Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1 review: totul pentru f̶a̶n̶i̶  bani

6Nota connect

Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1 review: totul pentru f̶a̶n̶i̶ bani

Scris de | 20 noiembrie, 2023

Nu există Metal Gear Solid fără Hideo Kojima, iar lansarea noului pachet Master Collection Vol. 1 demonstrează, din nou, acest lucru. Chiar dacă această colecție, dedicată (cel puțin la nivel declarativ) fanilor seriei, include trei dintre cele mai bune jocuri ale seriei, alături de multe bonusuri, cei care urmăresc Metal Gear Solid de mult timp vor observa imediat că sub ambalajul strălucitor se află eforturi minime din partea Konami. Primul volum al Master Collection nu este lipsit complet de valoare, însă putea fi mult mai mult, mai ales la prețul la care a fost lansat.

Pentru cei care nu știu, Metal Gear Solid Master Collection Vol. 1 include primele jocuri ale seriei Metal Gear, limita fiind platforma PlayStation 2. Avem Metal Gear Solid 1 de pe PlayStation 1, Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty și Metal Gear Solid 3: Snake Eater de pe PlayStation 2, alături de originalele jocuri 2D Metal Gear, Metal Gear: Snake’s Revenge și Metal Gear 2: Solid Snake de pe MSX și NES.

Alături de acestea avem și întregi almanahuri pentru fiecare titlu în parte și pentru serie în general, care explică povestea, detaliază personajele și include multe informații necunoscute pentru cei care doar parcurg jocurile, fără să aprofundeze în afara acestora. De asemenea, avem scenariile fiecărui joc în parte, diverse variante în mai multe limbi pentru fiecare titlu în parte, și chiar și versiunile animate ale benzilor desenate Metal Gear Solid Digital Graphic Novel. Așa cum spuneam, la suprafață, pare că totul este bine pus la punct, iar atunci când vine vorba despre conținutul extra, în general sunt mulțumit. Aș fi preferat acces la „cărți” și scenarii, sau chiar benzi desenate în format PDF, mobi sau ePUB, mai ușor de pus pe o tabletă sau Kindle, pentru o lectură mai confortabilă, dar la acest capitol mă declar mulțumit de cele incluse. Când vine vorba despre atenția oferită jocurilor, în sine, situația stă diferit.

Nu prea îmi place însă organizarea acestui pachet. Pe PlayStation 5, platforma pe care am testat colecția, fiecare joc în parte apare individual în meniu, alături de jocurile 2D, de asemenea, separat și de conținutul bonus, care este, de asemenea, văzut drept un „joc” de sine stătător. Iar fiecare joc în parte include, la rândul său și alte bonusuri individuale, cât și pachete opționale sub formă de DLC gratuit. Este cam „dezordonat” felul în care pachetul Master Collection este organizat. Preferam o singură aplicație din care să pot accesa totul.

Metal Gear Solid: în continuare impresionant

Originalul Metal Gear Solid din 1998 este cel care a pus această serie pe hartă și titlul care a schimbat percepția asupra jocurilor video pentru totdeauna. MGS este unul dintre primele jocuri video care putea fi descris drept o experiență „cinematică”, care combina secvențe de gameplay stealth, cu cinematice atent regizate și replici excelent redate de actori, ceva rar la momentul respectiv. Iar toate acestea erau reprezentate pe ecran cu o grafică 3D rudimentară, dar cu o direcție artistică excelentă în spate.

Toate acestea sunt valabile și astăzi, în versiunea Metal Gear Solid inclusă în această colecție. Singurul neajuns este însă că nu avem parte de o îmbunătățire, ci de experiența originală, complet nealterată, la peste 25 de ani de la lansare. Chiar dacă există deja o versiune de PC cu grafică superioară, care putea fi adaptată mai bine la o colecție de acest gen, putând fi afișată la rezoluții înalte și cu alte îmbunătățiri, Konami a ales calea ușoară: un emulator de PlayStation 1 aplicat peste imaginile virtuale originale ale discurilor.

Mai grav este că versiunea pentru Europa rulează pe ROM-urile originale, care sunt limitate la 50 Hz și care rulează la 25 FPS. O veste bună este că poți descărca manual versiunea de SUA, care afișează la 60 Hz și 30 FPS. M-aș fi așteptat la o versiune „enhanced” a jocului de la o astfel de colecție, cu opțiunea de a activa setările originale cu grafică pixelată și modele 3D care vibrează pentru cei mai nostalgici.

