REVIEW Lenovo Legion 5 Pro cu Intel i7 11800H, unul dintre cele mai interesante laptopuri de gaming din 2021

REVIEW Lenovo Legion 5 Pro cu Intel i7 11800H, unul dintre cele mai interesante laptopuri de gaming din 2021

Scris de | 30 septembrie, 2021

Lenovo este un producător care a intrat relativ recent pe piața de produse de gaming, în comparație cu ceilalți jucători care erau deja prezenți, precum ASUS, prin brand-ul „Republic of Gamers” sau „Omen”-ul lui HP. Însă direcția în care merge acesta este cu siguranță una bună, iar noi am avut ocazia să testăm unul dintre cele mai interesante laptopuri de gaming care au trecut pragul redacției în ultima vreme. Fără alte cuvinte, haideți să facem cunoștință cu Legion 5 Pro și mai ales cu a sa echipare cu Intel, una care nu a fost lansată încă pe meleaguri europene.

Însă focusul nostru de astăzi nu va fi pe Lenovo 5 Pro, ci pe creierul său. Intel Core i7-11800H este unul dintre cele mai puternice procesoare disponibile în acest moment pe piața de CPU-uri mobile. El echipează mai multe laptop-uri de top și face parte din cea de-a 11-a generație de procesoare Core i ale producătorului american. Deși multă lume se întreabă ce va face Intel pe piața de plăci video, una pe care va intra în viitorul apropiat, să ne concentrăm mai întâi pe cele mai noi eforturi în ceea ce privește CPU-urile.

Bătălia dintre cei doi rivali, Intel și AMD, atinge noi cote după ce „echipa albastră” a răspuns gamelor Ryzen din ultima vreme și a scos pe piață produse mult mai competitive decât în anii trecuți. Iar acest CPU stă mărturie eforturilor care se fac pentru a reveni sau de a se menține pe prima poziție în topul preferințelor gamerilor, pentru că, să fim serioși, nimeni nu mai știe în ziua de azi cine este lider, iar ambele companii lansează produse care mai de care mai performante.

Lenovo Legion 5 – Design

Să revenim însă la clientul nostru de astăzi. Până să ne aruncăm la performanțele pe care procesorul le-a obținut în diferite condiții și scenarii de utilizare, trebuie să spun câteva cuvinte și despre Lenovo Legion 5 Pro. Este unul dintre acele laptopuri de gaming despre care ești tentat să nu crezi asta, la prima vedere. Asta pentru că nu putem vedea nici un fel de briz-briz în ceea ce privește buildul și designul, ci avem parte aici de finisaje clasice din metal, singurul lucru „împodobit” fiind capacul, care dispune de un logo Legion mare pe partea centrală, care este totodată și iluminat.

Eleganța este la ea acasă, iar Legion 5 Pro poate fi foarte ușor asortat la un setup de productivitate, din care lipsesc, cel mai probabil, luminile RGB. Forma sa compactă este, iarăși, un punct forte în mod evident, iar dispunerea tastaturii și a trackpad-ului este una inspirată, ergonomică, care ajută la utilizarea care nu va provoca urme de oboseală asupra încheieturilor, așa cum este posibil în alte cazuri, în care poziția mâinilor nu este chiar una comodă.

Și aici avem două situații despre care trebuie să mai discutăm. Faptul că un laptop atât de puternic, al cărui șasiu este atât de compact ar trebui, cel puțin pe hârtie, să aibă probleme cu răcirea. În cele mai multe dintre cazuri, acesta este compromisul pe care producătorii îl fac. Vorbim, totuși, despre un device care, pe lângă Core i7-11800H vine echipat cu și cu Nvidia GeForce RTX 3070, cu un TDP care nu este redus. Aici Lenovo a venit cu soluția Coldfront 2.0, un sistem de răcire care funcționează concomitent atât pentru CPU dar și pentru GPU. Faptul că sunt răcite împreună ajută la optimizarea performanței pe care tu o vei resimți în sarcinile de zi cu zi. În plus, avem heatsink-uri montate și deasupra plăcuțelor de memorie RAM, dar și deasupra SSD-ului în format M.2.

