Sony WH-CH520 – Cele mai bune căști accesibile? (REVIEW)

Sony WH-CH520 – Cele mai bune căști accesibile? (REVIEW)

Scris de | 4 mai, 2023

Ne apropiem cu pași rapizi de lansarea căștilor true wireless Sony WF-1000XM5, care vor fi noul contender al companiei japoneze în zona premium. Sony nu a confirmat încă vreo dată de lansare pentru acele căști care se prefigurează însă la orizont, din ce în ce mai mari și mai strălucitoare.

Până la acel moment însă, sugerez să ne concentrăm puțin pe o gamă care de obicei nu primește atât de multă atenție din partea reviewerilor, însă este atent examinată de cei care contează, până la urmă: de cumpărători. Mă refer aici la căștile ieftine, până în 500 de lei, iar în rândurile următoare vom arunca o privire asupra celui mai nou reprezentant on-ear din această gamă, de la Sony: WH-CH520.

Design

Sony WH-CH520 își propun să facă un singur lucru: să ofere un sunet cât mai bun, la un preț cât mai mic. Și mi se pare foarte important să spun prețul de la bun început, ca să știm unde ar trebui să plasăm căștile acestea, și de ce aici raportul calitate-preț va fi unul dintre cele mai importante aspecte. Așadar, la eMAG, aceste căști se găsesc la prețul de 289,99 lei, și le vei găsi și la alți retaileri, precum Altex, la același preț.

În termeni de design, prețul acesta se vede și se simte imediat. WH-CH520 se simt destul de rigide, însă și destul de ușoare, la 147 de grame, și abia vei simți că le ai la gât atunci când nu asculți muzică la ele. Cupele sunt destul de moi, însă mi se pare că îți strâng puțin cam tare capul atunci când asculți, lucru care pentru mine a fost inconfortabil după vreo oră de ascultat. Mai notez aici și că vorbim de un design on-ear, spre deosebire de unul over-ear, lucru care înseamnă că aceste căști îți vor sta pe urechi, și nu le vor acoperi complet, precum o fac ”monștrii” cu noise cancelling puternic.

Cupele se rotesc cam la fel de mult ca cele ale modelului de top WH-1000XM5, astfel că nu le poți plia complet astfel încât să stea pe claviculă atunci când nu le ai pe urechi. Ai însă o pernuță moale plasată pe banda care vine pe cap, pentru un mic plus la capitolul confort, iar ajustarea pentru un cap mai mare sau mai mic se face destul de ușor. Evident, sunt făcute din plastic, și nu știu ce rezistență la picături de apă sau praf au, dar cred că ar trebui să facă față unui drum printr-o ploaie ușoară.

În cutie mai primești doar un accesoriu, anume cablul de încărcare, USB-A la USB-C. E destul de scurt, deci dacă vrei să le folosești cât le încarci, va trebui să recurgi la un încărcător de telefon sau alt tip de device. WH-CH520 nu arată deloc rău, noi am primit o variantă neagră, mată, însă sunt disponibile încă 3, un bej, un albastru și un alb, pentru cei care nu vor să se limiteze la varianta ”basic”. 

Aplicație și funcții

Sony WH-CH520 se conectează super rapid la telefon cu ajutorul aplicației Sony Headphones. Tot de aici le poți seta pentru funcția 360 Reality Audio, pe care o poți folosi însă doar cu un abonament, pe care trebuie să îl iei separat (nu mai primești un trial, ca în cazul modelelor de top de căști de la Sony).

E foarte ușor să navighezi prin aplicație, lipsesc și funcții precum noise cancelling astfel că se simte ceva mai liberă, mai aerisită. Căștile asigură un noise cancelling pasiv decent, suficient cât să te poți izola de cei din jur destul de ușor dacă te concentrezi puțin pe muzica pe care o asculți. Nu e suficient cât să acoperi complet huruitul metroului spre exemplu, însă partea bună e că poți da volumul cât de tare îți dorești (și cât îți suportă urechile), pentru că izolarea fonică este excelentă. Sincer, am fost foarte surprins când am realizat că sunetul nu scapă deloc în afara căștilor, chiar și la un nivel de 90%. 

Bineînțeles, în aplicație vei găsi equalizer-ul, care îți va permite să reglezi sunetul în funcțiile de propriile tale preferințe. De asemenea, mai poți alege și dacă vrei ca, în ceea ce privește conexiunea, să fie prioritizată calitatea sunetului care vine din căști sau stabilitatea legăturii Bluetooth. Personal, optez mai tot timpul pentru prima versiune, doar dacă remarc probleme serioase de conexiune aleg să schimb setarea asta.

Mai există și posibilitatea de a active DSEE, tehnologia de upscaling a celor de la Sony care poate aduce fișiere vechi sau de o calitate mai slabă la una superioară. E cam primul lucru pe care îl activez de fiecare dată când testez o pereche de căști care beneficiază de opțiunea asta, și recomand să faci și tu asta.

