REVIEW ASUS ZenBook Pro Duo 15: Chiar avem nevoie de două ecrane?

Scris de | 30 iulie, 2021
REVIEW ASUS ZenBook Pro Duo 15: Chiar avem nevoie de două ecrane?

Una dintre cele mai stringente probleme ale sferei tech, la nivel mondial, este lipsa unei noi direcții, unor alte inovații. De afară, pare că totul a ajuns la un punct final, un prag peste care nu prea se mai poate trece. Ce am putea face? Doar nu vom reinventa telefonul sau laptopul, desktop-ul nici atât.

Acest „standstill” are reverberații destul de mari pe segmentul consumer, acolo unde diverșii producători se luptă să vină cu design-uri din ce în ce mai inedite, indiferent de tipul de produs de care vorbim. În ultimele săptămâni am folosit un ASUS ZenBook Pro Duo 15, laptop cu două ecrane, cel suplimentar fiind amplasat în partea de sus a tastaturii. Deși nu este primul astfel de device de la ASUS care îmi pică pe mână, nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva vorbim deja de o nișă a laptop-urilor cu display secundar la purtător.

Deși pare o idee bună, cel puțin pe hârtie, vestitul ecran ScreenPad Plus continuă să ridice semne de întrebare, atât printre jurnaliștii tech sau bloggerii din domeniu, dar și din partea consumatorilor finali, adică cei care se ocupă cu crearea de conținut sau cu alte diverse task-uri de birou care ar necesita un spațiu de lucru mai ofertant. Pentru că, să recunoaștem din start, acesta nu este un laptop pentru consumatorii obișnuiți.

Design

La exterior, atunci când îl scoți din cutie și îl analizezi vizual în modul „închis”, laptopul arată ca orice alt notebook din categoria sa, însă prima diferență se simte imediat în ceea ce privește greutatea. ASUS ZenBook Pro Duo 15 este mai greu decât alte laptop-uri de dimensiunile sale, ceea ce este perfect normal, având în vedere că are un al doilea display montat pe șasiu. Personal, îmi plac tare mult finisajele din aluminiu și jocul de culori pe care îl practică capacul acestuia, atunci când este expus la lumină din diverse unghiuri.

Însă de îndată ce îl deschizi vei ajunge la concluzia că ai în față, pe birou, o mașinărie atipică, pe care nu știi exact „de unde să o iei”. Acest design este încă nou pe piață (primele laptop-uri cu ScreenPad Plus fiind lansate în urmă cu aproape doi ani) încât multă lume nu știe încă despre existența lor. Și aici are de lucrat ASUS, în ceea ce privește awareness-ul printre clienții săi mai pretențioși. Însă pe cât este de ciudat design-ul acestui laptop pe atât de mult îmi place. Este genul de device pe care oricine îl va recunoaște instant (atunci când vor deveni mai obișnuite și mai răspândite) sau despre care vei primi o mulțime de întrebări de la pasionații tech.

Să punctez, totuși, ce nu îmi place la el. Amplasamentul diverselor elemente pe șasiul lui ZenBook Pro Duo 15 nu sunt chiar estetice, așa cum vedem în cazul tastaturii. Înțeleg faptul că spațiul devine extrem de limitat, iar ASUS a trebuit cumva să înghesuie interfața de tastare pe produs, rezultatul final este cumva contraintuitiv, în sensul că nu este chiar cel mai bun laptop pentru cei care au de scris foarte mult. Desigur, la fel ca în orice alt caz, te poți obișnui cu forma mai ciudata a tastaturii, însă îți va fi greu dacă vei vrea să revii ulterior pe produse convenționale.

Iar forma tastaturii o atrage după sine și pe cea a touchpad-ului, care este amplasat în partea dreaptă a șasiului, foarte aproape de margine. Și în acest caz va trebui să te obișnuiești cu faptul că va trebui mereu să stai cu cotul ceva mai spre marginea unui birou de dimensiuni obișnuite. Nu mi se pare un deal breaker acest lucru, nici pe departe, însă trebuie să îl iei în calcul dacă ai de gând să folosești acest laptop fără un mouse extern, în cea mai mare parte a timpului.

