REVIEW Microtech CoreBook CB15A, un nou concurent pe piața de laptopuri all-round din România

REVIEW Microtech CoreBook CB15A, un nou concurent pe piața de laptopuri all-round din România

Scris de | 7 martie, 2023

Nu am ocazia de multe ori să spun că testez pentru prima dată un laptop de la un anumit producător, dar iată că astăzi avem parte de o excepție. Microtech este un brand italienesc care este prezent mai peste tot pe continentul nostru, și, da, ai ghicit, și la noi în țară mai nou. Și chiar dacă ai citit destul de des pe aici pe la noi despre laptopuri high-end, de gaming sau de productivitate, acum avem parte de un all-rounder pentru muncă, bun la mai orice task din viața de zi cu zi de la birou, de acasă sau de la biroul de acasă.

Avem, astfel, un device care e potrivit, ba chiar destinat elevilor sau studenților, sau chiar acelora dintre noi care au nevoie de un sistem competent, și nu vor să investească într-un PC format desktop plus monitor. Durata de viață a bateriei este una bună, iar componentele de la interior îi fac cinste, însă haideți să vedem cum s-a descurcat acesta în scenarii reale de utilizare.

Design

La prima vedere, acest laptop Microtech nu pare că este chiar cel mai bine construit de pe piață, însă în timpul utilizării părerea se schimbă radical. Deși este realizat din plastic, acesta este unul de bună calitate, bine închegat, iar aspectul rezultat bate spre ceva mai premium, având în vedere și culoarea gri a acestuia. Am văzut multe modele, chiar și mai scumpe de atât, care nu se bucurau de o asemenea calitate a build-ului precum observăm în acest caz.

În altă ordine de idei, Microtech CoreBook CB15A se bucură de un design conservator, cu ecran cu margini reduse în părțile laterale și în partea de sus, iar trackpad-ul este de dimensiuni destul de generoase, are acel ceva care ne reamintește de MacBook-uri, însă nu se situează chiar în aceiași parametri, iar despre asta vorbim ceva mai încolo. Per total, din punct de vedere estetic, CoreBook CB15A este un produs mulțumitor vizual, care poate fi confundat cu lejeritate cu ceva mai scump, ca să folosesc o astfel de expresie mai românească.

Display

Fiind unul din punctele forte ale acestui dispozitiv, display-ul lui CoreBook CB15A vine cu un panou IPS Full HD, adică setat la o rezoluție optimă de 1920 x 1080 pixeli, și cu o dimensiune de 15.6 inchi. Asta înseamnă că acest laptop este ceva mai ofertant în dimensiuni, și trebuie să ai grijă cu ce ghiozdan umbli, pentru că este posibil să fie prea mare pentru unele dintre ele.

Și da, pentru că avem parte de un ecran ceva mai mare în dimensiuni, și productivitatea pe acest laptop este una sporită, cel puțin pentru mine, un utilizator ce preferă un format mai mare, pentru o privire de ansamblu mai bună. Și nu numai productivitatea primește un plus aici, dar și experiența de consum multimedia. Asta înseamnă că acest Microtech este numai bun să binge-uiești niște seriale pe Netflix, Disney Plus sau orice alt serviciu de streaming este disponibil în România.

Per total, display-ul lui CoreBook este un all-rounder potrivit atât pentru task-uri în Microsoft Office, dar și pentru timpul liber. Mărturisesc că m-am jucat chiar și Football Manager 23 pe el, iar jocul a preformat mai bine decât mă așteptam, fiind un titlu care nu cere chiar o grafică de ultimă generație însă care poate fi neîndurător cu procesorul și memoria internă a device-ului de pe care este rulat. În schimb, să nu te aștepți la prea mult gaming, deoarece soluția video nu este una dedicată, însă gadgetul nu este gândit pentru așa ceva. Dacă vrei, totuși, să te arunci și la treburi mai puțin serioase, poți încerca orice serviciu de streaming de jocuri, iar eu m-am descurcat excelent cu GeForce Now în acest caz, spre exemplu.

Tastatură & TrackPad

Una dintre surprizele pe care le-am avut atunci când am scos pentru prima dată din cutie laptopul a fost dimensiunea tastaturii. Aceasta este una care merge din margine în margine fără să lase deloc impresia de ceva supradimensionat. Ba din contră, la scris feelingul meu a fost foarte natural, mai ales că vorbim de un șasiu destul de generos în dimensiuni, iar tastatură acoperă mare parte din acesta. Viteza de scriere a fost și ea ok, aproape de cea experimentată pe un ultrabook sau pe tastatura mea daily-driver, Apple Magic Keyboard. Cursa tastelor este, de asemenea, una satisfăcătoare, cât să simți că scrii pe un dispozitiv care bate la ușa segmentului mediu de preț.

