Meta a construit un supercomputer cu AI, pe care se va baza Metaverse-ul

Scris de | 26 ianuarie, 2022
Meta a construit un supercomputer cu AI, pe care se va baza Metaverse-ul

Meta, compania mamă Facebook a dezvăluit un supercomputer cu AI, care va fi pivotal în dezvoltarea Metaverse. Gigantul tech a dezvăluit pe 24 ianuarie un asamblu de calcul uriaş numit Research SuperCluster, sau RSC. Are 6080 de unităţi de procesare grafică, integrate în 760 de module NVIDIA A100. Phase 1 implică 760 de sisteme DGX 100, fiecare cu care 8 acceleratoare GPU A100, plus memorie de 80 GB HBM2. Sunt oferite la pachet cu fiecare server şi procesoare AMD Rome 64 core Epyc 7742.

Mark Zuckerberg afirmă că acesta este cel mai rapid computer pentru sarcini AI din lume. Dispozitivul e doar la început, iar în faza a doua Meta îi va creşte performanţa de 2.5 ori, extinzându-i capacitatea la 16.000 de GPU-uri în acest an. Meta va folosi acest RSC pentru proiecte de cercetare care necesită o performanţă superioară şi AI multimodal, care îşi bazează descoperirile pe o combinaţie de sunet, imagini şi acţiuni, nu doar input de date.

Printre altele va detecta mai uşor conţinuturile care trebuie date jos de pe Facebook. Va avea şi un rol în realizarea universului virtual cunoscut ca Metaverse. RSC e destul de puternic încât să traducă simultan discuţiile unui grup mare de indivizi care vorbesc limbi diferite. Noile modele AI generate de acest supercomputer pot învăţa din trilioane de exemple şi scenarii şi înţelege sute de limbi.

Acest AI poate învăţa cum arată faţa unei pisici analizând mii de poze cu pisici şi poate procesa datele în mod similar cu creierul uman. Cipurile NVIDIA A100 au fost gândite special pentru AI şi data centere care au nevoie de putere mare de procesare. A100 şi software-ul Facebook PyTorch AI este un mediu produtiv pentru dezvoltatori, considera compania.

În primă fază RSC va combate hate speech-ul de pe Facebook şi Instagram şi va dezvolta funcţii augmented reality pentru viitoare produse Meta.

Etichete: , , , ,

Sursa: CNET