Motorola Edge 40 Neo: design premium și tehnologii de ultimă oră în zona mid-range (REVIEW)

Motorola Edge 40 Neo: design premium și tehnologii de ultimă oră în zona mid-range (REVIEW)

Scris de | 6 octombrie, 2023

Cel mai dinamic segment din piața de smartphone-uri rămâne și în 2023 cel mid-range, unde concurența între companii încă mai duce la upgrade-uri semnificative de la an la an. Unul dintre cele mai bune exemple este noul Edge 40 Neo de la Motorola, un smartphone care, comparat cu modelul anterior, pare să fie din complet altă clasă. Nu vorbim doar despre un telefon cu design diferit, dar avem parte și de o abordare complet diferită asupra zonei de mid-range din partea Motorola. Hai să vedem împreună care sunt asemănările, schimbările și îmbunătățirile față de Edge 30 Neo, dar și ce elementele care au dispărut de pe noul model.

Edge 40 Neo urcă pe o treaptă superioară în materie de design

Strict din punct de vedere al design-ului, Edge 40 Neo pare mai degrabă un urmaș al modelului Fusion din seria Edge 30, decât al variantei Neo. Acesta este construit în jurul unui ecran OLED semnificativ mai mare, cu diagonală de 6,55”. Acest ecran este însă și unul mult mai performant. De la un an la altul a primit atât upgrade de refresh rate de la 120 la 144 Hz, luminozitate de până la 1.300 nits și compatibilitate cu tehnologia HDR10+. Mai mult, acesta este acum un ecran curbat la margini, deși nu aș spune că acest lucru este obligatoriu un avantaj, dar îi conferă un aspect general mai „premium”. Experiența de vizionare multimedia și gaming este, în general mai plăcută pe un ecran plat, care nu preia reflexii pe marginea ecranului.

Mi se pare că ecranele de pe telefoanele mid-range sunt acum destul de bune pentru majoritatea utilizatorilor, iar dacă ecranul era în trecut un motiv pentru a trece de la un mid-range la un flagship, în 2023, nu prea mai este cazul. Sigur, nu avem tehnologia LTPO care ar asigura un refresh rate variabil și nici rezoluție mai înaltă de Full HD+, dar, realist, nici nu avem nevoie de acestea. Desigur, ar fi binevenite, dar nu sunt caracteristici pentru care foarte mulți utilizatori ar putea justifica prețul extra.

În stilul în care Motorola ne-a obișnuit, ecranul este configurat din fabrică pe un profil saturat, dar există și unul „Natural”, pentru cei ca mine, care sunt „zgâriați” pe retină de culorile exagerate. Cu o diagonală atât de mare, acesta este un ecran potrivit atât pentru filme, seriale și clipuri de pe YouTube, pentru fotografiat și filmat, cât și pentru jocuri de mobil.

Ce nu s-a schimbat foarte mult de la an la an este însă pachetul în care Edge 40 Neo vine. Vorbim din nou despre o cutie realizată 100% din carton reciclat, parfumată, o semnătură a modelelor Edge de la Motorola, care include toate accesoriile de bază de care ai putea avea nevoie. Avem o husă produsă de compania suedeză „agood company”, realizată din plante, deci prietenoasă cu mediul, alături de un încărcător de 68W și un cablu cu mufă USB-C la ambele capete. Ce concept straniu pentru multe companii din piață: să primești și husă și încărcător în pachet. Singurul lucru care pare că „lipsește” este o folie de protecție aplicată pe ecran.

Probabil că plasticul pe care Motorola l-ar fi folosit pentru ambalaje a fost mutat integral în telefon, întrucât în afară de sticla Gorilla Glass 3 de pe față, totul este realizat din plastic, de la rama telefonului, la capacul mat de pe spate. Curios este faptul că, dacă nu mă uitam pe lista de specificații, nu aș fi știut că este plastic. Producătorii de telefoane par că au ajuns în ultimii ani la un nivel înalt în prelucrarea acestui material. Inițial chiar credeam că plasticul mat „soft touch” de pe spate este sticlă, fiind foarte similar cu textura pe care o cunosc de pe iPhone 14 Pro Max-ul personal. Sunt cel puțin impresionat, mai ales că această carcasă este și rezistentă la apă la standardul IP68 la pachet. Telefonul se simte foarte plăcut în utilizare, dar este puțin cam alunecos pentru confortul meu psihic. Tot efortul depus pentru realizarea carcasei și design-ului exterior au dus la o bucurie de doar 5 minute de utilizare. Imediat după, i-am pus husa din pachet, mult mai aderentă, pentru a mă asigura că nu-l scap din mână și nu am mai dat-o jos. Celelalte două variante Edge 40 Neo au însă o textură care imită pielea, semnificativ mai aderentă. Pe acelea nu ar trebui să fie necesară husa.

