Energy Expo - Join the revolution

OPPO Find X2 review: Un nou high end pe piața locală

OPPO Find X2 costă 1000 de euro și se prezintă cu un ecran QHD+ cu o rată de reîmprospătare de 120 HZ, conectivitate 5G, procesor Snapdragon 855, cameră cu senzor de 48 de megapixeli și o baterie care se încarcă de la 0 la 100% în doar 38 de minute. Să vedem cum se prezintă în fața concurenților!

Scris de | 1 aprilie, 2020
OPPO Find X2 review: Un nou high end pe piața locală

Așa cum probabil ați citit deja în exclusivitate aici, telefoanele OPPO ajung oficial pe piața din România începând cu al doilea trimestru al acestui an. Find X2, unul dintre cele două flagship-uri prezentate recent de producătorul chinez va fi disponibil local începînd cu luna mai, iar noi am pus sub lupă smartphone-ul.

OPPO este în primii trei producători de smartphone-uri în China, dar mai puțin cunoscut pe piața europeană. Producătorul a început expansiunea europeană, iar Germania și România sunt cele mai noi piețe pe care brandul de smartphone-uri începe să opereze. Prezența locală înseamnă echipe locale de vânzări, marketing etc, iar cele mai noi informații ne arată că producătorul va avea și prezență la operatori, ceea ce crește posibilitatea de succes a companiei pe piața locală. Noi vom fi în continuare aici, analizăm și arc peste timp vom vedea cum se poziționează OPPO printre ceilalți producători care activează local.

În cadrul Mobile World Congress, OPPO ar fi trebuit să anunțe lansarea globală a unor noi modele, dar anularea evenimentului a amânat puțin noile modele. La începutul lui martie, compania a susținut un eveniment online în care a dezvăluit Find X2 și Find X2 Pro, două flagship-uri care se poziționează printre modelele de top ale acestui an. Vorbim de telefoane echipate cu cel mai nou procesor Snapdragon 865, ecran rapid cu rezoluție mare, 5G, camere bune și baterie cu încărcare rapidă.

Ecran edge-to-edge

Find X2 este un telefon cu o apariție elegantă, dar cumva similară cu a altor dispozitive cu semnătura chinzească, cu un ecran care se întinde pe toată suprafața și care se curbează ușor spre margini, cu un unghi de până la 68 de grade. Se observă un decupaj în partea de sus și care adăpostește camera frontală, o soluție intruzivă, dar care ține doar de obișnuință.  Ecranul de tip Amoled are o diagonală de 6.78 inci, rezoluție 3168 x 1440 pixeli și o rată de reîmprostătare de 120 de Hz, ceea ce îl plasează printre cele mai bune panouri folosite de un producător pe un smartphone. În plus, permite un touch sensing de 240 de Hz și poate fi utilizat la rezoluție maximă și refresh rate de 120 Hz simultan,ceea ce de exemplu Samsung Galaxy S20 Ultra nu poate în acest moment.

Pe hârtie, ecranul lui Find X2 este excelent, dar în practică este incredibil. Este luminos, cu un negru absolut, culoari vibrante și o nouă tehnologie Ultra Vision Engine care poate face upscaling de la conținutul cu 60 de cadre pe secundă de pe Youtube sau Netflix la 120 fps-uri. Ecranul are și alte caracteristici, cum ar fi tone adaptive display similar cu True Tone de la Apple și care folosește un senzor de temperatură a culorii pentru a ajusta luminozitatea și culoarea display-ului pentru a se potrivi mediului înconjurător.

Rata de refresh de 120 Hz este vizibilă dacă comparăm cu un display de 60 Hz în unele scenarii, dar bateria nu foarte generoasă (4200 mAh) va avea de suferit și sugerăm utilizarea funcției “auto select” pentru rezoluție și refresh rate.

La nivel de construcție, OPPO a realizat un model de top, cu un cadru metalic și acoperit de sticlă pe față și spate. La mine a sosit varianta denumită Ocean, ceea ce ar trebui să fie un albastru ocean, dar mie mi se pare că tinde mai mult spre un verde smarald cu un pattern fin care asigură un grip mai bun. Lipsește jack-ul pentru căști, ceea ce plasează producătorul printre propagandiștii ideii de căști wireless. Pe dreapta avem butoanele fizice pentru volum și Power, iar la bază găsim grila pentru speaker, portul pentru încărcare și slotul pentru carduri nano-SIM, în timp ce în partea de sus se află poziționat al doilea speaker. Să nu uităm nici de senzorul de amprentă, integrat direct în ecran și care funcționează foarte rapid.

