Intel lansează Arc A580, un nou GPU de buget pentru gaming în 1080p

Scris de | 11 octombrie, 2023
Intel lansează Arc A580, un nou GPU de buget pentru gaming în 1080p

Anul trecut, când Intel lansa pe piață modelele de plăci grafice Arc, compania promitea patru modele: o variantă entry, un mid-range și două versiuni high-end. S-a dovedit că high-end-ul Intel este cam echivalent cu mid-range-ul altor companii din piață, însă chiar și așa, până în octombrie 2023 am primit doar trei dintre cele patru variante promite. Astăzi însă, compania anunță lansarea oficială a lui Arc A580, modelul care pare a fi poziționat cel mai bine în ofertă pentru a oferi performanță înaltă la un preț accesibil. Este posibil ca acesta să fie cel mai performant GPU disponibil cu preț de sub 200 de dolari/euro.

Intel Arc A580 vine cu o întârziere de peste un an pe piață

Noul Intel Arc A580 a întârziat mai bine de un an pe piață, însă specificațiile sale nu s-au schimbat. În continuare, noul GPU oferă câte 24 de nuclee Xe și Ray Tracing, cu doar 4 mai puține decât modelul superior A750 și cu 8 mai puține decât variantele A770. Memoria video rămâne însă la 8 GB GDDR6, la fel ca variantele superioare, cu o lățime de bandă de 512 GB/s (256-bit), deci nu vedem un GPU „faultat”, așa cum am văzut în cazul AMD și Nvidia pe modelele mai ieftine.

Unde modelul Arc 5 oferă un mic downgrade față de toate celelalte modele de la Intel este la nivelul frecvenței procesorului grafic, care este de doar 1.700 MHz, față de 2000 sau mai mult pe restul de modele. Consumul de energie este de 185W, ceea ce ar putea fi cam mult față de noile GPU-uri ale concurenței pentru nivelul de performanță vizat.

Totuși, Intel Arc A580 se lansează într-un alt „climat” față de Arc 3 și Arc 7 de anul trecut. În primul rând, driverele sale sunt semnificativ mai mature acum, deci va oferi performanță bună în majoritatea jocurilor populare. De asemenea, există acum deja mai multe jocuri care integrează tehnologia de upscaling XeSS, alternativa Intel la DLSS și FSR, care permite îmbunătățirea framerate-ului fără o degradare semnificativă a fidelității grafice.

Intel recomandă Arc A580 pentru gaming în 1080p la framerate-uri înalte, inclusiv cu Ray Tracing pornit. Intel nu pare să producă o versiune „Limited Edition” proprie, însă parteneri precum ASRock, Gunnir și Sparkle deja au anunțat primele modele cu acest cip integrat. Prețurile poresc de la 180 de dolari/euro. Rămâne de văzut cu ce fel de adaos comercial vor ajunge aceste modele și pe piața din România, atunci când vor fi listate în ofertele magazinelor autohtone.

Etichete: , , , , ,

Sursa: GSM Arena