Realme 12 Pro Plus – Cât de frumos poate fi un telefon accesibil? (REVIEW)

realme 12 pro plus review

Realme 11 Pro Plus a fost unul dintre cele mai frumoase telefoane din 2023, în opinia mea, iar producătorul a venit anul acesta cu… încă o frumusețe. Acesta este Realme 12 Pro Plus, care împrumută aspectul frumos de pe predecesorul său și îl mai și rafinează puțin. Dar nu ne interesează doar exteriorul, ci și interiorul, iar pentru asta, am testat Realme 12 Pro Plus în ultima săptămână. Dacă mi-a plăcut sau nu și dacă ți-l pot recomanda, în cazul în care ești în căutarea unui telefon la un preț decent, vei afla în rândurile următoare.

Design

Așa cum am zis, mi se pare că acest telefon este extraordinar de frumos. Are în mare același design ca anul trecut, cu o dungă în mijloc ce seamănă cu fermoarul unei jachete, și care de data asta este aurie, la fel ca cercul din jurul camerei. Pielea ecologică de pe spate (adică plastic) este de un albastru închis foarte elegant, și e foarte plăcută și fină la atingere. Nici nu-ți poate aluneca din mână, ceea ce este un mare bonus dacă ești ca mine și folosești des telefonul fără husă. Găsești totuși în pachet și o husă din silicon, dacă vrei să fii mai liniștit că spatele nu se zgârie sau se murdărește.

În cutie se mai află un încărcător, care în cazul nostru a fost unul de China, dar am înțeles de la oamenii de la Realme că în cutia de retail va fi prezent unul clasic, de Europa, deci nu ai de ce să-ți faci griji.

Comparativ cu varianta de anul trecut, Realme 12 Pro Plus este ceva mai greu, având aproape 200 de grame, dar și mai gros, datorită unui ansamblu de cameră generos. Marginile și colțurile sunt curbate, și telefonul are rezistență de tip IP65 la praf și apă, dar îți recomand să ai mare grijă cu el dacă vrei să îl iei pe vreo plajă în vara care vine, pentru că materialul de pe spate se va încinge destul de repede și va fi și mai greu de curățat. Aspectul camerei mi se pare că aduce aminte de un concurent din acest price range, Honor Magic6 Lite, care are tot un cerc zimțat în jurul senzorilor de pe spate, și pentru care poți găsi un review aici.

Ecran

Când folosești Realme 12 Pro Plus, te vei uita la un ecran de 6,7 inchi, OLED, cu rezoluție Full HD+ (1080 x 2412 pixeli). Nu atinge acea luminozitate amețitoare pe care am tot văzut-o pe telefoane în ultima perioadă, dar cei 900 de niți pe care îi are în Peak Brightness mode sunt mai mult decât suficienți ca să vezi telefonul în lumina directă a soarelui.

Este un ecran căruia nu îi prea lipsește nimic sincer, pentru că vine și cu o rată de refresh de 120Hz, pentru mișcări fluide în aplicații și jocuri. Îmi place și feedback-ul haptic pe care îl oferă atunci când tastezi sau deblochezi ecranul.

Videoclipurile se văd bine, deși am remarcat faptul că nu e la fel de luminos ca în cazul altor concurenți din zona aceasta de preț. Am fost însă dezamăgit de sunetul difuzoarelor care, în teorie, ar trebui să fie stereo. Când redai muzică sau orice altceva, ai mai degrabă feeling-ul că totul vine dintr-un singur difuzor, din partea de jos. Nici calitatea sunetului nu e grozavă și mi se pare că vibrează cam mult atunci când e aproape de nivelul maxim și se pierde mult din claritate.

