Apple tot cumpără în ultima vreme companii care dezvoltă tehnologii AI, iar compania cu siguranță lucrează la propriile soluții de AI generativ care să concureze cu ceea ce vedem în piață de a OpenAI și Google. Se pare însă că pentru prima generație de telefoane cu AI, seria iPhone 16, Apple ar putea apela la Google și al său Gemini, pentru a integra funcții de acest gen în sistemul de operare iOS. Astfel, Google ar putea avea un „monopol” pe AI în zona de smartphone-uri.
Integrarea funcțiilor AI pe iPhone ar putea fi foarte similară cu cu cea de pe Android
Bloomberg raportează că Apple și Google sunt în discuții pentru licențierea AI-ului Gemini pentru a fi integrat în următoarele modele de iPhone. Acesta va fi folosit drept „motor” pentru funcții de AI generativ pe dispozitivele Apple, cu integrare directă în sistemul de operare iOS 18.
Acest parteneriat nu este însă deloc surprinzător. Google este unul dintre cei mai mari parteneri Apple pe partea de servicii. Toate dispozitivele Apple sunt livrate cu motorul de căutare Google setat drept implicit, integrat chiar și în căutările native ale iOS, macOS sau iPadOS. Pentru asta, Google plătește anual miliarde de dolari. Faptul că Apple ar putea să licențieze AI-ul său pentru a-l integra în iOS ar putea fi o oportunitate de afaceri mare pentru Google, putând probabil să acopere o parte din costurile către Apple cu prețul pe care Apple l-ar putea plăti pentru a folosi AI-ul Google.
Este interesant însă că Apple ar alege AI-ul de la Google, după ce Samsung pare că a făcut o alegere similară. Funcțiile Galaxy AI sunt realizate, în parte, folosind servicii Google, în special pentru funcțiile de generare de imagini cu AI.
Totuși, afacerea nu este încă stabilită. Apple este în paralel în discuții și cu OpenAI, compania care furnizează servicii AI către Microsoft. Deja testele de integrare cu AI din iOS au fost realizate folosind ChatGPT, deci în acest punct nimic nu este 100% sigur.
Ar mai exista și posibilitatea ca Apple să își aleagă diverse funcții AI care să ruleze pe dispozitiv, sau în cloud, bazat pe nivelul de calitate livrat de fiecare furnizor în parte. Astfel, compania ar putea alege funcții on-device de la un furnizor și funcții cloud de la altul, sau o combinație între mai mulți furnizori.
Și Apple lucrează la propriul LLM numit Ajax intern și poreclit „Apple GPT” de către angajați. Acesta este însă inferior soluțiilor Google și OpenAI din prezent. De altfel, Apple are deja și un AI care poate modifica fotografii, pe care l-a și demonstrat public recent.
Vom afla mai multe despre planurile Apple în domeniul AI în luna iunie, când va avea loc WWDC, iar noile versiuni iOS și iPadOS 18, următorul macOS și restul de sisteme de operare pentru ceasuri, boxe smart și Apple TV vor fi dezvăluite oficial.