La o zi după ce Samsung a prezentat oficial Galaxy Z Fold7, cel mai nou și mai subțire pliabil al său, Honor ne informează printr-un comunicat de presă că telefonul său concurent, Magic V5, este mai bun din multe puncte de vedere. Diferența între cele două este că Samsung-ul poate fi comandat chiar acum, din magazinele de specialitate din România, pe când telefonul său este lansat momentan doar în China, fără să știm când sau DACĂ va veni și în Europa. Hai să vedem dacă chiar așa este și cât contează toate aceste îmbunătățiri.
Baterie și încărcare mai rapidă, dar rămâne de văzut unde
Honor listează în comunicatul de presă cinci puncte în care Magic V5 este mai bun decât Galaxy Z Fold7. Primele se referă la bateria mai mare, (5.820 mAh vs. 4.400 mAh), și încărcarea mai rapidă (66W pe fir și 50W wireless vs. 25 pe fir și 15W wireless), ambele incontestabil mai bune.
„1. Baterie mult mai mare și profil mai subțire: HONOR Magic V5 stabilește un nou standard în categoria telefoanelor pliabile, fiind cel mai subțire model dotat cu o baterie pliabilă “uriașă” — o baterie de 5820mAh care oferă o autonomie remarcabilă, fără a compromite designul elegant. Aceasta are o capacitate cu 1420mAh mai mare decât modelul Z Fold 7. După introducerea în premieră a bateriilor pe bază de siliciu-carbon în modelele anterioare, noua baterie conține un procent și mai ridicat de siliciu, de 15%, ceea ce permite o densitate energetică superioară.
2. Încărcare mai rapidă, cu și fără fir: HONOR Magic V5 acceptă încărcare rapidă cu fir HONOR SuperCharge de 66W și încărcare wireless HONOR SuperCharge de 50W.”
În același timp însă, acea baterie folosește tehnologia Si-Ca (Siliciu Carbon), iar istoria recentă ne-a arătat că producătorii din China, dintr-un motiv sau altul, livrează majoritatea telefoanelor în Europa fără această tehnologie, sau cu baterii semnificativ mai mici. Inclusiv Honor este vinovat de această practică, livrând flagship-ul Honor Magic7 Pro (review connect) cu capacitate de 5.270 mAh în Europa și cu 5.850 mAh în China. Până la proba contrară, este greu de crezut că Magic V5 chiar va veni cu bateria mare lăudată aici. V3-ul era livrat cu baterie de 5.150 mAh în ambele regiuni, dar rămâne de văzut dacă și V5 va avea aceeași capacitate peste tot.
Rezoluții mai mari pe camere
Următorul punct ar fi sistemul de camere. Honor spune că Magic V5 ar fi mai avansat decât Z Fold7 în trei puncte cheie: telephoto, ultra-wide și selfie. Într-adevăr, Honor Magic V5 are un zoom 3x cu obiectiv periscopic cu rezoluție de 64 megapixeli, dar fotografiile rezultate vor avea finală de 12 megapixeli după pixel binning. Samsung cu ai săi 10 megapixeli și un obiectiv tradițional oferă tot zoom 3X, deci aceeași perspectivă. Fără să le avem pe ambele față în față, va fi greu de spus cine are zoom mai bun.
„3. Camere telephoto, ultra-wide și selfie mai avansate: HONOR Magic V5 este echipat cu un sistem triplu de camere versatile: o cameră periscop telephoto Ultra Sensing de 64MP cu zoom optic 3X de top, o cameră principală Falcon Ultra Light Sensitive de 50MP și o cameră ultra-wide de 50MP pentru redarea peisajelor largi la un nivel uimitor de detaliu. Procesarea AI realizată de HONOR IMAGE ENGINE oferă funcții precum AI Super Zoom și AI Enhanced Portrait, care asigură imagini clare și detaliate, iar AI Motion Sensing Capture face posibilă fotografierea scenelor în mișcare la o claritate excelentă.”