Unul dintre lucrurile pe care nu te aștepți să le găsești pe o pereche de căști ieftină este posibilitatea de a te conecta cu acestea la mai multe device-uri simultan. Ei bine, pe Sony WH-CH520 funcția asta este prezentă, spre surprinderea mea, astfel că poți ”lega” căștile la două device-uri în același timp, un lucru super util dacă vrei să le folosești la birou sau acasă, și să lucrezi sau să te joci ceva, fără să mai fie nevoie să fii atent la telefon.

Controalele media sunt mai ”old school”, adică vei găsi butoane fizice amplasate pe casca dreaptă, lângă butonul de Power. Astfel, de acolo vei putea mări sau micșora volumul sau, dacă ții apăsat, să treci la următoarea melodie sau cea anterioară. Sincer, îmi place să am un buton fizic pe care să apăs ca să fac un anumit lucru, mi se pare că e un mod de control pe care te poți baza constant, mult mai ușor decât swipe-uri sau pinch-uri sau alte gesturi pe care ar trebui să le faci.

Sunet

Adevărul este însă că oricând aș renunța la anumite lucruri cu care m-am obișnuit deja pe anumite căști pentru o pereche care are un sunet excelent. Și, cum spuneam că raportul calitate-preț e extrem de important pentru Sony WH-CH520, pot să spun și că excelează din punct de vedere al sunetului. Nu mă înțelege greșit, nu spun că se aud la fel de bine ca o pereche de căști de 1000 de lei sau mai mult, dar cu siguranță ceea ce oferă la capitolul sunet merită mai mult de 289 de lei. De-aia pot și să înțeleg mai ușor rabatul făcut la alte capitole, precum cel al confortului.

Mediile sunt bune, bass-ul e vibrant, deși uneori se simte puțin cam moale, iar înaltele vor satisface majoritatea ascultătorilor. E un sunet bine echilibrat, un staple al celor de la Sony, pe care îl poți regla însă cu ușurință din equalizer pentru a-ți face pe plac. Am avut momente spre exemplu, când am fost nevoit să lucrez puțin la bass, pentru că mi se părea foarte spart, precum în Head of the Table, piesa de intrare în ring a lui Roman Reigns (mulțumesc WWE 2K23 că mi-ai băgat asta în cap de vreo 3 săptămâni). Majoritatea pieselor însă, precum The Feels, de la Labrinth, s-au auzit perfect fără vreo altă ajustare din partea mea. 

Soundstage-ul nu e excepțional, dar, din nou, pentru niște căști care costă sub 300 de lei, nici nu trebuie să fie mai mult decât bun. Și asta reușește cu brio, pentru că poți recunoaște o varietate mare de instrumente, sunete și spațialitatea unei piese în versiune live fără eforturi. Nu se simte la fel de variat ca pe modele mai scumpe, dar it still does the job, și chiar bine. Ba mai mult, dacă ai cumva un abonament pentru 360 Reality Audio sau poți face rost de un voucher de la cineva, îți recomand să încerci funcția asta pe Sony WH-CH520, pentru că mi se pare remarcabil ca o pereche de căști atât de ieftină să poată oferi așa ceva.

Bateria de pe Sony WH-CH520

În fine, ultimul aspect pe care mai vreau să îl tratez aici este bateria, care rezistă, conform Sony, până la 50 de ore de utilizare. Acum, nu știu să îți zic aici dacă e chiar așa, pentru că, sincer, nu am ajuns la 50 de ore de ascultat cu ele încă. Am probabil undeva între 10 și 15 la momentul la care scriu review-ul acesta și bateria e la 70%, deci la un calcul simplu aș zice că se apropie de numărul magic promis de compania japoneză. În plus, tot ei mai zic și câ dacă le lași la încărcat doar 3 minute te vei putea bucura apoi de ele timp de o oră și jumătate. Tot ce e posibil, ținând cont că nu au noise cancelling, astfel că bateria poate rezista mult mai mult. Cam asta e și concluzia principală la acest capitol – bateria lui Sony WH-CH520 te va ține mult și bine până să ceară să fie pusă la încărcat.

Concluzia connect

Sony WH-CH520 reprezintă o variantă al naibii de atractivă pentru oricine caută o pereche de căști ieftine și bune. La cei 289 de lei pe care îi cer, oferă un sunet bun, control ușor și o baterie de durată. Sigur, există sacrificii pe care va trebui să le faci, dar când arunci o privire de ansamblu asupra lor, nu văd cum te-ai putea declara dezamăgit de aceste căști.

Plusuri

  • Raport calitate-preț excelent.
  • Sunet bun all-around.
  • Baterie care rezistă, și rezistă, și rezistă...
  • Butoanele fizice pentru control media (îmi plac, n-am ce să fac).

Minusuri

  • Puțin cam strânse pe cap și rigide.
  • Mici probleme în unele cazuri cu bass-ul.
  • Fără noise cancelling.
Advert 61

Etichete: , , , , , , ,