Cu toate aceste lipsuri, nu pot însă să nu recunosc că, Metal Gear Solid în 2023 încă este în continuare un joc extrem de plăcut. Cu siguranță, o parte din faptul că acest joc încă mi se pare unul relevant, în ciuda graficii din secolul trecut, se datorează istoricului meu cu seria, fiind una dintre preferatele mele. Totuși, jucând aproape jumătate de joc dintr-o singură sesiune după ce am pornit colecția, nu pot să nu recunosc talentul echipei Kojima Productions de la acea vreme și faptul că scenariul este extrem de modern, chiar și pentru vremurile curente.

Dacă poți trece peste aspectul „prăfuit”, dar totuși impresionant pentru momentul respectiv, peste anumite replici poate puțin învechite, și gameplay-ului cam simplist, Metal Gear Solid poate fi o experiență plăcută și în 2023, chiar și pentru cei care abia acum descoperă seria. Iar pentru cei care vor doar povestea, acest joc este redat în totalitate în primul Metal Gear Solid Digital Graphic Novel, cu vocile actorilor originali în pachetul Bonus. Ce nu includ însă benzile desenate sunt luptele cu boșii, un adevărat deliciu al seriei, și în special ale acestui titlu.

Sunt incluse diverse versiuni de Metal Gear Solid în acest pachet, în variante pentru Europa, America și Japonia, cu tot cu pachetul de misiuni VR extra. Lipsește însă o versiune crucială, care ar fi fost poate chiar preferabilă de jucat în 2023: remake-ul pentru GameCube cu subtitlul „Twin Snakes”, realizat de Silicon Knights folosind engine-ul și gameplay-ul din Metal Gear Solid 2. Chiar dacă acea versiune nu este tocmai apreciată de către fani din cauza unor modificări la nivelul secvențelor cinematice și vocilor, ceva numit „Master Collection” ar fi trebuit să includă o astfel de versiune.

Povestea din Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, încă relevantă în 2023

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, lansat în 2001 pe PlayStation 2, a reprezentat un salt cu adevărat generațional în serie. Gameplay-ul, deși în continuare familiar, a fost rafinat, iar seria a făcut saltul la 60 FPS datorită puterii consolei noi de la Sony. Hideo Kojima și-a demonstrat din nou măiestria cinematografică în domeniul jocurilor video cu un scenariu care, din nou, mi se pare că încă este de actualitate chiar și la 20 de ani distanță.

„Norocul” fanilor Metal Gear Solid este că acest titlu, alături de Metal Gear Solid 3, au primit versiuni remasterizate în 2011, realizate de Bluepoint, unul dintre cele mai apreciate studiouri specializate în aducerea titlurilor mai vechi pe platforme noi. Astfel, ambele jocuri au fost lansate pe PlayStation 3 și Xbox 360 în rezoluție 720p la 60 de cadre pe secundă, lucru valabil și în 2023, în Master Collection Vol. 1.

Metal Gear Solid 2, în special, pare însă că a „îmbătrânit” onorabil, iar grafica sa nu pare nici pe departe „prăfuită” în zilele noastre. În afară de fețele personajelor, care în ultimii 10-15 ani au devenit mult mai expresive și mai detaliate, direcția artistică a modelelor 3D, iluminării și texturilor din Metal Gear Solid 2 păstrează un look ancorat în realitate dar totuși stilizat, fiind limitat de tehnologia momentului lansării.

Un alt avantaj accidental al acestui titlu este că rezoluția 720p scalează perfect pe 4K, fiind de fix nouă ori mai mică. Astfel, nu vor apărea artefacte de upscaling pe televizoarele moderne. Ba chiar mi se pare că în screenshot-urile din acest articol, jocul arată semnificativ mai puțin detaliat decât arată pe un televizor în timp real.

Metal Gear Solid 2 introduce în serie posibilitatea de a trage cu armele în first person, chiar dacă schema de control poate părea greoaie, sau chiar arhaică în 2023. Trebuie să ținem cont de faptul că în 2001 și cam până la lansarea consolelor PlayStation 3 și Xbox 360, schemele de control pentru diverse genuri de jocuri nu erau încă standardizate în industrie.

Și din „pachetul” Metal Gear Solid 2 lipsesc anumite bonusuri, precum mini-game-ul cu skateboarding în stil Tony Hawk’s Pro Skater.

Metal Gear Solid 3: Snake Eater rămâne o capodoperă „cinematică” a erei PlayStation 2

Cel de-al treilea joc Metal Gear Solid, Snake Eater, este considerat de către mulți nu doar cel mai bun joc al seriei, ci unul dintre cele mai bune jocuri lansate vreodată pe PlayStation 2 sau chiar din istorie. Adevărul este că la nivel de secvențe cinematice, scenariu și prestația actorilor, este în continuare peste anumite titluri lansate chiar anul acesta, atenția la detalii și „talentul” de regizor al lui Kojima nefiind limitate la perioada în care jocul a fost lansat.

