REVIEW Sonos Sub Mini – O „mini” operă de artă

REVIEW Sonos Sub Mini – O „mini” operă de artă

Scris de | 11 octombrie, 2022

De aproape două săptămâni, am pus urechea pe Sonos Sub Mini, cel mai nou produs al americanilor de la Sonos, și unul care a fost îndelung cerut de fanii companiei. Sonos avea deja un subwoofer excelent, Sub (Gen 3), însă dimensiunile și puterea sa îl fac mai degrabă util pentru cei care vor să dea petreceri de pomină sau au un living în care poți să faci câteva ture de canapea.

Tocmai pentru asta, fanii Sonos au cerut de ceva timp un subwoofer mai mic, potrivit pentru camere de dimensiuni reduse și medii, și eventual care să nici nu rupă buzunarul. Așa s-a născut Sub Mini, care vine la jumătate din prețul fratelui său mai mare, fiind destinat celor care vor să își creeze un sistem de sunet competent, însă fără să verse câteva mii de euro.

Design

În primul rând, deși „Mini” e în nume, în realitate, acest subwoofer nu e deloc micuț. L-am pus lângă purificatorul meu, un Levoit Core 300, și au dimensiuni similare, Sub Mini fiind mai lat și puțin mai scund. Are și o greutate măricică, de aproape 6,5kg, însă în continuare destul de acceptabilă pentru a-l putea căra dintr-o cameră în alta. Bineînțeles, vine pe clasicele variante de culoare de la Sonos, alb și negru, iar eu de data asta am primit la test versiunea albă. Am mai testat și Sonos Roam SL pe varianta aceasta, e curată, partea de sus a subwoofer-ului nu reține amprente, fiind mată, și e mult mai ușor de îngrijit și de păstrat în stare perfectă decât alte gadget-uri albe.

Sub Mini are o formă cilindrică, cu o gaură în mijloc, și arată mai mult a piesă de artă extravagantă decât a gadget. Îl poți pune cam oriunde îți dorești în încăpere datorită funcției Trueplay (mai multe despre asta imediat) și poate intra inclusiv sub un birou sau sub o masă, dacă ai prefera să îl ascunzi (deși nu văd de ce). E o plăcere doar să îi admiri construcția, fiind cu siguranță unul dintre cele mai frumoase device-uri pe care le-am testat vreodată. Iar această formă aleasă de Sonos nu este, evident, întâmplătoare, așa cum o să descoperim puțin mai târziu.

Instalare și configurare

Până atunci însă, să vorbim despre cum îl adaugi la un sistem deja existent Sonos. De fapt, nu sunt foarte multe lucruri de zis aici, pentru că procesul este unul foarte simplu și rapid. Intri în aplicația Sonos și doar adaugi încă un device la sistemul deja existent (în cazul meu format din Sonos Beam Gen2 și un Sonos Roam), și apeși pe butonul lui Sub Mini pentru a se conecta la celelalte dispozitive. Întregul proces de setup durează cam 5 minute, pentru că trebuie să aștepți după câteva update-uri pe care și le va face subwoofer-ul. Vei primi între timp și câteva recomandări din partea Sonos, precum folosirea Sonos Radio, sau informații precum felul în care poți seta alarme.

Deci, întregul proces de configurare este scurt, rapid și se petrece foarte ușor, atât timp cât ai un sistem Sonos deja configurat. Bineînțeles, dacă iei Sub Mini la pachet cu un soundbar, vei avea ceva mai mult de lucrat, pentru că va trebui să creezi sistemul de la zero.

Pentru configurare te ajută foarte mult și un iPhone, sau măcar un prieten cu un iPhone, pentru că poți folosi Trueplay pe Sub Mini pentru a face ca bass-ul său să fie perfect pentru camera în care te afli. Trueplay scanează camera și obiectele dinăuntrul acesteia și face ca, indiferent de locul în care plasezi Sub Mini, bass-ul să fie cel mai bun posibil și să nu sune neplăcut.

Tehnologia din interior și sunetul

La interior, Sonos a adăugat pe Sub Mini două amplificatoare de clasa D și două woofere de 6 inci, poziționate în interior, și orientate unul spre celălalt. Am zis anterior că design-ul nu este doar o alegere estetică, ci are un scop precis, iar aici intervine orientarea celor două woofere, care produce un efect ce neutralizează distorsiunile, astfel că nu ar trebui să experimentezi acele vibrații sau mișcări de „rattling”, acel zdrăngănit ușor pe care îl mai întâlnești când ai un device cu bass puternic.

Experiența sunetului cu un sistem care se ajută de Sub Mini este excelentă. Bass-ul este puternic, dar nu exagerat, având mai degrabă rolul de a îmbunătăți ascultarea unei melodii decât să iasă în față. De asemenea, vibrațiile din podea sunt destul de reduse, chiar și pe parchet, și nu îți vei înnebuni vecinii decât poate dacă asculți melodii bass boosted (dar sincer, sper că nu e cazul, fiindcă nu vorbim de speakerele de pe un Golf aici). Te poți folosi de equalizer-ul din aplicație pentru a schimba volumul bass-ului, dacă ți se pare prea tare sau prea încet, și unul dintre cele mai utile lucruri este că acesta se temperează automat atunci când activezi Night Sound. Astfel, poți să te uiți seara la un film sau un serial fără să audă și vecinul de dedesubt vibrațiile de la motorul unei mașini sau forța unei explozii în tavanul său. Eu o activez constant seara, pe la ora 10.

Pentru testarea bass–ului am folosit, bineînțeles, mult rap și variații ale sale, melodii cu un low-end solid, precum câteva din piesele lui Drake, puțin Kanye West cu piese precum Mercy, sau Stormzy și noul său single Mel Made Me Do It. Mă rog, să fiu sincer, am trecut prin vreo 50% din playlist-ul meu de Spotify, care e foarte variat și cuprinde de la artiști precum Glass Animals și Tom Walker la Kid Cudi, Post Malone sau Krept & Konan, deci am trecut printr-o varietate de genuri muzicale, cu mai mult sau mai puțin bass, și toate s-au auzit excelent.

Răspunsul în frecvență coboară până la 25Hz, mai mult decât suficient, ținând cont că majoritatea bass-ului din melodii coboară undeva pe la 50Hz, astfel că sunetul este reprodus corect.

Concluzia connect

Sub Mini aduce fix ceea ce își doreau fanii Sonos: un subwoofer mai mic, potrivit pentru sufragerii de apartament și camere cu dimensiuni reduse, însă cu un sunet excelent și suficient de puternic pentru a face podeaua să tremure la volumul maxim. Prețul este și el mai mic, însă rămâne unul destul de greu accesibil pentru audiofilii cu bugete reduse: costă 429 de dolari, sau 2499 de lei în România. Cu toate acestea, îndrăznesc să spun că dacă vrei să dai o astfel de sumă pe un subwoofer și să îți îmbunătățești sistemul audio de acasă, mă îndoiesc că vei putea considera că ai dat greș cu Sub Mini.

Plusuri

  • Design-ul absolut superb.
  • Bass puternic și bine echilibrat.
  • Ușurința în configurare.

Minusuri

  • Prețul mi se pare în continuare destul de mare pentru o parte din utilizatori.

Etichete: , , , , , ,