Motorola Edge 60 Fusion review: cea mai bună „afacere” din 2025?

Motorola Edge 60 Fusion review: cea mai bună „afacere” din 2025?

Scris de | 2 aprilie, 2025

Dacă începutul lui 2025 a fost dedicat flagship-urilor, primăvara răsar mid-range-urile. Am testat deja câteva modele foarte interesante, dar cred că cel mai surprinzător de până acum din 2025 este noul Motorola Edge 60 Fusion. Acesta este primul model al noii serii Edge 60 și nu doar că arată foarte bine și este bine dotat la nivel hardware, însă PREȚUL este cel care este de-a dreptul surprinzător. Motorola Edge 60 Fusion este probabil cea mai bună „afacere” în zona mid-range a începutului de an.

Edge 60 Fusion este un telefon ieftin, cu finisaje și ecran „premium”

În ultimii câțiva ani, Motorola și-a găsit identitatea vizuală, așa că noul Fusion nu se remarcă prea mult față de generațiile anterioare la nivelul design-ului. Deși vorbim despre un telefon ieftin acesta arată și se simte la fel ca un dispozitiv premium din toate punctele de vedere.

Avem un ecran curbat pe toate părțile (poate chiar prea curbat, pentru gusturile mele), o ramă subțire pe laterală și un spate texturat foarte plăcut. Acest capac mi-a plăcut în mod special, întrucât spre diferență de acele imitații de piele recente, are o textură mai plăcută și se simte moale la atingere, dar și adaugă o aderență binevenită pentru un telefon atât de curbat.

Dacă ai nevoie de extra aderență și protecție, există în pachet și o husă din plastic tare reciclat, care protejează însă doar spatele și extremitățile de sus și jos, fără protecție pentru ecran. Așa am observat și că Motorola s-a alăturat companiilor care nu mai livrează încărcătoare în pachet, fiind acum prezent aici doar un cablu de încărcare. Va trebui să cumperi separat un încărcător TurboPower la 68W pentru el.

Mie nu îmi plac ecranele curbate, în principal din cauza reflexiilor pe care acestea le preiau din multiple unghiuri, iar Edge 60 Fusion preia de pe toate lateralele, având sticlă curbată pe toate părțile. Din fericire, ecranul de sub această sticlă este unul excelent, printre cele mai performante din această clasă de dispozitive. Panel OLED, rezoluție mai mare decât Full HD (2.712 x 1.220 pixeli) și refresh rate la 120 Hz ar fi doar specificațiile de bază. Adăugăm la acestea și luminozitatea de până la 4.500 nits în HDR. Și da, știe și HDR10+, deci clipurile video, filmele și serialele vor arăta excelent pe ecranul său.

Performanța nu depășește limitele segmentului

Având chipset Dimensity 7300 la interior, este ușor de intuit cam în ce zonă de performanță se află Motorola Edge 60 Fusion, cam prin aceeași zonă cu Galaxy A56, Honor Magic7 Lite și alte mid-range-uri recente, chiar și cu Edge 50 Fusion de anul trecut. Am avut la test versiunea cu 8 GB RAM și 256 GB stocare.

Există și o versiune cu 12 GB RAM, dar aceea va intra pe piața noastră mai târziu, nu din prima zi. Edge 60 Fusion există și în alte regiuni cu chipset Dimensity 7400, dar nu m-aș stresa prea tare pentru această diferență. Acela are doar 100 MHz în plus pe procesor, performanța fiind în rest identică. Când tragi linie, performanța este una mid-range standard, nimic special de raportat aici. Telefonul nu se încinge și își păstrează bine performanța în testele de stres.

Și în jocuri se descurcă onorabil cu setările pe nivelul mediu. Ca de obicei, am testat Call of Duty, Asphalt Legends și Genshin Impact și am fost mulțumit de rezultate. Nu este un telefon de gaming, dar ar putea fi cel mai performant la prețul la care intră în ofertă.

Autonomia este foarte bună. Nu am sesizat un consum excesiv de energie din partea lui Edge 60 Fusion. Este un telefon pe care te poți baza toată ziua, având la interior un acumulator de 5.200 mAh… Sau 5.100? Nu este clar. AIDA64 raportează 5.100, specificațiile oficiale zic 5.200, și mai există o versiune.. cea cu Dimensity 7400, care vine cu baterie de 5.500 mAh. Nu este cazul aici. Încărcarea am făcut-o cu încărcătorul TurboPower Motorola de 125W.

