Ericsson a ales localitatea suedeză Kista pentru a demonstra următoarea etapă din dezvoltarea tehnologiei de comunicaţii LTE, denumită LTE Advanced, care poate oferi viteze de transfer de date de peste 10 ori mai mari decât cele disponibile în acest moment utilizatorilor LTE.
LTE Advanced asigură îmbunătăţirea vitezei şi capacităţii de care va fi nevoie pentru transformarea viziunii unei societăţi permanent conectate în realitate în perioada următoare. Tehnologia este în conformitate cu standardul global 3GPP Release 10. Recent, Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (ITU) a confirmat că LTE Advanced se numără printre tehnologiile care respectă criteriile Internaţionale de Telecomunicaţii Mobile şi se estimează că primele implementări de LTE Advanced vor deveni operaţionale la nivel comercial în 2013.
Sistemul, susţinut integral cu ajutorul unor echipamente comerciale, a fost operat pe o frecvenţă de test oferită de PTS. Acest fapt i-a permis companiei Ericsson să demonstreze diferite funcţionalităţi ale tehnologiei LTE Advanced cum ar fi extinderea lăţimii de bandă disponibilă transmiterii de date printr-o tehnică numită „carrier aggregation” cu 3 x 20 MHz (rezultând astfel o lăţime totală de 60 MHz) pentru prima oară într-un mediu mobil.
Domnul Urban Landmark, şeful departamentului de reglementare din cadrul agenţiei de reglementare PTS din Suedia, a spus: „Suedia este una dintre cele mai dezvoltate pieţe de broadband mobil din lume. Suedia s-a numărat printre primele state din lume care a oferit licenţe pentru spectru armonizat în benzile de frecvenţă de 2.6 GHz şi 800 MHz, precum şi prima ţară în care a fost implementată comercial tehnologia LTE. Demonstraţia de astăzi reprezintă o dovadă clară că tehnologiile de broadband mobil continuă să se dezvolte foarte repede.”
„Ericsson încurajează autorităţile de reglementare să aloce spectru armonizat cât mai repede cu putinţă”, a spus Ulf Ewaldsson, Vice President şi Head of Product Area Radio, Ericsson. „Următoarea generaţie de LTE îmbunătăţeşte oferta existentă de servicii, performanţa şi viteza de transmisie a datelor şi le oferă operatorilor posibilitatea să îşi valorifice mai bine infrastructura de care dispun. Ericsson face toate eforturile pentru a răspunde nevoilor operatorilor pe măsură ce aşteptările şi cerinţele legate de servicii de broadband mobil devin tot mai complexe.”
Îmbunătăţirile introduse de LTE Advanced includ posibilitatea de extindere a lăţimii de bandă utilizate pentru transmisiunile de date prin tehnici de tip carrier aggregation sau a funcţionalităţii MIMO (multiple-input, multiple-output). Din punctul de vedere al utilizatorului, aceasta înseamnă că informaţia va fi obţinută şi transmisă mult mai repede, chiar şi în perioadele în care reţeaua este foarte aglomerată, ceea ce, alături de vitezele mai mari de transfer de date, va îmbunătăţi semnificativ experienţa finală.
Sistemul de demo a fost susţinut de staţia de bază radio multi-standard Ericsson RBS 6000, iar datele au fost transmise în timp real între staţie şi o camionetă aflată în mişcare din care se putea măsura eficient performanţa reţelei. Pentru această demonstraţie s-a folosit o lăţime de bandă extinsă de 60 MHz, faţă de cantitatea maximă de 20 MHz permisă, în prezent, de tehnologia LTE. Pentru downlink s-a utilizat 8×8 MIMO.
În 2010, primul an în care tehnologia a fost operaţională, numărul de utilizatori cu acces la reţele LTE a crescut până la 150 de milioane de persoane. Ericsson a furnizat majoritatea acestor reţele LTE comerciale şi a semnat contracte cu şase dintre cei mai mari şapte operatori în funcţie de venituri în 2010.
Ericsson este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai dezvoltării tehnologiei LTE şi deţine aproximativ 25% dintre brevetele de invenţie necesare pentru LTE, fiind astfel cel mai mare deţinător de patente pentru această tehnologie din întreaga industrie.