CES 2012: Ce se întâmplă în Vegas nu rămâne în Vegas!

Scris de | 8 ianuarie, 2012
CES 2012: Ce se întâmplă în Vegas nu rămâne în Vegas!

Au mai rămas două zile până la startul celui mare târg de IT&C din lume, Consumer Electronics Show (CES), renumit în primul rând pentru numărul mare de gadget-uri ce sunt prezentate în permieră mondială, dar şi pentru tehnologiile revoluţionare şi electronicele de ultimă generaţie ce îşi fac debutul în lumea tehnologiei. Târgul din acest an se desfăşoară în perioada 10-13 ianuarie, la Las Vegas, USA, iar echipa connect se află deja la faţa locului, pregătită pentru a-ţi servi la cald noutăţile în materie de IT&C.

Text de: Daniel Chira

Istoric CES

Prima ediţie a Consumer Electronics Show a avut loc cu 45 de ani în urmă, în luna iunie 1967, în oraşul New York. Iniţial acesta era văzut ca o completare a evenimentului Chicago Music Show, care era considerat drept târgul principal pentru lansarea de produse electronice în SUA. Prima expoziţie s-a bucurat însă de un succes nesperat şi a atras peste 17.500 de participanţi şi 200 de expozanţi de top. Startul evenimentului a fost dat chiar de Preşedintele Motorola de atunci, Bob Galvin.

Din 1978 şi până în 1994, târgul CES se desfăşura de două ori pe an: în luna ianuarie era ţinut la Las Vegas cu denumirea de Winter Consumer Electronics Show (WCES) şi în luna iunie la Chicago purtând numele de Summer Consumer Electronics Show (SCES). Treptat însă evenimentul din Chicago a scăzut în popularitate, în timp ce cel ţinut în Las Vegas câştiga noi adepţi (Oraşul Păcatelor, oferă şi acum ca şi atunci acces deplin la divertisment).

Pentru a resuscita ediţia de vară a târgului din Chicago organizatorii au decis ca aceasta să se ţină în alte oraşe. Rând pe rând au fost alese locaţii din Philapelphia (Pennsylvania Convention Center în 1995 – anulat datorită faptului că în aceeaşi perioadă avea loc expoziţia de gaming E3) şi Orlando (Florida în 1996 – evenimentul nu a atras prea mulţi expozanţi). În 1997 târgul din Vegas s-a dovedit a fi iar un succes. Expoziţia din acelaşi an din vară trebuia să aibă loc în colaborare cu Spring COMDEX şi urma să se ţină în Atlanta, însă şi de această dată din cauza numărul mic de companii participante (puţin peste 22), târgul a fost anulat. Drept urmare organizatorii au decis ca evenimentul să fie ţinut doar o dată pe an (din 1998) iar locul de desfăşurare să fie desigur Las Vegas.

Chiar dacă de-a lungul anilor CES a trecut şi prin perioade nefaste, în anul 2011, expoziţia a avut 140.000 de vizitatori şi 2.700 de companii, faţă de 127.000 de vizitatori în 2010 şi 113.000 în 2009. Cel mai mare număr de vizitatori ai CES a fost înregistrat în 2006 când la târg au participat aproximativ 152.000 de persoane.

Highlight-uri CES

În 1970 a fost prezentat primul videorecorder (VCR) pentru ca doar patru ani mai târziu să fie prezentat bunicul primului player optic de discuri, ce purta numele de Laserdisc Player. Aveau să mai treacă 7 ani pentru vizitatorii să vadă primul player CD (Compact Disc Player – 1981). Acelaşi an mai consemna o premieră, apariţia primelor camere video. În 1993 a fost prezentată tehnologia Radio Data System, iar un an mai târziu Digital Satellite System. La ediţia din 1996 atracţia eventului a fost apariţia DVD-urilor, iar doi ani mai târziu vedeta showului avea să fie prezentarea în premieră a transmisiei High Definition Television (HDTV). Un an mai târziu vizitatorii intrau în contact cu primul Hard-disc VCR (PVR).

Ediţia din 2001 a fost una dintre cele mai incitante pentru CES deoarece Microsoft a lansat consola de jocuri Xbox în cadrul târgului şi tot în acelaşi an aveau să fie prezentate publicului televizoarele cu plasmă.

Alte premiere ce merită menţionate sunt: apariţia Home Media Server (2002), Radio HD, Blu-Ray DVD (2003), IP TV (2005), OLED TV (2008) şi 3D HDTV (2009).

Evenimentul din 2010 consemna o nouă premieră mondială şi venea din partea companiei Intel. Acesta a pus la dispoziţia vizitatorilor un cub numit Intel Infoscape alcătuit ce avea ecrane touch HD de 2,1 metri şi era propulsat de un computer ce includea procesoare Intel Core i7. Efectul era unul extraordinar, utilizatorii putând să accese o multitudine de date şi informaţii de pe întreg globul (structurate în 576 de cuburi, conţineau peste 20.000 de surse de informaţii, inclusiv 20 de filmări live). O altă premieră a fost apariţia tabletelor, netbook-uri şi dispozitive Android Honeycomb şi lansarea Microsoft Avatar Kinect. Tabletele au fost şi vedetele ediţiei din 2011, iar Motorola Xoom avea să câştige chiar titlul de „Best of Show”. Nu trebuie trecută cu vederea nici apariţia smartphone-urilor 4G, precum LG Revolution, Samsung Infuse 4G, HTC Thunderbolt, Sony Ericsson Xperia Arc şi Motorola Atrix 4G. La acestea se adaugă prezentarea televizoarele gigantice 3D TV şi LED 3D TV.

 

În loc de final

La ce trebuie să ne aşteptăm anul acesta? Peste 2.700 de companii din 140 de ţări vor expune cele mai futuristice produse pentru cel puţin 140.000 de vizitatori, jurnalişti (sunt aşteptaţi aproximativ 5.000), investitori şi viitori parteneri de afaceri, care vor trece pragul expoziţiei International CES (acesta este formularea pentru 2012).

Pe partea de smartphone-uri să sperăm că vom vedea modele cu procesoare quad core şi cât mai multe dual core, că ecranele HD vor fi mai mari (peste 4,3 inchi), iar camerele foto vor oferi mai mulţi pixeli. Să nu uităm şi de posibilitatea de a consemna noi modele 3D şi 4G. De altfel, companiile participante au şi anunţat câteva modele: Motorola Droid Bionic, Motorola Photon 4G, Samsung Galaxy S II Epic 4G Touch, Samsung Sidekick 4G şi HTC Amaze 4G. Alte surprize vor veni probabil din partea terminalelor dotate cu sistemul de operare Windows Phone Mango şi Google Android 4.0, şi de ce nu a smartphone-urilor care tind să acapareze domeniul tabletelor. Şi pe partea de tablete (Tegra 3), ultrabook-uri (cu procesoare de ultimă generaţie şi Windows 8?), produse GPS (3D?) şi alte gadget-uri de ultimă generaţie, aşteptările sunt mari şi se anunţă multe premiere. Pentru a fi primul care află ce produse inedite ne aşteaptă în 2012,  trebuie doar să urmăreşti postările de ştiri de pe site-ul connect din zilele următoare. Special pentru tine, echipa connect care participă la târgul Consumer Electronics Show va lua pulsul evenimentului şi te va ţine la curent cu noile trenduri în materie de telefonia mobilă, tablete, ultrabook-uri şi alte dispozitive inovative. Şi pentru prima dată în istorie vom încălca dictonul: „Ce se întâmplă în Vegas rămâne în Vegas”!

Etichete: , , ,