Leica lansează SL3, o cameră full-frame mirrorless cu filmare 8K de 7.000 de dolari

Scris de | 8 martie, 2024
Leica lansează SL3, o cameră full-frame mirrorless cu filmare 8K de 7.000 de dolari

Leica, brand-ul legendary de camera foto german, a lansat oficial noul său „flaghip” mirrorless: modelul SL3, echipat cu un senzor full frame de rezoluție înaltă, cu montură pentru obiective L-Mount. Acesta este primul „upgrade” din 2019 pentru această linie de produse, după lansarea variantei SL2. Se pare însă că hardware-ul intern nu este însă 100% nou, fiind folosit același senzor de 60 megapixeli pe care compania l-a folosit anul trecut și pe Leica Q3.

Noua cameră Leica nu pare să fie concentrată pe integrarea de multe butoane de control fizice

Diferența este că aici avem de a face cu o cameră cu un body de „full-frame”, cu un grip mare și confortabil, cât și cu rezistență la apă și praf la standardul IP54. Camera are un corp subțire, în comparație cu alte modele full-frame din trecut ale brand-ului, dar nu foarte multe butoane pot fi găsite pe corpul său. Cel mai ciudat este butonul de power, poziționat pe partea stângă din spate. Acesta poate fi apăsat scurt pentru pornire și ținut apăsat câteva secunde pentru oprire. Acesta are și un led de status.

Leica este unul dintre puținele brand-uri care se concentrează mai mult pe folosirea touchscreen-ului în detrimentul unor butoane fizice. Astfel, poți să îți personalizezi interfața de pe ecran după bunul plac, cu acces rapid la setările pe care le folosești cel mai des. Există și câteva butoane fizice programabile, însă workflow-ul cu această cameră va fi diferit față de ceea ce sunt obișnuiți mulți fotografi de pe alte sisteme foto.

La nivel de dotări, pe lângă senzorul full-frame de 60 megapixeli, avem un viewfinder de rezoluție mare, un touchscreen de 3,2”, un port HDMI 2.1, USB-C pentru alimentare și încărcare, jack-uri audio pentru microfon și monitorizare și un port pentru sincronizare timecode. Camera oferă înregistrare internă pe carduri CF-Express Type-B, cât și pe carduri SD.

Leica SL3 este cea mai performantă cameră pe format L-Mount de până acum

Când vorbim despre captură avem de a face cu fotografii în 60, 36 sau 18 megapixeli, 15 opriri de interval dinamic și ISO între 50 și 100.000. Senzorul este echipat cu sistem intern de stabilizare, care face un mic „downgrade” față de generația trecută, oferind doar 5 opriri de stabilizare față de 5,5 pe SL2. Și obturatorul este acum mai lent, putând fi sincronizat cu blitz-uri doar până la 1/200 secunde, față de 1/250. Motivele pentru aceste schimbări sunt dimensiunile reduse ale camerei, care lasă spațiu mai mic la interior pentru componente mai performante. Aceasta este prima cameră Leica echipată cu focalizare hibridă prin detecție de fază și detecție de contrast, la fel ca în cazul Panasonic Lumix S5 II, un alt model L-Mount full-frame recent.

La capitolul video, Leica SL3 vine cu înregistrare video 8K și suport pentru diverse formate. Avem filmare internă H.264, H.265 și chiar ProRes, însă această ultimă opțiune este limitată la rezoluții Full HD. Filmarea în 8K este posibilă însă doar în H.265. O veste proastă pentru cei care ar dori să filmeze mai des cu Leica SL3 este autonomia. Folosind noile baterii SL-6, poți filma aproximativ 40 de minute și trage în jur de 260 de fotografii. Cei care au deja bateriile SL-3 mai vechi le pot folosi și pe Leica SL-3, dar acelea vor oferi autonomie mai mică pentru filmare și fotografiere și nu permit filmare în 4K sau 8K, ci doar în Full HD. Vestea bună este că poți folosi toate funcțiile dacă alimentezi camera de la o baterie externă sau un adaptor de priză de peste 25W.

Desigur, Leica SL-3 este o cameră din gama L-Mount, la fel ca modelele Lumix S din piață, și este compatibilă cu toate lentilele pe acest format, atât produse de Leica, cât și cele produse de Panasonic și Sigma, cele trei companii din L-Mount Alliance.

Prețul este cumva „irelevant” în cazul produselor Leica, întrucât toate sunt scumpe. Cumva, în cazul lui Leica SL3, pentru capabilitățile pe care le oferă, nu vine tocmai la un preț dublu față de alte produse similare din piață, așa cum ne-am obișnuit. Vorbim despre un „body” care pornește de la 6.995 de dolari americani (fără taxe incluse), pe când un Nikon Z9 cu capabilități apropiate costă pe undeva pe la 6.000 de euro.

Etichete: , ,

Sursa: The Verge