Samsung a anunțat oficial noul chipset Exynos 1580, cel pe care îl vom găsi, cel mai probabil, abia anul viitor în mid-range-ul Galaxy A56 5G. Modelul 1480 de anul acesta, folosit pe Galaxy A55 deja venea cu îmbunătățiri semnificative față de 1380, iar acest trend pare că va continua. Sunt promise îmbunătățiri importante la nivelul CPU, dar în special la nivelul procesării grafice, și acest model fiind echipat cu un GPU Xclipse dezvoltat folosind tehnologie de la AMD.
Exynos 1580 trece la arhitectură pe 4nm și instrucțiuni ARMv9
Anunțul descrie Exynos 1580 drept un chipset care folosește tehnologie nouă, fiind realizat folosind procesul de fabricație de 4nm, ceea ce înseamnă că va fi și mai eficient din punct de vedere al consumului de energie. La capitolul CPU, acesta integrează din nou 8 nuclee în total, dar într-un format pe care îl vedeam anterior pe flagship-uri.
Există un nucleu principal Cortex-A720 la 2,9 GHz, alte trei nuclee de performanță înaltă Cortex-A720 la 2,6 GHz, și patru nuclee „mici” pentru sarcini mai puțin complexe și mai „eficiente” cu consumul de tip Cortex-A520 la 1,9 GHz. Toate aceste nuclee sunt dintr-o generație mai nouă, cu instrucțiuni ARMv9. Exynos 1480 folosea variante mai vechi de nuclee Arm, Cortex-A78 și Cortex-A55, pe instrucțiuni ARMv8. Ar trebui să vedem un aport bun de performanță, dar Samsung nu zice cât.
Upgrade-ul la capitolul GPU pare să fie unul mai mare, iar aici Samsung menționează că noul GPU Xclipse 540, dezvoltat intern folosind tehnologie RDNA de la AMD, vine cu un aport de performanță de până la 35% în total și cam 20% mai mare atunci când folosește aceeași cantitate de energie precum modelul 530 de anul trecut. Acesta va putea oferi performanță îmbunătățită în special în jocuri 3D, dar și în alte aplicații care folosesc efecte 3D.
Samsung ar putea vinde acest model și către alte companii
Exynos 1580 vine și cu un NPU, dar unul de performanță mai mică decât am văzut în ultima perioadă. Totuși, la 14,7 TOPS, acesta este chiar mai puternic precum ceea ce oferă Intel pe procesoarele sale desktop din seria Core Ultra 200, deci s-ar putea să fie mai mult decât de ajuns pentru AI local pe un smartphone.
Chiar și procesorul de imagine a primit un upgrade binevenit, cu suport pentru senzori de până la 200 megapixeli și posibilitatea de a aplica îmbunătățiri precum reducerea zgomotului de imagine mult mai repede după captură.
Descrierea procesorului se regăsește pe site-ul Samsung Semiconductor, care este divizia care se ocupă de procesoare. Chiar dacă, de obicei, procesoarele Exynos ajung doar în interiorul telefoanelor Samsung, din când în când, acestea sunt vândute și către alți parteneri. Acum că ne pregătim de o perioadă de incertitudine, în cazul în care licența Qualcomm va fi cu adevărat revocată de Arm Holdings, procesoarele Exynos ar putea fi o alternativă bună în cazul în care producătorii de telefoane vor rămâne fără componentele din seria Snapdragon.