În ceea ce privește trackpad-ul, acesta este și el unul de dimensiuni foarte generoase, iar pentru acest lucru este demn de toată laudă, din punctul meu de vedere. Deși responsivitatea mai lasă de dorit pe alocuri, acesta este unul care te ajută să te folosești de laptop și în cazurile în care ți-ai uitat mouse-ul pe USB acasă. Însă am observat și ceva de care nu pot să spun că am fost foarte satisfăcut. O cursă destul de scurtă la apăsarea trackpad-ului și cumva forțarea input-ului. Nu prea s-a simțit naturală toată treaba și ar putea fi rectificată la modelele ulterioare de către producător.

Sub capotă

Microtech CoreBook CB15A vine echipat cu un procesor Intel Core i5 de generația a zecea, în speță un 1035G1. Deși cei sceptici ar putea spune că este un CPU ceva mai vechi, el este perfect capabil să facă față cerințelor unui laptop care se clasează pe un astfel de segment. Adică nu dă deloc semne de oboseală în perioadele de lucru mai intens, și nici la consum de baterie nu se arată a fi prea „dornic”. Asta pentru că este optimizat bine în această implementare și nu este nici nevoie de ceva mai performant, pentru segmentul de public căruia i se adresează această mașinărie.

Acest CPU care este construit pe arhitectura Ice Lake vine cu un număr de patru nuclee reale și o frecvență de 1 GHz setată din fabrică, dar care poate fi dusă prin Turbo Boost până la 3.6 GHz. Not great, not terrible, ca să fac și o glumă în acest caz. Tehnologia de fabricare a procesorului este una pe 10 nm, una care este în continuare folosită pe laptopurile care se adresează unui public mai larg.

În ceea ce privește memoria RAM și spațiul de stocare, acet Microtech vine echipat cu un SSD pe interfață PCI Express, a blast from the not so distant past, care este reliable și își face treaba cu bine, obținând viteze mai mult decât decente la citire și scriere, vorbim totuși despre un M.2 aici, dar și cu 16 GB de memorie RAM, un adevărat standard al lui 2023, în ciuda celorlalte componente care ar putea părea ceva mai vechi. Ansamblul total este unul demn de laudă, sincer, și, dacă e să judec acest laptop ca un daily driver bun la toate, se încadrează perfect în cerințele mele, dar și în segmentul de preț.

Conectivitate & Baterie

Microtech CoreBook CB15A sosește cu o configurație decentă pe porturi, dispuse pe stânga și pe dreapta șasiului său. Regăsim aici un mini HDMI, pentru conectarea unui display extern, ca să îți „lărgești” biroul, un USB-C pentru că mai orice device în ziua de astăzi folosește și așa ceva, două porturi USB-A 3.0 dar și un cititor de carduri microSD și un jack de căști pe partea din dreapta. Per total, nu văd să ai nevoie de mai mult, și ar trebui ca oricine să se descurce ok cu ce avem aici.

Iar la capitolul baterie stăm surprinzător de bine și recunoască că nu mă așteptam să scot peste opt ore de utilizare în scenarii „soft”, fără să îl utilizez prea intens, și peste trei ore de lucru la foc automat, adică scris, mailuri constante, muzică dar și vizionare de clipuri pe YouTube. Rezultatele sunt unele care sunt comparabile cu device-uri ceva mai scumpe decât acest MicroTech, iar bateria mă face să o aleg ca pe un alt punct forte al acestui dispozitiv.

Concluzia connect

Deși a fost prima dată când am testat un laptop Microtech, pot spune că am fost surprins plăcut de concluziile trase. Device-ul are parte de un build bun, de o tastatură și un trackpad destul de ofertante atât în calitate cât și în dimensiuni, de un ecran mai mult decât ok pentru publicul țintă al acestui produs, dar și de o durată de viață a unui ciclu de încărcare perfect ok din mai toate punctele de vedere. 

Per total, mă bucur că sunt producători noi care intră pe piața locală de tehnologie și apucăm și noi ăștia mai vechi în domeniu să vedem produse în premieră. Microtech CoreBook CB15A se comercializează în jurul sumei de 3600 de lei la retailerii locali, un preț care nu este nici prea piperat pentru ce oferă dar nici de neglijat.

Etichete: , , , , , ,