În ultima lună, în sufrageria mea a poposit un mic mamut, cu o diagonală de 65 de inch, în „pielea” lui Sony Bravia XR OLED A83K. Bine, numele lui exact e mult mai complex (XR-65A83K), dar o să îi spun A83K de-a lungul review-ului, pentru a-mi face și mie treaba mai ușoară. Așadar, ce aduce acest televizor în prim plan, pe lângă dimensiunea sa generoasă? Ei bine, o mulțime de lucruri.
Design și instalare
În primul rând, ai nevoie de un prieten ca să îl instalezi, asta dacă nu cumva ai anvergura aripilor unui vultur sau dorința subită de a risca soarta a câteva mii de euro pentru a dovedi că poți să te descurci de unul singur. Instalarea e destul de simplă, se rezumă doar la punerea picioarelor pe televizor și asigurarea că acesta nu se mișcă, iar apoi îi poți da bătaie cu setarea lui A83K.
Procesul de setup este și el destul de simplu, pentru că tot ce trebuie să faci este să te conectezi cu un cont de Google, software-ul fiind Google TV, iar apoi să descarci orice alte aplicații nu se regăsesc deja în meniul tv-ului. Telecomanda include deja butoane pentru Amazon Prime Video, Disney+ și Netflix, astfel că în cazul meu singura adăugare a fost HBO Max.
Și apropo de telecomandă, aceasta este puțin diferită față de ce am testat anterior în materie de televizoare Sony, și îți permite să controlezi multiple dispozitive, nu doar unul singur. Spre exemplu, funcționează și la PlayStation 5, ceea ce face ca navigarea prin meniul consolei să fie și mai ușoară.
A83K are margini subțiri și un cadru metalic solid, iar suprafața sa este ușor de curățat, atât ecranul, cât și zona din spate. Unghiurile de vizionare sunt bune cam de oriunde te-ai afla în cameră, dar îți recomand să rămâi cumva la maximum 45 de grade, ca să vezi totuși conținutul bine, iar suportul este și el reglabil pe 3 poziții, inclusiv una care permite folosirea unui soundbar, în cazul în care ai unul. Eu l-am lăsat însă pe cea mai joasă dintre setări, deși folosesc un Sonos Beam Gen2, pentru că oricum singurul moment în care acesta reprezintă o piedică pentru telecomandă este atunci când vreau să pornesc televizorul.
În termeni de conectivitate, toate porturile se găsesc în spate, evident, și pot fi acoperite cu o mască inclusă în cutie, astfel că poți face și puțin cable management dacă vrei. OLED-ul Sony A83K are nu mai puțin de 4 HDMI-uri (dintre care 2 sunt 2.1 și eARC), un port RJ-45, două porturi USB și un slot CI+, astfel că nu ai niciun motiv să te plângi că nu îți vei putea conecta vreunul din device-urile preferate.
Cognitive Processor XR, principala noutate
Sony A83K are la interior un nou procesor, XR, a cărui importanță nu o vezi tot timpul, dar este esențială pentru capacitățile acestui televizor. Sunt o groază de funcții care beneficiază de puterea acestui procesor, care reprezintă de altfel și principala noutate pe gama de televizoare BRAVIA din 2022. Așadar, o să facem lucrurile puțin diferit, și o să vorbesc întâi de multitudinea de funcții pe care le are acest televizor, înainte să tratez imaginea și sunetul în sine.
Contrastul este unul excelent și Sony are aici o funcție pe care o numește XR OLED Contrast Pro, care în teorie ar trebui să aducă nuanțe mai profunde și mai realiste. Asta se traduce și în realitate, iar tehnologia din spate este una extrem de interesantă. Practic, A83K are un senzor de temperatură integrat, iar cu ajutorul acestuia și al procesorului XR poate detecta temperatura display-ului, iluminând pixelii în același timp.
