O să sune ciudat să spun asta: dar nu cred că am avut neapărat cea mai bună locație ca să testez produsele astea două. Sonos a lansat în acest sfârșit de an Sonos Arc Ultra, cel mai nou și mai puternic soundbar realizat vreodată de companie, și Sonos Sub 4, cel mai puternic subwoofer realizat vreodată de companie. Și când mi s-a propus să le testez, am zis „sigur, o să o fac acasă”. Problema este că acasă pentru produsele astea două ar trebui să însemne un living uriaș dintr-o vilă din Floreasca, nu un apartament de două camere la Obor 🙂
Înainte de toate, să subliniem ce e evident: combo-ul acesta de device-uri este pentru cine are o sumă foarte mare de bani pe care vrea să o cheltuie pentru sistemul de sunet de acasă. Vorbim de un soundbar care costă 4999 de lei și un subwoofer care e aproape la fel de scump, la 4499 de lei. Deci da, ca să scăpăm repede de aspectul acesta, sunt foarte scumpe și cu siguranță în afara limitelor pentru un sistem home cinema pentru multe persoane. Ba chiar ți-aș spune că, dacă vrei să ai un sistem foarte bun de la Sonos, poți opta pentru o combinație de Beam Gen 2 și Sonos Sub Mini, care costă mai puțin împreună decât un singur Sub 4, și o să îți ofere oricum o experiență audio excelentă.
Însă, pentru cei care vor ce e mai bun, e greu să nu arunci o privire la Sonos Arc Ultra și Sub 4. Mă rog, odată ce reușești să scapi de caznele aplicației. Să le luăm însă pe rând.
Sonos Arc Ultra
Am testat Sonos Arc acum mai bine de 4 ani, și îmi amintesc și acum ce impresie mi-a lăsat. A fost unul dintre cele mai interesante și mai bune gadget-uri pe care le-am testat în acel an, cu un design foarte elegant și o performanță excelentă. Ei bine, Sonos Arc Ultra merge tot pe aceeași temă, cu un design mat și foarte plăcut ochiului. Ca de obicei, e disponibil în cele două non-culori, alb și negru, și este și unul dintre cele mai mari soundbar-uri pe care le-am văzut în ultima vreme. Practic, aș zice că ai nevoie de un televizor de minim 139 de centimetri diagonală ca să arate oarecum normal și să nu pară că ai dat mai mult pe soundbar decât pe televizor (deși oricum s-ar putea să fi făcut asta, dacă nu ai un OLED).
Profilul este similar cu cel al primului Arc, cu o formă ovală la margini. Te chinui puțin să îl scoți din cutie, din cauza dimensiunilor, dar e bine să știi că îl poți monta și pe perete, cu un suport care se achiziționează separat însă, și care nu e deloc ieftin, și costă încă 89 de euro. Este destul de voluminos și de înalt, dar intră sub majoritatea televizoarelor mari, fără să afecteze controlul lor. În plus, un lucru care mi s-a părut absolut surprinzător, deși este mai mare decât Beam Gen 2-ul pe care îl folosesc în mod normal, Arc Ultra a permis mult mai ușor utilizarea televizorului, pentru că Beam are anumite unghiuri în care blochează semnalul infraroșu.
Dacă vrei să îl folosești exclusiv ca soundbar și să nu mai ai treabă cu nimic altceva, conectarea durează 10 secunde, cât îți ia să legi cablul HDMI eARC la TV. Apoi, poți controla volumul direct din telecomandă, sau din zona dedicată din partea dreapta spate a soundbar-ului. Sonos a făcut astfel o modificare, mutând această zonă care era anterior plasată pe centru într-unul din colțuri, ceea ce nu știu sincer dacă e neapărat o mutare bună. Pare destul de nenatural plasat acolo controlul volumului, care i-a făcut loc în centru controlului media, de unde poți da play/pauză sau poți schimba melodia. Pe partea stângă se află butonul dedicat asistentului digital, și pe spate se află și un comutator pe care îl poți porni sau opri, în funcție de preferințele tale, astfel încât microfonul să nu mai fie activ și să nu mai poți folosi asistentul digital.