Un alt aspect puternic influențat de dimensiunile și designul laptopului este tastatura Legion Truestrike, una ale cărei taste au o cursă de 1,5 mm, și care dispun de backlighting. Însă în cazul tastaturilor, în general, părerile sunt împărțite și subiective. Feelingul pe care ți-l oferă tastele la apăsare poate fi cel potrivit pentru tine sau poate nu. Mie personal, mi-a plăcut experiența de tastare pe Legion 5.

Lenovo Legion 5 – Display

Lenovo Legion 5 vine echipat cu un ecran de 16 inci, setat din fabrică la o rezoluție de 2560 x 1600 și care dispune de o luminozitate de 500 de niți. Pe lângă aceste specificații și pe lângă rata de refresh mare, de 165 Hz, mi-a sărit imediat în ochi subțirimea marginilor panoului, printre cele mai mici de pe orice laptop care mi-a trecut prin mână până acum. Și da, ele ascund și o cameră web în partea de sus, care a fost cumva înghesuită în ciuda spațiului restrâns.

Experiența de vizionare, atât în gaming, dar și în sarcini de birou sau în cazul consumului de conținut multimedia este una peste medie, prin prisma clarității culorilor care acoperă 100% din spectrul sRGB. Iar sunetul care acompaniază imaginea iese din difuzoarele Harman Kardon, acesta având și compatibilitate Dolby Atmos pentru situațiile în care folosești laptopul cu headsetul conectat prin jack audio sau Bluetooth.

Lenovo Legion 5 – Conectivitate

Un alt lucru care mi-a plăcut la acest laptop și pe care mă bucur să-l scot în evidență de fiecare dată când am de a face cu așa ceva, este dispunerea porturilor pe partea din spate a șasiului. Atunci când ai un setup ceva mai „fix”, este întotdeauna o idee bună să ascunzi cablurile, pentru un birou mai curat și mai minimalist. Printre porturile menționate regăsim o mufă RJ45 pentru LAN, 3 porturi USB-A 3.2, un USB-C Thunderbolt, un HDMI 2.1 pentru o conexiune mai rapidă cu monitoarele externe, dar și portul de încărcare.

Și dacă tot am vorbit de dispunerea lor, nici lateralele șasiului nu stau prea rău. Aici, Lenovo a ales să integreze un jack de căști, un USB-A 3.2 pentru acces mai facil, un e-Shutter pentru acoperirea camerei foto dar și un al doilea USB-C Thunderbolt, pentru că nu poți avea niciodată prea multe.

O scurtă trece în revistă (pun intended) și despre baterie, înainte să trecem la punctul focal al acestui review. Nu pot să spun că am fost impresionat de durata unui ciclu de încărcare, însă el pare să dureze totuși ceva mai mult decât în cazul altor modele destinate gamingului. Desigur, noi nu vom recomanda niciodată joaca pe „portul de încărcare gol”, însă dacă ai nevoie neapărat de un mijloc de relaxare și nu e nici o priză prin jur, poți stoarce măcar o oră de gaming.

Intel Core i7-11800H

Piesa principală din angrenajul de gaming al lui Lenovo Legion 5 este reprezentată de procesorul Intel Core i7-11800H. Din teste benchmark pe care le-am rulat, nu numai că acest CPU se apropie de performanțele unuia destinat sistemelor desktop, dar poate atinge și o frecvență maximă de 4,6 GHz, una impresionantă. În fine, acest lucru este posibil prin intermediul overclockingului  și nu este recomandat ca setare standard, însă versatilitatea și anduranța procesorului pot suporta perioade îndelungate de timp în modul „forjă”, mai pe românește.

