Săptămâna trecută, am avut ocazia de a vedea timp de o oră televizoarele pe care Samsung le va aduce sau le-a adus deja în România în 2023. Am vorbit de gama extinsă în clipul acesta, realizat la CES, unde am și văzut pentru prima oară cam tot ce are Samsung pregătit pentru anul acesta, însă acum am avut ocazia de a petrece ceva mai mult timp cu doar câteva modele, cele două OLED-uri de 55 și 65 de inchi, respectiv un NeoQLED 8K și unul 4K.
Așa cum am mai spus, noutățile majore de pe gama de televizoare din 2023 de la Samsung vin în materie de software, acolo unde gigantul sud-coreean s-a concentrat serios și a venit cu o groază de lucruri care să îți atragă atenția. Experiența de sunet vine acum cu „ajutorul” oferit de Dolby Atmos și este mai imersivă ca niciodată, oferind o senzație de surround pronunțată. Am ascultat puțin cum sună mai ales NeoQLED-ul în varianta 8K, și pot să spun că, indiferent cât de mare e camera unde ai vrea să pui o asemenea monstruozitate, aceasta va fi imediat „umplută” de sunet.
La interior se află așa-numitul Neural Quantum Processor, care este însărcinat cu atât de multe task-uri încât mi-ar fi imposibil să le trec aici pe toate. Luminozitatea adaptivă, cantitatea de detalii, upscaling-ul la 4K și multe, multe altele se realizează cu ajutorul său, și personal abia aștept să testez acel upscaling la 4K, mai ales pe SkyShowtime, singurul serviciu de streaming care nu oferă, cel puțin pentru moment, streaming la calitate 4K.
Designul este unul superb, mai ales în cazul OLED-urilor, care sunt probabil cele mai subțiri televizoare pe care le-am văzut vreodată. Din lateral, se văd ca niște fâșii de sticlă, și pot să spun cu certitudine că am ținut în mână telefoane mult mai groase în 2023. Marginile sunt și ele foarte mici și ai loc suficient să pui un soundbar generos dedesubt, după cum se vede și în imagini. Și da, soundbar-urile din imagini sunt și ele din noua generație de la Samsung, iar unele dintre acestea au fost, sunt sau vor fi disponibile în oferte de precomandă pentru televizoarele din 2023 ale producătorului, pe măsură ce noi modele ajung la noi în țară.
În termeni de imagine, nu cred că vom avea ce să reproșăm televizoarelor acestea. Negrul profund de pe OLED-uri, culorile vibrante pe toate modelele din gamă, luminozitatea excelentă, toate acestea pot fi văzute cu ușurință imediat ce arunci o privire la ecranele acestor televizoare. Nu lipsesc funcții pentru gaming și consolele de noua generație, însă există câteva aspecte care lipsesc, din cauza faptului că Xbox nu oferă suport și servicii complete în România (cel puțin nu încă). Cu toate acestea, atât OLED-urile, cât și QLED-urile, vor fi perfecte pentru gaming, nu am vreun dubiu cu privire la asta.
Unul dintre aspectele care mi-au plăcut cel mai mult la noile televizoare este faptul că acestea pot acționa ca un hub de control pentru toate dispozitivele din casă. Astfel, vei putea configura o hartă a casei tale cu ajutorul telefonului, pe care să o vezi apoi pe televizor, cu tot cu localizarea și tipul de gadget din fiecare cameră, precum și opțiuni de control al acestuia. Samsung mizează mult pe aceste îmbunătățiri de quality of life, care să ușureze interacțiunea utilizatorilor cu toate obiectele smart din casă, pe măsură ce acestea devin din ce în ce mai multe și mai prezente.
Per total, după această primă experiență ceva mai lungă și mai personală cu televizoarele Samsung din 2023, pot să spun că îmi place această decizie a celor de la Samsung de a se focusa pe multe îmbunătățiri de software în acest an. Televizoarele arată foarte bine, gama OLED primește variantele binemeritate, iar posibilitatea de a le transforma în hub-uri de control pentru restul casei mi se pare foarte bine integrată și ușor de utilizat. Rămâne să vedem dacă, după review-uri mai îndelungate, aceste impresii se vor păstra și vor rămâne la fel de pozitive sau o să găsim și câteva lucruri care să ne deranjeze.