Conflictul dintre Apple și Epic Games continuă, chiar dacă recent lupta în tribunal în SUA s-a terminat recent, iar nicio parte nu a primit un verdict favorabil. Se pare că restul luptei se va da în UE, unde Apple blochează Epic Games să deschidă un magazin de aplicații, așa cum a promis în urmă cu doar câteva săptămâni. Motivul? Apple consideră că „Epic Games este o amenințare la ecosistemul iOS”.
Epic Games nu va putea să deschidă un magazin de jocuri în UE, momentan
După anunțul schimbărilor din iOS 17.4 pentru ca platformele Apple să fie conforme regulamentului DMA din Uniunea Europeană, care permite companiilor să deschidă magazine de aplicații pe platforma Apple, Epic Games plănuia să aducă magazinul său de jocuri, Epic Games Store, pe iPhone. Compania a înregistrat un nou cont de dezvoltator în Suedia (contul său original a fost blocat în 2020, când a început conflictul original), în speranța că îl va folosi pentru a deschide acest magazin.
În această perioadă, CEO-ul Epic Games, Tim Sweeney, a continuat să critice felul în care Apple se conformează DMA, numind noile reguli și taxe de pe iOS drept „conformitate rău intenționată”. Se pare că aceste declarații publice, făcute pe contul său de pe rețeaua X au fost cele care au dus la noul conflict, întrucât Apple a decis să închidă și contul de dezvoltator Epic Games înregistrat recent în Suedia.
Conform Tim Sweeney, Apple încalcă DMA prin închiderea acestui cont, întrucât nu permite concurență reală în piață, Epic Games, un posibil concurent fiind blocat chiar de către Apple din a putea concura. Sweeney a declarat public că Epic Games se va conforma regulamentului Apple, chiar dacă nu este de acord cu acesta, însă decizia Apple pare să fie, momentan, fermă.
Apple spune că nu poate avea încredere în Epic pentru a respecta regulamentul, în urma încălcărilor anterioare
Phil Schiller, „Apple Fellow” în cadrul companiei, a răspuns companiei Epic că și-a mai încălcat înțelegerile în trecut, făcând referire la anul 2020, când Epic Games a integrat metode alternative de plată pentru microtranzacții în Fortnite, ceva ce era împotriva regulamentului de pe App Store la momentul respectiv. Acea practică este însă, de acum, complet legală în UE.
Schiller spune că aceste critici „colorate” și comportamentul anterior al companiei nu inspiră încredere și sugerează că Epic Games nu dorește să se conformeze regulamentului. Din acest motiv, Epic Games ”ar putea să fie o amenințare la integritatea ecosistemului iOS și la securitatea și confidențialitatea utilizatorilor”. Mai mult, compania a oferit o declarație oficială prin purtătorii săi de cuvânt:
„Violarea flagrantă a obligațiilor contractuale ale Epic Games față de Apple a determinat instanțele să stabilească faptul că Apple are dreptul de a rezilia „oricare sau toate filialele deținute integral, afiliate și/sau alte entități aflate sub controlul Epic Games” în orice moment și la discreția exclusivă a Apple. Având în vedere comportamentul trecut și continuu al Epic, Apple a ales să își exercite acest drept.”, a scris Phil Schiller
Epic Games spune acum că Apple încalcă Digital Markets Act, Apple spune că are tot dreptul să închidă conturile Epic, pe baza unor hotărâri judecătorești din SUA. În același timp, alte produse Epic Games sunt pe magazinele Apple. Jocuri precum Rocket League Sideswipe, aplicații de creație pentru Unreal Engine precum Unreal Stave, Live Link face sau Unreal Remote, cât și două jocuri care sunt în programul Apple Arcade precum Horizons Chase 2 și Wonderbox.
Faptul că Apple a închis contul pe care Epic dorea să îl folosească pentru a deschide un magazin demonstrează cumva faptul că Apple ar încerca să blocheze concurența în domeniul magazinelor de aplicații, conform Epic.
Cel mai probabil, și această problemă va fi dezbătută într-un tribunal, dar de data aceasta din Europa.