Display(uri)

Și ajungem astfel și la actorii principali ai acestui angrenaj. Display-ul mare al lui ASUS ZenBook Pro Duo 15 este un OLED superb care vine setat la rezoluție 4K și care dispune și de HDR. Practic, nu prea poți să ceri ceva și mai performant de la un ecran de laptop, iar ASUS a livrat acest panou cu dedicație pentru profesioniștii din domeniul vizual, care au nevoie de cea mai înaltă calitate.

Deși rata de refresh este de doar 60 de Hz, ceea ce îi poate face pe unii să se întrebe de ce cei de la ASUS nu au plusat pe acest segment, decizia a fost luată dintr-un motiv foarte clar. ASUS ZenBook Pro Duo 15 nu este un laptop de gaming și nimeni nu ar trebui să îl confunde cu așa ceva. Desigur, te poți juca pe el fără probleme, însă nu acesta este scopul pentru care a fost dezvoltat. Astfel că un refresh rate mare trece în plan secund, pentru permite din punct de vedere al segmentului de preț integrarea panoului OLED 4K.

Și dacă display-ul principal este unul „eye-candy”, care livrează culori foarte vii, fiind validat și de către Pantone pe acest segment, și are cam tot ce ți-ai putea dori, inclusiv funcție de touch-screen și o dimensiune mai mult decât ok (15,6 inci) pentru sesiunile mai lungi de editare foto sau video, cel secundar ScreenPad Plus vine într-o dimensiune mai redusă, evident, dar fără să facă rabat la calitatea panoului.

ScreenPad Plus este un IPS, vine setat tot la rezoluție 4K și dispune și el de touchscreen. De menționat aici este și faptul că ASUS include în cutia laptop-ului un stylus care este compatibil cu ambele ecrane ale device-ului, deci te mai scutește de o cheltuială în plus, dacă alegi să editezi direct pe ecranele lui ZenBook Pro Duo 15 fără să mai utilizezi și o tabletă grafică externă. Responsivitatea ecranului secundar este foarte bună și chiar m-am trezit desenând în Paint anumite mâzgălituri, eu fiind antitalent declarat la categoria „arte vizuale”. De notat este că precizia e la ea acasă.

Vorbind din experiența personală, te vei obișnui rapid cu cel de-al doilea ecran, chiar dacă la început ți se va părea destul de ciudat, mai ales dacă este prima experiență de genul. Și revin la întrebarea din titlu. Chiar avem nevoie de două ecrane? Sigur că nu. Strică să avem și al doilea ecran? Categoric nu. Beneficiile de a avea o suprafață suplimentară de desfășurare depășesc net dezavantajele unei tastaturi sau a a unui touchpad amplasate într-un mod care poate părea ceva mai dubios.

Sub capotă

Pentru ca ecranele superbe să funcționeze cu motoarele turate la capacitate maximă este nevoie și de un hardware puternic în interiorul șasiului. ASUS a ales să meargă aici pe mâna celor de la Intel, în ceea ce privește procesorul, și a integrat un Core i9 10980HK, CPU care face parte din penultima generație a companiei americane.

În utilizarea normală nu a dat niciodată semne de oboseală, deși temperaturile au lăsat pe alocuri de dorit, chiar și în browsing pe internet sau în munca normală de birou, pe scurt Microsoft Office. Nu am putut să îmi explic de ce, probabil ASUS nu a reușit să asigure un sistem de răcire care să facă față așa cum trebuie în condițiile în care e amplasat sub ecranul secundar. Performanța nu este afectată deloc, însă cei care nu prea sunt obișnuiți cu zgomotul unui cooler care merge constant vor sesiza imediat diferența în decibeli.

Pe lângă procesorul care se asigură că ZenBook Pro Duo 15 funcționează așa cum trebuie, în parametri, avem poate componenta care este și mai importantă în cazul editării, și anume placa video. Pe o piață în care plăcile video pentru desktop-uri se găsesc foarte greu și la prețuri exorbitante și ireale, foarte mulți profesioniști și-au îndreptat atenția spre laptop-uri, și pe bună dreptate.