Dacă vrei să ai ceva mai mult control și să folosești Sonos Arc Ultra din aplicație, înarmează-te cu răbdare. În primul rând, pentru că aplicația Sonos este la fel de enervantă când vine vorba de conectarea unor device-uri noi, și în al doilea rând, pentru că ceea ce ar trebui să fie un proces de 5-10 minute devine unul de ore întregi dacă ai ghinionul să nu îți meargă ceva din prima sau să ieși din greșeală în timpul conectării inițiale. Am trecut prin multiple resetări la setările din fabrică, multiple porniri și opriri ale router-ului și totul s-a simțit mai degrabă ca un joc de noroc. Aceeași rețea la care aveam conectate alte 20 de device-uri nu era agreată de Sonos Arc Ultra, din nou și din nou și din nou, până când a trebuit să trag adânc aer în piept și să ies puțin afară ca să mă liniștesc. Am revenit în living după vreo jumătate de oră și o scurtă călătorie la o cafenea din apropiere, pregătit de un nou război acerb ca să observ că…surpriză! Sonos Arc Ultra s-a conectat acum din prima la rețea și a creat un nou sistem. Nu știu care a fost motivul, nu știu dacă acest soundbar a avut toane, dacă a trebuit să îi acord puțin spațiu, dar cert este că a fost unul dintre cele mai anevoioase procese de conectare pe care le-am avut în viața mea, și încă nu știu de ce. Am citit în alte review-uri că aplicația ar fi funcționat destul de bine și crearea unui nou sistem a fost facilă, deci sper să fiu eu un caz izolat și ceva mai ghinionist, dar nu am cum să nu ignor orele pierdute în chinuială.
Partea bună este că, odată ce am reușit în sfârșit să conectez Sonos Arc Ultra la aplicație, am putut să folosesc și celelalte funcții pe care le știam deja și la care apelam adesea pe Beam Gen 2. Mă refer aici în principal la Speech Enhancement și Night Sound, care au rolul de a-ți oferi un dialog mai clar și un sunet ceva mai reținut pe timp de noapte. Speech Enhancement are acum și diferite variații pe care le poți seta, în funcție de cât de tare vrei să fie izolat dialogul. Iar Night Sound reduce nivelul de bass pentru a-ți feri vecinii și colegii de apartament sau de locuință de sindromul podelei vibrante.
În plus, dacă ai Android, vei fi fericit să auzi că în sfârșit ai și Trueplay! Oarecum. Sunt două tipuri de Trueplay, care este setarea care analizează camera în care este plasat soundbar-ul pentru a analiza cum să emită sunetul – Quick și Advanced -, și doar prima este disponibilă pentru cei cu Android. Quick se folosește de microfonul soundbar-ului pentru a determina spațiul în care este amplasat, și merită folosită pentru că produce o diferență importantă față de un Sonos Arc Ultra care nu a fost setat în acest mod.
Partea cea mai bună este că, odată ce ai setat Arc Ultra din aplicație, nu vei mai avea multe motive să o folosești. Cam toate lucrurile de care ai nevoie pot fi realizate prin comandă vocală sau prin atingeri, iar muzica poate fi pusă direct din aplicațiile de streaming, așa că singurele motive pentru care vei mai vrea să deschizi aplicația Sonos vor fi poate de a controla puțin equalizer-ul.
Deși, sincer, nu cred că vei vrea asta. Din punct de vedere al sunetului, Sonos Arc Ultra este unul dintre cele mai bune device-uri pe care le-am testat vreodată și oferă cam tot ce ți-ai putea dori de la un soundbar. Putere, spațialitate, claritate, tot ce se termină în „e” practic. Sonos Arc Ultra are și o premieră absolută pe un device Sonos – un woofer dedicat, numit Sound Motion, care diferă mult de un driver obișnuit prin prisma faptului că are patru motoare mai mici, plasate în cele 4 colțuri ale sale, spre deosebire de un singur motor mare, mai puternic. Conform Sonos, asta permite woofer-ului să ofere mai mult bass decât primul Sonos Arc, fără să sacrifice echilibrul sunetului însă. De asemenea, Sound Motion ar elimina și vibrațiile mecanice grație arhitecturii sale, mai spune compania, iar un singur driver de acest tip poate fi de trei ori mai mic decât un driver obișnuit și totuși mult mai puternic. E o inovație pe care mă aștept să o mai vedem integrată pe device-uri Sonos în viitor, însă contează cu adevărat?
Ei bine, pe lângă acest driver special, Sonos se laudă cu o configurație totală de tip 9.1.4, pe 14 canale așadar. Astfel, driver-ului Sound Motion i se mai adaugă și 7 tweetere și alte 6 woofere, plasate pe întreaga suprafață a soundbar-ului, care emit sunet prin grilajul care acoperă interiorul lui Sonos Arc Ultra. Faptul că o parte atât de mare din soundbar este deschisă duce la crearea unui sunet extrem de plin, care umple instant camera în care te afli. Pentru Arc Ultra, Sonos a schimbat și partea frontală a soundbar-ului, care în teorie ar trebui să ofere mai multă spațialitate și putere. Și chiar așa și e, și acolo cred că se observă cel mai clar upgrade-ul major făcut de americani soundbar-ului lor de top.
