Cu modelul G2, cei de la LG oferă un smartphone de top și o concurență serioasă pentru smartphone-urile high-end. Modelul surprinde prin cea mai puternică platformă hardware, printr-un display Full HD și printr-un artificiu de construcție, menit să îmbunătățească experiența utilizatorului. Să vedem dacă reușește.
Au fost puține terminale care au reușit sa-mi placă anul asta. Nu pentru că nu ar fi capabile la capitolul performanțe, dar nu au fost destule care să aibă o combinație atractivă între toate elementele care ar putea să-mi placă de la un telefon: specificații, design, interfață și funcții. G2, nava amiral pe care cei de la LG mizează în lupta cu concurența de la Samsung și de la HTC, se poziționează într-un top 3 personal al smartphone-urilor anunțate în acest an. În primul rând, pentru că mizează pe o soluție puternică, cu procesor Snapdragon 800, cameră de 13 megapixeli și un ecran cu rezoluție Full HD și, în al doilea rând, pentru că au fost îndrăzneți la design.
Sud-coreeni de la LG au fos pentru multă vreme între primele companii producătoare de smartphone-uri, dar Samsung a reușit să ia avans serios prin seriile Galaxy S și prin numeroasele terminale de buget cu care au inundat piața. LG a recuperat ușor anul trecut prin lansarea modelului Optimus G și cu ocazia parteneriatului cu Google pentru Nexus 4. În acest an, un terminal de top s-a lasat așteptat și a venit tocmai în luna august, dar va prinde o perioadă bună pentru vânzări – sărbătorile de iarnă.
Pe lângă specificații de top, noul model de la LG a suferit o mutare îndrăzneață prin amplasarea butoanelor fizice de pe muchiile laterale pe capacul din spate. Ce înseamnă această mutare pentru ergonomie, care sunt performanțele modelui și cu ce iese el în față aflați din următoare rânduri.
Construcție distinctivă
Una dintre cele mai importante reguli pentru construcția și designul lucrurilor care ne înconjoară spune că elementele (în cazul nostru, butoanele) trebuie să fie poziționate acolo unde ne așteptăm în mod normal să fie. Până acum, producătorii ne-au învățat că butoanele sunt ușor de accesat dacă sunt pe muchii, dar LG distruge acest mit și le amplasează pe capacul din spate. Adevărul este că, odată luat în mână un smartphone de asemenea dimensiuni, degetelul arătător ajunge inevitabil în partea din spate, fix unde sunt poziționate butoanele Power/Lock și cele pentru controlul volumului la LG G2.
Inițial, butoanele par un minus în utilizarea de zi cu zi, dar odată ce te-ai obișnuit ți se va părea destul de normal și vor permite o manevrare ușoară. Nu este necesar să apeși mereu butonul de pe spate pentru a bloca sau debloca ecranul telefonului, prin funcția Knock On fiind suficient să atingi ecranul scurt, de două ori, într-o zonă liberă sau în bara de notificări. Butonul Volume Down de pe spate ajută la realizarea fotografiilor, funcționând ca declanșator, în timp ce volumul poate fi reglat facil în timpul convorbirii cu ajutorul tastelor din spate.
Odată cu butoanele amplasate în spate apar însă și minusuri: atunci când telefonul este situat pe o suprafață plată și se încearcă navigarea prin meniu, butonul Power se atinge și telefonul trece în stand-by. Totodata, la realizarea screenshoot-urilor este incomodă apăsarea simultană a butoanelor Power și Volum Down.
LG G2 vine echipat cu un display extrem de calitativ. Avem de-a face cu un display TFT IPS cu diagonală de 5.2 inchi, cu rezoluție Full HD, densitate a pixelilor de 423 ppi și protecție Gorilla Glass 3. Ecranul rămâne lizibil în orice situație, beneficiind de unghiuri de vizualizare largi, având o luminozitate de 413 cd/m2 și un contrast de 1:75 la 20.000 lucși, cu un negru saturat, dar care nu reușește să ajungă la nivelul lui Samsung Galaxy S4 și al său ecran Super Amoled.
Odată dispărute butoanele de pe muchiile terminalului, ele au rămas fără prea multe elemente. Mai avem doar pe baza inferioară cele două difuzoare, dintre care doar unul funcțional, jack-ul pentru căști și portul USB, în timp ce muchia superioară găzduiește un microfon și senzorul infraroșu pentru a transforma smartphone-ul în telecomandă pentru TV. Pe stânga se regăsește tava pentru microSIM, accesibilă cu cheița inclusă în pachet.
În ciuda displayului cu diagonală de 5.2 inchi, G2 are dimensiuni destul de compacte pentru a încăpea în buzunarul pantalonilor. Încă este mare în comparație cu iPhone-ul celor de la Apple sau cu alte dispozitive de 4-4.3 inchi, dar se apropie ca și dimensiuni de Samsung Galaxy S4 (5 inchi) și HTC One (4.7 inchi). Acest lucru a fost posibil prin micșorarea bezelului din jurul ecranului, iar dimensiunile de 138.5 x 70.9 x 8.9 mm și greutatea de 143 de grame îl fac extrem de manevrabil.
