Xiaomi Watch S1 review, un smartwatch elegant

Odată cu lansarea seriei Xiaomi 12, producătorul a lansat și ceasurile Watch S1 și Watch S1 Active, cele mai scumpe produse de tip wearables din portofoliul companiei.  Nu sunt ceasuri cu Wear-OS, dar asta înseamnă că avem o autonomie excelentă și o duzină de programe de antrenament sau senzori pentru monitorizare.

Scris de | 18 mai, 2022
Xiaomi Watch S1 review, un smartwatch elegant

Watch S1 și Watch S1 Active sunt efortul companiei în a livra ceasuri inteligente premium pe care să le porți indiferent că e vorba de un cadru elegant sau un mediu sportiv. Am avut și noi pe mână, la propriu, modelul Watch S1 și ne-am convins că ofensiva chinezilor pe acest segment poate fi de bun augur, chiar dacă producători ca Huawei sau Samsung deja performează bine pe acest segment. În fapt, Xiaomi produce brățări inteligente și smartwatch-uri de foarte multă vreme, iar un produs mai bun sau mai atent construit nu poate decât să crească încrederea utilizatorilor și să completeze ecosistemul. 

Construcție optimă

La Xiaomi Watch S1 conceptul de premium se vede imediat ce ai pus mâna pe cutie. La modelul mai scump vorbim despre o cutie din carton tare de culoare gri, cu scrisuri în relief, culori selective pentru unele elemente și în general chestii care denotă calitate înainte să-l scoți din cutie. Detalii minore care fac diferența. În interior găsim ceasul, care are are atașată cureaua de piele maro, iar pe lângă ceas mai avem dock-ul wireless de încărcare, cablul de tip USB C și o curea suplimentară din silicon, perfectă pentru momentele când vrei să treci de la sacou la echipamentul sportiv. 

Din punct de vedere al aspectului, Watch S1 este un ceas foarte atractiv, arată a ceas tradițional, ba chiar formatul ne este cunoscut de la alte modele ale competitorilor. Avem un cadran realizat din oțel inoxidabil, în timp ce pe spate zona care adăpostește senzorii este realizată din ceramică.  Pe dreapta sunt două butoane fizice, unul cu rol în Acasă și altul care deschide rapid programele de antrenamente, în rest operarea se face cum ne-am obișnuit, swype-uri swype-uri. Ecranul de tip OLED are o diagonală de 1.43 inci cu o rezoluție 466 x 466 pixeli și este realizat din safir, ceea ce îi atribuie o rezistență sporită împotriva șocurilor mecanice. 

Așa cum menționam mai devreme, în pachet se găsește și o curea din silicon pe lângă brățara din piele ecologică. Asta înseamnă că poți trece rapid de la business la sport, iar brățăra se înlătură cu ajutorul unui mecanism care glisează ușor telescopul, într-un sistem pe care l-am mai întâlnit și pe care îl apreciem pentru buna funcționare.

Ecranul funcționează excelent, este extrem de luminos și în general nu vei întâmpina dificultăți în operare sau deschiderea de aplicații. Un swype de sus în jos te duce în zona de notificări, un swype similar dar de jos în sus te duce în control center, în timp ce swype-urile stânga-dreapta te trec prin widget-urile de activitate, vreme, de somn, puls sau alte date pe care le poți personaliza. 

Zeci de programe de antrenament

Ceasul funcționează pe Android sau iOS, cu limitări pentru modelele Android, dar eu l-am utilizat cu un iPhone o vreme și totul a funcționat excelent, apoi l-am împerecheat cu un Xiaomi 12 și se vede clar că merge mai bine în ecosistemul Xiaomi. Software-ul propriu Xiaomi este bine pus la punct și găsim aici cam funcționalitățile pe care ne-am aștepta să le avem pe un ceas inteligent astăzi, precum vremea, activitatea zilnică, timer, aplicație pentru controlul camerei sau zona de antrenamente, care este destul de vastă. Există chiar și posibilitatea de a plăti cu ceasul, dar momentan funcția este disponibilă doar cu Mastercard și nu am putut să o testez momentan, dar din ce înțeleg suportul va exista în perioada următoare și pe plan local. Revenim aici cu detalii când este cazul.

Pot fi disponibile pe ceas până la 117 moduri de sport diferite. Ce-i drept, nici nu știam ca există atâtea sporturi în general, dar cine sunt eu să mă pun cu Xiaomi? Sunt câteva sporturi profesionale, inclusiv baschet, tenis, HIIT și altele, iar dacă ești pasionat de înot trebuie să menționăm că ceasul poate fi scufundat până la 5 atmosfere, adică până la 50 de metri adâncime.

Conectarea ceasului la telefon se face cu ajutorul aplicației Mi Fitness, o aplicație destul de curată și stufoasă în caracteristici și opțiuni. Din punct de vedere al monitorizării sănătății, putem săp ne folosim de ceas pentru a monitoriza pulsul, somnul, oxigenul din sânge, nivelul de stres sau să ne notifice atunci când stăm prea mult jos printr-o alertă de inactivitate.

O funcție extrem de interesantă găsită în meniul aplicației este funcția de urgență, care poate apela un contact de urgență prestabilit prin apăsarea de trei ori a butonului fizic de jos. Butonul de jos poate fi configurat pentru o altă comandă rapidă, care este stabilită în mod implicit pentru deschiderea meniului de antreanamente, ceea ce înseamnă că poți pune un antrenament pe modul rapid. 

Ceasul nu are un eSIM integrat, ceea ce înseamnă că îl poți folosi exclusiv doar prin apeluri prin Bluetooth, ceea ce necesită ca telefonul să fie la îndemână. Calitatea apelurilor este una bună, nu s-au sesizat probleme atunci când am avut apeluri de acest tip.

Concluzia connect

În termeni de funcționare, Xiaomi Watch S1 merge excelent. Datorită sistemului de operare Light OS operarea este rapidă, iar autonomia excelentă, se ating între 5 și 7 zile de utilizare cu senzorii activi pentru monitorizarea pulsului, a nivelului de oxigen din sânge și a somnului și cu activități moderate de sport. Merită cumpărat? Ei bine, eu cred că Xiaomi a adus în piață un smartwatch care face cam tot ceea ce te aștepți de la un astfel de dispozitiv, fie că ești în căutarea unui ceas pe care să vezi rapid notificările, care să-ți monitorizeze activitățile sau somnul sau care să te ajute în antrenamentele tale. Dacă ești în ecosistemul Xiaomi ar trebui să fie prima opțiune, iar prețul este ceva mai așezat decât oferă competiția pe acest segment. Vorbim de 1149 de lei pentru modelul Clasic, în timp ce varianta Active, mai potrivită celor care vor un ceas dedicat actvităților sportive costă 800 de lei.

Etichete: , , , ,