OnePlus Nord 5 review: înapoi la „flagship killer”?
Rog Strix Scar 18

OnePlus Nord 5 review: înapoi la „flagship killer”?

Scris de | 11 iulie, 2025

Numele OnePlus era într-o vreme sinonim cu „flagship killer”, termen pe care acest brand chiar l-a inventat acum mulți ani. De-a lungul timpului, multe alte companii au adoptat această strategie de a oferi telefoane puternice la prețuri accesibile, în timp ce OnePlus s-a concentrat mai mult pe transformarea într-un brand premium. Ei bine, noul OnePlus Nord 5 mi se pare că reprezintă o întoarcere la ideea care a stat la originile brand-ului, dar face și anumite compromisuri care ar putea, sau nu, să fie pe placul fanilor. Hai să aflăm în acest review dacă OnePlus Nord 5 este flagship killer-ul verii.

OnePlus Nord 5 adoptă un nou design minimalist și plat

Ce îmi place cel mai mult la acest model este cu siguranță design-ul. Față de Nord 4 (review) de anul trecut, care era ciudățel la aspect, Nord 5 pare ceva mai rafinat. Nu iese din tiparele telefoanelor cu margini drepte și insulă de cameră,ceva ce vedem pe la majoritatea brand-urilor, acesta arată și se simte excelent în utilizare, chiar dacă mi se pare că pierde puțin din identitatea de brand a „fratelui” OnePlus 13 (review).

Pe dreapta Nord 5 aduce un buton nou, așa-numitul Plus Key, care este personalizabil. Acesta ia locul slider-ului pentru profiluri audio, care era foarte apreciat de către fani. Mi se pare identic în funcționalitate cu butonul pe care l-am întâlnit și pe Oppo Find X8 Ultra (review) și pe care îl vom găsi probabil pe toate telefoanele companiei de acum înainte. OnePlus ar vrea să folosim cu el funcții AI, dar eu mă încăpățânez să pun lanterna pe el, pentru că mi se pare o funcție foarte practică.

Deși arată mult mai „scump” decât este, Nord 5 este construit în principal din plastic. Nu zic că este rău, mai ales când atât capacul, cât și rama se simt foarte plăcut la atingere, cu texturi mate, iar culoarea testată, Phantom Grey aduce nitșe tonuri de mov foarte plăcute. De altfel, rezistența la praf și apă este în continuare la standardul IP65, în timp ce ecranul folosește sticla Gorilla Glass 7i pentru protecție la zâgrieturi și mici șocuri mecanice. Mi se pare că este un telefon frumos, cu design minimalist și bine construit.

Nord 5 vine într-un pachet slim, ceea ce sugerează din start că un încărcător de priză nu este inclus. De fapt nu este inclus decât cablul de încărcare de culoare roșie, emblematic pentru OnePlus și documentația în format fizic. O folie este aplicată din fabrică pe ecran, dar va trebui să cumperi separat o husă, dacă vrei protecție în plus. La cât de bine arată telefonul, eu l-aș folosi însă fără.

Ecranul este și el excelent, cu diagonală mai mare, de 6,83” și rezoluție Super HD (2.800 x 1.272). Folosește un panel AMOLED, așa cum era de așteptat, dar la 144 Hz, un upgrade față de cei 120 Hz de anul trecut. Luminozitatea maximă atinge 1.400 nits în modul high brightness și 1.800 nits maximum în HDR. Sunt valori bune, chiar dacă alte telefoane se laudă cu performanțe mai înalte. Nu pot spune că mi s-a părut greu de folosit nici afară, în soare puternic. Conținutul arată foarte bine pe acest ecran, fie că vorbim despre clipuri video, filme în HDR sau jocuri. Cei sensibili la flicker se vor bucura probabil să audă că acest model folosește un panel cu la PWM de 3840 Hz, odihnitor chiar și la luminozitate scăzută.

Performanță de flagship din ultimii ani, la jumătate de preț

Ai putea spune că ecranul este unul de nivel flagship, dar ceea ce îl face pe Nord 5 un „flagship killer este însă procesorul.  Aici vedem care au fost prioritățile OnePlus atunci când a dezvoltat acest model, care deși vine la un preț de sub 3.000 lei într-o singură configurație, cu 12 GB RAM și 512 GB stocare, acesta vine echipat cu un chipset Snapdragon 8s Gen 3. Asta înseamnă că ar trebui să ofere performanță apropiată de cea a unui flagship din perioada 2023-2024, la mai puțin de jumătate de preț față de cât costau acelea la lansare. Și rezultatele confirmă asta: modelul Nord 5 este unul dintre cele mai performante dispozitive din categoria„mid-range” din piață în majoritatea testelor.