Am văzut tot sezonul 2 din Arcane pe un sistem din care au făcut parte Sonos Arc Ultra și Sonos Sub 4, și promit că ajungem și la el imediat, dar înainte aș vrea să mă concentrez puțin pe performanța pe care a avut-o soundbar-ul. E posibil să fi fost puțin înjurat de vecini, pentru că am ținut foarte puțin activat Night Sound-ul, comparativ cu felul în care folosesc eu de obicei Beam Gen 2-ul personal, însă odată ce asculți sunetul pe care îl scoate Arc Ultra o să mă înțelegi foarte repede. Este excelent, cu o claritate remarcabilă, puternic și în același timp extrem de bine plasat în spațiu. Soundstage-ul pe care îl oferă Arc Ultra este poate cel mai mare avantaj pe care îl are, venind la pachet cu certificare Dolby Atmos. Arcane este un serial cu destulă acțiune, și exploziile din el au un adevărat suflu pe care nu îl vezi, dar îl auzi. Sunetul se dispersează astfel foarte exact din soundbar, unde se aude tare explozia și ajunge până la tine în valuri, întocmai cum ar face-o în realitate. La fel și cu scenele de luptă, unde loviturile și pumnii pe care și-i „cară” personajele au același efect de spațialitate, în care auzi foarte clar direcția în care se aplică și intensitatea.
Este un sunet greu, dar nu neplăcut. Fiecare pas al personajelor are greutate, fiecare lovitură, fiecare dialog șoptit se aude clar, dar în același timp ușor astupat. Sonos Arc Ultra are cel mai bun bass pe care l-am auzit vreodată pe un soundbar, și nici pe medii și înalte nu dezamăgește. E un bass a cărui vibrație o să o simți, și încă destul de tare atunci când ai scene mai intense, cu multe sunete puternice, dar în același timp nu e deranjant și nici nu se simte artificial. Are o naturalețe aparte și îți îmbunătățește orice experiență ai avea pe un televizor – fie că e vorba de gaming sau văzut filme și seriale.
Cum faci însă să te bucuri de experiența asta de ascultare excelentă și dacă doarme cineva lângă tine? Ei bine, Sonos va fi foarte fericită să îți ofere o soluție la această problemă. Se numește Sonos Ace, perechea de căști a americanilor căreia i-am făcut review în acest an, și funcționează excelent cu un Arc Ultra, transferând sunetul de pe soundbar pe căști. Pierzi bass-ul acela puternic pe care îl are soundbar-ul, și care este amplificat și mai mult de driver-ul Sound Motion și de prezența subwoofer-ului în sistem, însă păstrezi mult din spațialitate și o calitate foarte bună a sunetului. Sonos Ace sunt și ele însă destul de scumpe, deci nu pot să îți recomand cu inima deschisă să dai banii pe un astfel de combo. Dar, dacă vrei, nu o să-ți strice 🙂
Sonos Sub 4
Sonos Sub 4 este auxiliarul perfect pentru Arc Ultra, pentru că oferă și mai mult din ce există deja, adică în cazul de față bass. Surprinzător poate este faptul că este chiar mai greu decât soundbar-ul, având nu mai puțin de 12 kilograme, conform cutiei. Deci, grijă atunci când îl ridici și instalezi, să nu te ia prin surprindere, deși la cât de mare este, ar trebui să deduci destul de repede că ai de-a face cu un gadget greu.
Design-ul este unul foarte modern, cu o suprafață mată de culoare albă sau neagră și o gaură în centru, de formă dreptunghiulară. Diafragmele sunt orientate spre interior, una spre cealaltă, amplificând astfel și mai mult bass-ul pe care îl emite acest subwoofer. Sunt două drivere care creează astfel un sunet extrem de puternic, care îți va răsuna până în suflet atunci când ai o scenă de acțiune sau o melodie cu mult bass.
Conectarea se face ușor și rapid, direct din aplicație, pentru că ar trebui să ai setat deja un sistem cu un alt produs Sonos ca să folosești Sub 4. De aici, procesul e mult mai ușor și chiar durează doar câteva minute. Conexiunea dintre Sub 4 și Arc Ultra a funcționat excelent și nu am remarcat nicio problemă de genul acesta. Îl poți opri rapid din aplicație, dacă este noapte și vrei să te asiguri că nu vibrează parchetul sau restul casei.
Pentru că da, vibrația este extrem de puternică. Sonos spune că arhitectura acestui subwoofer face ca distorsiunile să dispară, și să nu simți acel bâzâit sau vibrația aia sonoră, însă asta nu poate opri vibrația fizică, una destul de mare și de semnificativă. Într-adevăr, sunetul este foarte clar și nu am simțit distorsiuni, dar forța pe care o are face să vibreze orice suprafața plană din cameră, oferindu-ți o experiență similară cu cea pe care ai avea-o într-un rollercoaster. Senzațiile sunt intense, puternice și e cu siguranță ceva ce nu vei uita prea curând și vei dori să mai repeți. Simți vibrația aceea a bass-ului constant, chiar și în momentele de acalmie, și pentru unii s-ar putea să fie ceva mai mult decât ar putea suporta sau de care s-ar putea bucura.