Software

Mai există un minus destul de important, atunci când aruncăm o privire în zona de software. Interfața este realme UI 5.0, care nu e tocmai favorita mea ca aspect, dar este suficient de intuitivă ca să găsești cam tot ce ai nevoie ușor prin setări. O țin de obicei în Dark Mode, pentru că mi se pare mult mai plăcut și mai puțin obositor pentru ochi decât acea combinație de negru cu alb puternic pe care o găsești în modul normal.

Prima dată când deschizi telefonul o să mai observi un lucru nu foarte plăcut – mult bloatware. Mă rog, nu neapărat mult, dar foarte evident, pentru că sunt vreo 4 aplicații pe care nu prea le-am văzut utilizate prin Europa – Shopee, Agoda, Fineasy și Lazada -, precum și două foldere care servesc ca niște reclame integrate în sistemul de operare. Se numesc Hot Games și Hot Apps, și îți sugerează jocuri și aplicații populare pe care să le instalezi pe telefonul tău.

 „Trendul” acesta se observă și atunci când faci setările inițiale ale telefonului, pentru că ai o opțiune cu privire la Lock Screen unde poți alege să vezi imagini care te pot conduce la diverse aplicații, setări sau articole, un lucru pe care l-am dezactivat rapid, pentru că mi se pare foarte iritant.

Baterie

La interior, Realme 12 Pro Plus integrează o baterie de 5000mAh, care se poate încărca cu până la 67W pe fir, prin tehnologia SuperVOOC de la Oppo, licențiată și către alte companii din grupul BBK, cum este și Realme. Aici e o schimbare destul de mare față de anul trecut, pentru că Realme 11 Pro Plus permitea încărcare cu până la 100W, lucru pe care l-am lăudat foarte mult la acea vreme. Nu am folosit acel telefon mai mult decât perioada de testare, ca să văd ce impact avea acea încărcare rapidă asupra bateriei, dar faptul că avem încărcare mai lentă acum sugerează că poate nu era tocmai benefică.

Performanță

La interior se află un Snapdragon 7s Gen 2 de la Qualcomm, o altă modificare interesantă față de anul trecut, când Realme optase pentru un procesor de la MediaTek. Am rulat benchmark-urile clasice – 3DMark, Geekbench, Antutu – și am avut rezultate decente, cam în așteptările pe care le avem pentru midrange-uri. Este însă clar o îmbunătățire față de varianta de anul trecut, dar nu neapărat una uriașă.

În jocuri și aplicații, s-a comportat însă mai mult decât onorabil. Intră automat în game mode odată ce începi un joc și se mișcă fluid și fără probleme. L-am testat în Asphalt 9 și Call of Duty Mobile și în ambele nu am remarcat ceva care să mă deranjeze.

Eu am testat cea mai puternică variantă a lui Realme 12 Pro Plus, cu 12GB de memorie RAM și 512GB stocare, dar există și unele cu 8GB de RAM și stocarea coboară până la 128GB. Nu e vreun monstru al performanței, dar nici nu trebuie să fie în acest sector mid-range. Concurența e acerbă, dar sunt destul de sigur că și cei de la Realme realizează că e nevoie să impresionezi prin alte aspecte dacă vrei să reușești aici.

Camere

În zona camerelor, avem parte de încă o schimbare majoră față de varianta de anul trecut. Realme 12 Pro Plus vine cu 3 senzori pe spate și unul pe față. Avem așadar o principală de 50MP, cu f/1.8, o cameră periscop telefoto de 64MP, cu f/2.8 și zoom optic 3x, și un ultrawide de 8MP cu f/2.2, toate amplasate în acel cerc mare de pe spate. Sistemul este completat de o cameră de selfie de 32MP, cu f/2.4. Observăm astfel că a dispărut senzorul de 200MP, acel gigant care reprezinta și principalul punct de atracție al lui Realme 11 Pro Plus. Acesta a fost înlocuit de un senzor cu rezoluție și chiar și dimensiuni mai mici, dar și de un senzor tele real și util, nu unul doar pe hârtie.