Făcând parte din aceeași colecție HD de pe PS3/Xbox 360, versiunea Snake Eater din Master Collection se confruntă cu aceleași limitări precum MGS2: rezoluție HD 720p și câteva bonusuri lipsă. Jocul original avea un mini-game cross-over cu Ape Escape, care lipsește, iar jocurile de pe MSX Metal Gear și Metal Gear 2 Solid Snake, incluse în versiunea „Subsistence” au fost acum separate.

La nivel de gameplay, Metal Gear Solid 3 a împins seria și mai mult, adăugând multă complexitate. Versiunea Subsistence a introdus pentru prima dată o cameră 3rd person liberă, renunțând la cea top-down dinamică a jocurilor anterioare. Mutarea acțiunii din baze militare în junglă vine cu mecanici noi de camuflaj și de supraviețuire, precum posibilitatea de a te vindeca de răni sau nevoia de a consuma mâncare pentru a-ți menține energia.

Metal Gear/Metal Gear 2: Solid Snake – originile seriei

Cele două titluri care au pornit seria, Metal Gear și Metal Gear 2, alături de versiunile de NES, sunt de asemenea incluse în acest pachet. Acestea rulează tot în versiunile „remasterizate” de către Bluepoint, însă sunt mai greu de recomandat și jucat în 2023, fiind titluri din era 8-bit/16-bit, cu mecanici destul de învechite. Totuși, aceste jocuri fac parte din continuitatea seriei și includ anumite evenimente importante, care sunt menționate în titlurile mai moderne.

Recomand aceste jocuri în scop pur academic, pentru a observa cât de multe dintre mecanicile de joc din Metal Gear Solid au fost incluse în serie încă de la începuturi și cum a fost făcută tranziția de la 2D la 3D în serie.

De ce NU recomand Metal Gear Solid Master Collection vol. 1

După lansarea acestui pachet, un „volum 2” este inevitabil, iar acela ar putea integra jocuri precum Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, Peace Walker și Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain și poate versiuni portate de pe PSP ale Portable Ops și Metal Gear Acid 1 și 2. Rămâne de văzut cât de mult efort va fi investit și în acel pachet, având în vedere că nu există o versiune de Metal Gear Solid 4 decât pentru PlayStation 3. Ar fi necesară comandarea unei portări pentru a rula pe platformele moderne, ceva ce este clar că producătorul japonez nu a fost dispus să facă pentru primul volum.

Faptul că Hideo Kojima nu este menționat aproape nicăieri în bonusuri, aduce un mare deserviciu istoriei seriei Metal Gear Solid, acesta fiind cel direct responsabil pentru succesul acestor titluri, servind drept scenarist, producător, game designer și regizor pentru fiecare titlu în parte.

Concluzia connect

Deși include mult conținut, iar jocurile Metal Gear Solid sunt în continuare excelente, este greu să recomand acest pachet, având în vedere efortul scăzut depus pentru „asamblarea” lui din partea Konami, cât și faptul că lipsesc anumite elemente importante. Aceste jocuri nu au fost deloc modernizate, ci doar portate exact așa cum erau, pe platforme noi, la un preț foarte mare. Dacă aveți deja colecția HD sau pachetul aniversar pe PlayStation 3 și aveți un PlayStation 3 funcțional, recomand mai degrabă să jucați acele versiuni sau să le emulați cumva pe alte platforme. De altfel, acel pachet aniversar include și Metal Gear Solid 4. Este păcat însă că bonusurile sunt „blocate” în aceste versiuni ale jocurilor, întrucât „cărțile” digitale aduc cea mai mare valoare a acestui pachet. Doar dacă vreți neapărat să jucați aceste titluri pe PlayStation 5, PC sau Xbox Series și nu aveți alte opțiuni, ați putea justifica achiziția. Eu sugerez să așteptați măcar o reducere înainte să faceți acest pas.

6Nota connect

Plusuri

  • Jocurile Metal Gear Solid sunt în continuare excelente
  • Bonusurile sunt substanțiale și merită parcurse de toți fanii seriei
  • Este singura metodă de a rula aceste jocuri pe consolele moderne

Minusuri

  • În afară de bonusuri, jocurile nu au fost îmbunătățite sau aduse la zi în niciun fel
  • Konami nu a acordat respectul cuvenit jocurilor sale legendare și creatorului seriei, Hideo Kojima
  • Întregul pachet pare a fi o tentativă grăbită de a aduna rapid câteva jocuri pentru a fi vândute la preț „întreg”
Advert 61

Etichete: , , , , , , ,