A venit acel moment din an în care începem o nouă incursiune în lumea OLED de la LG, una dintre cele mai apreciate game existente pe piață în acest moment. Știm cu toții că LG a fost unul dintre pionierii acestei tehnologii de panouri, iar compania din Coreea de Sud comercializează astfel de modele care sunt mai accesibile ca oricând. Ok, nu vreau să par snob aici, ele nu sunt chiar în cel mai jos segment de preț, însă sunt mai ușor de cumpărat ca niciodată. Și sunt convins că fiecare dintre noi are în plan ca, la un moment dat și dacă nu are deja, să-și achiziționeze un astfel de model.
Astăzi vorbim despre noua gamă din 2024, și anume modelul C4 de 55 de inci, sau 139 de centimetri ca să fim mai de pe plaiurile locale. Având ocazia să testez și în trecut acest model, în anii precedenți, am vrut să văd cu ce vine nou LG în acest an și de ce ar trebui să mergem pe un model mai recent. Și mai mult decât atât, astăzi vom vorbi despre experiența în sine de utilizare, nu neapărat despre numere, specificații sau alte lucruri „matematice”.
Bun, tehnologia OLED este atât de apreciată peste tot în lume, indiferent dă mărimea sau scopul displayului, tocmai datorită faptului că poate aprinde fiecare pixel în mod individual, spre deosebire de ecranele LED tradiționale care funcționează pe baza benzilor. Asta probabil știați deja, iar consecința directă a acestui lucru sunt culorile de negru și alb care sunt mult mai clare și mai bine definite, indiferent de condițiile de luminozitate din camera în care urmărești conținutul multimedia.
Noul webOS
Tehnologia este deja ajunsă la maturitate, iar LG își dorește acum să pună accentul pe experiența personală de vizionare, ceva ce nu poate fi neapărat cuantificat în cifre, specificații și alte cele. Vorbim aici în primul rând despre interfața de utilizare LG webOS care a primit un update destul de mare de curând, și care se simte perfect pe oricare dintre modelele mai noi. Ideea de bază a acestuia e să te mențină engaged, să-ți ofere mereu ceva de văzut sau făcut. Dintr-un punct de vedere pur subiectiv aici, eu mereu am fost fanul acestui sistem de operare și îl folosesc deja de ani buni pe televizorul propriu și personal, ăla de acasă luat cu banii mei.
Pentru cei care sunt curioși, compania din Coreea de Sud a demarat de curând un program pe nume webOS Re:new, care are ca scop upgrade-ul la cea mai recentă versiune de webOS și pentru modelele mai vechi. Cu atât mai interesant e faptul că eu am primit acest update chiar și pe modelul meu LED cumpărat în 2019. Iar ca o comparație, da, evident că îmi lipsesc multe din funcțiile pe care le regăsim în mod normal pe un OLED 2024, însă am fost toricum luat prin surprindere de această actualizare.
De asemenea, LG mai promite și patru update-uri pentru primii cinci ani de la achiziție, o mișcare similară cu cea a producătorilor de smartphone-uri, care oferă update-uri de Android vreme mai mulți ani. Revenind la televizoarele noastre, mi se pare o idee care poate avea succesul scontat, cu condiția ca procesoarele din prezent să facă față cu brio noilor iterații de OS care urmează să fie lansate.
Chromecast built-in
Îmi amintesc că prin 2019, când am mers prima dată la Consumer Electronics show la Las Vegas, LG anunța cu mândrie că sunt primul producător din industrie care să aibă compatibilitate AirPlay nativă, fără Apple TV. Fiind posesor de iPhone, acesta a fost un adevărat „calule, vrei ovăz?” pentru mine și pentru achiziția ulterioară pe care am făcut-o. Iar ani mai târziu deja avem parte și de Chromecast integrat pe noile modele. Ceea ce este cu atât mai avantajos pentru cei care au nevoie constantă de screen mirroring. Mărturisesc că am avut parte de un stream ceva mai lipsit de probleme cu aplicația F1TV prin Chromecast-ul integrat decât prin AirPlay.
Acesta e compatibil cu orice aplicație de streaming, de la YouTube, la Netflix, Disney, you name it. După ce conexiunea este pusă la punct, vei putea controla direct din telefon, fără telecomandă, televizorul LG. Iar în ceea ce privește telecomanda, dacă tot am menționat-o, este același Magic Remote Bluetooth, pe care l-am testat deja și în anii precedenți și care merge absolut impecabil.
