REVIEW LG OLED evo C3, cam tot ceea ce îmi pot dori în sufragerie

Scris de | 17 iulie, 2023
REVIEW LG OLED evo C3, cam tot ceea ce îmi pot dori în sufragerie

Trebuie să încep acest review prin a spune că sunt un fan declarat al televizoarelor LG de când mă știu, folosind totodată un model al companiei ca TV principal acasă, cumpărat cu bani din propriul buzunar, nefiind aici cazul de altceva. Deci asta ar trebui încă de la început să ridice orice urmă de îndoială asupra subiectivității mele când scriu aceste rânduri. Da, consider că producătorul din Coreea de Sud dezvoltă unele dintre cele mai bune modele de pe piață și am fost extrem de entuziasmat atunci când am testat un televizor lansat în acest ani și OLED pe deasupra.

Dacă mai aveam vreo urmă de dubiu că am nevoie de un OLED de la LG în viața mea, aceasta s-a risipit instant în ultimele două săptămâni, când am avut ocazia să folosesc un astfel de TV în sufrageria mea pentru mai tot ce fac, de la gaming, la streaming și la urmărit competiții sportive. Nu, nu am fost deloc dezamăgit atunci când m-am folosit de evo C3 pentru entertainment și acum cred că vreau să-mi achiziționez un astfel de model. Să vedem însă și de ce.

Design & Montaj

Încă din primele momente pe care le-am petrecut cu cel mai nou OLED de la LG, mi-am dat seama că producătorul a făcut ceva eforturi și spre montaj, în sensul că acesta e foarte facil, chiar mai ușor decât la modelele din anii trecuți. Practic, cred că poți face asta și singur, nefiind nevoie de ajutorul cuiva, pentru că ai de montat doar un picior. Chiar și în cazul în care vei vrea să-l pui pe perete montajul e la fel de facil, însă s-ar putea să ai nevoie totuși de un prieten pentru a-l ridica la verticală și pentru a-l așeza pe suport. Având în vedere că modelul testat de noi este unul de 55 de inci, cel mai bine e să fii safe ca să nu-ți pară rău în cazul nefericit în care scapi pe jos un TV de 8000 de lei.

La capitolul design, producătorul sud-coreean s-a întrecut pe sine și a adus pe piață un model cu margini aproape inexistente, exact ce îți dorești de la un panou superb, și un stativ extrem de sleek, branduit cu logoul LG OLED. Și forma acestuia este gândită în așa fel încât să nu ocupe spațiu prea mult pe comodă, dar să ofere în același timp și o stabilitate sporită. Pe scurt, e un accesoriu foarte bun pentru o sufragerie modernă, iar funcțiile sale, despre care vom vorbi mai încolo îl fac și un hub perfect pentru ecosistemul smart home.

Un alt lucru de punctat aici ar fi și subțirimea specifică unui TV OLED, cu o singură parte mai groasă pe șasiul său, care este reprezentată de caseta care adăpostește toate componentele de conectivitate precum și procesorul LG α9 de generație a șasea dotat și cu inteligență artificială care ajută foarte mult la imagine dar și la sunet.

LG webOS 23

O altă premieră de care am avut parte și de care mi-am dat seama imediat este noul sistem de operare a celor de la LG, webOS 23, care este specific noilor modele și care este destul de diferit față de ce am experimentat până acum pe modelele mai vechi, dintre care face parte și daily driverul meu. Acesta are o interfață mai intuitivă și împarte în mai multe categorii toate funcțiile sale, de la gaming la home office sau muzică. Acestea clasifică sub „umbrela” lor toate aplicațiile de care ai nevoie pentru o activitate specifică. De exemplu, la categoria „home office” avem parte de Teams, sau Spotify dacă vrei să te relaxezi cu niște muzică.

De asemenea, vei putea, în stilul serviciilor de streaming, să creezi diferite profiluri de utilizare pentru o configurare mai personalizată. Adică hub-ul de pornire va arăta puțin diferit pentru fiecare utilizator. În cazul meu, de exemplu, accentul a fost pus pe sport și gaming, cu tot cu notificările de rigoare, inclusiv scorurile echipei favorite. Cred că este primul TV pe care l-am butonat atât de intens în hubul de pornire, unul de care nu am vrut să scap imediat după primele curiozități.

Gaming

Și dacă tot am deschis subiectul gaming, pentru că știți deja cu toții că îmi place destul de mult să mă joc, nu am stat prea mult pe gânduri până am legat PS5-ul din dotare la OLED evo C3 și pot spune că acum înțeleg abia de ce este în stare această consolă. Am dat drumul rapid la God of War: Ragnarok, iar imaginea 4K, îmbinată cu rata de refresh de 100 Hz, au dus către rezultate spectaculoase, eye-candy cum îmi place mie să punctez de fiecare dată. Diferența dintre acest panou și unul mai convențional fiind vizibilă din spațiu.

De asemenea, TV-ul vine la pachet și cu tehnologiile Nvidia G-Sync și AMD FreeSync Premium, și merge cu succes să te legi și contul GeForce Now prin aplicația dedicată pentru a te bucura de jocuri prin intermediul acestui serviciu de streaming. Ca să nu mai zic că dacă vrei să mergi și mai departe poți să legi orice PC de gaming la televizor și să te bucuri de imaginea OLED în titlurile esports preferate.