Motorola continuă parteneriatul anunțat anul trecut cu Pantone și pe acest model, însă nuanțele de anul acesta sunt mult mai „cuminți”. De exemplu, varianta Edge 40 Neo testată este cea numită „Black Beauty”, care pare că se traduce în „negru mat”. Industria de smartphone-uri pare că investește foarte mulți bani șii eforturi creative atunci când vine vorba despre găsirea de noi denumiri pentru culoarea „negru” (/s). Mai există două variante de Edge 40 Neo numite Soothing Sea și Caneel Bay, dar niciuna nu se compară cu cea mai îndrăzneață culoare de anul trecut: mov-ul „Very Peri”. Astfel, Edge 40 Neo pare un dispozitiv ceva mai „serios”, pe când Edge 30 Neo era unul mai „jucăuș”, care s-ar fi potrivit la fel de bine în mâinile unui adult care preferă telefoane mici, dar și în mâinile unui copil. Nu mai este cazul pe acest model.

Motorola a integrat multe tehnologii de ultimă oră într-un mid-range accesibil

Edge 30 Neo m-a surprins la momentul lansării și cu integrarea încărcării wireless, chiar dacă era doar la 5W. Se pare că Motorola a realizat că aceasta nu a fost o idee foarte inspirată, fiind o soluție scumpă și foarte lentă de încărcare. Pe noul Edge 40 Neo nu mai găsim încărcare wireless, dar nici port USB 3.1 pentru transferuri rapide de date pe un PC. Noul model se laudă însă cu alte avantaje, care cu siguranță vor aduce avantaje tangibile utilizatorilor. De exemplu, avem o baterie semnificativ mai mare, de 5.000 mAh, care se încarcă la jumătate în 15 minute. Avantajul este și că nu prea ai nevoie să îl încarci foarte des, putând atinge fără probleme peste o zi de utilizare la o singură încărcare, chiar spre două. Apoi, avem parte de un modul wireless adus la zi, cu suport pentru Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.4, ceva ce lipsește chiar și de pe anumite flagship-uri recente. Dar cel mai mare upgrade mi se pare însă procesorul, care deschide noi posibilități la capitolul funcționalitate.

„Bătrânul” Snapdragon 695 de pe Edge 30 Neo își făcea treaba bine în utilizare normală, însă punea acest model pe o treaptă inferioară de performanță față de alte dispozitive vândute la prețuri similare. Noul model folosește un procesor Dimensity 7030 de la MediaTek, tot pe 6nm, dar semnificativ mai capabil. Cei obișnuiți cu performanțele flagship-urilor probabil că nu vor fi uimiți de scorurile din benchmark-uri obținute de acest model, însă performanța extra asigură acces la capabilități noi pe Edge 40 Neo. Foarte important de precizat este faptul că acest procesor nu se încinge în gaming, putând păstra toată performanța pe tot parcursul sesiunilor de joc, fără throttling.

Pentru gameri asta înseamnă jocuri pe setări sau la framerate-uri mai înalte, dar pentru cei care folosesc telefonul pe post de cameră foto sau video, noul procesor permite filmări în rezoluție 4K, pe când anul trecut limitarea era la Full HD. Pe de altă parte, avem parte de stabilizare electronică avansată, nu doar pentru filmări în Full HD, ci și în 4K, cât și de funcții precum stabilizare la orizont, care ține cadrul drept, indiferent de nivelul de rotație al telefonului.

Până și stocarea este acum mai rapidă și este potrivită pentru așa-numitele „cazuri de utilizare 5G”, adică transferuri de date de dimensiuni mari, prin rețele wireless. Vorbim despre uMCP, o tehnologie nouă care permite ca RAM-ul LPDDR5 și stocarea flash să fie integrate pe un singur cip, ceea ce duce la costuri de producție mai mici, și implicit un preț mai mic pentru client. Există și un dezavantaj: viteza RAM-ului scade la jumătate, însă sunt slabe șansele ca utilizatorii să observe vreo diferență. Avantajul este că poți avea transferuri la 3 GB/s pe stocarea internă. Eu zic că este un tradeoff justificat pentru a avea stocare rapidă pe mid-range-uri și telefoane la preț mai mic. Dar destul despre detalii tehnice avansate, pentru că nu vreau să vă plictisesc cu ele. Important este că cei 12 GB de memorie RAM și cei 256 GB stocare internă nu au dat semne de oboseală în utilizare normală, iar download-urile au fost extrem de rapide, în special pe Wi-Fi 6E.

Încă un avantaj pe care îl datorăm procesorului Dimensity 7030 este compatibilitatea cu Ready For, platforma software care permite telefoanelor Motorola să devină adevărate console de jocuri, stații de lucru portabile sau centre de entertainment. Practic, ai tot timpul în buzunar un computer complet echipat, care poate să transmită către televizoare și monitoare conținutul din telefon fie wireless, fie printr-un cablu HDMI.

Și că tot am amintit despre software, trebuie să menționez că avem de a face cu același „skin” de Android 13 cu personalizări minime, alături de funcțiile Moto Actions proprietare și doar foarte puțin „bloatware”: doar vreo trei aplicații „reclamă”, care pot fi dezinstalate. Motorola promite două actualizări de sistem, deci până la Android 15, și trei ani de actualizări de securitate. Not great, not terrible. Totuși, în piața mid-range, Samsung oferă deja de ceva vreme patru actualizări de sistem la prețuri apropiate (pe seria Galaxy A, de exemplu).