Și ca să revenim și la lucruri mai concrete și mai importante, cum ar fi imaginea noului OLED C4, ca de-asta cred că suntem cu toții aici, trebuie să spun că, în linii mari, este exact la fel ca în 2023. Adică bună de tot. Deh, vorbim despre un OLED, chiar un model la care mă tot gândesc de ceva vreme în scop de cumpărare. Panoul este unul de rezoluție 4K, cu refresh rate nativ de 120 Hz, care poate fi urcat la o adică și în 144 Hz, mai ales dacă vrem să ne jucăm.
Ah, am ajuns deja la capitolul joacă. Evident că am legat un PlayStation 5 la el ca să putem „munci” așa cum trebuie la birou, în timp ce ne facem onorabila meserie. Rezultatele au fost tot la înălțime, în aceleași linii cu anii trecuți. Avem și Game Dashboard, pentru diverse optimizări pe care le-am mai putea dori, dar și compatibilitate cu G-Sync și FreeSync atunci când vrem să conectăm o unitate centrală sau un laptop.
În plus, avem și GeForce Now instalat în webOS, adică acel serviciu cu care v-am tot bătut la cap aici pe connect, ăla care îți permite să faci streaming de jocuri prin intermediul unui sistem la care te „legi” cu ajutorul cloud-ului. Practic, ai nevoie de un controller conectat prin Bluetooth sau USB și te poți juca orice, fără să ai nevoie de consolă sau PC. În rest, experiența de gaming e probabil cea mai bună din industrie, și nu pot recomanda suficient acest TV pentru o seară de FIFA cu băieții.
Categorii de aplicații
O altă noutate care se leagă tot de webOS-ul prezentat mai devreme este introducerea de huburi care pot fi organizate după bunul tău plac. De exemplu avem unul dedicat sporturilor, care poate fii accesat oricând pentru a vedea cele mai noi scoruri din fotbal, baschet sau orice îți place ție. Sau poți să accesezi hub-ul de gaming, care va grupa singur toate aplicațiile de acest gen pe care le vei descărca din magazinul LG, unul care e și el parcă mai divers ca oricând.
Tot aici avem parte și de un Home Hub, cu care utilizatorii mai vechi de televizoare LG sunt obișnuiți cu siguranță. Aici poți vedea orice device Smart Home care poate fi conectat la televizor și poți interacționa cu el chiar de pe acest soi de ecran de pornire. În rest, aplicații de Home Office, dacă tot am rămas cu sechele după pandemie, și noi dar și inginerii software care au lucrat aici. „Cine v-a lucrat domne aici?!”. Și, că tot mi-am amintit, Dynamic Quick Cards se numesc tile-urile care amintesc de Windows-uri de altădată, care populează webOS-ul și care îți vor oferi recomandări la tot pasul pentru ca tu să ai mereu ce vedea.
Two Screen Multi-View
O altă funcție de care m-am atașat în acest an, și care va fi extrem de populară printre cupluri cu sau fără copii mici este Two Screen Multi-View. Aceasta împarte ecranul în două, iar în ceea ce privește sursele de sunet poate fi optat pentru una pe căști și una pe difuzoarele TV-ului. Nu numai că poți alege absolut orice aici, adică poți rula concomitent meciul de Helldivers dar și telenovela, dar poți face și switch între sunetul lor pentru a determina care e „canalul” principal. Posibilitățile de utilizare sunt nelimitate, poți face și browsing într-una dintre imagini, sau chiar vreo conferință cu cineva de la birou. Depinde de nevoile fiecăruia.
În ceea ce privește conectivitatea de pe OLED C4, am avut surpriza de a căuta vreun minut portul pentru cartela Common Interface, deoarece acesta e poziționat diferit în 2024. Ba chiar e un punct forte acest lucru, pentru că nu mai e strâns laolaltă cu toate celelalte pe partea din stânga a „cutiei cu bunătăți”. Adică cea care adăpostește mainboard-ul. Acum îl regăsim în partea de sus, singur-singurel, fără să-ți dea bătăi de cap așa cum pățesc eu de fiecare dată cu cel amplasat pe lateral, atunci când televizorul e poziționat pe un suport de perete. Deci de bine și aici.
În rest, avem parte de conectivitate cu patru porturi HDMI, între care unul cu eARC pentru soundbars, trei intrări USB-A 2.0, dar și Wi-Fi 5 și Bluetooth 5.1. Practic, cam orice ai putea avea nevoie sau e doar un moft e compatibil cu acest televizor. Ca o paranteză, tinzi să observi aceste lucruri mai degrabă când lipsesc, nu când le ai. Deci faptul că nu mi-a atras atenția cu nimic e un lucru cât se poate de pozitiv.