Ultrawide-ul de 50 megapixeli se „bate” cu cel de 12 megapixeli de pe Samsung. Din review-urile recente la S25 Ultra (review connect) și iPhone 16 Pro Max (review connect) am concluzionat că ultrawide-urile de rezoluție mai mare (50, respectiv 48 megapixeli) de pe cele două flagship-uri nu oferă un upgrade semnificativ față de cele cu 12 megapixeli de pe generațiile anterioare. Rămâne de văzut și aici dacă chiar așa e. Despre selfie, Honor nu a mai vorbit în detaliu, dar are rezoluție de 20 megapixeli față de 10 pe Samsung, posibil aici să se vadă o îmbunătățire. Când vine vorba despre camera principală, Honor nu le-a mai comparat, fiind vorba despre 200 megapixeli pe Fold7 și de 50 pe Magic V5. Așa cum știm însă, megapixelii nu spun toată povestea și s-ar putea să vorbim despre camere comparabile. Când vine vorba despre procesare AI, ambele beneficiază de asta (ProVisual Engine vs HONOR IMAGE ENGINE), greu de spus dacă unul e mai bun decât altul.
Construcție mai rezistentă
„4. Durabilitate superioară: HONOR Magic V5 are certificări IP58 și IP59, care oferă o protecție îmbunătățită împotriva prafului și apei, în timp ce Z Fold 7 are doar certificare IP48.”
Durabilitatea a fost un alt punct cheie în care Magic V5 ar fi mai bun, dar și construcția mai subțire. De exemplu, Honor V5 are 8,8mm în profil, pe când Fold7 are 8,9mm. Greu de crezut că observă cineva această diferență în utilizare. Este de apreciat însă că Honor are rezistență superioară de rezistență atât la praf, cât și la apă sub presiune cu certificări IP58 și IP59, față de IP48 pe Samsung. Aș vrea să văd testul lui JerryRigEverything în care pune praf și pietricele pe ambele înainte să declar un câștigător. Aș zice că cel în care nu pătrunde praf deloc la balamale ar fi câștigătorul, altfel, amblele „pierd”.
Ecran mai luminos?
„5. Alte aspecte: HONOR Magic V5 atinge un nivel maxim de luminozitate, de până la 5000 niți pe ambele ecrane (interior și exterior), în timp ce Z Fold 7 ajunge doar la 2600 niți.”
În cele din urmă sunt comparate ecranele celor două, dar într-un caz foarte atent ales: peak brightness. Acesta este de 5.000 nits pe Honor și de 2.600 nits pe Samsung. Ambele valori vorbesc despre maximum atins pe o porțiune foarte mică din ecran și doar în HDR în conținut care poate ajunge la astfel de valori. În realitate, niciunul dintre cele două ecrane nu va atinge valoarea aceasta maximă în conținut obișnuit, sau pe tot ecranul. Ar fi mai importante valorile în utilizare normală sau în modul HBM (High Brightness Mode), care este folosit în soare puternic. În realitate, ambele sunt probabil comparabile din acest punct de vedere și folosesc paneluri de top.
Honor Magic V5 nu are dată de lansare în România, dar Z Fold7 este disponibil acum
Important este faptul că astfel de informări în România nu au mare valoare fără o dată de lansare pentru piața locală și fără un preț. Faptul că V5 are niște avantaje în China nu ne ajută aici în România, unde s-ar putea să primim o versiune diferită de hardware și aceasta, și asta peste câteva luni, când prețul lui Z Fold7 s-ar putea să scadă considerabil.
Dar este și un aspect unde Samsung are un avantaj clar, la nivel software: Galaxy AI și faptul că toate funcțiile sale sunt disponibile și în limba română, pe când Honor livrează în continuare funcții AI mai limitate, doar în Engleză (sau cel puțin așa se întâmpla data trecută când am testat un telefon de-al lor). Poate că următoarele modele vor veni cu suport pentru română și capabilități mai avansate. Vom vedea atunci.
Galaxy Z Fold7 a ajuns deja de astăzi în redacția connect și urmează să îl punem la test alături de „fratele” său mai mic, Z Flip7. Așteptăm cu interes și modelul Magic V5 la test. Modelul anterior, Magic V3 (review connect), lansat în China în iulie 2024, a ajuns în mâinile noastre abia prin noiembrie, odată cu lansarea din România.