Laptopul se mândrește cu un GPU Nvidia GeForce RTX 3070, placă video ce face parte din ultima generație lansată de americani. Desigur, atunci când vrei să pui în funcțiune două ecrane, un OLED 4K și un IPS 4K ai nevoie de ceva cai putere „sub capotă”, iar Nvidia livrează exact acest lucru. Ai aici la dispoziție nu mai puțin de 8GB de memorie VRAM, iar cu ajutorul CPU-ului menționat mai sus și a celor 32 de GB de memorie RAM, randările clipurilor video de rezoluție înaltă se face într-un timp simțitor mai redus decât în cazul altor produse de pe piață.

Și da, poți să te și joci pe ZenBook Pro Duo 15. Pentru cei care au nevoie din când în când de o pauză de gaming, device-ul celor de la ASUS asigură performanță ray-tracing în cele mai recente titluri care sunt compatibile cu această tehnologie, dar și funcția DLSS, cea care are grijă ca FPS-urile din Cyberpunk sau Watch Dogs Legion să fie mereu la un nivel ridicat, fără să fie nevoie să experimentezi carențe în smoothness-ul gameplay-ului.

Conectivitate

Nici la acest capitol ZenBook Pro Duo 15nu dezamăgește. Pentru un laptop care este destinat creatorilor de conținut și editorilor, acesta trebuie să fie versatil, să nu ducă lipsă de porturi suplimentare pentru variile accesorii care vin în completarea a ceea ce poate oferi deja. Și aici intervine Thunderbolt 3, care îți permite să conectezi un display suplimentar 8K sau două display-uri suplimentare 4K, prin cele două intrări de pe partea laterală dreaptă a șasiului.

De asemenea, pe partea opusă avem și un HDMI 2.1, pentru un plus de versatilitate în ceea ce privește perifericele care pot fi conectate la laptop. Practic, ai cam orice port îți poți dori, inclusiv un USB-A, dar și un jack audio, pentru cei care încă preferă device-urile care nu se lipsesc de așa ceva, lucru din ce în ce mai rar în 2021. În ceea ce privește internetul, ZenBook Pro Duo 15 beneficiază de compatibilitate cu cel mai nou standard pentru conexiunile wireless, Wi-Fi 6.

Să atingem puțin și subiectul bateriei, care este unul destul de delicat aici. Nu se poate pune problema ca ZenBook Pro Duo 15 să fie catalogat ca un ultrabook, din cauza greutății sale, însă pentru a beneficia de toată acea putere suplimentară este recomandabil să îl folosești mai mult conectat la priză. În condiții de utilizare normală bateria nu rezistă prea mult pentru că, surpriză!, două ecrane consumă mai mult decât unul. Acest lucru este perfect normal și ZenBook Pro Duo 15 trebuie judecat în privința acumulatorului cu acest aspect luat în calcul.

Concluzia connect

ASUS ZenBook Pro Duo 15 este un laptop excelent care ne demonstrează că două ecrane sunt mai bune decât unul. Cu riscul de a mă repeta, nu, nu consider că display-ul suplimentar este o necesitate, însă, în același timp e un lucru mișto pe care îl poți folosi la adevăratul potențial, în orice mod dorești. Metaforic vorbind, nici în cazul unei mașini nu ai avea nevoie de 200 de cai putere dacă tot ce faci este să mergi la birou și înapoi acasă, dar la acele ieșiri ocazionale pe autostradă ei te vor ajuta cu siguranță.

ASUS face un nou pas bun spre un viitor al laptop-urilor ce părea mai îndepărtat, în primă fază. Compania a adus pe piață un produs puternic, versatil, numai bun pentru cei care au nevoie de o mașinărie competentă pentru diversele proiecte creative și nu numai.

Plusuri

  • Display-uri OLED 4K
  • Conectivitate bună
  • Build Premium

Minusuri

  • Amplasarea tastaturii și a touchpad-ului
  • Răcirea cam zgomotoasă

Etichete: , , ,