Vei putea juca Angry Birds, și urmări filme pe ecranul mașinilor cu Android Auto și Automotive

Scris de | 16 mai, 2024
Vei putea juca Angry Birds, și urmări filme pe ecranul mașinilor cu Android Auto și Automotive

Utilizatorii de mașini compatibile cu Android Auto și Android Automotive  vor primi în viitorul apropiat posibilitatea de a rula și alte tipuri de aplicații pe ecranul mașinii decât erau posibile până în prezent. Nu este însă un motiv de mare „bucurie”, întrucât doar cele care rulează Android nativ vor primi majoritatea capabilităților noi, dar și pe mașinile cu Android Auto vei primi funcționalitate care nu era în trecut disponibilă. Cele mai importante adiții par să fie legate despre activarea aplicațiilor de entertainment, precum jocuri video sau aplicații de streaming video.

Mașinile cu Android Automotive vor putea rula jocuri și filme atunci când sunt parcate

Mașinile cu Android Automotive, adică cele care rulează Android pe sistemul mașinii, din fabrică, și fără ajutorul unui smartphone, vor putea descărca și rula jocuri pe ecranul mașinii, dar și aplicații de streaming video. Aceste funcții vor fi disponibile doar atunci când mașina este parcată, nu și în mers, iar selecția va fi, pentru început, extrem de limitată. Vorbim despre un singur joc, adică Angry Birds, și despre două aplicații de streaming: Max și Peacock. Ciudat este însă faptul că YouTube, cea mai mare platformă de streaming din lume, și care aparține Google, nu a fost menționată.

Mașinile cu Android Automotive primesc însă și funcție de Chromecast. Practic, vei putea să faci „Cast” din aplicațiile de mobil de streaming video direct pe ecranul mașinii. Această funcție va fi disponibilă prima dată pe modelele de la Rivian. Astfel, este posibil ca rularea nativă a aplicațiilor precum YouTube să nu fie necesară, dacă poți pune conținutul prin „Cast” pe ecranul mașinii.

Cei care folosesc însă Android Auto, prin smartphone, vor primi însă noi aplicații compatibile. Google anunță că deja aplicația Uber Driver, cea folosită de către șoferi, este disponibilă acum pe ecranul mașinii, putând astfel să accepte curse și să poată naviga direct de pe ecranul mare al mașinii.

Multe aplicații deja existente pe Android vor fi aprobate pentru utilizarea în mașină

Google a detaliat și planul pentru felul în care va clasifica aplicațiile pe care le va permite să ruleze la bordul mașinilor. Vor exista trei categorii diferite, fiecare cu diverse limitări. Unele vor putea rula în timpul mersului, altele doar parcate:

Nivelul 1: Diferențiat pentru mașini

Acest nivel reprezintă ce este mai bun în ceea ce privește mașinile. Aplicațiile din acest nivel sunt construite în mod specific pentru a funcționa pe diversele hardware-uri din mașini și pot adapta experiența lor între modurile de conducere și parcare. Ele oferă cea mai bună experiență utilizatorului proiectată pentru ecranele diferite din mașină, precum consola centrală, clusterul de instrumente și ecranele suplimentare – cum ar fi afișajele panoramice pe care le vedem în multe vehicule premium.

Nivelul 2: Optimizat pentru mașini

Cele mai multe aplicații disponibile în mașini astăzi se încadrează în acest nivel și oferă o experiență excelentă pe afișajul din consola centrală a mașinii. Aceste aplicații vor avea o anumită inginerie specifică pentru mașini pentru a include capacități care pot fi folosite în timpul condusului sau al parcatului, în funcție de categoria aplicației.

Nivelul 3: Gata pentru mașini

Aplicațiile din acest nivel sunt compatibile cu ecranele mari și sunt activate în timp ce mașina este parcată, fără nevoia de muncă suplimentară potențială. Deși aceste aplicații nu pot avea caracteristici specifice pentru mașini, utilizatorii pot experimenta aplicația la fel cum ar face-o pe orice dispozitiv Android cu ecran mare.”

Aplicațiile „gata pentru mașini” vor fi testate și aprobate individual de către Google, și vor fi automat adăugate în lista de distribuție pentru compatibilitate pe mașini cu Android Automotive sau Android Auto. Google spune că dezvoltatorii nu vor trebui să depună eforturi extra pentru a putea avea aplicația disponibilă pe ecranele mașinilor. Primele categorii vor fi cele care funcționează atunci când mașina este parcată, precum streaming, gaming și browsing, dar vor fi adăugate și aplicații din alte categorii în viitor.

Practic, Google încearcă să ofere o experiență multimedia completă la bordul mașinilor, încercând să adopte o strategie pe care am văzut-o anterior pe mașinile Tesla, care permit astfel de aplicații de mulți ani. Diferența este că Tesla are o relație individuală cu fiecare dezvoltator în parte pentru a-și publica aplicația pe sistemul mașinilor sale, în timp ce Google are deja o bază de dezvoltatori și aplicații pentru Android, pe care doar trebuie să le evalueze și să le aprobe pentru utilizare la bordul mașinilor.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , , , , , , ,

Sursa: Android Developers