Snapdragon 865 inside

Telefonul este motorizat de un chipset Snapdragon 865 de top, ceea ce ar trebui să ofere viteze de procesare extrem de rapide, similare pentru a rivaliza cu modele de top precum familia Samsung Galaxy S20. Ajută și memoria rapidă UFS 3.0, care va ajuta la scrierea rapidă de informații, ca o trecere de la la had disk mecanic la SSD, dar și cei 8 GB de memorie RAM. Chipsetul este echipat cu modem 5G, la fel ca fratele mai mare Find X2 Pro, ceea ce înseamnă că OPPO este pregătit pentru noua era a comunicațiilor.  

Este rapid, dar nu asta este surprinzător. Totul rulează repede și nu am avut nicio problemă cu setările maxime ale jocurilor sau cu aplicații din Google Play. Este unul dintre primele smartphone-uri disponibile cu Snapdragon 865 și se situează lângă Samsung Galaxy S20+ în topul performanțelor și al testelor sintetice de benchmark.

Bateria este unul dintre elementele cele mai imporante și sincer să fiu,dacă mă raportez la ecranul de 120 Hz și rezoluție QHD+, mi s-a părut că are o capacitate cam redusă și ar fi putut să măsoare măcar un 4500 mAh. Cu toate astea, am reușit să trec testul unei întregi zile de utilizare cu o utilizare mixtă pe toată perioada testării și a fost nevoie să îl conectez la priză de două ori într-o zi doar într-o sesiune mai lungă de PUBG și o serie de 4-5 episoade pe Netflix.

Din fericire, încărcarea la priză este excelentă pentru noile modele Find X2 și Find X2 Pro, iar de la 0 la 100% se ajunge în doar 38 de minute. În 15 minute ai 60 de procente încărcate, iar asta este posibil datorită încărcarii la 65 W cu ajutorul tehnologie Super Vog proprietară OPPO și unui artificiu de a încărca simultan două celule integrate în telefon.

 

Finx X2 rulează Android 10, cea mai recentă versiune a sistemului de operare de la Google, cu interfața ColorOS 7 aplicată, ceea ce înseamnă o modificare a versiunii stoc a OS-ului. Este disponibilă navigarea prin gesturi și avem disponibil un asistent denumit Smart Assistant care se accesează la un swype stânga din ecranul principal și care poate oferi acces la o serie de informații rapide (vremea, număru de pași efectuați etc), dar destul de inutil și cu prea puține funcții dacă îl comparăm cu alte opțiuni deja disponile ale altor producători. De asemenea, în ColorOS este posibilă utilizarea în mod split screen, fixarea unei aplicații în zona de Aplicații recente, dar și utilizarea unui meniu denumit Smart Sidebar care oferă acces rapid la o serie de unelte sau aplicații printr-o glisare din orice ecran.

ColorOS este foarte personalizabil, de la afișarea iconițelor în grila 5×6 sau 4×5 sau modificarea stilului de pictograme în tip material design, cu colțuri rotunjite etc, modificarea panoului de setări rapide și notificări și până la dezactivarea unor setări.

Cameră

Oppo Find X2 aduce un ansamblu de camere cu un senzor principal de 48 de megapixeli cu f/1.7 (26mm, PDAF, Laser AF, OIS), un senzor telephoto de 13 megapixeli cu zoom optic 2x (f/2.4, 52 mm, PDAF, Laser AF, OIS) și o cameră ultrawide de 12 megapixeli (f/2.2, 16mm). Camera frontală este de 32 de megapixeli (f/2.4, wide).

Este un ansamblu de camere versatil și apreciez configurarea, dar cu siguranță mi-ar fi plăcut opțiunile pe care le aduce Find X2 Pro, în fapt acolo se simte diferența masivă care a pus un “Pro” în nume. Focusul este rapid, iar imaginile surprinse de senzorul principal sunt foarte bune, la un nivel de smartphone high end. Imaginile sunt perfecte pentru social media în marea lor majoritate.

Pe Find X2 merge bine și înregistrarea video, dar lipsește posibilitatea de a captura clipuri la rezoluție 8K, ceea ce personal nu ma dădea pe spate. Suportă 4K la 60 de cadre pe secundă și ae o gamă largă de funcții, cum ar fi modul Ultra Steady proprietar OPPO și care combină stabilizarea OIS și EIS pentru a produce clipuri cu mișcări extrem de fluid. UltraSteady nu permite 4K, ceea ce este puțin dezamăgitor, dar poate un update ulterior de software va modifica acest lucru.

Disponibilitate și preț

OPPO Find X2 va fi disponibil în România începând cu luna mai la un preț de aproximativ 1000 de euro.  Dacă sunteți în căutarea unui model arătos, cu un ecran superb, cameră bună, conectivitate 5G și încărcare rapidă, Find X2 este o alternativă excelentă pentru unele modele mai scumpe.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , ,