Cătălin Nițu, Go4it.ro: „Percepția despre tehnologie s-a schimbat din „jucării scumpe pentru tocilari” în „lucruri care ne fac viața mai ușoară”

Cătălin Nițu, Go4it.ro: „Percepția despre tehnologie s-a schimbat din „jucării scumpe pentru tocilari” în „lucruri care ne fac viața mai ușoară”

Odată cu aniversarea a 20 de ani de existență ai revistei Connect, am realizat o serie de interviuri cu oameni bine înrădăcinați în zona de tehnologie, despre progresul acesteia din ultimele decenii, precum și despre importanța pe care a ajuns să o aibă în viețile noastre zi de zi. Întreaga serie de interviuri poate fi găsită chiar acum, în numărul aniversar Connect.

Scris de | 10 august, 2022

Cătălin Nițu activează în zona de presă online de gaming încă din 2008. A studiat jurnalismul în paralel și a intrat în presa de tehnologie în 2011, la PlayTech. Face parte din echipa Go4it din 2014. Este pasionat de gadget-uri la modul general, dar în special de gaming, dispozitivele pe care rulează jocuri și cam tot ceea ce se leagă de acest domeniu.

Connect: În primul rând, de cât timp ești familiar și lucrezi în domeniul tech? A existat vreun gadget care ți-a aprins interesul pentru această ramură sau ai avut dintotdeauna o atracție pentru ea?

Cătălin Nițu: Pe lângă tehnologie am fost de când mă știu, e o pasiune pe care cred că am preluat-o de la tatăl meu. Deși nu a fost niciodată un utilizator de computere, a fost pasionat în perioada în care eu eram foarte mic de sisteme audio, televizoare, aparate VHS și am avut tot timpul acces la ele, am învățat să le folosesc și de acolo cred că a început interesul meu pentru tehnologie. Dar pe lângă toate acestea, cred că ceea ce mi-a aprins pasiunea a fost primul PC pe care am rulat jocuri. Este vorba despre un PC pe care l-am întâlnit la serviciul mamei, pe la jumătatea anilor 90. Apoi, câțiva ani mai târziu, am descoperit consolele de jocuri Terminator. Practic, am fost întotdeauna pasionat de tehnologie, dar jocurile video m-au făcut să încerc să fiu la zi cu noutățile.

Connect: Care a fost primul tău telefon?

Cătălin Nițu: Primul meu telefon a fost, la fel ca în cazul multora, telefonul vechi al tatălui meu, pe care tocmai îl înlocuise cu unul mai nou. Cred că eram prin clasa a cincea sau a șasea. A fost un Sagem MC 922, cumpărat cu abonament de la Dialog. Avea un ecran cu două linii de afișare și putea doar să primească apeluri și să trimită mesaje SMS. Nu avea jocuri sau alte funcții speciale.

Connect: Cât timp crezi că ai putea să reziști acum folosind primul tău telefon?

Cătălin Nițu: Probabil că nu foarte mult timp, întrucât smartphone-urile au devenit mai mult decât simple telefoane. De fapt, fac tot posibilul să vorbesc cât mai puțin la telefon, și nu țin minte când am mai trimis un SMS în loc de un mesaj pe un serviciu online. Probabil că nu aș putea rezista prea mult fără acces rapid la informații oriunde, hărți, muzică, YouTube, social media sau chiar aplicații care în urmă cu câțiva ani nu existau, dar acum fac parte din viața de zi cu zi, precum Uber sau Glovo.

Connect: Care consideri că au fost cele mai importante invenții și repere ale lumii tech în ultimele două decenii?

Cătălin Nițu: De departe, primul iPhone este dispozitivul care a schimbat cel mai mult felul în care comunicăm de la invenția telefonului din secolul 19 și până în prezent. Sigur, nu a inventat nimic nou, însă a integrat cele mai importante tehnologii ale momentului într-un singur dispozitiv portabil: un telefon, un dispozitiv multimedia, un computer cu acces la internet, o cameră foto, un dispozitiv de gaming, într-un pachet care are loc în buzunar. Cam așa l-a prezentat și Steve Jobs pe scenă: „un iPod cu touchscreen, un telefon revoluționar și un dispozitiv de comunicare prin internet”.

Connect: Crezi că există un personaj cheie în dezvoltarea lumii tech din ultimele decenii? Dacă da, care?

Cătălin Nițu: Sunt cunoscut drept un „Apple fanboy”, deci nu aș putea spune altceva decât Steve Jobs. Sigur, nu a fost un inventator, ci a fost un lider care a recunoscut ideile bune ale inginerilor săi și a reușit cumva să îi îndrume în direcția corectă pentru a crea produse cu adevărat importante, chiar dacă nu întotdeauna revoluționare. iPad-ul, ultima sa „creație”, considerat la lansare doar un „iPhone mai mare”, abia în ultimii câțiva ani pare să își fi găsit o utilitate reală în zona de productivitate și creație, pe lângă browsing, Netflix și gaming, funcțiile pentru care erau cunoscute inițial tabletele.

