REVIEW Technics EAH-A800 – Sunet bun și noise-cancelling la un preț competitiv

REVIEW Technics EAH-A800 – Sunet bun și noise-cancelling la un preț competitiv

Scris de | 27 iulie, 2022

Technics A800 este cea de-a treia pereche over ear de căști cu noise cancelling pe care o testez în această vară, după Sony WH-1000XM5 și Razer Barracuda Pro. Interesant este faptul că fiecare dintre cele trei intră cumva într-o categorie complet diferită de celelalte două. Razer Barracuda Pro încearcă să combine „best of both worlds”, și să fie potrivite atât pentru gaming, cât și pentru ascultarea melodiilor preferate oriunde îți dorești, în timp ce XM5-urile celor de la Sony vin cu un pachet extraordinar pentru cei care călătoresc, oferind poate cel mai bun noise cancelling pe care îl poți găsi pe o pereche de căști dotate cu această tehnologie.

Technics A800 se apropie mai degrabă de XM5, însă cumva tot reușesc să se situeze într-o categorie aparte, una care pune sunetul pe primul plan, lăsându-l pe acesta să vorbească și concentrându-se mai puțin pe funcțiile pe care le cunoaștem deja de ani buni și le găsim pe mai toate căștile cu noise cancelling. Ce vreau să spun prin asta, în detaliu, în rândurile următoare.

Pachetul

Technics A800 vin într-o cutie de transport destul de mare, într-o formă asemănătoare unui ou, și cu numele companiei înscris foarte subtil pe partea frontală. Pare destul de rezistentă, însă îmi lasă impresia că se poate zgâria ușor, deci dacă ții la aspectul estetic, ai grijă unde o depozitezi.

Înăuntru regăsești pachetul clasic pentru o pereche de căști over ear cu noise canceling – adică un adaptor pentru avion, ca să poți folosi căștile la sistemele de entertainment vechi ale aeronavelor, un jack de 3,5mm ca să poți folosi căștile și pe fir în cazul în care îți dorești sau ți s-a terminat bateria și cablul de încărcare, pe USB-C. Căștile se pliază, astfel că pot ocupa și mai puțin loc și poți vedea exact cum trebuie să le așezi în cutia de transport.

Design

Căștile au un aspect destul de simplu, dar foarte plăcut. Îmbină doar două nuanțe, argintiu și un alb șters, care se apropie mai degrabă de gri, iar pe exteriorul ambelor cupe se află logo-ul Technics. Nu pot să spun că sunt neapărat fan al acestui lucru, dar hei, măcar poți fi sigur că știu cu toții ce căști ai pe urechi.

Cupa stângă este curată, în timp ce pe cupa dreaptă au fost introduse toate controalele, precum și portul de încărcare și cel pentru jack-ul de 3,5mm. Și da, am zis controalele, pentru că Technics A800 beneficiază de controale fizice, căștile folosindu-se de un soi de control hibrid, pentru că au și o zonă cu touch, tot pe casca dreaptă. Astfel, controalele fizice îți permit să dai play/pauză, să crești sau să cobori volumul, și bineînțeles să pornești sau să oprești căștile.

De cealaltă parte, suprafața ce poate fi controlată prin touch poate întreprinde mai multe acțiuni, precum pornirea sau dezactivarea noise cancelling-ului, activarea modului ambient sound, sau răspunsul la apeluri. Poți selecta lucrurile acestea din aplicație, despre care vom vorbi imediat.

Cupele sunt destul de comode, realizate din spumă de memorie, la fel ca și banda care vine pe cap, însă la sesiuni de ascultat lungi eu nu m-am simțit la fel de comod precum în cazul XM5-urilor, spre exemplu. E foarte posibil însă ca asta să se datoreze formei urechilor mele sau poate pur și simplu din cauza faptului că nu stăteau bine în acel moment căștile, lucru care a dus la disconfortul resimțit. Per total însă, sunt moi, plăcute la purtat pentru cel puțin o oră-două fără probleme, și destul de ușoare. Deci da, sunt potrivite pentru rolul acela de „căști de travel”. Le poți remarca și numele complet deasupra cupei stângi, la interior: EAH-A800.

Aplicație

La fel ca în cazul majorității căștilor cu noise-cancelling, și Technics A800 vin cu o aplicație proprie, pentru mai mult control și informații despre device. Aplicația se găsește în Play Store și în AppStore, se numește Technics Audio Connect și poate fi descărcată și prin scanarea codului QR de pe marginea cutiei căștilor.

Design-ul acesteia este destul de curat și arătos, iar din pagina principală poți vedea rapid nivelul bateriei, nivelul de noise cancelling, precum și dacă ai vreo notificare. Există și o funcție de Call Quality Test, care face fix ceea ce spune, testează calitatea unei convorbiri telefonice, ceva ce n-am mai văzut până acum pe la alte aplicații ale unor astfel de căști.

Tab-ul Sound îți permite să te joci cu equalizer–ul și să alegi unul dintre cele patru preset-uri disponibile: Bass+, care, așa cum bănuiești probabil, accentuează sunetele joase, Vocal, care se ocupă cu accentuarea vocilor, Treble+, care accentuează înaltele și mediile, și Dynamic, care ar trebui să ofere cea mai echilibrată experiență de ascultare, pentru cei care sar des de la un gen muzical la altul (ca mine). 