Și mai important este că acesta are și un sistem de răcire performant, care chiar funcționează. În testele de stres, acesta a reușit să păstreze peste 80% din performanță, mai aproape de 90% chiar, ceea ce îl pune aproape de ceea ce am obținut anterior în teste cu smartphone-uri de gaming. Desigur, la finalul testelor este cam cald, dar faptul că nu limitează performanța este un avantaj al lui Nord 5.

Și că tot a venit vorba despre gaming, ce-ați zice de un telefon de sub 3.000 lei care poate rula Genshin Impact pe detalii maxime la 60 de cadre pe secundă? Ei bine, Nord 5 este acel telefon. Asphalt Legends cu toate setările la maximum? Nicio problemă. Call of Duty Mobile la 120 de cadre pe secundă. Poate și asta. El n-ar fi tocmai un telefon de gaming, dar nu pot să nu-l recomand pentru asta, mai ales că are și opțiuni avansate în software, similare cu ceea ce am întâlnit pe flagship-ul Find X8 Ultra.

La capitolul baterie pot spune că sunt mulțumit dar și puțin dezamăgit de ceea ce ar putea fi. Telefonul vine cu un acumulator de 5.200 mAh, care oferă cam două zile de utilizare moderată și una și jumătate intensă. Varianta lansată în India vine însă cu 6.800 mAh și ar fi reprezentat un mare avantaj în piață și în România, dar n-a fost să fie. Poate data viitoare. Încărcarea este rapidă la 80W prin SuperVOOC, dar trebuie să cumperi  încărcătorul separat. Sau… poate că nu. Rămâneți până la final pentru că s-ar putea să vă placă ce am de zis despre oferta și bonusurile din perioada lansării.

OxygenOS 15 este foarte plăcut în utilizare, dar AI-ul nu știe limba română

De ceva vreme deja îmi place foarte mult ce fac cei de la Oppo și prin extensie OnePlus la nivel software pe telefoanele lor. Oxygen OS nu este foarte diferit față de Color OS și oferă același stil de interfață curată și fluidă. Pe Nord 5, compania se laudă cu OnePlus AI, o colecție de funcții care, din păcate nu au și limba română integrată încă. Astfel, capabilitățile de traducere, căutare cu AI prin fișierele stocate pe telefon și Mind Space nu sunt tocmai pregătite pentru a fi utilizate la noi în țară de publicul larg. Merg în principal în Engleză sau Chineză, și pot traduce în alte câteva limbi de circulație internațională. Cele mai utile funcții AI mi se par însă cele pentru editare foto. Cea nouă, care permite reîncadrarea rapidă este cea pe care eu aș folosi-o cel mai des, dar și celelalte pe care le știm deja mi se par în continuare destul de bune. Desigur că există și Gemini și Circle to Search, funcții deja de bază pentru dispozitive Android, dar mai interesant mi se par mie cele de conectivitate.

Se pare că O+ Connect a evoluat foarte mult în ultimele luni, permițând acum transfer de pe OnePlus pe iPhone sau Mac aproape la fel ca prin AirDrop. Odată ce ai aplicația instalată pe iPhone nu trebuie decât să apropii telefoanele între ele și să accepți transferul, totul se face apoi automat. Mi-ar plăcea să văd astfel de integrări de la mai mulți producători. Și da, funcția aceea de remote desktop și pentru macOS merge chiar și pe Nord 5, deși inițial a debutat pe un telefon mult mai scump: modelul Find N5 pliabil (review). La nivel de suport software avem 4 ani de actualizări de sistem și 5 ani de securitate, decent pentru mid-range.

OnePlus Nord 5 integrează două camere de top și una mid-range

Dacă procesorul este unul din gama „flagship killer”, și camerele ar trebui să fie cam la fel, pentru a oferi un balans bun. Nord 5 vine cu aceeași cameră principală de 50 megapixeli cu senzor LYT-700 pe care o întâlnim pe flaghship-ul OnePlus 13, cu un ultrawide de mid-range de 8 megapixeli și o cameră de selfie cum rareori vedem: de 50 de megapixeli. Da, lipsește un zoom dedicat, dar în această categorie de preț trebuie să renunți la ceva, iar zoom-ul este cel mai des lăsat în urmă, deci nu mă surprinde asta.

