X3 Pro, un terminal care concurează de la egal la egal cu modele de top de la Samsung, Huawei sau Oneplus. În lista de pro și contra nu sunt multe lucruri care atârnă balanța în jos, ceea ce spune mare lucru. Aduce un ecran AMOLED excelent cu refresh rate la 120 Hz, motorizare Snapdragon 888 cu 12 GB de memorie RAM. Încărcarea prin SuperVooc 2.0 este atuu-ul care face autonomia să nu mai conteze pentru acest dispozitiv. Ce rămâne discutabil în acest moment este prețul, dar punem cap la cap și vă spunem în continuare dacă își merită banii.

Scris de | 7 aprilie, 2021

OPPO își anunța planurile de intrare pe piața din România la începutul lui 2020, dar contextul pandemiei i-au ținut o vreme on hold până ce s-au mai liniștit lucrurile și au putut începe infiltrarea brandului pe piața locală în magazine, operatori etc. La finalul anului, după 6 luni full de operare, OPPO a acaparat procente importante și s-a luptat mai degrabă cu Motorola pentru locul din top 5 smartphone-uri în România. Pe termen lung însă, OPPO ar trebui să concureze cu Xiaomi pentru locul Huawei, asta dacă ne uităm la dispozitvele pe care le lansează, la ofensiva în rândul operatorilor și a magazinelor, la marketing și poziționare pe piață.

Nu am pus mâna pe un model Find X2 Pro anul trecut, dar odată cu lansarea locală a OPPO în România am testat modelul simplu Find X2, un smartphone care se remarca printr-o serie de elemente la acea dată: ecran la 120 Hz superb, camera versatilă,  o construcție bună sticlă-aluminiu și per total un model bine finisat, dar pe care compania nu a mizat în planurile sale de poziționarea brandului pe piață. În fapt, volumele se fac pe entry și middle, iar OPPO joacă bine această carte.

Preambul

OPPO Find X3 Pro mizează tot pe un ecran de 120 de Hz și un procesor puternic, o baterie ceva mai generoasă cu încărcare foarte rapidă, o cameră principală excelentă și o duzină de alte caracteristici care îl plasează în segmentul premium. Sistemul de operare rămâne cam stufos, iar camera microscopică un gimmick pentru care ai nevoie de răbdare, în timp ce prețul este unul cam piperat.

Ecran excelent

Dacă îl privești din față, seamănă cu modelul de anul trecut sau cu alte smartphone-uri high end disponibile pe piață, cu ecran care se curbează ușor spre marginile din aluminiu, cu decupaj de cameră spre colțul din stânga și un senzor de amprentă care se remarcă sub ecran. Asemnările cu modelul de anul trecut se opresc însă aici pentru că dacă îl întorci pe spate vei remarca un design frumos finisat, din sticlă, cu o cameră integrată în carcasă.

Ecranul măsoară 6.7 inci în diagonală, o rezoluție QHD+ de 1440 x 3216 pixeli și caseta tehnică adună mai multe specificații la superlativ decât cunosc eu după ani și ani de teste de smartphones. Rată de refresh de 120 Hz, rată de răspuns tactil de 240 Hz, luminozitate maximă de 1.300 niți, sistem full-path de gestionare a culorilor pe 10 biți, contrast de 5.000.000:1 și certificare A+Display Mate. Ecranul are un refresh rate adaptiv de la 5 la 120 Hz, astfel că în funcție de conținutul pe care îl derulezi pe ecran vei putea economisi autonomie (sau nu).

OPPO are acum o altă abordare în ceea ce privește ansamblul de camere pe spate, cei patru senzori sunt integrați lin în carcasă, iar camera bump-ul încă există, ansamblul de senzori se continuă spre nivelul carcasei printr-un artificiu care asigură un tot unitar plăcut vizual. Și spatele se arcuiește ușor spre laterale, pe stânga avem acum butonul Power, iar pe dreapta sunt cele pentru volum, acestea răspund la atingere conform intențiilor.

 La bază se găsește portul de încărcare, un difuzor și tray-ul de SIM-uri, absența jack-ului pentru căști fiind probabil anticipată de fiecare dintre noi. Vorbim, totuși, de un flagship, iar terminalul de top este acum sinonim cu “jackless”. Noi te încurajăm să folosești un headset prin Bluetooth, iar dacă vrei să rămâi în ecosistem ar trebui să alegi un model Enco X de la OPPO, un model care vine cu o serie de comenzi tactile și mai important de atât, ANC.