Un alt aspect la care ajută procesorul este capacitatea de 4K Upscaling, unde televizorul va încerca să aducă imaginile la o calitate superioară, cât mai apropiată de un 4K nativ posibil. Vei observa funcția asta la treabă cel mai des în jocuri și conținut mai vechi, realizat în perioada în care 4K-ul nu exista încă. Tot aici intervine și XR Super Resolution, o tehnologie care detectează obiectele individuale dintr-o imagine și se asigură că acestea sunt reproduse cât mai fidel posibil.
Procesorul XR este dotat și cu o funcție de Remastering HDR, care reglează individual contrastul și culorile fiecărui obiect. Din nou, nu e ceva ce vei observa neapărat constant, sau care îți va atrage atenția de fiecare dată, ci este menită mai degrabă să fie o funcție care adaugă la experiența de vizionare și o îmbunătățește. Același efect îl are și OLED Motion, care inserează cadre extra între cele deja existente pentru a combate efectul de blur, astfel încât să poți vedea constant imaginea clară.
Ai înțeles probabil ideea principală. Procesorul ajută foarte mult la eliminarea oricăror probleme de imagine (sau sunet, însă ajungem imediat și acolo) ai întâmpina în mod normal, iar televizorul poate reproduce peste un miliard de culori, pentru a oferi imagini cât mai fidele. Cum am zis, nu sunt neapărat lucruri pe care le vei observa constant, ba dimpotrivă, ideea este să nu observi intervenția procesorului și toată experiența ta să pară seamless.
Imagine
Fiindcă vorbim de un OLED aici, un lucru este destul de clar. Sony A83K are un negru profund, superb, și pe care nu ai cum să nu îl apreciezi, mai ales dacă te uiți la un conținut cu tente mai întunecate, spre exemplu un film horror sau un thriller. Spre exemplu, unul dintre filmele pe care le-am văzut în perioada în care am testat televizorul este Thirteen Lives, de pe Amazon Prime, care spune povestea salvării unei echipe de fotbal de copii dintr-o peșteră ce urmează a fi acoperită de ape în Thailanda. Sunt o mulțime de scene întunecate, de momente în care scafandrii salvatori înoată printr-o apă cu vizibilitate inexistentă, iar efectul pe care îl au acestea, combinat cu reproducția excelentă a imaginilor, îți produc și ție o stare de neliniște, chiar și atunci când știi deznodământul poveștii.
La polul opus, când privești ceva cu o mulțime de culori, precum o animație, experiența este la fel de plăcută. Am văzut The Sea Beast de pe Netflix, iar culorile sunt vibrante, puternice, și nu se pierd una într-alta. Fiecare nuanță de roșu de pe corpul unuia dintre personajele principale din film, numit sugestiv Red, se observă extraordinar de bine.
Luminozitatea și saturația sunt ajustate automat cu ajutorul procesorului, în funcție de condițiile de lumină din încăpere. Astfel, televizorul va știi atunci când e cazul să intensifice puțin culorile, în cazul în care bate lumina soarelui spre exemplu în ecran, sau când e cazul să le tempereze, dacă te uiți la ceva pe timp de noapte. Pentru mine, a fost un ajutor mai ales atunci când mă uitam la meciurile din Premier League, în weekend-uri, care au loc de obicei la prânz, iar lumina soarelui bătea din plin în televizor.
Bineînțeles, setările de imagine diferă în funcție de conținutul pe care îl afișezi pe Sony A83K, care poate recunoaște dacă vrei să te uiți la un film sau să te joci un joc pe ecranul său, trecând pe modul de imagine aferent. Te poți folosi și de Creator Calibrated Mode, care funcționează pe Netflix și pe filmele din BRAVIA CORE, și care redă un film sau un serial în modul în care și l-a imaginat regizorul. Sigur, ai putea spune că e un gimmick, însă merită cu siguranță să îl încerci înainte să îl judeci.
Unul dintre cele mai mari avantaje pe care le are însă acest televizor este certificarea Dolby Vision și Dolby Atmos, care aduce conținut HDR la calitate excelentă pe ecranul lui A83K, alături de un sunet surround puternic și totuși bine echilibrat.