Camera de pe Edge 40 Neo rămâne în zona mid-range, dar reprezintă un salt generațional important

Edge 30 Neo putea fi admirat din anumite puncte de vedere, dar cu siguranță nu era un model de referință la capitolul captură foto sau video. Edge 40 Neo reprezintă un upgrade semnificativ la acest capitol, mai ales atunci când vorbim despre funcțiile disponibile. Cu toate acestea, nu își depășește statutul de mid-range. Camera principală de 50 megapixeli este nouă, înlocuind-o pe cea de 64 megapixeli. Noul model este stabilizat, ceea ce ajută la realizarea de fotografii bune atât în lumină naturală, cât și în condiții mai puțin ideale. Captura nocturnă încă are niște zgomot de imagine, dar cadrele sunt în general destul de detaliate în majoritatea situațiilor. Culorile pot părea puțin cam șterse în lumină foarte puternică, dar pot fi și foarte vibrante, atunci când lumina pică bine pe subiect.

Am fost surprins de calitatea decupajelor în mod portret pe acest telefon. Atât pe camera principală, cât și pe cea frontală, algoritmul face o treabă bună în separarea subiectului de fundal. Blur-ul din fundal nu pare foarte natural, dar nu este nici deranjant. Dacă ar fi ceva de reproșat camerelor de pe Edge 40 Neo la nivel general, este probabil inconsistența de la un cadru la altul. Am fost în rest mulțumit de calitatea fotografiilor în materie de detalii, interval dinamic, HDR și viteză de focalizare pentru un telefon mid-range. Zoom-ul 2x realizat prin crop nu se ridică însă la nivelul așteptărilor pentru 2023. Pare să fie mai degrabă un zoom digital procesat.

Nici camera ultrawide nu pot spune că este la un nivel înalt, fiind neschimbată de la o generație la alta. Edge 40 Neo are însă norocul că nici alte telefoane din această zonă de preț nu au camere ultrawide foarte performante. Astfel, această cameră este cam în norme: captează puține detalii și este aproape inutilizabilă pe modul nocturn, chiar și cu expunere lungă. Imaginile sunt zgomotoase, lipsite de detalii, întunecate și uneori nefocalizate. Unde strălucește această cameră este în modul macro, unde rezultatele sunt chiar mai bune decât pe telefoane mid-range cu astfel de camere dedicate. Totuși, este necesară lumină naturală puternică.

Un capitol la care am fost de-a dreptul surprins este filmarea, unde avem posibilitatea de a înregistra în 4K cu stabilizare mai mult decât decentă pentru un mid-range. Sigur, limita este de 30 de cadre pe secundă, iar filmarea 4K se poate face și pe camera frontală, nu doar pe cea de pe spate. Desigur, filmările ies bine în special pe timp de zi. Noaptea, ambele camere au zgomot de imagine pronunțat. Există și un mod de filmare cu efect „portret”, dar rezultatele sunt slabe: rezoluția scade la 720p. Cum ziceam anterior, Motorola a integrat și stabilizare la orizont, similar cu cel de pe camere de acțiune Edge 40 Neo. Calitatea video este însă slabă în acest mod, dar măcar stabilizarea se dovedește a fi eficientă. Acesta este însă cel mai bun de captură disponibil pentru a surprinde acțiune rapidă în mișcare fără să te mai gândești la felul în care ții telefonul atunci când filmezi.

Per total, sistemul de camere este unul solid, în special pe timp de zi. M-aș aștepta la un upgrade pentru camera ultrawide pe următoarea generație, întrucât acolo este cel mai mult loc de îmbunătățire.

Concluzia connect

Acum, spre sfârșit de an, Motorola pare că aduce pe piață unul dintre cele mai interesante mid-range-uri ale anului. Acesta a debutat la un preț competitiv, de doar 1.699 lei în varianta de top, urmând probabil să pună presiune pe concurenți în jurul Black Friday pentru o cursă a prețurilor în acest segment de piață. Am fost surprins în special de calitatea construcției din plastic, dar și de tehnologiile de ultimă oră integrate într-un smartphone mid-range. Motorola Edge 40 Neo primește astfel o recomandare din partea mea în zona mid-range.

Plusuri

  • Design și construcție cu mult îmbunătățite față de generația anterioară
  • Integrează tehnologii noi precum Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.4 și uMCP
  • Ecranul la 144 Hz cu HDR este foarte luminos
  • Procesorul permite filmări în 4K și funcționalitatea Ready For
  • Accesorii incluse în pachet
  • Performanță foto/video competitivă în zona mid-range

Minusuri

  • Varianta neagră este foarte „alunecoasă”
  • Reflexiile preluate de ecranul curbat pot fi deranjante în utilizare
  • Camera ultra-wide produce rezultate slabe
  • Variantele de culori sunt mai „serioase” față de Edge 30 Neo

Etichete: ,