Razer Kraken V4 review – Cele mai versatile căști Razer

Razer Kraken V4 review – Cele mai versatile căști Razer

Scris de | 19 noiembrie, 2024

Seria Kraken de la Razer era, la începuturile sale, cea mai accesibilă dintre modelele de căști ale producătorului, reprezentând practic o poartă către lumea perifericelor Razer pentru cei care voiau să le încerce. Existau modele foarte accesibile, de 70-80 de euro, precum Kraken X, și nu prea găseai o pereche de Kraken care să depășească praguri mai mari de preț.

Ei bine, gama s-a maturizat, și aceste căști au primit din ce în ce mai multă atenție, mai ales din punct de vedere al specificațiilor și construcției. Au dispărut elementele ceva mai ieftine, precum pielea care se lua destul de ușor în timp, sau cadrul mai puțin flexibil, iar Razer a început să ofere seriei Kraken unele dintre cele mai bune lucruri pe care le are la dispoziție.

Arată și se simt premium

Așa am ajuns la Kraken V4, care arată și se simt ca fiind printre cele mai premium căști făcute de Razer până acum. De la felul în care sunt așezate în cutie, până la materialele din care sunt făcute, totul pare să fi fost atent examinat și construit la aceste căști. Astfel, când deschizi cutia, vei observa căștile și un dongle poziționat în centrul lor, pentru conectarea wireless a acestora la un PC, precum și două cabluri, fiecare pus în propriul său locșor – un USB-A la USB-C, pentru conectarea pe fir a căștilor, dar și pentru încărcare, precum și un cablu USB-A cu port USB-C la final, pe care îl poți folosi dacă nu ai un USB-C pe consolă sau pe PC.

Pentru că da, Razer Kraken V4 sunt căști multiplatform, adică pot fi folosite cu mai toate tipurile de device-uri pe care te joci – PC, Mac, PlayStation, Nintendo Switch, Steam Deck și chiar și telefon. Și sigur, arată în continuare ca niște căști de gaming, în principal datorită zonelor cu iluminare RGB integrate pe exteriorul cupelor și a logo-ului Razer care se vede destul de mare tot acolo, plasat central. Dar, cred că dacă nu ar mai exista aceste aspecte, ar putea foarte ușor să treacă neobservate în metrou sau în autobuz, fiind negre și destul de discrete.

Îmi plac foarte mult micile detalii pe care Razer le-a inclus în aceste căști. Spre exemplu, atunci când ajustezi banda, ai niște marcaje, de la 1 la 8, după care te poți ghida mai ușor ca să știi exact la ce nivel se potrivește cel mai bine. Nu e nimic groundbreaking, dar e ceva care mi se pare foarte util și nu prea am întâlnit la alți producători. De asemenea, sunt mare fan al microfonului retractabil pe care Razer l-a inclus pe Kraken V4, care poate fi accesat din casca stângă. Este extrem de maleabil și se simte foarte solid, iar calitatea sa este bună, redând vocea clar și corect pentru momentele în care ai nevoie să comunici cu colegii de echipă. E foarte plăcut și faptul că, dacă nu îl folosești, îl poți „ascunde” pur și simplu înapoi în căști.

RGB-ul la putere și confort sporit

Un alt aspect interesant este felul în care poți controla diferența dintre volum dintre joc și chat. Dacă te joci un titlu în care sonorul nu e atât de important și vrei să te bazezi mai degrabă pe chat ca să comunici cu prietenii tăi (League of Legends, spre exemplu), poți să setezi din aplicația Razer Synapse ca Chat-ul să fie prioritar și să se audă mai bine. Invers, dacă vrei să joci ceva unde ai nevoie de audio-ul din joc și ce spun colegii tăi nu e atât de important (poate un CS 2), poți să faci același lucru și să setezi jocul ca fiind prioritar. Lucrul acesta se poate face chiar și dintr-un buton de pe căști, poziționat pe partea dreaptă. 

Zonele iluminate pot fi controlate tot din Razer Synapse, și ai parte de control pe fiecare zonă luminată. Din aplicație, în zona Chroma Studio poți vedea exact zonele și poți alege stilul dorit de iluminare, culoarea preferată, un anumit pattern sau orice altceva ți se pare ție interesant (poți inclusiv să oprești iluminarea).