Motorola zice că în 8 minute ar trebui să ai destulă energie pentru o zi întreagă. Eu zic că este o declarație puțin cam optimistă. Totuși, încărcarea este rapidă până la 80%, iar încărcarea completă se face în sub o oră de la 0%. Nu am de ce să mă plâng.

Hello UI, hello… Moto AI?

Interfața Hello UI de la Motorola continuă să fie destul de aerisită și fluidă în utilizare, iar compania a promis anterior până la 5 ani de actualizări pe modelele Edge 50, deci mă aștept la ceva similar și de la Edge 60, chiar dacă nu am primit o confirmare directă în acest sens. Important este că noul Hello UI cu Android 15 vine și cu inteligență artificială, cu niște funcții ceva mai avansate decât mă așteptam, să fiu sincer.

Pot spune că îmi place parțial abordarea Motorola în legătură cu AI. Pentru un mid-range, Edge 60 Fusion primește rezumarea notificărilor, ceva ce am văzut anterior doar pe flagship-uri. Apoi avem funcții de înregistrare audio cu transcriere, din nou, funcție avansată, dar și o aplicație „Jurnal”, integrată direct în interfața principală, care îți permite să fotografiezi sau să faci screenshot-uri pentru a ține minte anumite lucruri.

AI-ul stochează și învață tot ce înregistrezi în jurnal local, și poți apoi pune întrebări despre aceste informații mai târziu. Există și un generator de imagini care rulează în cloud, care oferă rezultate chiar OK, mai bune decât Apple Intelligence de pe iPhone, dar nu tocmai impresionante în comparație cu alte soluții de acest gen. Este important de menționat că toate aceste funcții au nevoie de un cont Motorola pentru a fi accesate și de aplicația Moto AI instalată. Dacă ai totul pregătit, poți accesa rapid funcțiile de oriunde prin iconița plutitoare (care poate fi dezactivată), sau din sertarul de aplicații, unde poți să scrii sau să dai comenzi vocale. Este un efort OK, dar problema este disponibilitatea. Are supor doar pentru trei limbi: engleză, spaniolă și portugheză. Pare să fie gândit pentru piața din America de Nord și de Sud, nu obligatoriu pentru Europa. Aștept cu interes suportul pentru limba română.

Desigur, Circle to Search și Gemini de la Google sunt ambele prezente din start pe acest model și probabil că vor fi de acum înainte pe toate telefoanele noi cu Android, indiferent dacă sunt din gamele mai ieftine sau premium.

Camerele lui Edge 60 Fusion primesc un upgrade de software, dar și hardware

Dacă la nivelul performanței nu am primit un upgrade semnificativ pe Edge 60 Fusion, la camere avem un upgrade important pe camera principală. Este vorba despre un senzor Lytia 700C de 50 megapixeli, stabilizat optic, care este ajutat de o cameră ultrawide de 13 megapixeli și de un senzor de lumină, care ajută la calcularea expunerii și calibrarea culorilor în raport cu paletarul Pantone.

Trebuie să recunosc că nu aveam așteptări foarte mari de la un telefon Motorola din acest segment de preț. În trecut, telefoanele companiei mai întâmpinau probleme la nivelul focalizării, procesau greu imaginile sau pur și simplu le procesau greșit. Se pare că noile actualizări hardware și software au rezolvat cam totul din trecut, iar Edge 60 Fusion oferă una dintre cele mai bune camere din segmentul său de preț.

Fotografie pe timp de zi (0.5x, 1x, 2x)

Se vede că Edge 60 Fusion are o cameră de rezoluție mai înaltă pe ultrawide pentru că produce imagini destul de detaliate. Imaginile sunt luminoase, uneori chiar prea mult, spre supa expuse, dar au culori plăcute și destul de clare. Aș zice că este un ultrawide peste nivelul obișnuit, dar ajunge acolo cu ceva procesare AI, lucru evident în special în redarea unor detalii mai fine, precum norii, care își pierd din forma naturală. Prefer asta decât zgomot de imagine.