În general, fotografiile de pe OnePlus Nord 5 sunt bune, peste cele pe care le întâlnim de obicei în zona mid-range pe camera principală. Hardware-ul superior își spune cuvântul, iar procesarea cu un acest chipset mai avansat este clar mai bună. Cel mai bine se vede asta atunci când este folosit acel zoom 2x prin crop pe camera principală, care păstrează un nivel foarte bun al detaliilor. Imaginile sunt bine expuse, au culori naturale și interval dinamic bun, pentru a afișa corect și elementele din umbră, fără a le întuneca excesiv.

Fotografie pe timp de zi (0.5x, 1x, 2x)

Și noaptea se descurcă onorabil, dar mi se pare că performanța este cu o treaptă sub ceea ce am văzut la începutul anului pe OnePlus 13. Asta pentru că acela folosea un chipset mai modern, Snapdragon 8 Elite, cu un procesor de imagine mai nou. Astfel, poate apărea ceva mai mult zgomot de imagine, dar imaginile sunt în general bune.

Fotografie pe timp de noapte (0.5x, 1x, 2x)

Camera principală este excelentă și pentru portrete. Nu a fost greu să îmi fac selfie-uri cu aceasta, iar decupajul pe modul dedicat este excelent, ba chiar mai bun decât pe multe flagship-uri testate în ultima perioadă. Faptul că fiecare fir de păr este individual decupat pe un telefon de sub 3.000 lei chiar m-a impresionat. Performanța rămâne bună și noaptea, dar nu în beznă totală. Este nevoie de puțină lumină pentru rezultate foarte bune.

Selfie, portret, macro

Și camera selfie este una de calitate, peste media din piață cel puțin pe timp de zi. Rezoluția crescută se simte în nivelul de detalii capturat, iar decupajul pentru portret este bun și pe această cameră, dar nu la fel de performant precum pe cea principală. Noaptea, rezultatele sunt cam soft și cam verzui, poate că sunt necesare niște actualizări software pentru a corecta din acest tip de procesare.

Despre camera ultrawide nu aș vorbi foarte mult, pentru că știam la ce să mă aștept. Am mai văzut multe camere de 8 megapixeli de acest gen în ultima vreme. Imaginile sunt vizibil mai „soft” decât pe camera principală, dar măcar culorile rămân similare. Nu recomand utilizarea acestei camere noaptea din motive evidente: rezoluție mică, lipsa stabilizării și zgomot de imagine.

Filmarea este un punct foarte pozitiv în cazul lui Nord 5: avem filmare în 4K cu până la 60 cadre pe secundă și pe camera principală, dar și pe selfie (mostre în versiunea video a review-ului). Stabilizarea este mai mult decât decentă pe timp de zi, dar în lumină slabă, detaliile fine sunt acoperite de zgomot de imagine foarte evident. Aș zice că este o cameră bună pentru fimări pentru social media, dar trebuie să ai lumină puternică, fie de la soare, fie artificială pentru a scoate cele mai bune rezultate. Totuși, Nord 5 nu este un camera phone, deci faptul că poate scoate imagini atât de bune atât pe fotografie, cât și pe filmare sunt un bonus binevenit în zona aceasta de mid-range/flagship killer.

OnePlus Nord 5 costă pe site-ul magazinului Oppo și la partenerii săi din România nu mai puțin de 2.899 lei. Poate părea un preț mare de pornire, dar în perioada lansării ai și un extra voucher care scade încă 250 lei din preț, iar fiecare comandă include o pereche de căști OnePlus Nord Buds 3 Pro, cât și și un încărcător OnePlus SuperVOOC de 120W cu două port-uri USB, un A și un C. Aveți mai multe detalii despre ofertă, în descrierea clipului. Astfel, la 2.649 lei primești nu doar un flagship killer competent, dar și căști performante, plus un încărcător rapid.

Concluzia connect

Atunci când trag linie, OnePlus Nord 5 mi se pare genul de telefon pe care îl pot recomanda celor care caută cât mai multă performanță și stocare la un preț cât mai accesibil. Camera principală foarte bună aș lua-o ca pe un bonus, iar sistemul de răcire mi s-a părut o adevărată surpriză. Oxygen OS-ul oferă acea plus experiența fluidă pe care fanii OnePlus o cunosc de mult, dar dacă nu vă plăcea acest skin de Android în trecut, probabil că versiunea 15 de pe Nord 5 nu vă va convinge.

Plusuri

  • Performanță înaltă și stocare multă pentru această zonă de preț
  • Design minimalist, foarte plăcut în utilizare
  • Camera principală și camera selfie sunt foarte bune
  • Sistemul de răcire, peste așteptări

Minusuri

  • Vine doar cu cablu în pachet
  • OnePlus AI nu știe limba română
  • Nu are cameră cu zoom
Rog Strix Scar 18

Etichete: , , , , ,