Gaming
Și pentru că tot am menționat joaca, e timpul să vedem și cum a fost experimentată aceasta pe Sony A83K. Cum am zis, televizorul are un mod dedicat de gaming, pe care îl activează instant odată ce pornești consola. Funcționează cel mai bine cu PS5, pentru care are și anumite funcții dedicate, însă nu o să te plângi nici dacă te joci pe un Xbox Series X, fiind perfect pentru ambele console de ultimă generație.Bineînțeles, vorbim de posibilitatea de a te juca în 4K la 120fps, folosind unul dintre HDMI-urile 2.1 cu care este dotat A83K, iar gaming-ul este extrem de fluid, și mai toate titlurile arată excelent pe ecranul acestui uriaș.
Există și VRR, sau rata de refresh variabilă, care sincronizează numărul de cadre pe secundă, pentru a elimina posibilul efect de tearing, precum și acel ALLM (Auto Low Latency Mode), în care televizorul trece imediat ce își dă seama că ai pornit consola, limitând latența în timpul jocului.
Am încercat puțin Gran Turismo 7 pe PS5, și, cum am spus, clar televizorul „te place” mai mult dacă ai o consolă Sony, lucru normal până la urmă, că doar fac parte din același ecosistem. Însă, cum eu mă joc mai tot timpul pe un Xbox Series X, așa a fost cazul și aici, și experiența a fost la fel de bună și de fluidă, indiferent de titlul pe care l-am încercat, fie el FIFA 23, Deathloop sau Star Wars Jedi: Fallen Order.
Sunet
Am spus deja că Dolby Atmos reprezintă un avantaj major al televizorului, iar experiența unui sunet surround, care provine din cele 5 difuzoare ale lui Sony A83K este una foarte bună, și care umple camera în care te afli. Bineînțeles, o poți duce la nivelul următor cu un soundbar. Există și două subwoofere integrate în stânga și în dreapta, pentru un bass mai profund decât ceea ce găsești pe majoritatea televizoarelor.
La fel cum procesorul ajută imaginea, are un impact și în îmbunătățirea sunetului, și există și pentru acesta o funcție similară cu cea care ajustează imaginea în funcție de condițiile din încăpere. Sony o numește Acoustic Auto Calibration și analizează camera în care te afli, calibrând sunetul în concordanță cu obiectele din jurul tău. Japonezii oferă aici și un exemplu, cel al perdelelor, care absorb sunetul, astfel încât televizorul trebuie să facă anumite modificări pentru reproducerea sa cât mai fidelă.
În fine, ultimul aspect pe care mai vreau să îl tratez cu privire la sunet este funcția Voice Zoom 2, care amplifică și îmbunătățește claritatea vocilor, mai ales în cazul celor mai reduse sau într-un dialog greu de auzit.
Chromecast built-in și software
Sony A83K se folosește de Google TV și navigarea prin software-ul său este foarte simplă. Unul din avantaje este faptul că poți descărca aplicații direct de pe telefon din Google Play pe televizor, și da, asta include și jocuri. Te poți folosi și de căutarea vocală integrată pentru a găsi aplicații sau filmele pe care ți le dorești. În plus, un alt atu considerabil îl reprezintă faptul că ai Chromecast built-in, astfel că poți să te conectezi rapid cu telefonul sau laptopul și să proiectezi conținutul de pe acestea direct pe TV, fără să mai cumperi vreun alt device.
Iar pentru cei care preferă ecosistemul iOS, A83K este compatibil și cu Apple AirPlay și Apple HomeKit, astfel că ai aceleași opțiuni și de pe un iPhone, iPad sau MacBook.
Google TV este destul de rapid și simplu de utilizat, și îți permite să treci imediat de la o aplicație la alta, în cazul în care nu ai găsit filmul preferat pe Netflix și vrei să îl cauți pe HBO Max sau pe Amazon Prime. Mărturisesc că nu sunt neapărat un fan al căutării vocale, și nu am folosit-o mai deloc, dar este o funcție care nu ar trebui să lipsească de pe televizoare în ziua de azi.