Noi am avut în redacție versiunea Gloss Black, cu efect de oglindă și un spate lucios, adică un magnet de amprentă dacă îl folosești fără husă. Din fericire, OPPO trimite la pachet și o husă frumoasă din silicon subțire și ideală dacă vrei să scapi de amprente și zgărieturi. Tot din fericire există și o variantă cu sticlă mată, iar producătorul se laudă cu un finisaj mat cu opacitate de 85%, adică se va crea un efect vizual prin contrastul dintre cameră și încadrarea sistemului de camere.  Tot la nivel de construcție, menționăm că avem cu o grosime de 8.26 mm, 193 de grame și beneficiază de rezistența la apă și praf prin certificarea IP68.

Fără îndoială este un smartphone construit cu atenție pentru detalii, chiar dacă personal aș fi remarcat mai degrabă modelul mat în locul variantei lucioase care ne-a trecut pragul. Este bine dimensionat, înalt și slab, iar sticla curbată de-a lungul marginilor se îmbină lin cu șasiul din aluminiu, astfel că în mână vei avea un sandwich de sticlă-aluminiu care este ușor de manevrat și accesat.

Snapdragon 888 inside

La interior, OPPO Find X3 Pro are un procesor de top din 2021, chipset-ul care motorizează majoritatea flagshipurilor de astăzi, Snapdragon 888, alături de 12 GB memorie RAM și 256 GB spațiu intern pentru stocare.  

În ceea ce privește operațiunile de zi cu zi, OPPO Find X3 Pro rulează fără opreliști orice activitate ai întrepretinde, fie că vorbim de browsing, multitasking sau gaming. Nimic nu pare lent, iar sarcinile zilnice sunt intuitive și efectuate rapid, astfel că vei trece de la mailuri la rețele sociale fără probleme, iar când vei avea dorințe ascunse de gaming sau activități mai intense ar trebui să apelați la Performance Mode, care deblochează procesorul și va ajuta telefonul cu toată puterea pentru a concura la cele mai înalte setări.

În ce privește autonomia, durata de viața este suficientă la cei 4.500 mAh, cu până la două zile de utilizare moderată. Dacă ești ceva mai aprig în utilizare vei putea atinge fără îndoială o zi full de utilizare de dimineața și până seara, dar problema autonomiei pare a fi uitată  în momentul în care terminalele au ajuns să se încarce acum rapid.

OPPO Find X3 Pro suportă încărcare wireless și reversibilă, iar în pachet se livrează un brick de priză de 65W cu SuperVOOC 2.0, ceea ce înseamnă timpi de încărcare foarte buni, ajunge de la 0 la 50% în doar 10 minute.

Camera microscopică

OPPO integrează un ansamplu de patru senzori pentru camera de pe spate, doi dintre senzori au 50 de megapixeli și poartă semnătura Sony, IMX766, și sunt camerele principale pe care le folosiți în mod uzual, camera wide și cea ultrawide. Al treilea senzor este unul tele, 13 megapixeli cu diafragmă f/2.4 și zoom optic 5X, hybrid până la 20X, în timp ce a patra cameră este una de 3 megapixeli și este responsabilă de fotografiile microscopice și mărește până la 60x.

Interfața pentru cameră este clasică, trecerea printre modurile de fotografiere se face prin swype-uri stânga dreapta și din păcate, nu pot fi rearanjate după bunul plac. Avem în stânga modul de noapte și se trece succesiv prin Video, Photo, Portrait și se ajunge la More, care găzduiește modurile Dual-View Video, Slow-Mo, Timelapse, Movie, Expert, Pano, Text Scanner, Microscope și Sticker.

Pentru Video, se remacă modul Movie, în care se poate activa Ultra Steady Pro și care transformă smartphone-ul într-un tool excelent pentru filmare. Tot aici ai opțiuni pentru activarea VLOG, care o gamă dinamică mare și o libertate mai bună de post-procesare, HDR și poți activa flash, histogramă și un grid care să te ajute la încadrare, în timp ce setările obișnuite precum ISO, timp de expunere, diafragmă sau white balance pot fi ajustate rapid din dreapta. Sunt disponibile 3 focale de filmare în acest mod: ultrawide, wide și zoom, fără a exista posibilitatea de a ajusta zoom-ul așa cum suntem obișnuiți în mod implicit din filmarea pe auto.

Camera principală știe să filmeze 4K la 60 fps, 1080p la 60/30 fps și slow-motion în 1080p la 240p, în timp ce camera frontal filmează 1080p la 30 de cadre pe secundă.

La nivel de fotografie, OPPO Find X3 Pro se ridică la nivel de flagship, dar nu este cel mai bun din clasa sa.  În general, produce fotografii bune în lumina zilei, cu o focalizare rapidă, clară, o expunere decentă și culori vibrante, iar trecerea de la un obiectiv la altul nu cauzează probleme grave de balans pentru că vorbim în general de același producător care a echipat acest dispozitiv.