Connect: Cum s-a schimbat percepția oamenilor despre tehnologie în ultimii 20 de ani?

Cătălin Nițu: Dacă în urmă cu 20 de ani puteai spune că poți să participi la viața societății fără să folosești prea multă tehnologie și chiar fără internet, acum nu mai poți face asta. Percepția populației s-a schimbat din „jucării scumpe pentru tocilari” în „lucruri care ne fac viața mai ușoară zi de zi”. La asta a contribuit în special faptul că aceste dispozitive sunt mult mai accesibile, atât din punct de vedere al prețului, dar și al experienței de utilizare. Tastaturile au fost înlocuite cu ecrane tactile, meniurile complicate cu interfețe simple, și avem acum chiar și control vocal funcțional. Totodată, avem o generație de persoane „native digital”, care nu au cunoscut o viață fără smartphone și acces la internet, iar de acum înainte vor fi din ce în ce mai puțini cei care își vor mai putea aminti viața fără tehnologie.

Connect: Cum ți-a schimbat tehnologia viața de acasă în ultimele două decenii?

Cătălin Nițu: Personal, nu sunt adeptul tehnologiilor Smart Home, atât din motive de securitate cât și din lipsa faptului că acestea nu prea comunică între ele. Aștept să apară soluțiile cu adevărat smart pentru acasă până să investesc semnificativ în ele. Momentan am doar un aspirator inteligent, care a devenit într-adevăr indispensabil. Dar asta nu înseamnă că tehnologia nu mi-a schimbat viața de acasă semnificativ. Faptul că pot comanda de pe internet orice de oriunde este probabil lucrul cu cel mai mare impact asupra mea. Dacă în trecut trebuia să ies la cumpărături pentru orice, fie că era vorba de tehnologie, de haine, provizii pentru acasă sau mâncare deja gătită, acum mai merg prin magazine doar foarte rar, mai mult pentru plimbare.

Connect: Care sunt device-urile și tehnologiile fără de care nu îți mai poți vedea viața în ziua de azi?

Cătălin Nițu: Chiar dacă nu este dispozitivul pe care îl folosesc cel mai mult zilnic, cred totuși că prin intermediul smartphone-ului aș putea să fac multe dintre sarcinile zilnice pe care le fac în general pe un computer. Așa că aleg smartphone-ul. Nu pentru că le face pe toate bine, dar pentru că e foarte versatil. În zona de productivitate mai este nevoie de multă evoluție la capitolul software pentru a putea înlocui cu adevărat un PC.

Connect: Crezi că vom avea parte de noi tehnologii pe care să le considerăm indispensabile peste 10 ani?

Cătălin Nițu: Da, cu siguranță. Sunt câteva direcții interesante care ar putea fi cu adevărat revoluționare. Ideea de metavers este foarte slab comunicată în prezent, iar implicarea companiei Meta ține mulți oameni departe, dar un metavers ar putea deveni următorul Facebook. Sper eu că nu cel al lui Zuckerberg. Apoi avem cipurile lui Elon Musk de la Neuralink, implanturi care ar putea schimba semnificativ modul în care trăim. Primele generații ar putea fi axate pe rezolvarea unor probleme de ordin neurologic pentru persoane cu astfel de afecțiuni, dar în viitor acestea ar putea, teoretic, înlocui tot ceea ce facem pe un smartphone sau pe un computer. Desigur, trebuie rezolvate multe probleme până ajungem în acel punct, așa că poate că 10 ani este un termen cam optimist pentru asta.

Connect: Există vreo realizare tehnologică majoră pe care îți dorești să o vezi de-a lungul vieții tale?

Cătălin Nițu: Cu siguranță, cel mai mult îmi doresc să văd pe parcursul vieții mele democratizarea călătoriilor în spațiu. Miliardarii Branson, Musk și Bezos deja încep să împingă limitele cu zboruri foarte scumpe, la limita spațiului, dar având în vedere că în urmă cu doar câțiva ani recuperarea unei rachete era de neconceput, iar acum este ceva la ordinea zilei pentru SpaceX, probabil că în următorii 20-30 de ani vom putea călători măcar pe Lună sau poate pe Marte. Nu mă aștept ca astfel de „excursii” să fie ieftine, însă. Având în vedere costurile din prezent și dependența de combustibili fosili, probabil că nu vor fi niciodată accesibile populației largi. Deci mai degrabă cred că îmi doresc să descoperim o sursă de energie eficientă, curată și ieftină care să permită călătorii în spațiu pentru toată lumea.

Etichete: , , , , ,