Evident, tot din aplicație poți controla nivelul de Ambient Sound care intră în urechile tale, atunci când ai căștile pe urechi. Despre acesta și noise cancelling vorbim însă imediat.

Pagina de Settings din aplicație va deveni prietenul tău cel mai bun dacă vrei să ai parte de mai multe opțiuni de control al căștilor. De aici poți alege ce să facă senzorul de touch de pe casca dreaptă, poți alege un asistent vocal pentru a-l utiliza, sau poți să selectezi dacă vrei ca Technics A800 să se oprească automat la o scurtă perioadă după ce le-ai dat jos de pe urechi (eu am selectat 5 minute). 

Sunet

După o perioadă destul de lungă de utilizare, pot spune că sunetul de pe Technics A800 este cu siguranță cel mai mare atu al căștilor (ce surpriză, nu?). Spun asta în principal pentru că funcțiile m-au lăsat puțin rece în anumite aspecte, însă acum să ne concentrăm pe sunet, care este fără dubiu, foarte bun.

Ca de obicei, am început cu A Man Without Love de la Engelbert Humperdinck ca să verific soundstage-ul, care este destul de variat și foarte bun, cu mici excepții unde a părut că sunetul este oarecum șters, iar unele instrumente parcă nu răzbat așa puternic cum ar trebui. Am continuat cu September de la Earth, Wind & Fire și mi s-a confirmat lucrul acesta.

Înaltele sunt excelente, puternice și clare, fără senzația că se sparg în urechile tale, însă cum în marea majoritate a timpului ascult grime/rap, am trecut rapid la ultimul album al lui Little Simz, Sometimes I Might Be Introvert, și am ascultat și câteva din piesele de pe albumele ei mai vechi. Venom s-a auzit extraordinar, melodia având un soi de vid înainte de primul refren, fiind extrem de pronunțat și de bine reprodus pe Technics A800. Bass-ul de la refren se aude și el bine, nu exagerat, dar nici șters, fix cum ar trebui. 

Procesul de audiție inițial l-am încheiat cu melodia din The Book of Boba Fett, a lui Ludwig Goransson, unul dintre cele mai bune theme-uri pe care le-am auzit la un serial vreodată. Strigătele din melodie au rolul de a-ți umple urechile de fiecare dată, și bătăile în tobă au forță și energie, purtându-te parcă în atmosfera serialului.

Au urmat multe sesiuni ulterioare de ascultat, inclusiv pe avion, pentru că le-am luat cu mine în deplasarea de la Berlin, pentru lansarea lui vivo X80 Pro. Au trecut astfel prin mai toate genurile muzicale, de la rock, la pop, instrumentala, inclusiv puțină muzică românească recentă. Mediile și joasele s-au păstrat la fel de sus în preferințele mele, fiind foarte bine reproduse, și nici înaltele nu au dezamăgit. Technics A800 oferă un sunet bun, puțin mai focusat parcă pe medii și joase decât pe înalte, dar per total solid pentru orice audiție.

Funcții

Bun, și acum să trecem la singurele aspecte pe care nu le-aș numi neapărat negative, ci mai degrabă nu la fel de bune ca ce poți găsi la alți rivali: funcțiile. Mă refer aici la noise cancelling și mai ales la ambient sound, acesta din urmă fiind și cel care m-a cam dezamăgit și unde sunt convins că se putea mai mult.

În primul rând, noise cancelling-ul. Cel pasiv este destul de puternic și îl vei observa imediat ce pui căștile pe urechi, blocând lumea exterioară într-o proporție destul de mare. Odată ce activezi noise cancelling-ul, vei descoperi că mai toate tipurile de sunete dispar complet, și sunt eficiente și pe avion sau în transportul în comun. Nu aș spune că oferă chiar cel mai bun noise-cancelling pe care îl poți găsi pe căștile over-ear, dar este cu siguranță suficient cât să te mulțumească.

La polul opus, ambient sound-ul nu funcționează cu siguranță la fel de bine ca noise cancelling-ul. Nu mi s–a părut că activarea sa schimbă prea mult lucrurile în ceea ce privește sunetul care trece prin căști, și nu prea e util decât dacă ai volumul pe undeva pe la 20-30% (lucru care, cel puțin în cazul meu, nu se întâmplă niciodată). În plus, acea „rotiță” dedicată din aplicație, de unde poți controla nivelul de ambient sound care ajunge la urechile tale nu prea a făcut nimic concret atunci când m-am jucat cu ea.

Concluzia connect

Technics A800 sunt o pereche de căști extrem de interesantă, cu un design simplu dar foarte bine realizat, un sunet excelent și un noise cancelling destul de bun pentru a fi folosit în avion sau în metrou fără grija că nu te vei putea concentra la melodiile tale preferate. Problemele pe care le are funcția de Ambient Sound fac ca utilizarea lor în timp ce porți o conversație să fie aproape imposibilă însă. Cu toate astea, Technics A800 vin la un preț de 1449 de lei la momentul la care scriu acest review și, deși poate părea surprinzător, asta înseamnă mai puțin decât majoritatea rivalilor de pe piață, ceea ce face perechea asta de căști și mai atractivă.

Plusuri

  • Sunet foarte bun, mai ales pe medii și joase.
  • Design.
  • Aplicația foarte ușor de utilizat și intuitivă.

Minusuri

  • Ambient Sound-ul nu e foarte eficient.
  • Nu mi s-au părut la fel de comode ca anumiți rivali la sesiuni mai lungi de ascultare.

Etichete: , , , , ,