Telefonul include un obiectiv cu zoom optic de până la 5X, dar are un zgomot de imagine cam pronunțat prin comparație cu S21 Ultra, de exemplu. Acest lucru devine mai vizibil când muți conținutul de pe ecranul mic pe un monitor.

Lentila microscopică este o cameră macro pe steroizi și este un gimmick interesant, cu un inel care luminează cadrul atunci când avem lumină mai puțină în joc, de fapt cam în toate situațiile pentru că apropierea telefonului de obiect va obtura lumina, astfel că trucul cu inelul luminos este de bun augur. Se recomandă fotografierea de la 2-3 mm de obiect și trebuie remarcat că ai nevoie de o mână stabilă sau să sprijini terminalul de o suprafață pentru a putea captura imagini la microscop cu OPPO Find X3 Pro. Am realizat o serie de imagini interesante, nu mai dăm și noi drumul la un joc de ghicit ce am fotografiat, în fapt nu prea îmi mai aduc aminte tot ce am pozat la nivelul micro.

Una peste alta, dacă ești pasionat de fotografia macro sau la microscop, este o cameră interesantă, dar per total vor fi puține momente în care vei avea nevoie să scoți rapid telefonul din buzunar și să pozezi ceva la microscop. Plus problemele de focus în momentul în care vei vrea sa fotografiezi pe repede înainte. Interesantă dacă ai cum să o pui la lucru, cam atât.

Camera de selfie face o treabă bună, fotografiile sunt clare și capturează culorile potrivite. Imaginile surprinse pe modul portret decupează bine.

Când vine vorba despre modul de Noapte, OPPO nu a rămas în urmă, iar mai jos aveți o serie de imagni capturate pe noul Find X3 Pro. Sunt bune, nu avem ce să comentăm la acest capitol.

Adroid 11 cu ColorOS

Folosește Android 11, cu interfața ColorOS aplicată peste de OPPO, iar la nivel de bloatware nu putem remarca prea multe aplicații preinsalate. De remarcat că OPPO a ales să folosească majoritatea serviciilor de la Google, de la Calendar, Mesagerie sau Brower, dar ne confruntăm ca la majoritatea dispozitivelor cu Android cu un meniu de setări cam stufos, iar la prima vedere te vei confrunta cu nedumeriri atunci când vei căuta anumite funcții. Ajuta bara de căutare din zona de Setări.

În ce privește paleta de culori, verdele și albul rămân de bază, dar ai posibilitatea de a alege o altă temă și poți personaliza mult din zona Personalization din setări. Poți alege să folosești gesturi și mișcări, cu trei degete poți realiza un screenshot, iar dacă activezi gesturile de mișcare vei putea răspunde la apel atunci când ridici telefonul sau să îl întorci pentru a opri sonorul unui apel.

În dreapta ai un smart sidebar cu aplicații rapide care poate fi activat/dezactivat, ceva similar cu ce am mai întâlnit la Samsung sau Motorola.

Concluzia connect

Ne-a plăcut timpul petrecut cu OPPO Find X3 Pro. Este un flagship în adevăratul sens al cuvântului dacă ne uităm la pachetul propus, dar cameră rămâne totuși un pas în spatele competiției de la Samsung sau Huawei, chiar dacă sud-coreeni au un model ceva mai scump, în timp ce Huawei rămâne greu de recomandat fără serviciile Google.

Sunt multe lucruri interesante la Find X3 Pro, de la ecran, performanțe și până la autonomie sau conectivitatea 5G, dar rămâne de văzut cum se va poziționa în fața competiției, iar momentan pe piața locală OPPO se luptă să își facă branding și să rupă tot mai mult din market share-ul Huawei, dar se pare că se află pe drumul cel bun, cu 6% procente conform Canalys în Q4 din 2020.  Prețul este unul de flagship, 1150 euro în Europa, undeva la 5.600-5700 de lei, și un model pe care îl recomandăm celor care vor o opțiune din zona flagship-urilor.

Plusuri

  • Are o construcție excelentă și un design excelent dacă alegi versiunea mată. Certificare IP68
  • Include în pachet o husă de protecție simplă, subțire și mată
  • Ecran rapid de 120 Hz
  • Performanță de flagship, 5G
  • Camerele wide și ultrawide sunt IMX766, 50 megapixeli, excelente în lumina naturală
  • Se încarcă mai rapid ca orice alt telefon de pe piață grație SuperVOOC 2.0
  • Încărcare wireless

Minusuri

  • Dacă optezi pentru varianta lucioasă va fi un magnet de amprente
  • Camera microscopică este un gimmick interesant doar dacă ești pasionat
  • Sistemul de operare este încă stufos
  • Prețul este piperat pentru poziția OPPO în piață acum.