Macro/Selfie

Această cameră vine și cu focalizare automată, ceea ce îi permite să realizeze și fotografii macro, care sunt mai bune decât ceea ce am văzut pe alte telefoane cu camere dedicate de 2 sau 5 megapixeli. Cu destulă lumină și puțină atenție pot ieși imagini bune în acest mod. Am fost surprins chiar și de modul nocturn pe ultrawide, care produce rezultate utilizabile. Zgomotul de imagine nu dispare complet, nici după expunere lungă, dar imaginile sunt destul de clare în majoritatea situațiilor.

Camera principală însă este una competitivă în acest segment. Nu prea am avut de ce să mă plâng de ea. Expune corect, datorită acelui senzor special de lumină, păstrează un nivel ridicat de detalii fără să adauge sharpness agresiv, are un interval dinamic peste medie și nu suprasaturează culorile. Și în cazul acestei camere observ o ușoară tentă de a supraexpune, dar cred că Motorola a încercat să creeze o cameră care să producă imagini care îți atrag atenția într-un feed de social media și cred că a reușit.

Fotografie pe timp de noapte (0.5x, 1x)

Imaginile redate nu sunt departe de realitate, iar culorile suprasaturate din trecut de pe telefoanele Motorola sunt semnificativ mai naturale acum. Camera principală este responsabilă și pentru zoom 2x prin crop, cu rezultate foarte bune, cu un minimum de calitate pierdută față de 1x. Mi-a plăcut. Și pe timp de noapte avem rezultate bune spre foarte bune pentru zona mid-range pe Edge 60 Fusion, cu un timp de captură scurt, imagini clare, fără prea mult zgomot și care redau corect atmosfera reală.

Atunci când vine vorba despre fotografiat persoane, modul portret își face treaba bine, dar nu depășește limitele zonei mid-range. Am observat că atunci când sunt elemente mai multe în fundal, acestea pot da peste cap algoritmul de decupare, dar nu pot să mă supăr prea mult pentru că nu vorbim despre un camera phone. Edge 60 Fusion stă destul de bine și pe selfie, unde oferă un nivel ridicat de detalii darorită unei camere de 32 megapixeli. Doar să nu o folosiți prea mult noaptea, întrucât senzorul mic nu face față.

Și pe filmare avem un telefon performant pentru zona sa de preț, cu filmare în 4K și stabilizare peste medie (mostre în versiunea video). Nu avem un nivel de detalii comparabil cu ceea ce vedem pe alte modele mai scumpe, dar rezultatele sunt OK. Nici noaptea nu este groaznic, dar nici impresionant. Pentru filmări statice ar trebui să fie ok, dar mișcările îi cam dau stabilizarea peste cap.

Motorola ne-a pregătit o surpriză legată de preț, iar aceasta este una chiar mare. Prețul standard pentru versiunea testată de 8 GB RAM și 256 GB stocare este de 1.800 lei și momentan aceasta va fi singura variantă la vânzare în România, cea cu 12 GB urmând a fi lansată mai târziu, probabil la un preț mai mare. Acesta este un preț competitiv pentru ceea ce oferă acest dispozitiv.

Oferta de introducere este însă imbatabilă și cred că dacă ești în căutarea unui telefon de sub 2.000 lei, Edge 60 Fusion va fi cea mai bună alegere dacă beneficiezi de ea. Între 3 și 23 aprilie, telefonul va fi la Altex listat la prețul de listă de 1.800 lei, dar din aplicația de mobil vei putea obține încă 500 lei reducere. Astfel, prețul final rămâne de 1.300 lei pentru un telefon căruia nu prea am avut ce să îi reproșez.

Concluzia connect

Per total, Edge 60 Fusion este un model atrăgător în această zonă mid-range și vine cu destule avantaje pentru a justifica achiziția, chiar și la prețul „întreg”. Ofertă agresivă de reducere este clar îndreptată pentru a fura puțin din avântul modelelor Galaxy A56 și A36, lansate recent, dar cu siguranță doar clienții au de câștigat în urma acestui „război” al prețurilor.

Plusuri

  • Preț de introducere foarte bun
  • Performanță competitivă în acest segment de piață
  • Camere peste așteptări
  • Încărcare rapidă și autonomie peste medie
  • Are slot microSD și eSIM

Minusuri

  • Nu include încărcător în pachet
  • AI-ul nu funcționează în limba română
  • Versiunea pentru alte regiuni are baterie mai mare, procesor mai puternic și încărcător în pachet

Etichete: , , , , , ,