În plus, pe OLED evo C3 avem parte și de un optimizator de jocuri, al cărui meniu de setări se va activa automat din telecomandă și îți va permite să faci câteva reglaje tehnice care să îmbunătățească și mai mult performanța. De exemplu, dacă mergi pe modul de imagine RPG optimizatorul va potența contrastul imaginii pentru un plus de imersivitate în poveste. De asemenea, poți regla și numărul de cadre pe secundă și chiar și alege outputul de sunet, în cazul în care vrei să-ți conectezi căștile direct la TV.

Panou, imagine & sunet

Și dacă tot am discutat atât despre imagine, haideți să trecem repede în revistă și de ce un panou OLED este superior celor LED, tradiționale. Pentru cei care încă nu știu, tehnologia OLED permite iluminarea individuală a pixelilor de pe ecran, ceea ce va rezulta în nuanțe mult mai fidele de negru și de alb, similar cu cele pe care le vedem la majoritatea ecranelor de pe telefoanele ceva mai scumpe de pe piață, precum cele din gamele mid, upper-mid sau flagship. Desigur, asta înseamnă că și contrastul dar și corectitudinea culorilor celelalte este superioară modelelor de tv-uri care fac parte din game inferioare de preț, iar LG este lider pe acest segment de aproximativ un deceniu.

Mai departe, combinând această tehnologie cu redarea filmelor Blu-Ray sau streamingul 4K care poate fi disponibil chiar și prin abonamentul superior Netflix se vor obține rezultate care nu pot fi posibile pe alte modele de televizoare, în afară de cele cu ecrane OLED. O claritate mai bună, o rată de reîmprospătare mai mare, iar experiența caută conotații cinematografice. 

Un alt atuu aici este și faptul că LG dispune de un mod special de vizionare pe care îl poți activa din setări, și anume Filmmaker Mode, o calibrare suplimentară pentru a-ți permite să urmărești conținut cinematografic în felul în care regizorul și-a dorit, nefiind aici aplicate brizbrizuri suplimentare de optimizare a imaginii, care ar putea fi activate cu ajutorul inteligenței artificiale. Deci o experiență mai pentru puriști, așa.

De asemenea, TV-ul dispune și de mai toate tehnologiile de imagine pe care le poți găsi și pe alte modele high-end de la alți producători, precum Dolby Vision și Dolby Atmos (pentru sunet), iar diferența între folosirea sau nefolosirea lor este destul de clară. Și că tot am atins puțin și subiectul sunetului, acesta este unul peste medie. Eu am folost TV-ul legat la un soundbar Sonos Ray, însă am fost destul de impresionat și de boxele din dotare, acestea oferind un echilibru bun, fără să iasă prea tare în evidență înaltele, mediile sau joasele. Cred că aici calibrarea are un cuvânt important de zis, iar OLED evo C3 se achită cu brio și de această sarcină.

Conectivitate

La capitolul conectivitate avem parte de o suită completă de intrări și ieșiri, acest model nefiind unul dintre acelea care te fac totuși să-ți dorești ceva în plus. Partea laterală de pe OLED evo C3 vine echipată cu 4 portudri HDMI, dintre care unul cu compatibilitate eARC pentru conexiunea unui soundbar de generație mai nouă și ceva mai premium, de 3 intrări USB-A pentru diversele accesorii sau medii externe de stocare, un slot CI pentru cardul TV de la operator, un port RJ-45 pentru conexiune LAN la rețea, pe cablu, dar și o ieșire optică audio, prin care am și conectat soundbar-ul menționat mai devreme. 

Și ca să nu încheiem prea repede și această parte, trebuie să vorbim puțin și despre telecomanda LG Magic Remote MR22, diferită de modelul MR20 pe care îl folosesc în fiecare zi. Aceasta dispune de un design mai ergonomic, de o rotiță scroll mult mai mică în dimensiuni și mult mai ușor de folosit atunci când este apăsată, dar și de mai multe butoane care duc spre variile servicii de streaming. În plus, TV-ul poate fi „legat” și la Google Assistant sau Alexa, însă în cazul din urmă trebuie ca țara asociată contului să fie una din cele acceptate de către producător.

Concluzia connect

Televizorul LG OLED evo C3 este un device pe care am ajuns să mi-l doresc cu toată ființa mea. Deși nu obișnuiesc să testez televizoare prea des, aici fiind mai mult domeniul colegului Andrei, nu am putut să mă abțin să mă joc cu acest model și să-l pun la treabă într-o varietate extinsă de scenarii, de la streaming de filme, la vizionare de competiții sportive și nu în ultimul rând gaming.

El s-a comportat excelent la toate capitolele, însă aș fi fost destul de dezamăgit să nu fie acesta cazul, având în vedere că acest model de 55 de inci costă aproximativ 8000 de lei la retailerii din România. Dar, și este un extrem de mare „dar” aici, primești „foarte mult televizor” în schimbul acestor bani. Unul care este future-proof, dispune de poate cel mai bun panou existent pe piață la ora actuală, și care va contribui cu siguranță la feeling-ul de imersivitate, indiferent de scenariul de utilizare al cărui fan ești.

Advert 61

Etichete: , , , , , , , , , ,