Vești bune pentru gameri: Windows 11 va integra nativ un upscaler cu AI pentru performanță mai bună

Scris de | 13 februarie, 2024
Vești bune pentru gameri: Windows 11 va integra nativ un upscaler cu AI pentru performanță mai bună

Gamerii nu duc lipsă de metode de upscaling în jocuri video, pentru a reda jocul la o rezoluție mai mică decât cea a monitorului și a recupera apoi detaliile prin diverse metode cu sau fără AI, pentru a îmbunătăți performanța finală. Avem deja DLSS de la Nvidia, FSR de la AMD și XeSS de la Intel, dar fiecare implementare are avantajele și dezavantajele sale și niciuna nu este 100% universală. Microsoft pare că are în plan o soluție: un upscaler cu AI nativ și universal pentru Windows 11.

Soluția Microsoft va trebui să fie integrată individual în fiecare joc în parte.

Utilizatorul PhatomOcean3 de pe Twitter/X a observat într-o versiune Insider Preview a update-ului Windows 11 24H2 că Microsoft a adăugat o nouă opțiune în configurările sistemului de operare. În Settings > System > Displays > Graphics apare acum opțiunea „Automatic super resolution”. Aceasta este descrisă drept „Folosește inteligența artificială pentru a face jocurile compatibile să se joace mai fluid, cu detalii îmbunătățite”. „Jocuri compatibile” sugerează că va fi necesar suport din partea dezvoltatorilor.

Pe lângă cele trei soluții de la producătorii de plăci video din prezent, vom mai avea o a patra versiune de upscaling cu AI integrată, probabil, în DirectX. Aceasta ar trebui să fie agnostică din punct de vedere al hardware-ului folosit, însă totodată va fi greu de realizat o soluție universală, întrucât fiecare producător de plăci video folosește soluții diferite pentru a rula sarcini AI. NVIDIA are nuclee Tensor, AMD are „acceleratoare AI”, iar Intel are la rândul său propriile nuclee XMX pentru procesare AI. Aceste soluții nu sunt însă compatibile între ele, fiind necesară utilizarea de cod dedicat pentru a le accesa.

Ar mai exista posibilitatea de a face această procesare de upscaling cu AI direct pe NPU-urile integrate în noile procesoarele de la Intel și AMD. Modelele pentru laptop-uri sunt deja livrate cu unități pentru procesare AI, nuclee care momentan nu sunt folosite de aplicații. Aceasta ar putea fi cea mai bună utilizare a lor înainte ca Microsoft și alți dezvoltatori să înceapă să integreze AI local care să ruleze direct în Windows sau aplicații, fără acces la servere în cloud.

Update-ul Windows 11 24H2 este încă departe de lansare. Acesta este programat să fie lansat abia la toamnă, probabil prin octombrie sau decembrie. Cel mai probabil, vom primi informații oficiale despre planurile Microsoft pentru o soluție universală de upscaling înainte de această lansare.

Etichete: , , ,