Pernuțele au spumă de memorie la interior și sunt foarte moi și dintr-un material extrem de confortabil, textil. Același se găsește și pe banda care vine pe cap, și sunt poate cele mai ușoare căști Razer pe care le-am purtat vreodată. Nu transpiri la fel de ușor cu ele precum o faci pe modelele din piele, au și un noise cancelling pasiv destul de bun, reușind să oprească mare parte din zgomotele puternice, și, Doamne ajută!, poți să le ții la gât cu pernuțele orientate spre corpul tău, spre deosebire de majoritatea căștilor over-ear recente, care și-au pierdut mult din flexibilitate. Sunt foarte confortabile și nu m-au deranjat nici când le-am avut pe urechi 3-4 ore bune, în sesiuni de gaming lungi, și pot spune cu siguranță că Razer a făcut o treabă excelentă la acest capitol.

Sunetul și micile probleme

În fine, să vorbim însă și despre cum se aud aceste căști. Ei bine, nu e o surpriză faptul că acestea sunt printre cele mai bune căști făcute de Razer până acum. Au drivere de 40 de mm, acele TriForce Titanium pe care Razer le-a mai inclus pe căștile sale de top, și la care compania a lucrat pentru a repara anumite aspecte care mie unul nu îmi plăceau deloc în trecut. Spre exemplu, deși vorbim de căști de gaming care au un bass foarte bun, prioritizând acest aspect pentru shootere și jocuri cu zgomote puternice, nu neglijează nici mediile și sunetele înalte. Desigur, înaltele în continuare nu sunt senzaționale, și nu au dinamismul pe care îl găsești pe variante de căști mult mai scumpe (eventual și care nu sunt construite pentru gaming), dar per total e un sunet cu care o să fii mulțumit și dacă vrei doar să asculți muzică. Are și un efect de surround datorită tehnologiei THX Spatial Audio, contribuind la un soundstage decent, ba chiar mult mai bun decât pe majoritatea celorlaltor căști de gaming pe care le-am auzit în ultima vreme.

În ceea ce privește autonomia, și aici merită lăudate puțin Razer Kraken V4, pentru că vin cu o durată de viață de până la 35 de ore la o singură încărcare, dacă ai iluminarea RGB pornită. Cu ea oprită, autonomia se dublează practic și îți permite să te joci până la 70 de ore pe o singură încărcare. 

Sunt și câteva minusuri, care merită menționate, deși nu cred că sunt neapărat deal breakere pentru marea majoritate a celor interesați de Kraken V4. În primul rând, lipsește conectivitatea cu Xbox, deci dacă vrei să le folosești pe una din consolele celor de la Microsoft, ghinion. Apoi, mai merită spus și că, pentru niște căști care sunt destul de versatile și ar putea fi folosite și pentru alte lucruri decât strict gaming, lipsește o funcție care să îți permită să te conectezi la mai multe dispozitive în același timp, care ar fi foarte utilă în anumite cazuri.

Concluzia connect

Razer Kraken V4 sunt poate cea mai bună pereche de căști de la Razer pe care o poți cumpăra și să o și folosești pentru ceva mai mult decât gaming. Cu un design simplu, dar care a primit multă atenție la detalii, un sunet excelent pentru zona de gaming și foarte bun comparativ cu alte perechi de căști obișnuite și o construcție ușoară și confortabilă, Kraken V4 merită toată atenția ta dacă vrei un upgrade la setup-ul de gaming. Nu e un upgrade ieftin, la cei aproximativ 200 de euro pe care Razer îi cere, dar la momentul la care scriu acest review se găsesc la reducere și la un preț de 777 de lei, un discount mai mult decât decent.

Plusuri

  • Sunet foarte bun.
  • Design simplu, dar cu multă atenție acordată detaliilor.
  • Foarte confortabile.
  • Microfonul retractabil.

Minusuri

  • Lipsa conectivității cu Xbox.
  • Lipsa unei funcții de conectare cu mai multe device-uri.
Advert 61

Etichete: , , , ,