Deasupra butoanelor din spate avem camera principală, cu senzor de 13 megapixeli. Obiectivul camerei este protejat cu sticlă de safir și strat anti-amprente, elemente implementate pentru că se întâmplă destul de des să ajungi cu degetele în zona camerei atunci când dorești accesarea butoanelor. Capacul din spate este din plastic lucios, pe alb sau negru, iar o textură fină poate fi observată pe suprafață atunci când lumina pică direct pe el.
Performanțe, autonomie
LG G2 excelează în ceea ce privește dotările tehnice. Vine echipat cu una dintre cele mai puternice platforme hardware disponibile la momentul actual, cu procesor quad-core Snapdragon 800 la 2.65 GHz, alăturat unui procesor grafic Adreno 330 și de 2 GB memorie RAM. Toate aceste elemente au dovedit că terminalul este unul din cele mai puternice de pe piață și indiferent de ce aplicații sau jocuri am rulat, indiferent de câte aplicații simultane am deschis sau la ce scenariu l-am supus, nu am reușit să îl încetinesc. Totuși, trebuie menționat că se încăzlzește în zona camerei atunci când este supus la jocuri 3D cu grafică înaltă.
În cadrul testelor de Benchmark, smartphone-ul sud-coreenilor se poziționează în topul celor mai puternice terminale, fiind întrecut doar de Samsung Galaxy Note 3, dar vorbim de un terminal care este în liga phablet-urilor și are 3 GB memorie RAM. LG G2 obține 20.256 de puncte în Quadrant, 23.188 în Antutu, 8527 în testul Ice Storm Extreme din 3Dmark și 55.1 cadre pe secunde în Epic Citadel.
În ceea ce privește capacitatea de stocare, LG G2 își poate însuși criticile. Modelul este disponibil în versiune de 16 sau 32 de GB, iar lipsa unui slot pentru carduri de memorie este problematică. Modelul testat de noi este în versiune de 16 GB, dintre care utilizabili 10,62 GB. Pentru un model multimedia care permite înregistrare FHD și rularea celor mai recente jocuri din Google Play, memoria este limitată.
La capitolul autonomie, G2 se descurcă onorabil, putând fi considerat un partener de încredere în rutina zilnică. Acumulatorul are o capacitate de 3.000 mAh și este nedetașabil. Supus unui test video, cu rularea unui video în buclă, terminalul rezistă pentru 11 ore și 43 de minute, iar într-o utilizare mixtă trece testul unei zile de rezistență. Cu o utilizare moderată am putea ajunge chiar și la două zile de autonomie, ceea ce nu este rău deloc.
Pentru camera foto, LG nu a făcut niciun compromis. Avem un senzor de 13 megapixeli cu stabilizator de imagine care, în anumite condiții, capturează imagini mai bune decât o face concurența, dar care suferă la imaginile cu lumină slabă. Sunt disponibile 12 moduri pentru fotografiere, opțiuni pentru HDR, fotografii pe timp de noapte, precum și un mod auto inteligent, iar filmarea la rezoluție Full HD încântă la lumină bună. Pentru conținuturile video cu multă mișcare se recomandă modul FHD60, în care LG G2 capturează la rezoluție HD cu 60 de cadre pe secundă.
Interfața utilizatorului
Nu am o atracție prea mare pentru interfața pe care LG mizează și aș putea să o caracterizez pe scurt drept greoaie și cu prea multe funcții neutilizabile, dar apreciez că se încearcă implementarea unor funcții deștepte, care să rezolve probleme pe care le întâmpinăm în operarea zilnică.
G2 funcționează pe Android 4.2 Jely Bena, dar se cunoște mâna celor de la LG, care au schimbat-o aproape în totalitate. Pe lângă funcția deja amintită, Knock On, de menționat ar fi și Answer Me, funcție care permite preluarea automată a apelului recepționat atunci când ridici telefonul la ureche.
În plus, QSlide face posibilă utilizarea în paralel a până la trei aplicații, ele putând fi redimensionate de utilizator și seta transparența lor, iar funcția Slide Aside trece în fundal pâna la 3 aplicații prin glisarea a trei degete pe ecran de la dreapta spre stânga. Cu ajutorul senzorului infrasoșu și a aplicației Quick Remote, LG G2 se poate utiliza pe post de telecomandă pentru dispozitive audio și video, iar prin QPair o tabletă LG se poate conecta la terminal și toate notificările sau mesajele vor fi afișate pe tabletă.
Concluzie
G2 intră fără discuții în topul celor mai bune terminale lansate în acest an. Cu un preț cuprins între 2.100 și 2.300 de lei în magazinele din țară, smartphone-ul mizează pe performanțe puternice, un display Full HD de 5.2 inchi, o autonomie bună și o serie de funcții inteligente implementate de LG în interfață, dar trebuie ținut cont și de minusuri: memoria nu poate fi extinsă, acumulatorul nu poate fi schimbat, iar interfața utilizatorului poate părea greoaie, cu prea multe funcții pe care nu o să ai ocazia să le folosești.
Plusuri
- Design atractiv cu finisări bune
- Dotări hardware excelente
- Display de 5.2 inchi Full HD
- Cameră de 13 megapixeli
- Autonomie bună
- Funcții inteligente
Minusuri
- Lipsa unui slot microSD
- Acumulator nedetașabil
- Interfață greoaie