REVIEW Motorola moto g60s: Entry-level de la Motorola cu ecran de 120Hz și încărcare pe 50W

REVIEW Motorola moto g60s: Entry-level de la Motorola cu ecran de 120Hz și încărcare pe 50W

Scris de | 10 decembrie, 2021

Deși suntem la sfârșit de an, nu am terminat încă review-urile de telefoane, iar unul dintre ultimele dispozitive din 2021 care au ajuns în mâinile noastre este Motorola moto g60s, un terminal care se poziționează, ca preț, în zona de entry-level extrem de disputată de producătorii care vor să fure puțin din atenția pe care o primesc de obicei giganții Samsung, Apple și, mai nou, Xiaomi.

Design

Moto g60s are un design simplu, asemănător cu celelalte dispozitive Motorola din zona entry-level – ecran mare, de 6,8 inci în cazul de față, cu cadru și spate din plastic, destul de gros (9,6mm) și puțin peste 200 de grame ca greutate. În termeni de protecție, la fel ca în cazul altor device-uri, Motorola numește acest design ca fiind „water repellent”. Sunt două versiuni de culoare, Inked Blue și Iced Mint, iar noi am primit-o pe prima dintre ele, care este practic un bleumarin foarte închis, care tinde spre negru.

Pe spate vei remarca și prezența unui senzor de amprentă, care îți spun de acum că merge excelent – este rapid și precis, însă nu prea merge cu degetul ud, aviz înotătorilor. Ansamblul de cameră include 3 lentile și poți vedea cu ușurință că cea principală are 64MP. Suportul pentru cartela SIM este un Hybrid Dual-SIM și se găsește pe partea stângă. Pe dreapta se găsesc butonul de power, cele două butoane de volum și un buton pentru Asistentul Google. Ai și un jack de căști de 3,5mm pe marginea superioară, iar pe cea inferioară poți vedea portul de încărcare și singurul difuzor.

Per total, mi se pare un design simplu, care nu vrea să iasă cu nimic în evidență. De altfel, rareori vedem telefoane entry-level care caută să iasă în evidență prin elemente de design, tocmai pentru că sunt adresate unui public foarte cugetat în ceea ce privește alegerea unui telefon nou, public care optează în general pentru culori mai simple și design mai degrabă practic decât „flashy”.

Display și sunet

Cum spuneam mai sus, Motorola moto g60s vine cu un ecran de 6,8 inci, care este un IPS LCD cu certificare HDR10 și o luminozitate medie de 450 de niți. La capitolul acesta nu ar trebui să ai probleme, ecranul fiind destul de luminos pentru utilizare în lumina zilei. În ceea ce privește rezoluția avem 1080 x 2460 de pixeli, iar adevăratul beneficiu al acestui ecran este rata de refresh care poate ajunge până la 120Hz.

La acest preț, este greu să găsești un ecran care să fie în mod cert mai bun ca acesta: este mare, foarte rapid, fie că vorbim de navigarea în meniu, fie că vorbim de jocuri, și destul de luminos, iar rezoluția Full HD va fi suficientă pentru majoritatea utilizatorilor. Culorile sunt ușor șterse, reprezentarea lor nefiind cea mai bună, însă display-ul nu prea îți oferă loc de alte nemulțumiri. Sigur, te-ai putea plânge puțin de marginile care sunt cam mari mai ales în partea inferioară, însă asta nu afectează vizionarea de conținut prea mult.

Sunetul este o mică dezamăgire, pentru că nu avem aici sunet stereo și la un volum mai înalt are „spărturi”, și devine neplăcut.

Performanță și autonomie

De performanță se ocupă un procesor Mediatek Helio G95, realizat pe 12nm, cu opt nuclee și o placă grafică Mali-G76 MC4, iar configurația de RAM + stocare este 6GB + 128GB, în modelul pe care l-am testat noi. Există însă și un model cu 4GB de RAM, acela fiind și cel mai ieftin, bineînțeles, însă personal nu cred că l-aș recomanda. Moto g60s s-a comportat excelent în jocuri precum Marvel Contest of Champions sau Forza Street, fără lag sau probleme vizuale.

Telefonul nu excelează în benchmark-uri – nici nu mă așteptam să se întâmple asta -, având un scor de 514 în testul single-core, și 1609 în cel multi-core, punctaje care îl plasează undeva sub Poco X3 de la Xiaomi.

Totuși, dacă îți iei un dispozitiv entry-level, mă îndoiesc că vei sta cu ochii pe benchmark-uri. Ce te interesează este să ai un terminal rapid, suficient de bun pentru a rula fără probleme câteva jocuri și care să funcționeze în aplicațiile de bază în cel mai performant mod. Iar moto g60s face aceste lucruri.

Câteva cuvinte și despre stocare, care este de tip UFS 2.1 și există și posibilitatea de a extinde peste cei 128GB de bază, printr-un card microSD.

În ceea ce privește autonomia, avem o baterie de 5000mAh, iar unul dintre cele mai mari beneficii pe care le are moto g60s vine sub forma încărcătorului, care are 50W, considerabil mai mult chiar decât telefoane mai scumpe ale celor de la Motorola.

Camera

Senzorul principal are 64MP (f/1.7) și i se alătură un ultrawide de 8MP (f/2.2), un macro de 5MP (f/2.4) și un senzor de adâncime de 2MP (f/2.4). Există și posibilitatea de a filma la calitate 4K la 30 sau 120fps (nu și la 60fps, surprinzător), sau la calitate Full HD la 30/60/240fps.

Fotografiile cu principala sunt bineînțeles cele mai bune pe care le poate scoate moto g60s. Terminalul se folosește de acea tehnologie Quad Pixel a celor de la Motorola, iar imaginile rezultate au o claritate foarte bună. Sigur, există mici probleme de focus în unele cadre, dar per total imaginile arată destul de bine, deși nuanțele parcă au o mică tentă de gri aplicată asupra lor.

Ceilalți doi senzori, ultrawide și macro, nu excelează însă. Calitatea fotografiilor realizate în aceste două moduri lasă de dorit, iar culorile își pierd parcă și mai mult din strălucire. Nu prea pot să le recomand, și dacă vrei să folosești Moto g60s pentru a imortaliza un peisaj, o clădire, un portret sau orice altceva, asigură-te că te bazezi pe principala telefonului.

Pentru selfie-uri, Motorola a inclus un senzor de 16MP, cu f/2.2, capabil să înregistreze la calitate 4K la 30fps sau 1080p la 30/60/240fps. Selfie-urile sunt surprinzător de bune, bokeh-ul este excelent în modul portret, cel puțin în cele câteva sample-uri pe care le-am realizat.

Concluzia connect

Motorola moto g60s este un terminal extrem de interesant în sectorul său de preț. Pentru 1300 de lei, Motorola aduce un telefon cu un ecran mare și foarte rapid, un încărcător considerabil, de 50W, și o cameră principală bună. Sigur, există sacrificii la anumite aspecte, dar acest lucru este de așteptat în zona entry-level, și depinde de tine la ce capitole ești dispus să renunți în favoarea altora.

Plusuri

  • Ecran mare, foarte rapid.
  • Autonomie de 5000mAh, combinată cu un charger de 50W.
  • Camera principală.

Minusuri

  • Camerele ultrawide și macro.
  • Sunetul este mono și nu excelează.
  • Motorola a optat pentru un procesor Mediatek, spre deosebire de unul Snapdragon, precum unii din rivalii săi din acest segment.

Etichete: , , , ,