Tocmai de aceea, pentru că avem atâtea noutăți, începem cu ultrawide-ul, fiindcă nu s-a schimbat deloc. E la fel ca anul trecut, culori șterse, sharpness inexistent, o nuanță ușor roșiatică pentru pozele de noapte care nu le face deloc cinste și, ca în cazul lui Realme 11 Pro Plus, nu pot să o recomand pentru utilizare nimănui. Pe mine personal nu mă deranjează, fiindcă nu folosesc ultrawide-ul mai deloc, dar dacă vrei un telefon midrange care să facă poze bune de acest tip…nu este ăsta.

Partea bună este că din 2 camere inutilizabile, câte erau pe telefonul de anul trecut, acum avem doar una, pentru că a dispărut macro-ul acela de 2MP. Avem o lentilă de zoom optic 3x care funcționează, sincer, foarte bine. Păstrează multe detalii, culorile sunt fidele, imaginile sunt destul de sharp și dynamic range-ul este și el bun. Pentru un telefon din această gamă de preț, mi se pare un zoom remarcabil, poate chiar cel mai strălucit pe care îl vei găsi pe un midrange. Se adaugă aici și un zoom 6x, realizat prin crop pe sensor, care e puțin diferit de clasicul zoom digital, pentru că pierde mai puțină calitate. Fotografiile făcute cu acesta sunt și ele bune și destul de sharp. În fine, există și un SuperZoom de 120x, care e impresionant doar prin număr, dar a cărui utilitate nu o prea înțeleg.

Principala are și ea mai toate calitățile de pe camera tele, și chiar dacă nu mai este acel senzor excelent de 200MP, și acesta de 50MP își face treaba foarte bine. Sigur, renunți la ceva mai multă claritate și calitate, dar tot poți obține rezultate excelente, mai ales într-o lumină bună, și e o cameră similară cu cele din acest segment – bună, dar nu extraordinară. E o strategie inteligentă din partea celor de la Realme din acest punct de vedere, pentru că nu eclipsează camera tele, ci funcționează mai degrabă în completarea acesteia. Face și fotografii în RAW, dacă vrei să folosești modul acesta.

Modul de noapte îmi place, pentru că nu prea iluminează artificial fotografiile, cel puțin nu mai mult decât ar trebui. Și zoom-ul e bunicel aici, și poate fi folosit, deși mulțimile de elemente îi creează ceva probleme. Evident, pierzi din sharpness față de fotografiile făcute în lumina zilei, dar umbrele arată bine, reflecțiile la fel, și dynamic range-ul mi se pare mai mult decât acceptabil.

Nu sunt însă cel mai mare fan al portretelor cu Realme 12 Pro Plus. Tonurile pielii nu sunt tocmai cele mai corecte, și variază destul de mult de pe 1x pe 3x, dar decuparea e bună, și bokeh-ul puternic, dar nu exagerat. Nu e rău, dar cred că se putea mult mai bine. Sunt prezente și 3 filtre „cinematice”, inspirate din trei filme diferite – Top Gun: Maverick, Curious Case of Benjamin Button și Life of Pi, și le-am încercat pe toate, dar doar primul mi se pare cât de cât interesant. E un gimmick, dar e distractiv să experimentezi cu ele și cu celelalte filtre pe care le mai introduce aici Realme.

Funcția de beautify este activată implicit, deci dacă vrei selfie-uri mai naturale va trebui să o dezactivezi manual. Selfie-urile arată bine, camera aceasta pare ceva mai familiarizată cu tonurile pielii și le reproduce mai bine, și surprinde destul de bine detaliile precum firele de păr din barbă. Culoarea bluzei e și ea corectă și per total mi se pare că avem rezultate corecte și bune.

Filmarea merge până la 4K la 30fps pe ansamblul din spate, și 1080p la 30fps pe camera de selfie. Are stabilizare optică, însă mi se pare că sunt cam suprasaturate culorile și nu m-a impresionat.