Intel Core i7-11800H se laudă cu un număr de 8 nuclee și 16 thread-uri și este fabricat cu ajutorul unui proces pe 10nm. Deși tehnologia nu este chiar cea mai nou, compania americană a perfecționat-o pe parcursul ultimilor ani, iar performanțele obținute sunt mai ridicate decât în cazul altor CPU-uri care folosesc 7nm sau chiar 5nm. Iar viitorul sună bine, mai ales că Intel va trece direct pe un proces de fabricare de 5nm la următoarele generații, lucru care nu poate decât să ne bucure.

De asemenea, Core i7-11800H este compatibil și cu standardul Thunderbolt 4, port pe care îl vedem prezent pe Legion 5 Pro, unul care asigură viteze de transfer de patru ori mai mari decât în cazul USB 3.1. Conectarea concomitentă a mai multor device-uri, periferice sau monitoare la laptop este mai rapidă și stabilă decât la generațiile anterioare.

În plus, procesorul se laudă și cu 20 de lane-uri PCIe de generație a patra, care oferă de două ori mai multă lățime de bandă față de generația anterioară, crescând capacitatea de conectare a celor mai noi GPU-uri cu spațiul de stocare. Totul se traduce în timpi de așteptare mai mici și la o armonie crescută între diferitele sisteme de „sub capotă”.

Un alt lucru important de notat este suportul procesorului pentru Intel Wi-Fi 6E (Gig+) dedicat, de 6 GHz, care îi va ajuta foarte mult pe cei care stau conectați la o rețea Wi-Fi, și care sunt mai mult pe drumuri. Desigur, routerele cu Wi-Fi 6 au început să fie adoptate la scară largă, iar vitezele pe care acestea le oferă sunt mai mari decât cele de până acum, cu standardele din trecut. Deci putem vorbi aici de o nouă bilă albă pentru acest procesor.

Tot la capitolul tehnologii incluse pe Core i7-11800H este și Resizable BAR, o nouă găselniță a celor de la Intel care permite CPU-ulșui să acceseze în mod direct memoria GDDR6 a plăcii video Nvidia 3070 care echipează Legin 5 Pro și să să obțină un boost de performanță. Jocurile au parte de mai multe FPS-uri, și pot spune că artificiul de marketing se traduce în acest caz și prin rezultate în viața reală. Am testat Cyberpunk 2077 și Watch Dogs Legion cu ray-tracing on, iar laptopul nici măcar nu a transpirat.

Și nu puteam încheia acest capitol fără să specific de alte două arme din arsenalul lui Core i7-11800H. Intel Adaptix  și Intel Extreme Tuning Utility permit utilizatorului să ajusteze atent performanțele sistemului pentru a profita de toate limitele ofertante ale hardware-ului din dotare. Practic, te poți juca cu parametrii sistemului într-un mod sigur și productiv, care îți poate aduce acel plus pe care îl căutai în anumite aplicații sau jocuri.

Concluzia connect

Lenovo Legion 5 Pro, împreună cu procesorul Intel Core i7-11800H, reprezintă una dintre cele mai bune soluții pentru gaming și nu numai din acest final de 2021. Designul compact, dimensiunile reduse, ecranul cu rezoluție mare și rată de refresh numai bună pentru jocuri, contribuie la experiența de top pentru care este gândit acest device. Mai ales faptul că el vine la un preț destul de accesibil pentru România și pentru nivelul său de echipare. Deși nu știm încă prețul exact, cel de start (pentru configurații mai joase) este de așteptat să se situeze undeva în zona 5000-6000 de lei. Urmează să revenim cu un update pe acest review odată ce vom avea toate informațiile oficiale.

Per total, faptul că am avut ocazia să încercăm implementarea cu Intel Core i7-11800H ne-a oferit un sneak peak binevenit pentru ce urmează să ajungă pe rafturile din România. Ansamblul pentru joacă pare că e exact ce trebuie, dintr-o multitudine de puncte de vedere.

Etichete: , , ,