Chiar dacă testele din GeekBench nu spun decât o parte a „poveștii” performanței procesoarelor, acesta este un test multiplatform, care poate fi folosit pentru a compara procesoare de pe diverse platforme. În cazul de față, avem primele teste cu Snapdragon 8 Gen 3, procesorul care urmează să fie anunțat oficial zilele următoare la Snapdragon Summit, conferința anuală de la Qualcomm. Astfel, putem vedea pentru prima dată cât de performant este noul procesor în comparație cu A17 Pro de la Apple, integrat în modelele iPhone 15 Pro.
Appla A17 Pro, învins în testul Multi-Core
Pentru prima dată după mult timp, procesoarele Qualcomm reușesc să depășească definitiv modelul Apple într-un test important: cel de performanță multi-core. În timp ce Apple continuă să conducă piața atunci când vorbim despre performanță single-core, telefoanele cu Android din următorul an ar putea fi puțin mai performante în aplicații care folosesc în paralel mai multe nuclee.
A17 Pro obține un scor single-core de 2.846 puncte, față de cele 2.207 puncte pe Snapdragon 8 Gen 3. Avem astfel o diferență de performanță de aproximativ 30%, ceea ce se va simți în special în viteza de pornire a aplicațiilor și situații în care operațiunile rulează doar pe un singur nucleu. Aplicațiile complexe folosesc însă procesare în paralel pe mai multe nuclee, iar aici Snapdragon 8 Gen 3 câștigă. Avem un scor de 7.024 pe A17 Pro, față de 7.494 puncte, o diferență de 6,3%. Diferența nu este mare, însă avem doar un singur model de telefon cu Android testat.
Aceste comparații sunt realizate folosind datele unui iPhone 15 Pro Max și unui telefon Xiaomi, probabil un model Xiaomi 14 Pro cu 16 GB RAM. Având în vedere istoricul Xiaomi, probabil că aceasta nu este cea mai bine răcită implementare a lui. Snapdragon 8 Gen 3, deci cu siguranță vom vedea și telefoane care vor oferi performanță mai înaltă pe acest procesor. Pe când Apple face un singur tip de iPhone 15 Pro Max, cu un singur profil de răcire.
Diferențele de configurație internă, mai importante decât procesul de fabricație
Motivul pentru care procesorul Qualcomm ar putea câștiga, de această dată în teste multi-core, ar putea fi configurația internă, care renunță la două nuclee „eficiente”, în favoarea unora mai performante. Acesta este primul chipset Snapdragon cu o configurație 1+3+2+2, dintre care cel principal este un Cortex-X4 la 3,3 GHz, alături de trei nuclee A720 la 3,15 GHz, alte două A720 la 2,96 GHz și două nuclee A520 la 2,27 GHz.
În comparație, procesorul Apple are doar șase nuclee, dintre care două de performanță înaltă, care pot atinge 3,78 GHz, alături de patru nuclee eficiente la 2,11 GHz. Practic, cele două nuclee performante „trag” grosul performanței, de pe iPhone, lăsând activitățile din fundal pe cele patru nuclee eficiente. În acest fel, chiar dacă Apple a ales un proces de fabricație mai nou, pe 3nm, față de 4nm la Qualcomm, în anumite cazuri de utilizare, Snapdragon va ieși învingător, chiar dacă diferența nu este foarte mare.
Rămâne de văzut cât de performant va fi GPU-ul de pe modelul Qualcomm. Apple a introdus anul acesta un GPU cu ray-tracing și capabilități avansate pentru rularea de jocuri video, dar Qualcomm avea deja procesoare grafice cu ray-tracing de câteva generații deja. Telefoanele de gaming echipate cu acestea au demonstrat că pot depăși performanța de pe dispozitive Apple în trecut.